RUN BABY RUN: January

De maand januari is bijna ten einde, met nog een training op mijn schema te gaan heb ik deze maand al 304 kilometer bij elkaar gelopen. Tijd om terug te blikken.

1 januari
Ik begon het jaar niet zoals andere jaren, met een lange duurloop. Ik begon het jaar namelijk op bijna 1600 meter hoogte in het wintersportdorp Corvara, in de Dolomieten. In plaats van een lange duurloop rond een uurtje of half tien ’s ochtends (wat ik de laatste jaren vaak deed), ging ik dit keer samen met Tuur voor een rondje van 5 kilometer. Maar hé, de eerste kilometers waren binnen.

Kilometers
Ik liep – met nog een training te gaan – 304 kilometer deze maand. Slechts een keer eerder had ik een maand met meer dan 300 kilometer. Dat was augustus 2018, toen ik op trainingsstage was en de weersomstandigheden net iets beter waren. Ik geniet van de trainingen, maar merk ook dat de kou er voor zorgt dat je serieuzer met je herstel om moet gaan. Ik heb de hele dag honger en ik heb meer slaap nodig. En weet je, dat doe ik dan ook gewoon lekker, meer eten en slapen.

Wedstrijden
Op 20 januari liep ik mijn eerste wedstrijd van 2019, de Ruitenburg Halve Marathon in Maassluis. Van te voren voelde ik me niet ontzettend fit. Al sinds mijn wintersportvakantie heb ik last van een steeds terugkerende migraine. Toch besluit ik gewoon van start te gaan, ik kan altijd nog besluiten uit te stappen als ik me tijdens het lopen niet goed voel. Ik verbaas mezelf en loop een PR. De volgende wedstrijd die op het programma staat is de 10 kilometer in Schoorl, op 10 februari. Ik loop het ‘NK’, maar daar kan iedereen met een wedstrijdlicentie van de atletiekunie zich voor inschrijven. Het voordeel hiervan is dat ik voor de recreanten van start mag en dus hopelijk niet veel oponthoud heb onderweg. Mijn doel? Om niet laatste te worden in mijn categorie. En om niet als een gek er vandoor te gaan als het startschot gaat, ik sta namelijk met zo’n 60 anderen in een startvak en onder hen bevinden zich onder andere atleten zoals Susan Krumins. Daar kan ik me natuurlijk totaal niet mee meten ;-).

Instelling
Sinds mijn stressfractuur in september vorig jaar heb ik niet meer de tijden op de baan gelopen die ik afgelopen zomer liep. Afgelopen zomer liep ik met (in mijn herinnering relatief gemak) 1000’tjes met een tempo onder de 4’00. Afgelopen maanden moest ik moeite doen voor 4’10. Eerst dacht ik dat dit kwam doordat ik gewoon nog niet zo fit was, daarna dacht ik dat het te maken had met het feit dat ik nu drie lagen kleding draag in plaats van een korte short en een sportbeha (veel lichter, veel meer bewegingsvrijheid), maar nu denk ik dat er toch ook nog iets anders mee speelt… van de zomer geloofde ik dat ik onder de 4’00 kon lopen en ‘vocht’ ik veel meer voor iedere interval. Afgelopen maanden dacht ik vooraf bij trainingen al dat het zwaar zou worden en dan ga je je daar ook naar gedragen. Gisteren stond ik aan de start van mijn training met het idee van ‘ik ga gewoon weer de tijden lopen die ik in juni liep’ en verrek… het lukte – op twee van de negen herhalingen na – nog ook.

Blessures
Al maanden zeurt mijn heup. Vooral zitten is een probleem. Ik zag dit niet direct als een blessure, maar meer als iets dat erbij hoort. Deze maand ben ik eindelijk naar de fysio geweest en samen zijn we er achter gekomen dat het niet dragen van mijn zooltjes de boosdoener is. Je vraagt je misschien af, Annemerel waarom draag je je zooltjes dan ook niet? Nou, sinds ik weer ben begonnen met hardlopen na mijn stressfractuur, heb ik schoenen die ontzettend mooi aan mijn voet aansluiten. Het enige nadeel? Als ik mijn zooltjes in de schoen draag, sta ik te hoog, waardoor het randje vervelend op mijn enkel zit en ik blaren krijg. Vanmorgen zat ik om 7.20u bij de podoloog om nieuwe zooltjes te laten maken. Hij maakt twee paar, een dunner en een dikker paar. Ik hoop dat dit de oplossing is. De pijn heeft me nog niet gehinderd in mijn training, het wordt namelijk niet erger als ik meer of harder loop, het is alleen altijd aanwezig en daar ben ik nu wel een beetje klaar mee.

