RUN BABY RUN: 14/150 It’s Bad

Vorige week schreef ik al over mijn nieuwste blessure, een lopersknie. Je vraagt je misschien af waarom ik het mezelf allemaal aan doe. Eerst jarenlang lopen met shin splints, vervolgens de marathon in Parijs af moeten zeggen wegens een liesblessure en vervolgens geteisterd worden door een lopersknie. Waarom wil ik, ondanks deze ’tegenslagen’, toch door blijven rennen. Het is niet alsof mijn leven ervan afhangt, het is niet dat ik moet hardlopen om mijn brood te verdienen. Er is niemand die mij vertelt dat ik moet hardlopen, de enige die dat doet dat ben ik zelf.

Gelukkig
Hardlopen maakt mij gelukkig. Als ik te lang niet heb hardgelopen word ik onrustig, heb ik het gevoel alsof er iets in mijn leven mist. Hardlopen is voor mij een gewoonte, iets dat erbij hoort, iets dat in mijn routine moet omdat mijn leven anders niet helemaal compleet is. Het klinkt onwijs dramatisch en zo bedoel ik het absoluut niet, maar ‘het hoort er gewoon bij’. Net zoals je je smerig voelt als je je ’s ochtends niet gedoucht hebt, net zoals je ’s ochtends en ’s avonds je tandenpoetst, net zoals je je make-up eraf haalt voordat je naar bed gaat, dat is voor mij drie keer in de week hardlopen. Het hoeft niet lang te zijn, maar ik moet gewoon drie keer in de week een stukje hardlopen, anders klopt er iets niet.

5K
Begin vorige week liep ik vijf kilometer met de Running Crew en dat ging verrassend goed. Tijdens het rennen had ik nergens last van, na het rennen voelde ik amper iets. Ik voelde heel in de verte iets in mijn knie, maar dan ook heel in de verte. De volgende dag had ik nergens last van. Ik dacht dus dat ik aan de beterende hand was. Ik ging niet meteen de volgende dag weer rennen, maar besloot tot zaterdag te wachten en tussendoor spierversterkende oefeningen te doen (niet speciaal gericht op mijn knie).

15K
Zaterdag voelde ik niets aan mijn knie en ik besloot dan ook gewoon mijn training te hervatten. Op mijn (zelfgemaakte) schema stond 15 kilometer. Het was lekker weer, ik had de tijd om 15 kilometer te lopen, ik voelde me goed en had er zin in. Tijdens het rennen? Nergens last van. Eenmaal thuis.. Hmmmmm die knie voelt toch niet helemaal lekker. Oooh de bel gaat, laat ik even naar beneden lopen om de deur open te doen… AUUUUUU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

En nu?
Ik heb nog steeds de hoop dat ik op 8 december de 15 kilometer tijdens de Bruggenloop in Rotterdam kan lopen, maar ik weet wel dat ik iets meer rust moet gaan houden, ook al wil ik nog zo graag naar buiten. 15 kilometer lopen is niet iets waar ik heel hard voor moet trainen, ik heb immers drie weken geleden nog bijna het driedubbele van die afstand gelopen. Ik moet dan ook streng zijn en mag van mezelf tot 8 december geen afstand langer dan 5 kilometer lopen. De eerst komende week mag ik van mezelf zelfs helemaal niet lopen. Niet hardlopen en ook niet teveel gewoon lopen. Rust is wat Google me voorschrijft.

Behandeling
Een lopersknie is volgens Google het beste te behandelen met rust. Veel rust. Nu is rust het laatste waar ik zin in heb, dus ben ik op zoek gegaan naar oefeningen die ik kan doen om mijn knie en de spieren om mijn knie te versterken. Die ga ik dan ook maar braaf deze week iedere dag tien minuutjes doen. Daarnaast heb ik een rol kinesiologisch tape besteld, ik heb een YouTube video gevonden waarin wordt uitgelegd hoe je je jezelf moet tapen en ik ben heel benieuwd of dat iets helpt. Zo niet, dan heb ik voor 12 euro een hele leuke rol knalroze tape gekocht ;-).

Herken je mijn gevoel, dat gevoel dat je MOET lopen omdat er anders iets ‘mist’? Wat doen jullie als je even niet kunt lopen?

