RUN BABY RUN: The Coopertest

 photo Desktop662.jpg

Als je me tien jaar geleden verteld had dat ik ooit voor mijn lol, volledig uit vrije wil, een coopertest zou lopen, had ik je keihard uitgelachen. De laatste keer dat ik de coopertest liep was in 2005, aan het begin van 5VWO. Als ik me niet vergis liep ik 2100 meter in 12 minuten, dat was al een verbetering met het jaar ervoor, toen liep ik 1900 meter… maar in 2005 had ik iets dat ik in 2004 nog niet had, een iPod die me tijdens die 12 minuten vergezelde.

Afgelopen maandag liep ik de coopertest weer, dit keer in het park bij mijn ouders achter. Ze hebben daar een officiële coopertestbaan, goedgekeurd door NOC*NSF en de Hartstichting. Je kunt natuurlijk overal twaalf minuten achter elkaar hardlopen, en met een App of horloge kun je op die manier precies meten hoeveel je kunt lopen in twaalf minuten, maar in zo’n parkje is het extra leuk.

Goed, ik begon aan de twaalf minuten met het idee om minstens 2700 meter te lopen. Maar het was warm en er hingen 100.000 pollen in de lucht en ik deed iets dat ik beter niet had kunnen doen, ik ging meteen sprinten, terwijl ik nog twaalf minuten moest. Ik liep met een pace van 3’40 voor precies één rondje, daarna kreeg ik het héél maar dan ook héél zwaar. Rookie mistake. Uiteindelijk liep ik in die twaalf minuten 2690 meter, 10 meter minder dan mijn doel.

Ergens misschien wel goed dat ik niet meteen 2700 liep, heb ik nog wat te verbeteren. Binnen een maand loop ik 2800, dat is mijn doel.

Tijdens dit rondje werd ik ook weer even met mijn neus op de keiharde feiten gedrukt. De gemiddelde pace die ik liep (4’28) is de pace die ik zou moeten lopen als ik die tien kilometer sneller dan 45 minuten zou willen lopen. Zoals het er nu voorstaat haal ik dat bij lange na niet. Kun je zeggen dat je op Race Day een stuk meer kunt dan tijdens een training, maar ik ging tijdens die twaalf minuten volledig los, ik heb nog even vijf minuten uit moeten hijgen om mijn hartslag weer enigszins normaal te krijgen. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel.

Terwijl ik dit stukje schrijf luister ik naar het verslag van de Boston Marathon. De commentator zegt zojuist iets dat blijft hangen.. “In Europe they call Track & Field Athletics, it comes from the Greek word athlos, which means, competition, struggle, battle and that’s what’s going on in this race.” Hardlopen doe ik voor 90% voor mijn mentale en fysieke gezondheid, maar als het op wedstrijden aankomt, IT’S ON! Winnen doe ik misschien niet van anderen, zoals de elite athletes tijdens de Boston Marathon (de snelste vrouw liep met een pace van 3’26, dat red ik nog niet tijdens een 100 meter sprint!), maar wel van mezelf. En hoewel dat winnen van jezelf absoluut niet het belangrijkste op de wereld is, geeft het wel onwijs veel voldoening als het lukt.

Heb jij laatst nog een coopertest gelopen? Ik ben heel benieuwd naar jullie resultaten!

Liefs,
Annemerel

Delen:

27 Reacties

 1. april 22, 2015 / 17:05

  Oooeh de coopertest wat had ik daar vroeger een hekel aan zeg! Wel tof dat ze dat gewoon in een parkje hebben aangelegd.

 2. april 22, 2015 / 17:10

  Wauw, 10 kilometer in 45 minuten? Ik zie je na anderhalf uur wel bij de finish :p echt heel knap van je welke snelheden je aankunt! De coopertest vervloekte ik vroeger ook zo erg, en ik denk dat dat nu niet veel anders is…

 3. april 22, 2015 / 17:10

  Wat leuk zo’n cooperbaan! In november deed ik een coopertest. Ik liep toen 2650. Maar daarna ben ik gestart bij een nieuwe trainer en vervolgens wel een stuk sneller geworden. Ben benieuwd hoe ik nu zou scoren. Misschien ook maar eens zo’n mooie baan opzoeken ;-)

 4. Femke
  april 22, 2015 / 17:15

  Ik zit nu in 4 VWO, en na de meivakantie moet ik er ook echt aan geloven… Het is niet mijn favoriete onderdeel van gym, maar vorige keer haalde ik een 8 dus dat moet lukken

 5. april 22, 2015 / 17:24

  Mijn coopertest is ook ergens in 6vwo geweest denk ik. Ik liep volgens mij meestal tegen de 6 rondjes, dus 2400 meter max.

 6. april 22, 2015 / 17:24

  Het is voor mij ook een eeuwigheid geleden dat ik voor het laatst een coopertest rende.. ben eigenlijk best wel benieuwd hoe ik het zou doen nu!

 7. Alissa
  april 22, 2015 / 17:32

  Ik heb gelukkig nooit de coopertest hoeven lopen!

 8. april 22, 2015 / 17:50

  Ik heb ‘m hier ook in het bos, misschien komt mijn momentje over een paar jaar. Voor nu laat ik anderen ervan genieten ;)

 9. april 22, 2015 / 17:51

  Het lijkt me echt leuk om een keer te testen hoever ik kom bij een coopertest, vooral omdat ik er op de middelbare school zo’n hekel aan had en het liefste helemaal niet mee deed (en mijn moeder dus een briefje liet schrijven). En nu vind ik hardlopen onwijs leuk, dus misschien moet ik ook maar eens zo’n baan opzoeken..