Hoe was januari als hardloopmaand voor jou?

Liefs,
Annemerel

Delen:

10 Reacties

 1. Charlotte
  januari 30, 2019 / 14:54

  Goed verhaal, Annemerel! Vooral dat stukje ‘instelling’. Voor mij was januari de maand dat ik eindelijk ben BEGONNEN met hardlopen. 2018 was het jaar dat ik veel meer ben gaan sporten (en het volhield!) en na een hardloopevenement voor de lol (Urban Trail Den Haag) begon ik hardlopen als serieuze optie te overwegen. Maar buiten een paar kilometer op de band maakte ik er nooit werk van. In januari heb ik me aangesloten bij een trainingsgroepje en het gaat superlekker! Doel voor 2019: ‘leren’ hardlopen, rustig opbouwen en een paar keer goede 10 km’s…en misschien richting einde van het jaar 15. Laat dat voorjaar maar komen, ik heb helemaal zin om te gaan lopen door de duinen :) En in de Urban Trail…Wat een feestje is dat :)

 2. Roos
  januari 30, 2019 / 15:39

  Ben januari ook begonnen met een pr. Niet zo snel als jij, maar wel de eerste keer onder de 50 minuten op de 10km. Nog een tip voor die zeurende heup: Ik kon op een gegeven moment nauwelijks meer auto rijden door de irritante pijn bij het zitten. Is bij mij uiteindelijk weggetrokken, doordat ik tijdens training voor de NYC marathon gedisciplineerd mijn krachtoefeningen per been heb gedaan. Dus niet met twee benen tegelijk. Daarna heb ik het een beetje laten sloffen (slecht) en nu zeurt het weer een beetje. Ik heb mezelf in januari dus maar weer terug de sportschool in gestuurd.

 3. N
  januari 30, 2019 / 15:46

  Dat je over je stressfactuur schrijft doet me er opeens aan denken dat ik laatst in een Amerikaans tijdschrift las dat te veel eiwitten eten op korte termijn stressfacturen kan veroorzaken, wellicht interessant om eens over te lezen :)

  • Annemerel
   Auteur
   januari 31, 2019 / 10:56

   Interessant! Weet je nog welk tijdschrift dit was? Ik ben benieuwd!

 4. Maaike
  januari 31, 2019 / 08:38

  Knap dat je het jaar begon met zoveel trainingen. Sinds een maand sukkel ik met een spierblessure. Een kinesist helpt mij. Helaas heb ik nog maar 44km gelopen.

  • Annemerel
   Auteur
   januari 31, 2019 / 10:55

   Vervelend! Hoop dat het probleem snel verholpen wordt :)

 5. Bianca
  januari 31, 2019 / 10:45

  Ik wilde deze maand weer beginnen met hardlopen, maar dat is me nog niet gelukt. Ik heb sinds half augustus niet meer gelopen, terwijl ik daarvoor altijd 2 tot 3x per week liep. Ik durf dus ook niet zo goed te beginnen :-).
  Ik gebruik jou nu weer als motivatie want daar had ik eerder ook altijd zoveel aan, als ik eens geen zin had.
  Dus ik kijk veel vlogs van je terug en ik hou je blog weer bij, dan komt de zin vanzelf weer haha!

  • Annemerel
   Auteur
   januari 31, 2019 / 10:55

   Aaaah Bianca, geloof me, die periodes heb ik ook gehad. In je hoofd maak je het steeds groter, maar maak het kleiner in je hoofd. Stap voor stap, letterlijk, figuurlijk. Al ga je maar voor 500 meter. Gewoon gaan (nu wel even uitkijken met de gladheid).

 6. Cinthia
  februari 2, 2019 / 20:00

  Wat een kilometers alweer!! Netjes hoor. Het probleem met je heup herken ik, de mijne zeurt ook al circa 2 weken vooral met zitten en liggen, hardlopen of snel wandelen of bij een andeee vorm van beweging valt het mee / voel ik het niet. Ik gebruik wel braaf mijn zooltjes. Nog even aankijken en anders toch maar dokter/fysio vrees ik!

 7. Cinthia
  februari 2, 2019 / 20:08

  Wauw wat een kilometers al. Netjes hoor. Herken je heupklachten. Ik heb het sinds 2 weken ook. Vooral bij zitten en liggen. Hardlopen en andere bewegingen gaan prima, zo goed als pijnloos. Gebruik wel mn zooltjes braaf. Ff aankijken en wellich toch dokter/ fysio.