RUN BABY RUN: #breaking40

Een 10 kilometer onder de ‘magische’ grens van 40 minuten. Dat is mijn droom. In mei 2013 liep ik voor het eerst een 10 kilometer onder de 50 minuten (47.hoog) tijdens de Nike Run in Amsterdam. Twee jaar later liep ik tijdens diezelfde wedstrijd voor het eerst een tijd onder de 45 minuten (44.56). Ruim drie jaar kwam ik niet eens in de buurt van die tijd, totdat ik een jaar geleden – na twee maanden trainen met Tuur – ineens 40.40 liep. Dit geldt nog steeds als een van mijn mooiste – zo niet mijn mooiste – hardloopmoment van de afgelopen jaren. Ik wist dat ik een PR kon lopen, maar om je PR op de 10 kilometer met ruim vier minuten aan te scherpen, het was niet eens in me op gekomen dat dat mogelijk was. Onder de 40 lopen werd ineens een mogelijkheid en daar ging het fout.

Net niet

Doordat ik ergens wist dat het binnen mijn mogelijkheden lag om onder de 40 minuten te lopen op de 10 kilometer, werd het lopen van die tijd ineens echt een ding. Mijn onbevangenheid was ik in een keer kwijt. Die zomer liep ik nog drie keer een tien kilometer wedstrijd en alle drie de keren was ik ontzettend zenuwachtig en niet te genieten in aanloop van de wedstrijd. Twee keer liep ik net iets langzamer (terwijl ik in trainingen veel beter was), een keer dook ik eronder (40.10), maar dat was op de baan en ik kwam net terug van hoogtestage, dus ik zie dat niet echt als een grote overwinning. Ik had toen gewoon onder de 40 minuten moeten lopen.

Stressfractuur en andere malaise

Toen kwam de stressfractuur en in mijn herstel heb ik een half jaar lang geen echt harde tempo’s gedaan. Deels omdat ik mijn voet wilde beschermen, deels omdat ik me focuste op de marathon en ik die snelheid toch niet echt nodig had. En na de marathon had ik ook redelijk wat hersteltijd nodig om me echt weer ‘mezelf’ te voelen tijdens trainingen. Dit voorjaar liep ik twee 10 kilometer wedstrijden, eentje liep ik in 41.hoog, de ander liep ik in 40.50, achteraf best wel dicht bij mijn PR. Het positieve tijdens deze wedstrijden, ik was van te voren niet zo gefocust op het doorbreken van die 40 minuten grens. Doordat ik voor mijn gevoel minder fit was dan vorig jaar zomer, wist ik dat de kans om onder die 40 minuten te lopen, minder reëel was. Hierdoor liep ik uiteindelijk best goed.

#breaking40, nu dan echt?

De komende drie weken heb ik drie 10 kilometer wedstrijden hier in de buurt. Als jij mijn trainingen bekijkt, dan lijk ik weer net zo fit als afgelopen zomer, toen ik ook al dicht in de buurt kwam van de 40 minuten. Ze zeggen weleens dat drie maal scheepsrecht is en in dat geval, moet het gebeuren op vrijdag 21 juni, in Kwintsheul, als ik mijn derde 10 kilometer loop. Het is de wedstrijd waarin ik vorig jaar verrassend 40.40 liep, dus wat dat betreft heeft die wedstrijd een goed track-record. Dat wil echter niet zeggen dat ik in die eerste twee wedstrijden niet mijn stinkende best ga doen. Hoe eerder die grens doorbroken is, hoe beter.

En als het dan niet lukt…

En als het dan om wat voor reden dan ook nou niet lukt? Ja. Dat zou best jammer zijn. Ik denk dat ik er ook wel even van zal balen. Maar als je het realistisch bekijkt, is er natuurlijk geen man over boord op het moment dat het niet lukt. Ik bedoel… het is niet dat mijn inkomsten ineens drastisch naar beneden gaan, of mijn hardloopschoenen worden afgepakt en ik nooit meer mag deelnemen aan wedstrijden. Toch denk ik dat het hebben van een doel en er naar streven om dit doel te behalen alleen maar goed is. Het zorgt voor een extra trainingsprikkel en op het moment dat het wél lukt, ben ik dagenlang euforisch. En die euforische stemming heeft zijn uitwerking op de rest van mijn werk en mijn leven. Maar als het dan niet lukt… dan probeer ik het later gewoon nog eens. En nog eens. En nog eens.

Donderdag start ik tijdens de Golden 10 in Delft. Op zaterdag 8 juni sta ik aan de start in Den Hoorn, tijdens de DIOS Lenteloop en op vrijdag 21 juni loop ik ’s avonds de Oranjeloop in Kwintsheul. Wie zie ik daar? Op of langs het parcours?

