RUN BABY RUN: 2018

 photo IMG_1410.jpg

Mijn snelste vijf kilometer liep ik in maart 2015, 21.58. Twee maanden later liep ik 44.56 op de tien kilometer tijdens de Nike Run in Amsterdam. In september 2015 liep ik mijn snelste marathon in 3.26.43 in Berlijn en in mei 2016 liep ik mijn snelste halve marathon tot nu toe, 1.37.51 in Salzburg. Sindsdien gaat het een beetje bergafwaarts met mijn prestaties. Of nou ja, het is natuurlijk best een prestatie om vijf grote marathons te finishen in dertien maanden. Maar stiekem verlang ik wel weer eens naar een PR.

Ik loop in de eerste plaats hard omdat ik het gevoel dat hardlopen mij geeft heel fijn vind. Soms heb ik dat gevoel alleen als ik net gelopen heb en met enorm veel voldoening onder een warme douche sta. Maar tijdens een lange duurloop heb ik dat gevoel vaak al tijdens het lopen. Iedere run die langer is dan acht kilometer en die op een lekker comfortabeltempo mag, voelt als ontspanning. Zelfs als het regent en stormt. Het liefst zou ik iedere dag beginnen met vijftien kilometer hardlopen, dat zou ontzettend goed zijn voor mijn hoofd. Maar ’s ochtends vroeg ligt mijn bed vaak nog te lekker. Daarnaast is iedere dag hetzelfde rondje op hetzelfde tempo lopen ook niet echt bevorderend voor je conditie.

Goed voorbeeld: met kerst liep ik op kerstavond 18 kilometer en zei mijn horloge dat ik ‘productief’ was. Een dag later liep ik 12 kilometer met een zelfde tempo en zei mijn Garmin dat ik mijn conditie aan het ‘onderhouden’ was. Dat was tot daaraantoe, maar een dag later was het oordeel van mijn horloge een stuk minder bemoedigend, ik was ‘onproductief’. Mijn hartslag was veel hoger dan normaal gesproken bij eenzelfde inspanning en dus trok mijn horloge de conclusie dat ik met mijn lekkere duurlopen mijn conditie aan het afbouwen in plaats van opbouwen was. Hoewel ik me na het hardlopen heel licht en gelukkig voelde, begon ook mijn rechterknie – waar ik nog nooit last van had gehad – ineens te irriteren.

Les geleerd, afwisseling is super belangrijk (dat heb ik al vaker ondervonden en zal ik nog veel vaker gaan ondervinden, maar ik werd wel weer even met mijn neus op de feiten gedrukt). Van iedere dag datzelfde rondje lopen (dat overigens iedere dag een stukje langzamer ging) word je niet sneller of fitter. Misschien word je er op de korte termijn gelukkiger van (want hé, laten we dat heerlijke licht gevoel na een goede duurloop niet vergeten), maar van een blessure wordt niemand blij. En een jaar zonder enkele verbetering op gebied van snelheid is prima, maar je gaat mij niet vertellen dat ik op mijn 26ste gepiekt heb en dat ik het daar maar gewoon mee moet doen.

In 2018 staat er een PR op mijn verlanglijst. De eerste keer dat ik dat ga proberen is tijdens de halve marathon tijdens de CPC in maart. Over 67 dagen om precies te zijn. Dat is al snel, maar ik denk niet dat het onmogelijk is om daar een mooie prestatie neer te zetten. En mocht het daar niet lukken kan ik altijd nog op een later moment dit voorjaar proberen, tijdens de halve marathon in Leiden bijvoorbeeld.

Dit voorjaar richt ik me dus op de halve marathon. Afhankelijk hoe dat verloopt wil ik voor dit najaar voor een mooie tijd op de 10 kilometer óf de marathon gaan. De New York City Marathon op zondag 4 november staat al in potlood in mijn agenda. Daar een PR lopen zou fantastisch zijn, maar lijkt nu nog heel onmogelijk. Maar ja, zeg nooit nooit. Toch wil ik nu niet te ver vooruit kijken, laat ik me nu eerst maar eens gaan focussen op de halve marathon. Want daar ging het vorig jaar dus ook een beetje mis, ik was veel te veel bezig met de wedstrijd die na de wedstrijd kwam, omdat ik aan het begin van het jaar al voor zoveel loopevenementen was ingeschreven. Focus is een van de codewoorden van 2018.

1.37.51 is mijn richttijd. Wat ik precies wil gaan doen om er voor te zorgen dat ik op 11 maart sneller loop, daar zal ik jullie de komende week mee gaan vervelen. Maar variatie, core-stability en goede voeding zullen de komende negenhalve week centraal staan.

Ik heb er mega veel zin in om op zoek te gaan naar mijn eigen limieten. Ik hoop dat jullie het ook leuk en inspirerend vinden om mijn zoektocht te volgen.

Wat is jouw hardloopdoel voor dit (half)jaar?

Liefs,
Annemerel

Delen:

16 Reacties

 1. Manon
  januari 3, 2018 / 12:17

  Leuk, ik doe met je mee! Ben net weer gestart met een nieuw schema voor de halve in het voorjaar (ik denk CPC of Zandvoort). Daarna wil ik door trainen voor mijn eerste hele marathon in het najaar. Zin in!

