RUN BABY RUN: 2014 (49/150)

 photo 2014.jpg

2013 was mijn mooiste hardloopjaar tot nu toe. Dat hoef ik jullie niet meer uit te leggen, ‘New York’ zegt genoeg. Voor het komende jaar heb ik twee concrete doelen op hardloopgebied en omdat 1 januari de dag is van goede voornemens en nieuwe doelen, deel ik vandaag mijn doelen en voornemens.

1. Een PR op de marathon (onder de 3.58.51)
Ik loop op 13 april de marathon van Rotterdam, dat is vandaag over precies 101 dagen. Eigenlijk wilde ik 49 dagen geleden al beginnen met mijn training, maar verschillende blessures aan mijn onderlichaam weerhielden me er tot nu toe van. Ik heb kunnen lopen, maar écht gericht trainen kon ik niet, toch geloof ik er nog steeds in dat ik op 13 april onder de 3.58.51 kan lopen. Op dit moment zijn mijn blessures nog niet helemaal verdwenen. Als ik te hard of te lang loop, voel ik nog steeds mijn knie en ook mijn lies. Maar als ik gedoseerd blijf lopen moet het gewoon lukken.

Gedoseerd lopen ja. Dat doe ik normaal niet, want ik heb de neiging zwart/wit te lopen, net zoals ik met alles in het leven erg zwart/wit ben. Ik doe vrij weinig met mate, dat weet ik van mezelf en ik weet ook dat maat juist heel erg belangrijk is. Ik ga gedoseerd lopen, met mate. Ik ga lange afstanden lopen, maar ga volgende week niet in één keer 30 kilometer lopen. Dat kan mijn lichaam nu nog niet aan. Ik ga langzaam opbouwen, ook al heb ik het gevoel dat ik nu al een marathon zou kunnen lopen. Waarom zou ik pieken in januari/februari als die marathon pas half april is? Die lange duurloop van 35 kilometer loop ik pas halverwege maart en geen week eerder.

2. Een PR op de 10K (onder de 47.35)
Vorig jaar liep ik tijdens de We Own The Night run van Nike mijn snelste 10K, in 47.35. Ook dit jaar wil ik weer een snelle tijd neerzetten tijdens een 10K, liefst sneller dan vorig jaar. Hoe? Door regelmatig intervaltrainingen te doen. Ik neem me vaak voor om iedere week een intervaltraining te doen, maar tot nu toe is het me nog nooit gelukt om dit lang vol te houden. Ik doe drie weken een intervaltraining, mis er één, en vergeet het vervolgens weer voor drie maanden. Ik haat intervaltrainingen. Ik hou ervan om HARD te lopen, maar tijdens intervaltrainingen heb ik vaak het idee dat ik moet overgeven en krijg ik weinig adem. Doordat ik niet door mijn neus kan ademen voel ik me nog rotter. Maar goed, zonder intervaltrainingen word ik niet sneller en zal ik mijn PR niet verbreken. Ik ga dus intervaltrainingen doen, minstens drie per maand (iedere week gaat niet lukken, dat weet ik nu al, drie per maand zou mogelijk moeten zijn).

Die intervaltrainingen hoeven niet lang te duren. Mijn favoriete training duurt tussen de 25 en 30 minuten en in die tijd loop ik 5 kilometer. Ik begin met een kilometer inlopen. Vervolgens ren ik 200 meter op volle kunnen, om vervolgens 100 meter te joggen. Dit doe ik in totaal tien keer en vervolgens loop ik nog een kilometer uit. Wat is nu 25-30 minuten op een dag 24 uur?! Hier móet ik gewoon meer tijd voor maken.

Mijn voornemens voor 2014 zijn:
– Gedoseerd lopen, niet te hard van stapel lopen
– 3 keer per maand een intervaltraining
– 2 keer per week krachttraining om mijn lichaam sterker te maken om de kans op blessures te verkleinen
– Genieten van iedere kilometer die ik loop, ook kilometer 35-42 tijdens de marathon

Wat zijn jouw doelen en goede voornemens voor het nieuwe hardloopjaar?

