RUN BABY RUN: Eerste hulp bij overbelasting

Nog 39 dagen tot de CPC en op het moment van schrijven lig ik met een icepack op mijn knie met mijn been omhoog in bed. Mijn knie zeurt al weken en hoewel ik vorige week aan de betere hand leek, heeft het skiën mijn knie helaas geen goed gedaan. En daar moet ik vooral niet te veel over na denken. Want kijk, die pijn die kan ik wel hebben. Het probleem is, met iedere pijnscheut denk ik alleen maar ‘ik wil gewoon kunnen hardlopen’. Maar ik heb vorige week al een zielig stuk geschreven, dat gaan we vandaag dus even niet doen. Vandaag denken we in oplossingen. Wat doe ik als ik een blessure of overbelasting heb?

Stap 1: Dr. Google

Als ik iets voel dat ik nog nooit gevoeld heb is Google altijd mijn eerste toevluchtsoord. Meestal denk ik dan dat ik tien verschillende blessures heb en ben ik nog geen steek wijzer.

Stap 2: Fysio

Vervolgens stuur ik een berichtje naar mijn zusje (fysio in opleiding) en mijn fysio (die heeft meer te doen dan op mijn paniekberichtjes antwoorden dus dat antwoord laat vaak iets langer op zich wachten dan die van mijn zusje).

Stap 3: Stretchen & ijs

Vaak is het devies van mijn fysio ‘stretchen stretchen stretchen’. Nu met mijn knie bijvoorbeeld, moet ik mijn quadriceps vijf keer per dag stretchen. Als ik last heb van de buitenkant van mijn knie, dan weet ik dat het tijd is om mijn IT-band te stretchen. Raadpleeg Google om uit te vinden hoe je de juiste spier kunt stretchen. Als er een zwelling is, gebruik ik een icepack om te koelen. Dit zorgt ervoor dat de zwelling vermindert en de pijn iets afneemt.

Stap 4: Rust

Dit vind ik de moeilijkste stap, rust. Het lijkt wel dat wanneer ik niet mag lopen, ik nog veel meer zin heb om te gaan lopen dan wanneer ik wel gewoon zonder zorgen naar buiten kan. Maar als het niet goed voelt probeer ik altijd wel een dag of twee rust te nemen. Dan probeer ik het nog een keer en als dat het erger maakt, ga ik op zoek naar grover geschut.

Stap 5: Goede schoenen

Niet alleen tijdens het hardlopen, maar ook in het ‘gewone’ leven. Hoge hakken, of schoenen die heel instabiel zijn, of zelfs teenslippers, maken de meeste blessures er niet beter op. Daarom probeer ik zo min mogelijk hakken te dragen, zeker als ik al pijntjes heb.

Stap 6: De juiste houding

Als je last hebt van je knie, helpt het niet om de hele dag achter je bureau te zitten met je benen over elkaar. Ook onderuit gezakt in een stoel zitten (waar ik me regelmatig schuldig aan maak) is funest. Door problemen in je onderrug kunnen weer andere problemen in je benen ontstaan. Probeer er op te letten dat je goed in je stoel zit en regelmatig een op staat.

Stap 7: Fysio (alweer)

Dit keer geen telefonisch consult, maar eentje in de praktijk. Fysio knows best.

Het is helaas geen bulletproof plan dat er voor zorgt dat ik op miraculeuze wijze van mijn pijntjes af kom (anders had ik er nu niet zo bijgelegen), maar in de meeste gevallen helpt het wel. Stap 4 ga ik nooit makkelijk vinden, maar geduld komt met de jaren (hoop ik).

Helpen jullie me hopen dat ik snel weer lekker kan hardlopen?

Liefs,
Annemerel

Delen:

6 Reacties

 1. xAmberc
  januari 31, 2018 / 12:58

  Ik kan op dit moment ook even niet hardlopen. Pijn in me schenen is de boosdoener.. rust en koelen moeten er bovenop helpen. Maar rust houden vind ik niet zo heel leuk.

 2. Fred
  januari 31, 2018 / 13:28

  Ik help je zeker hopen dat je weer snel kunt lopen.
  Ik ga zelf as. zondag voor het eerst beginnen en heb er onwijs veel zin in.
  Van harte beterschap!!!

 3. Marjolein Kraak
  januari 31, 2018 / 15:21

  Ik hoop dat je snel weer kunt lopen, blessures zijn echt vreselijk. Heb er genoeg gehad, zodat ik inmiddels wel weet waar ik goed aan doe. Soms rust, soms de foamroller en soms zwemmen of yoga.

 4. januari 31, 2018 / 16:47

  Sterkte!

  Over punt 4: daar zijn de meningen blijkbaar over verdeeld. Lees https://www.runnersweb.nl/training/rust-roest-bij-een-blessure.htm
  Hoewel een dag of twee geen kwaad kan vermoed ik.

  Ik kamp op dit moment met een verstuikte enkel, dus jouw punten zijn erg herkenbaar! Hoewel ik bij punt 1 (en 3 en 4 en 5) ben blijven hangen. Mijn symptomen zijn precies volgens het boekje, dus zolang dat zo blijft, geen fysio.
  En voor wat betreft het rusten: ik probeer een mooie balans te vinden tussen rust, lopen en alternatieve trainingen. Als ik heel langzaam loop op effen terrein, gaat het goed. En dat moet ook wel, want ik wil mijn voorbereidingen op de marathon van Rotterdam niet zomaar opgeven!

 5. Ilse
  februari 1, 2018 / 16:14

  Heel erg herkenbaar, mag gelukkig nu weer rustig opbouwen maar geduld hebben is ook niet mijn beste ding.

 6. februari 2, 2018 / 15:29

  Ik zou die eerste stap overslaan en meteen de fysio bellen ;) Maar goed na zoveel jaren hardlopen heb je natuurlijk wel al wat ervaring!