En hebben jullie ook een bepaald doel waar jullie al lange tijd naar toe werken? Zo ja, ik ben heel benieuwd naar je doel en hoe dicht je er op dit moment bij in de buurt zit.

Liefs,

Annemerel

Delen:

10 Reacties

 1. Judith
  mei 28, 2019 / 12:29

  Wat een tempo. In 40 minuten ren ik zelf net 6 kilometer :) Ik wens je in ieder geval heel veel succes!

  • Teha
   mei 28, 2019 / 15:13

   Daar zit ik nog onder …. of boven…ik ren in 40 minuten 5 km;)

 2. mei 28, 2019 / 13:14

  Dilemma’s, dillema’s.. Ik ben #teamslak en zou graag eens de 5km onder de 30 min willen lopen en de 10 onder het uur. Maar ben nu aan het trainen voor een 10km trailrun, waar tijd juist veel minder belangrijk is en nu dus veel meer aan het focussen op lopen op onverharde paden, heuvels, door het gras etc. Dit vind ik ook 100x leuker dan door een wijk ofzo heen lopen, dus misschien moet ik mijn tijd doel ook maar los laten, maar ben nog niet helemaal zover ?

 3. Laura
  mei 28, 2019 / 13:43

  “Breaking 40” klinkt voor mij heel ver weg, ik zou het geweldig vinden om dat ooit te halen, maar durf het bijna niet hardop te zeggen. Ik liep afgelopen weekend 43.15, maar heb in april een marathon gelopen en zoals je zegt, nog niet echt op snelheid getraind. Ik hoop dat er nog wat te winnen valt, maar 3 minuut 16 sneller is nog wel een hele hoop :)

  Heel veel succes! Petje af als het je gaat lukken!! En geniet in ieder geval van het feit dat je weer zo topfit bent als vorige zomer :)

 4. Sasja
  mei 28, 2019 / 13:45

  In 40 minuten 10 km, wauw!
  Ik ga komende donderdag de Smulbosloop doen en wil daar ook mijn 10 km PR aanscherpen. Ik zit nu op 56.17 en wil naar 55 min. Ik zal aan je denken tijdens het lopen!

 5. Ilse
  mei 28, 2019 / 18:17

  Succes en veel plezier bij de wedstrijden de komende weken! Zou je nog een keertje een blog kunnen schrijven over baan-/intervaltrainingen specifiek voor een 10km?

  Het parcours van de Golden Ten gaat voor een groot deel over de paden waar ik wekelijks loop, dus ben benieuwd naar je raceverslag van die wedstrijd :). Ik kan er zelf helaas niet bij zijn dit jaar, maar het is een mooi loopje.

 6. Jesper
  mei 28, 2019 / 20:29

  Aangezien je toch 3 pogingen hebt: probeer eens de ‘positive-split’ strategie. In het hardlopen is de negative-split de gewoonte – dus het tweede deel van de race sneller dan het eerste deel, maar mijn eigen pr’s heb ik gelopen door juist hard van start te gaan en in het tweede deel de schade te beperken. Op de 5k liep ik nooit onder de 17 minuten, omdat ik altijd schema 17.30 liep tot aan de eerste helft en in de tweede helft er alles uitperste wat er nog inzat. Dan loop je rond de 17.10. Mijn pr van 16.55 heb ik gelopen door juist schema 16.40 aan te houden tot net na halverwege (tot 3k). Dan zit je wel al erg kapot, maar dan is het de laatste ronden (ik liep de 5k op de baan) concentreren om die 20 seconden ‘voorsprong’ te verdedigen. Dus voor je 10k onder de 40 min, zou de eerste 5k in bijvoorbeeld 19.40 volstaan. Natuurlijk heel hard, maar dan mag je het tweede deel in 20.19 lopen. Ofwel 5.04 of sneller per km. Succes!

 7. mei 29, 2019 / 07:03

  Mijn doel is om de 5 minuten in minder dan 30 minuten te lopen. Mijn eerste 5 km deed ik 2 jaar geleden in 36 minuten, en mijn PR is nu 30:50 (begin mei gelopen). Ik hoop in de komende maanden onder de 30 te duiken, maar ben nu aan het trainen voor mijn eerste halve marathon in juli (met het schema uit jouw boek Live Love Run!). De focus ligt nu dus even op afstand, niet op snelheid, al hoop ik beide op te bouwen. Succes met jouw #breaking40!

 8. I
  mei 29, 2019 / 20:37

  Mijn doel is ook om de 10km onder de 40 minuten te lopen. Dit is mij al vaker gelukt, alleen ben ik dit jaar zo uit vorm dat het me dit jaar nog niet gelukt is. Succes, weet zeker dat je het kan.. de vraag is alleen wanneer!

 9. Marc
  mei 30, 2019 / 08:43

  Ik (m) zou weleens onder de 38 willen duiken, pr is nu 39:30 maar iedere seconde eraf is een uitdaging..