Liefs,
Annemerel

Delen:

36 Reacties

 1. januari 1, 2014 / 17:31

  Lijken me mooie, haalbare doelen. Ik heb mezelf nog geen hardloopdoelen gesteld, studie heeft even prioriteit ;)

  • Annemerel
   Auteur
   januari 1, 2014 / 18:43

   Studie heeft inderdaad altijd prioriteit, als je maar wel af en toe tijd voor jezelf neemt (en een rustig stukje hardloopt haha)

 2. januari 1, 2014 / 17:46

  Mooie doelen! Gaat je zeker lukken. Mijn “korte” termijn doel is 10K aan een stuk leren lopen voor de Marikenloop. En wie weet dan een halve marathon/hele marathon in het tweede deel van 2014?

  • Annemerel
   Auteur
   januari 1, 2014 / 18:44

   Wauw, dat zijn mooie doelen! Heb je al een tien kilometer wedstrijd gepland staan?

   • Janique
    januari 2, 2014 / 15:59

    De Marikenloop zegt ze.;) Ik ook! De 5 loop ik nu aardig, dus nu opbouwen! En een triatlon, die hier in het dorp wordt gehouden, lijkt me ook tof…

 3. januari 1, 2014 / 17:50

  Mooie doelen heb je gesteld, en volgens mij zijn ze ook allemaal haalbaar. Ik ben benieuwd naar je hardloopverslagen het komende jaar, hopelijk inspireren ze mij ook weer om verder te lopen!

  • Annemerel
   Auteur
   januari 1, 2014 / 18:44

   Haha ik hou van haalbare doelen, iets niet halen vind ik veel te deprimerend ;-)

 4. januari 1, 2014 / 17:51

  Mooie voornemens! Ik ben wel benieuwd hoevaak je loopt in de week :)

  • Annemerel
   Auteur
   januari 1, 2014 / 18:45

   Dat verschilt heel erg.. Soms loop ik in een week vijf keer, soms maar één keer. Ik probeer minstens drie keer in de week te gaan.

 5. januari 1, 2014 / 17:55

  Mooie voornemens. Ik houd ook helemaal niet van intervaltraining, maar het is helaas toch nodig om sneller te worden. Ik ga morgen beginnen met opbouwen van 5 km. aan een stuk tot 10 km. aan een stuk en voor de rest wil ik vooral heel veel blijven hardlopen & genieten ervan :)

  • Annemerel
   Auteur
   januari 1, 2014 / 18:45

   Genieten is het allerbelangrijkste! Succes!

 6. januari 1, 2014 / 18:14

  Deze doelen ga je wel halen! Heel herkenbaar is deze post trouwens voor mij, ik loop ook heel erg zwart/wit en ook aan intervaltraining heb ik een verschrikkelijke hekel. Ik moet dat ook van mijzelf het liefst één keer week een intervaltraining doen maar ik doe het nooit. Misschien moet ik ook maar het proberen drie keer in de week te doen.

  • Annemerel
   Auteur
   januari 1, 2014 / 18:46

   Hahaha nee niet drie keer per week, drie keer per MAAND! drie keer per week is wel heel heftig!

 7. januari 1, 2014 / 18:33

  Mijn doel is de Dam tot Damloop kunnen lopen. Dat wordt nog heel veel trainen.

  • Annemerel
   Auteur
   januari 1, 2014 / 18:47

   Heel veel succes, you can do it!

 8. januari 1, 2014 / 19:03

  Leuke doelen! Dat ’35 km pas in half maart’ klonk alleen wel heel erg alsof je hezelf nig even moest overtuigen, haha :P Heel veel hardloopplezier weer!

 9. januari 1, 2014 / 19:09

  Ik loop zelf niet hard, maar ik vind het wel heel erg leuk om jouw hardloopverhalen te lezen. Ze stimuleren mij toch ook wel een beetje om mijn best te doen in de sportschool!

 10. januari 1, 2014 / 19:11

  Wat een mooie doelen en voornemens. Die van mij komen neer op meer bewegen en meer dingen doen die ik eng vind. Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen. Succes met die van jou en gelukkig nieuwjaar! xx

  http://www.creativityandchocolate.com

 11. januari 1, 2014 / 19:19

  Mooie en haalbare doelen; hopelijk haal je ze allemaal! Ik wil dit jaar beginnen met hardlopen en heb alle gear in huis gehaald. Nu nog zien te beginnen met rennen, hopelijk gaat dat lukken!