 10. april 22, 2015 / 17:55

  Oh mijn god! Ik kreeg al nachtmerries toen ik de titel las! Middelbare school hel! Piepjes piepjes piepjes!

 11. Elvira
  april 22, 2015 / 18:21

  Wij deden de shuttle run en daar had ik een heeeekel aan! Met die piepjes…

  Wel gister mijn eigen record verbroken op 5 km, onder het half uur :D Had een fluor run hier en mijn vriendinnetje rent veel harder dan ik, dus ik moest haar natuurlijk bijhouden! Wist niet dat ik zoveel meer kon dan in mijn trainingen!

 12. april 22, 2015 / 18:30

  Bij ons was de Coopertest heel anders ingericht. Dat was een bandje, en dat maakte een geluid, en tussen twee geluiden door moest je x aantal meter afgelegd hebben. Het interval van die twee geluiden werd steeds sneller kan ik je vertellen. Dat is wat anders dan 12 minuten lopen en zien hoe ver je gelopen hebt!

  • april 22, 2015 / 18:41

   Dat is niet de coopertest maar de shuttle run test! Dat zijn twee heel verschillende testen, shuttle run test is inderdaad met piepjes, coopertest is zo ver mogelijk rennen in 12 minuten.

 13. april 22, 2015 / 18:36

  De coopertest…… Verschrikkelijk vond ik dat altijd. Misschien moet ik het ook weer eens proberen.

 14. Ilse
  april 22, 2015 / 18:51

  Lang geleden zeg dat ik een coopertest heb gedaan, gelukkig vallen de nare herinneringen mee! Binnenkort maar weer eens doen. ;)

 15. april 22, 2015 / 18:57

  Trauma. Gymles op de middelbare school als enige fatgirl.

  Ik zou het nu wel als een uitdaging zien.

 16. april 22, 2015 / 19:18

  Ik kan me niet eens meer herinneren wat ik tijdens de coopertest liep, haalde altijd net een zesje geloof ik. Geloof dat iedereen altijd veel te snel begon en zichzelf dan halverwege tegen kwam. Vond het vreselijk! Ook de shuttle run test was hels haha.

 17. april 22, 2015 / 23:00

  Tof! Ik had, en heb, echt een onwijze hekel aan die coopertest :P

 18. Ellis
  april 23, 2015 / 07:36

  ik heb in december bij de atletiek nog een coopertest gelopen en liep toen 2700. Dit was echter sinds de middelbare school weer de eerste keer dat ik hem liep dus ik ben te rustig gestart. Ik ben benieuwd wat ik nu zou lopen. Binnenkort ook maar eens die baan opzoeken ;-)

 19. april 23, 2015 / 07:50

  Jezelf verslaan en records verbreken is best wel iets wat het hardlopen leuk en spannend maakt. Tijdens je run strijden om maar onder je PR te blijven en het dan nét halen… heerlijk! Zo’n Cooperbaan vind ik best wel een leuk initiatief, haha.

 20. april 23, 2015 / 10:29

  Ah de Coopertest, dat is lang geleden zeg! Op school natuurlijk regelmatig gelopen… Toen ik nog veel te zwaar was, was dit echt een hel. Extra motiverend om daarna (na het afvallen) met gemak de Coopertest te rennen :)

 21. april 23, 2015 / 10:34

  Woooow de Coopertest. Die heb ik vervloekt!
  Jouw leven bestaat echt voor een groot deel uit hardlopen zeg. Totaal anders dan mijn wereld, wel heel interessant.

 22. Anneke
  april 23, 2015 / 10:36

  Oeff, coopertest. Had er nooit écht moeite mee, maar vond het zo verschrikkelijk saai altijd. Dat is nu nog steeds mijn grootste struggle tijdens het hardlopen, het constante lopen duurt lang en vind ik al snel ‘saai’. Shuttle run test vond ik daarentegen wel altijd super leuk! Ik deed altijd met de jongens mee, omdat ik mezelf dan meer kon bewijzen. Ik moest en zou alle trappen volbrengen tot ik een 10 haalde.

 23. Krista
  april 23, 2015 / 11:00

  Rustiger beginnen ;) Dan haal je zo die 2.8 km. Als je 21 km op pace 4.45 kunt rennen, kun je ook wel 3km op 4.25 ;)

 24. april 23, 2015 / 16:08

  Oh de coopertest, wat had ik daar een hekel aan. Evenals aan de shuttle run. De shuttle run zou ik nog steeds niet graag doen, maar de coopertest lijkt me wel een uitdaging. Kijken hoeveel meter ik nu haal binnen 12 minuten. Ben benieuwd :)

 25. Danielle
  april 23, 2015 / 20:07

  Ik vond de shuttle run test veel leuker :P
  Hoogste wat ik daarvan heb gehaald is trap 16. En toen liep ik nog als laatste van de klas, maar dat is ook alweer 8 jaar geleden haha.

 26. april 25, 2015 / 11:17

  De coopertest is het enige waar ik mijn gymcijfer vaak een beetje mee veilig kon stellen, ik haal over het algemeen namelijk allemaal zesjes of net een 6,5 en dan is gym dus altijd de enige 6 op m’n rapport (andere jaren lukte het nog wel mijn gemiddelde net een 6,5 = 7 te laten zijn, maar nu is het helaas toch echt een 6,4 = 6 haha). Vorig jaar rende ik geloof ik ook 2 kilometer, vond ik best netjes, en daarna was ik wel echt helemaal kapot. Ik vind het leuk, maar het ligt er wel heel erg aan of je je dag hebt en het is gewoon zwaar, punt uit haha.