 2. januari 3, 2018 / 12:21

  Ik hoop in mei mijn tweede halve marathon te lopen. Dit keer in Luxemburg, ik heb vorig jaar de halve van Amsterdam gelopen en het was niet best dus heb een revanche te nemen!

 3. Marlous
  januari 3, 2018 / 13:40

  Mijn doel is mijn 1e marathon op 8 april in R’dam!

 4. Sophie
  januari 3, 2018 / 14:16

  Ik heb 6 loop events in gedachten voor 2018, waarvan 3 keer een 10K. De eerste 10K zal op de dag van de CPC in Den Haag zijn. Heb in oktober 2017 m’n allereerste 10K run gedaan tijdens de singelloop in Breda, gefinisht in 1:16:32, doel is om 11 maart daaronder te zitten.

  (de overige runs op m’n lijstje zijn: 1/4 marathon Rotterdam in April, Bootcamprun in september(6K obstacle), Singelloop Breda in oktober, 1/2 marathon Amsterdam(hier staat nog wel een vraagteken bij), en Bruggenloop Rotterdam in December(15K))

 5. Ilse
  januari 3, 2018 / 14:26

  Mooie doelen Annemerel! Ik wil weer rustig beginnen na mijn knieblessure en ervoor zorgen dat ik pijnvrij hardloop en hopelijk meedoen aan een 5 en 10 km wedstrijd.

 6. Rosalie
  januari 3, 2018 / 15:06

  Op mijn 27ste had ik het meest productieve hardloopjaar ooit waar ik een marathon heb gelopen. 2017: 10 jaar later en een kind gebaard, en dit jaar heb ik 2 PRs gelopen nadat ik 2 jaar geen kilometer had gelopen. Het kan dus echt. Ik heb wel een compleet andere training gevolgd dan dat ik vroeger deed. Dus inderdaad, verandering van spijs doet eten ofzo ;-) Je kan het!

 7. Anouk
  januari 3, 2018 / 15:07

  Heel veel succes met het trainen alvast! Gaat vast goed komen.

  Ik ga in oktober voor het eerst een halve marathon lopen, die van Amsterdam, dus dat is mijn doel voor dit jaar.
  Ik vind het onwijs spannend maar heb er ook heel veel zin in!

 8. Mirte
  januari 3, 2018 / 17:01

  Een halve marathon lopen! :D

 9. Linda
  januari 3, 2018 / 17:19

  Komt er nu de vlogs weg zijn ook meteen nog maar 1 keer per dag iets online..?

 10. januari 3, 2018 / 17:29

  Leuk! Je doelen klinken goed! Op jouw advies onderhoud ik mijn halve marathon conditie en ik ga 10 maart de halve marathon van Haren lopen om te kijken hoe snel ik nou echt ben. En dan gaat mijn HM training naadloos over in een marathon training want ik ga in juni mijn eerste marathon lopen! Serieus mijn omgeving wordt nu al moe van me. ;)

 11. Ingrid
  januari 3, 2018 / 20:27

  Ik ga ook voor een pr tijdens de CPC, dus kom maar op met de tips.

 12. Nicole
  januari 3, 2018 / 22:30

  Mooi doel!
  Mijn doel dit jaar is de Marathon van New York uitlopen. De eerste stap is gezet, heb me ingeschreven. Nu nog beginnen met trainen :)

 13. Tessa
  januari 4, 2018 / 08:35

  Mooie doelen heb je gesteld, Annemerel! Heel veel succes alvast.
  Zelf ben ik net weer begonnen met hardlopen (het mag gelukkig weer vd fysio!) en het gaat lekker! Misschien een tikkeltje ambitieus, maar ik droom stiekem al van de halve marathon van Amsterdam op 21 oktober. Ik ga er gewoon voor :)

 14. januari 4, 2018 / 11:19

  Leuke doelen, ontzettend veel succes tijdens je training! Ik zal er weer voor duimen dat het je gaat lukken. :)

 15. Rebecca
  januari 8, 2018 / 07:52

  Hi
  Leuke doelen! Ik hoop ze terug te zien in je vlog (vooral de weg naar je eerste marathon). Om in hardloopstijl te blijven.. Na 3 jaar niet kunnen hardlopen (monoArtritis in de knie) heb ik het eindelijk weer op kunnen pakken. April loop ik weer mijn eerste wedstrijdje 5 mijl bij de cascaderun in Hoogeveen. Weer lekker kunnen genieten van buiten hardlopen is voor mij al een doel.
  Ik ben nog opzoek naar een doel (streefpunt) rondom de zomer. Heb jij nog leuke ideeën? Ik denk dat 10 a 15 kilometer voor de zomer voldoende is.
  Groetjes!

 16. januari 16, 2018 / 13:42

  Ik vind het zeker leuk en heel inspirerend om je zoektocht te volgen. Mij zal je niet snel ‘vervelen’ met dat soort blogposts, ook al schrijf je er 30.
  Mijn voornaamste doel is om mijn tijd van m’n eerste marathon te verbeteren tijdens mijn tweede in Parijs op 8 april. Ook wil ik wat meer wedstrijden lopen, een trailrun lijkt me bijvoorbeeld super leuk. Ik denk dat ik me ga inschrijven voor de Koning van Spanje-trail.