RUN BABY RUN: Trainen voor mijn najaarsmarathon

Na vier maanden waarin ik zelf de regie in handen had, is Tuur sinds maandag weer eindbaas van mijn schema. Ik dacht dat ik het na Málaga zelf allemaal ook wel kon. Natuurlijk keken we samen naar mijn trainingen, maar er was geen schema, op papier, speciaal voor mij. Er was geen opbouw, geen continuïteit, blessures waren er (mede daarom) wel. Toen we vorige week van Frankrijk naar huis reden vroeg Tuur wat mijn grote hardloopdoel was voor dit najaar. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, een sterke* marathon lopen. Ik heb genoeg tijd (een half jaar), maar als ik zo blijf aanklooien kom ik nooit een stap verder.

Trainingsplan

We hebben mijn trainingsperiode opgebouwd in drie periodes van ongeveer acht weken. In de eerste acht weken werken we aan mijn basis (zoals we vorig jaar in april en mei deden voor mijn Trainen als een Topatleet traject). Periode twee en drie hebben we nog niet uitgedacht, dat doen we pas op het moment dat we weten hoe dit gegaan is.

Het schema voor de eerste periode is ook nog niet in kannen en kruiken, we hebben nu alleen de eerste drie weken uitgeschreven, van de overige vijf weken hebben we alleen mijn wedstrijden ingevuld en het totaal aantal kilometers wat ik die week ongeveer mag gaan lopen. Op die manier proberen we continuïteit in mijn training te krijgen en loop ik niet de ene week 50 kilometer en de volgende 100. Want het zijn dat soort grapjes die voor (overbelasting)blessures in de hand werken.

Welke marathon ga ik lopen?

Welke marathon ik heb uitgezocht? Nou, dat is best een mooi verhaal. Ik heb er twee op mijn lijstje staan en ik kies pas tegen het einde van de tweede trainingsperiode welke ik ga doen. Je vraagt je nu misschien af waarom ik nu niet gewoon meteen een keuze maak. Geloof me, ik zou het liefst nu al precies weten waar ik in oktober aan de start sta, maar het laatste wat ik wil is (bijna) ongesteld zijn als ik aan de start van een marathon sta. En nu, een half jaar van te voren, kan ik nog niet precies zeggen wanneer dat zal zijn. Ik heb niet de meest regelmatige cyclus, de ene keer is het 26 dagen, de volgende keer 31.

De shortlist bestaat op dit moment uit de Amsterdam Marathon (20 oktober) en de Frankfurt Marathon (27 oktober). Het liefst vind ik ook nog een goede optie voor 13 oktober of 3 november, maar hier heb ik nog geen kandidaat voor gevonden waar ik heel enthousiast van word (hebben jullie suggesties?). Het leuke aan Amsterdam is dat ik waarschijnlijk kan rekenen op veel publiek, het was mijn eerste marathon in 2012 (goede herinneringen) en het is ook het Nederlands Kampioenschap (waardoor ik met mijn wedstrijdlicentie vooraan mag starten en dus waarschijnlijk vanaf het begin zonder oponthoud kan lopen). Frankfurt lijkt me een mooi alternatief omdat het relatief dicht bij huis is, ik weet dat Duitsers goed zijn in het organiseren van marathons (Berlijn 2015, 2017) en het parcours lijkt vlak. Ook heb ik het idee dat de kans op een mega zonnige warme dag eind oktober een stuk minder vaak voor komt dan begin oktober.

Eerste trainingsweek

Mijn eerste trainingsweek is dus afgelopen maandag van start gegaan. We begonnen met een training waarin ik achtereenvolgens 4 kilometer (marathontempo), 3 kilometer (halve marathontempo) en 2 kilometer (10 kilometertempo liep). Het ging goed, ook al was ik van te voren nogal aan het klagen over hoe zwaar het allemaal was. Gisteravond deed ik een baantraining waarbij ik eerst 1500 liep (15 kilometertempo), 1000 (10 kilometertempo), 3x 800 (5000 tempo), 1x 600 (3000 tempo), 1x 600 (1500 tempo). Het was een goede training waarbij ieder loopje net iets sneller was dan zijn voorganger. Vanmiddag staat er krachttraining op het programma, morgen korte intervallen (tussen de 500 en 200 meter), vrijdag heb ik een rustdag, zaterdag weer kracht en heuvelsprints en dan zondagochtend een lekkere duurloop. In totaal mag ik zo’n 70 kilometer lopen. Mooi om mee te beginnen.