 12. Anneke
  januari 1, 2014 / 19:55

  Mijn hardloop doelen voor 2014 zijn op 14 april de 10km lopen onder het uur bij de Rotterdam marathon.. En aan het einde van 2014 een halve marathon kunnen lopen! En mee doen aan zoveel mogelijk hardloop wedstrijden!

 13. januari 1, 2014 / 20:28

  Super goed gewoon! Wou dat ik die discipline had :P

 14. januari 1, 2014 / 21:03

  Hele mooie en ook haalbare doelen heb je gesteld! Door al jou hardloop verhalen van afgelopen tijd wil ik ook echt weer gaan beginnen met hardlopen, dus dat is mijn doel voor 2014, het hardlopen weer oppakken en dan hopelijk zonder blessures. Ik ga dus nog geen afstand/tijd doelen stellen want ik heb geen idee of mijn lichaam het weer aan kan.

 15. januari 2, 2014 / 09:35

  Prachtige doelen, zelf ga ik meer sporten maar niet perse hardlopen

 16. januari 2, 2014 / 10:02

  Ik wens je een fantastisch loopjaar toe in 2014! Maar jou kennende zal je dat wel waarmaken :-) Happy New Year!

 17. januari 2, 2014 / 10:12

  Mooie doelen. Ik doe elke week een interval training en ik merk echt heel veel verschil in mijn snelheid op lange afstanden!

 18. Lore
  januari 2, 2014 / 10:33

  Ik ben pas anderhalve maand geleden weer beginnen hardlopen na 6 jaar zonder enige vorm van sport te hebben geleefd. Mijn doel voor 2014: 5 kilometer rennen in 30 minuten! Moet lukken toch?

 19. januari 2, 2014 / 10:40

  Ik heb eigenlijk nog geen concrete doelen, behalve mijn marathon PR verbeteren (3.50.52) en misschien wil ik zelfs proberen onder de 3.45 te lopen, maar of dat haalbaar gaat worden?!

 20. januari 2, 2014 / 10:50

  Wauw! Bikkel :)… Mijn pr ligt op 19 minuten non-stop rennen. Vraag niet hoe, maar het gaat erom dat je je eigen doelen behaalt. Succes ermee Annemerel!

 21. januari 2, 2014 / 11:12

  Knap hoor, om een marathon te kunnen rennen! Die doelen liggen voor mij nog ver weg, ben op het moment aan het trainen om überhaupt de 10 km te kunnen rennen. Succes in ieder geval! :)

 22. januari 2, 2014 / 15:56

  Mijn doelen zijn zo ongeveer dezelfde als de jouwe (meer krachttraining, intervallen gaan doen, niet te hard van stapel lopen en proberen mijn pr’s te verbeteren). En oh ja, jouw marathon wordt mijn halve marathon :)

 23. januari 2, 2014 / 16:43

  Succes!! Xx

 24. januari 2, 2014 / 16:55

  Mooie doelen, je gaat ze vast ook halen!

 25. januari 2, 2014 / 19:27

  Mooie doelen en wie weet zie ik je tijdens de Rotterdam marathon wel?.Normaal ga ik als marathon pacer(je kent ze wel met die ballon bover zich) voor Runnersworld voor de 4:00 uur.Maar dit keer ga ik met loop maatje Tamara voor een 4 uur marathon tijd. Dat is op de seconde een vlak gelopen marathon, dus wie weet ;-).
  Verder kan je rustig intervallen tijdens de duurlopen, lichtelijk versnellen en daarna iets terug op tempo en doe dat tijdens de duurloop 3 a 4 keer een paar minuten en het is al genoeg.
  Sucses en rustig aan allemaal en het komt goed.

 26. januari 3, 2014 / 09:40

  Erg mooi lijstje!
  Met school moet ik aan het einde van het schooljaar een mini triatlon doen (1km zwemmen, 30km fietsen en 7,5km hardlopen) Ik wil deze heel graag helemaal afmaken. Daarnaast wil ik ook 10km binnen het uur kunnen lopen. Helaas mag ik nu nog niet lopen, ik moet eerst wachten tot die vervelende scheenbeenvliesontsteking over is :(

 27. januari 3, 2014 / 14:13

  Mooie doelen zeg! Die krachttraining naast het lopen is een goede, zou ik eigenlijk ook moeten gaan doen :)