Liefs,
Annemerel

Delen:

35 Reacties

 1. november 27, 2013 / 17:08

  Oh nee, wat rot dat je knie zo tegenwerkt :-( Hopelijk ben je er snel vanaf…

 2. Laya
  november 27, 2013 / 17:10

  Ken dat gevoel! Heb ook een lopersknie gehad en heb daar na 1,6jaar nog steeds last van. Heb nu terug twee blessures (spierscheur in de kuit en gekneusde ribben) en ik zit de hele dag te piekeren dat ik niet kan lopen! Het is alsof een deel van mij leven aan me voorbij gaat…
  Als ik niet kan lopen ga ik in de gym andere oefeningen doen om toch iets van sport te doen en te kunnen ontspannen :)

  Hopelijk word je knie snel beter!

 3. november 27, 2013 / 17:17

  Ik vraag me altijd af hoe zo’n stuk tape nou kan helpen? Hopelijk werkt de tape en kun je 8 december ‘gewoon’ die 15km lopen, dat moet vast helemaal goed komen!

 4. november 27, 2013 / 17:35

  Wat balen zeg. Ik hoop dat rust en tape een hoop goed zal doen en dat je jezelf kunt beheersen niet te gaan lopen! Sterkte en hopelijk tot 8 december.

 5. Femke
  november 27, 2013 / 17:36

  Ik heb last van precies hetzelfde! Ben twee weken geleden toch maar naar de fysio gegaan waar ik nu wordt behandeld met shockwavetherapie, en ik moet zeggen, de vooruitgang begint. Dit wel in combinatie met rust natuurlijk. Ik zou je zeker aanraden om een afspraak te maken met de fysiotherapeut! Ik weet niet hoe goed je verzekerd bent, maar de eerste 10 afspraken krijg je over het algemeen sowieso vergoed. Hopelijk kom je er snel weer vanaf!

  • Hannah
   november 27, 2013 / 19:02

   Ja, ik raad ook de fysio aan, zeker als je zo veel loopt als jij! Ik dacht ook twee jaar lang dat ik telkens lopersknieën had, maar pas toen ik naar de fysio ging kwam ik er achter dat ik eigenlijk gewoon te instabiele bovenbeenspieren had (die eindigen op de pees in je knie) en ik rompoefeningen moest doen. Ik had mezelf zo veel chagrijn en rust kunnen besparen door niet zo eigenwijs te zijn. Dus als je last blijft houden zou ik absoluut eens naar de fysio gaan, het is sowieso heel fijn om eens goed doorgelicht te worden qua spieren en loophouding.

 6. november 27, 2013 / 18:14

  Wat balen!

 7. november 27, 2013 / 18:19

  Wat balen zeg, net nu je er zo’n zin in hebt de hele tijd! Sterkte ermee!

 8. Marleen
  november 27, 2013 / 18:29

  Echt balen! Ik heb zelf ook een blessure, net onder mijn knie. Het is zo frustrerend want ik houd al best lang rust, maar voor mijn gevoel is het nog niet over ….

 9. november 27, 2013 / 18:42

  Oeh wat balen, dat is net zoiets als een camera/computer die stuk is als bloggen echt een vast onderdeel in je leven is! Succes ermee en ik hoop dat de tape & oefeningen werken!

 10. Maaike
  november 27, 2013 / 19:18

  Ga naar een fysio!!!!!!!!!! Die weet precies hoe je je knie moet behandelen, als je zelf aan de slag gaat heb je kans dat het nooit meer weggaat en je er altijd last van zult hebben.

 11. november 27, 2013 / 19:56

  Pfff, precies hetzelfde hier. Geen lopersknie maar wel een blessure. En ik wil zoooooo graag hardlopen :(

 12. Charlotte
  november 27, 2013 / 20:10

  Kineogische tape werkte bij mij echt wonderen!
  Ik hou de tape dag en nacht op ook met hardlopen,
  Ik tape mn knie volgens een methode op youtube rondom mn knieschijf in een Uvorm.
  Hoop dat t voor jou ook werkt

 13. Fenna
  november 27, 2013 / 20:13

  Ik kamp heel erg toevallig nu met hetzelfde gevoel! Ik voel me dan ook zo onrustig. En als ik het er met anderen over heb, begrijpt niemand me. Het is dus echt iets voor alleen hardlopers.
  Doordat ik ’s winters vooral volleybal en schaats heb ik minder tijd om te rennen. Ipv twee keer in de week loop ik nog maar een keer in de week. Das wel even wennen! ;)

 14. Tessa
  november 27, 2013 / 20:14

  Het gevoel van moeten hardlopen, omdat ik anders erg onrustig word, is mij heel erg bekend! Het zit er gewoon helemaal in. Al jaren lang. Maar ga ajb naar de fysio!!!!!! Op Google kun je zoveel info vinden. En helemaal als je nog wil kunnen hardlopen in de toekomst, ga dan nu naar de fysio, ipv zelf voor fysio te spelen. Of Google als fysio te laten spelen.