Ik heb super veel zin om eindelijk weer richting een marathon te trainen. Tussendoor zal ik nog wel 10 kilometer wedstrijden en halve marathons lopen. Sterker nog, ik sta over een paar weken zelfs aan de start van mijn allereerste 1500 meter wedstrijd (al doe ik dat niet voor een snelle tijd, meer voor de gezelligheid, de dag voor de wedstrijd heb ik ook gewoon een krachttraining gepland). Maar dat is allemaal onderdeel van het proces, het proces richting het grote doel, die marathon dit najaar.

Liefs,
Annemerel

*Een sterke marathon inderdaad. Ik heb op dit moment nog geen tijdsdoel, daarvoor is het nu nog veel te vroeg. Natuurlijk hoop ik wel mijn PR (3.15:03) aan te scherpen. Maar de marathon is genadeloos en genieten van het proces is voor mij het allerbelangrijkst, die marathon is dan de spreekwoordelijke kers op de taart.

Delen:

25 Reacties

 1. Thijs
  mei 1, 2019 / 12:27

  Op 13 oktober zijn er marathons in Eindhoven en Keulen. Komen die nog in aanmerking of zijn ze al vol?

 2. mei 1, 2019 / 12:35

  Wat leuk dat je weer voor een marathon gaat trainen! Ik ben benieuwd naar je marathon verhalen!!

 3. laura
  mei 1, 2019 / 12:44

  alles tussen de 21 en 42 dagen is een normale cyclus, dat je het ff weet

  • Rosalie
   mei 2, 2019 / 14:46

   Maar ik neem dan wel aan dat je cyclus dan steeds ongeveer hetzelfde aantal dagen moet hebben . Als het de ene keer 20 dagen is en de andere keer 42, dan noem ik dat geen normale regelmatige cyclus. Elke keer 42 dagen weer wel.

   • Annemerel
    Auteur
    mei 2, 2019 / 15:11

    Het is bij mij meestal tussen de 26 en 32 dagen, ik heb mijn vraag of dit ‘normaal’ was bij een gynaecoloog gelegd op het moment dat ik bezig was met mijn ‘Trainen als een Topatleet’ project, maar zij zei alleen maar ‘het is pas abnormaal als het minder dan 3 weken is of meer dan 6 weken’. Ging verder niet in op het feit dat het voor mij niet heel handig was als het niet gewoon een beetje hetzelfde was iedere maand.

 4. Anique
  mei 1, 2019 / 12:46

  3 november de Berenloop op Terschelling, niet echt een vlak parcours, ook een stuk strand bijna aan het eind en de laatste 5 km zijn bergafwaards ( vanaf strand terug naar het dorp) niet heel erg druk, je kunt bijna het hele parcours een fietser meenemen en de natuur is prachtig. Volgens mij hebben ze ook een wedstrijdstartvak. of het een snel parcours is, denk het niet, wel een heel mooi.

 5. Marloes
  mei 1, 2019 / 13:06

  13 okt is Eindhoven! Ook een leuke met laatste deel door het centrum!

 6. Monique
  mei 1, 2019 / 13:08

  Hey Annemerel,
  Vraagje…. Ik plan zelf mijn cyclus altijd rond mijn wedstrijden. Ik doe alleen krachtsport, dus dat zal wel iets anders liggen dan bij jou als duursporter. Waarom kies jij ervoor om niet de pil te slikken? En ja, ik weet hormonen, slecht enzo….. Maar in het kader van (top)sport, heeft het toch ook wel zijn voordelen.
  Grtz,
  Monique

  • lisa
   mei 2, 2019 / 06:31

   Dat vraag ik mij dus ook af. Lijkt me als je in een vaste relatie zit toch ook maar een geklooi met die condoom de hele tijd

  • Annemerel
   Auteur
   mei 2, 2019 / 15:13

   Ik heb meerdere vormen van anticonceptie geprobeerd en bij geen enkele vorm voelde ik me de Annemerel die ik ben/wil zijn. ‘Puur natuur’ heeft voor mij de minste nadelen.