 15. november 27, 2013 / 20:19

  Ik heb er vier maanden mank door gelopen.. (Ondanks complete rust, 4 maanden niet gesport, aaaaah).. Hoop dat het bij jou sneller over gaat.

 16. Tess
  november 27, 2013 / 20:50

  Ik ken dat gevoel zeker, ik kan ook echt niet zonder hardlopen! Kan me niet herinneren wanneer de laatste keer was dat ik een hele week niet heb hardgelopen eigenlijk. Wel echt naar van je knie, maar ik denk dat dit rust nemen heel veel gaat helpen!

 17. november 27, 2013 / 22:53

  Ik herken je gevoel heel sterk. Als ik een week niet kan lopen, dan merk ik dat ik lastig loop en een manier moet zoeken om mijn energie kwijt te raken. Lopen ontspant me en zorgt ervoor dat ik alle andere dingen (zoals schoolwerk) weer aankan.

 18. Katrien
  november 27, 2013 / 23:01

  Hoi Annemerel,
  Vervelend die knie en ik kan er over meepraten! Ik ben 2 weken geleden gevallen op mijn knie, gevolg pijnlijk en gezwollen. Na een paar dagen rust dacht ik wel weer een rondje van 5km aan te kunnen, helaas hield ik het maar 3km vol en ben ik strompelend naar huis gegaan… En nu lig ik nog steeds uit met een slijmbeursontsteking… Niet leuk! Ik mis het lopen ook! Welke oefeningen doe jij voor je knie en hoe sport je nu? Beterschap!

 19. Inez
  november 28, 2013 / 00:53

  Kinesio tape saved my life! (Ok, tikje melodramatisch hier, maar you get the picture ;-) ) Ik heb te weinig kraakbeen in mijn knieen en heb er veel last van. Of nou ja; ‘had’. Mijn trainer heeft me voor het eerst getaped (en erna nog zeker 8 maanden lang elke week) en ik heb nu altijd een rol in de la liggen. Dat en mijn Nike Free’s hebben voor mij echt het verschil gemaakt. Ik ben heel erg benieuwd wat je ervan vindt!

 20. november 28, 2013 / 07:35

  ik snap het. ik heb hele zwakke knieën & losse knieschijven, maar ik word heel erg rusteloos als ik niet kan sporten, of het nu hardlopen, yoga of fitness is. 5 weken geleden heb ik een lesje power yoga gedaan, ben ik de volgende dag gaan hardlopen en ondanks een pijnscheut toch doorgegaan – achteraf had ik het gevoel alsof ik een onderbeen af wilde zagen & kan ik nu nog steeds niet zo sporten als ik wil… maar die tape is wel een goed idee, deze heb ik ook vaker bij fysiotherapie gebruikt! die ga ik ook eens opzoeken :)
  veel succes & beterschap!
  xo, cheyenne

 21. november 28, 2013 / 07:58

  Balen! Hopelijk gaat het snel weer beter. Ik las ergens bij de reacties iets over Shockwave therapie, topplan! Succes en hopelijk is het allemaal snel voorbij :)

 22. november 28, 2013 / 08:38

  Hopelijk kan je de bruggenloop lopen, ik ga voor je duimen

 23. Margot
  november 28, 2013 / 08:55

  Hey heel veel beterschap!
  Deze zomer last gehad van een lopersknie maar ik heb dan als vervanging veel gefietst en we zijn ook een weekje op fietsvakantie geweest en sindsdien geen last meer gehad. Dus rust maar lekker!
  Ik train nu voor een halve marathon en volgens mijn schema gemaakt op myasics (aanrader!) moest ik zondag 14km lopen en dinsdag 10.5km. Ik heb ze alletwee uitgelopen maar dinsdag had ik de eerste km echt last van mijn enkel. Is wel overgegaan maar op oneffen bodem voelde ik het nog. Na jou foto op instagram te zien ook maar eens geprobeerd om hem te tapen met kinesiotape (heb ik toch in huis om mijn blauwe teennagels af te plakken, best stuff ever daarvoor!) en ik voel echt verschil!
  Misschien nog een tip: de KT tape bestaat ook in een synthetische variant. Die kan je er beter op houden dan de katoenen variant. Zwemmers dragen bv de synthetische variant Katoenen variant neemt wel wat vocht op tijdens het douchen en ik merk dat die ook gemakkelijker vuil wordt en gaat pluizen (ik heb vandaag ballerina’s aan en mijn enkel is getapt in de katoenen variant (de synthetische is in betelling) en die scheuren over mijn tape waardoor ie vuil wordt en gaat pluizen.

  Eigenlijk zou ik ook gewoon rust moeten nemen maar ik hoop gewoon met die tape verder te kunnen lopen want ik loop gewoon de muren op als ik niet kan lopen!

  • Margot
   november 28, 2013 / 08:56

   Sorry voor de lange uitleg ;-) maar ik hoop dat je er iets aan hebt!

 24. november 28, 2013 / 10:07

  Heel bekend dit, ik moet ook altijd gewoon sporten. Ik wil echt niet belemmerd worden door een stomme blessure en probeer dan vaak ook gewoon door te gaan, mits verantwoord uiteraard. Maar rust houden; dat is ook voor mij uiterst moeilijk!

 25. november 28, 2013 / 13:47

  Oh nee, dat lijkt me naar :( Veel sterkte met rust houden!

 26. november 28, 2013 / 14:40

  Ahh, wat vervelend zeg! Ik heb vorige week niet hardgelopen omdat ik verschrikkelijk verkouden was en de hele tijd moest hoesten. Ik heb mezelf ook moeten dwingen om écht rust te houden, dus ik ken het gevoel. Ik hoop dat het bij jou snel over gaat.

 27. november 29, 2013 / 00:46

  Ik heb hetzelfde met dansen. Als ik niet gedanst heb in een week denk ik: “Huh? Wat is er mis, er klopt iets niet”
  Vooral als het zomer is en de dansstudio gesloten is, dan moet ik er even aan wennen maar zo’n echte zomervakantie is soms ook best fijn. Maar zoals ik al zeg: Altijd even wennen.

  Dus ik begrijp best dat je wilt blijven rennen, blijf alleen een beetje lief tegen jezelf ;)

  XOXO

 28. Shannon
  november 29, 2013 / 14:47

  Balen zeg, mag ik vragen hoe jij toen van je shin splints afgekomen bent? X

 29. november 29, 2013 / 19:21

  Ah, wat zuur! Rust is nu idd echt het beste. Maar ik herken je gevoel dat je moet lopen. Zeker als je niet “mag”. Dan is het verlangen om naar buiten te rennen al helemaal ellendig groot. ;-)

 30. november 30, 2013 / 08:41

  Zo lastig. Ik heb voorlopig nog geen échte grote problemen, maar ik weet dat ik later gewoon ook een blessure zal krijgen, mijn papa had het ook en mijn voeten zijn ook een probleem, heb hele speciale voetzooltjes nodig in m’n loopschoenen en dan nog lopen ze niet echt lekker…

  Heb je trouwens tips tegen een ‘slapende’ voet? Maar dan bedoel ik eerder mijn tenen, die beginnen te ‘branden’ zeg maar en het doet ook wel wat pijn! Ze zeggen tegen mij dat je het niet echt kan verhelpen maar ik denk toch dat er misschien een trucje moet bestaan om minder druk vanvoor ofzo te zetten..

 31. karly
  november 30, 2013 / 10:31

  Vallen de hardloopbroeken van nike groot? Klein? Of gewoon standaard? Ik heb zelf twee hardloopbroeken van asics maat s en ik wil er een van nike bestellen! Ik hoop dat je me kunt helpen. Lfs

  • Annemerel
   Auteur
   november 30, 2013 / 11:25

   Verschilt heel erg, ik heb broeken in XS maar ook in M, er valt geen peil op te trekken helaas!

 32. Yanaika
  december 2, 2013 / 20:23

  Late reactie, maar ik zie deze blog nu pas! Ik heb zelf ook al 2 maanden last van een lopersknie, en hoe weinig ik nu ook hardloop, het speelt bij mij ook elke keer weer op NA het hardlopen..

  Ben je er inmiddels al achter of de tape werkt?

  Groetjes