 7. Sophie
  mei 1, 2019 / 13:43

  Hoi Annemerel,

  13 Oktober is de marathon van München. Niet geheel vlak, maar wel heel mooi event en goed georganiseerd zoals ik het nu gehoord heb. Wellicht een idee, net ietsje verder dan Frankfurt, maar alsnog prima te doen met de auto.

  Groetjes,
  Sophie

 8. Fiona Hancox
  mei 1, 2019 / 13:47

  Wat een gaaf doel weer, en ook stoer dat je durft toe te geven dat het zonder schema niet helemaal lekker gaat.
  Ben benieuwd welke marathon je uiteindelijk gaat kiezen. Veel succes met alle trainingen en hoop dat je ons weer zo meeneemt met deze reis net zo als met je boek.

 9. Miny
  mei 1, 2019 / 14:20

  Ik kan je de marathon van Terschelling, de Berenloop zeker aanraden. Prachtig parcours en een super leuke sfeer! Niet vlak en makkelijk, maar daarom des te mooier.

 10. Lin
  mei 1, 2019 / 14:21

  Ik zou lekker de Valencia marathon gaan lopen! eind November. Amsterdam nu een paar keer gelopen maar ben er wel klaar mee, totaal geen leuke route, erg druk bij de sporthallen zuid met omkleden, en drukte in OV. Succes met trainen!

 11. Nicky
  mei 1, 2019 / 14:35

  Hoi Annemerel,

  Leuk!
  In 2015 heb ik Frankfurt gelopen.
  Een erg mooie en leuke marathon. Alles was goed geregeld en ook veel publiek langs het parcours.
  Zeker een aanrader mocht het je beter uitkomen ;-)

  • Annemerel
   Auteur
   mei 2, 2019 / 15:12

   Oeeh dat vind ik leuk om te lezen. Was ‘ie ook zo vlak als ‘ie lijkt?

   • Nicky Pullens
    mei 3, 2019 / 09:20

    Hij is inderdaad vlak! Ik kan me namelijk geen enkele heuveltje of lastige brug herinneren. Ik vond hem alleen vrij lang. Maar dat is volgens mij iedereen zijn eerste marathon ;-)

 12. Piet
  mei 1, 2019 / 15:34

  Marathon van Eindhoven (12/13 oktober) of Etten-Leur (27 oktober). Suc6.

 13. Monique
  mei 1, 2019 / 15:53

  3 november is de Berenloop op Terschelling. Benieuwd naar waar je aan de start gaat staan!

 14. Sabine
  mei 1, 2019 / 16:53

  13 oktober is de marathon op Mallorca! Niet helemaal vlak denk ik, maar vast erg mooi. Ik ga dan samen met mijn vriend de halve marathon lopen, maar door jouw verhalen krijg ik marathon kriebels!

 15. Jolin
  mei 3, 2019 / 10:01

  Wat fijn zo’n uitgedacht plan maar met nog keuzevrijheid. Ik kijk er naar uit om te lezen hoe het je vergaat, net als in je boek :-). Bij mij staat Amsterdam met potlood in de agenda!

 16. Yvonne
  mei 3, 2019 / 16:36

  Superleuk dat je weer gaat trainen voor een najaarsmarathon! (Ik ook?)
  13 oktober is ook de marathon van Chicago!!??

 17. Juriaan
  mei 4, 2019 / 21:08

  Hi Annemerel,

  Net je boek trainen als een topatleet uitgelezen. Het heeft me geïnspireerd om uit mijn after Rotterdam marathon dip te komen. Ik sta zelf ingeschreven voor Amsterdam en mag daar ook in het wedstrijdvak. Zou leuk zijn om elkaar daar tegen te komen!

  Grootste eye opener uit je boek is de hoeveelheid krachttraining. Ik heb daar net zo’n hekel aan als jij had. Ben alleen bang dat het me nooit gaat pakken… maar eigenlijk weet ik wel dat daar de sleutel voor mij ligt.

 18. mei 5, 2019 / 20:12

  Ik sta ook ingeschreven voor Amsterdam, m’n eerste marathon dus heel spannend maar mega veel zin in! Erg leuk dat jij die ook misschien gaat lopen en dat onze training dus een beetje gelijk op zal gaan, nu al zin om al je blogs hierover te lezen.