RUN BABY RUN: 10 tips voor je eerste 10 kilometer wedstrijd

 photo subway01.jpg

Op zondag 1 oktober sta ik samen met de Subway Running Club aan de start van de Singelloop in Utrecht. 10 kilometer, piece of cake denk je nu misschien. ‘Jij loopt toch marathons’. Klopt. Maar het feit dat ik morgen aan de start sta van de Berlijn Marathon bemoeilijkt de zaak een beetje. Na Berlijn 2015 liep ik zes dagen later een trail van 47 kilometer. Na Boston 2017 liep ik een week later met heel veel moeite vijf kilometer. Hoe goed ik op 1 oktober hersteld ben is dus nog redelijk spannend. Het kan vriezen en het kan dooien. Maar dat ik die 10 kilometer uit ga lopen, dat lijkt me heel erg duidelijk. Mocht dit voor jou je eerste 10 kilometer wedstrijd zijn, dan heb ik 10 tips voor je. (Die misschien ook best handig zijn als je al vaker 10 kilometer wedstrijden gelopen hebt).

 1. Kies kleding die zich bewezen heeft in de training, niets nieuws dus. Je wil er niet na een paar kilometer achterkomen dat die legging toch niet zo goed bleef zitten als je aanvankelijk dacht, of dat dat topje de hele tijd omhoog kruipt. Irritaties wil je tijdens het lopen zoveel mogelijk voorkomen.
 2. Kom op tijd! Je wil niet het laatste uur voor de start in totale paniek doorbrengen omdat je bang bent dat je de start gaat missen. Neem een trein eerder, bekijk van te voren al even op de website van het evenement waar je je tas af kunt geven en waar de start is. Relax.
 3. Vergeet je startbewijs en je veiligheidsspelden niet. Geen grap. Ik ken mensen (ik noem geen namen) die hun startbewijs voor de marathon in de Metro lieten liggen. Dit. Wil. Je. Niet.
 4. Probeer een uur voor de start geen vast voedsel meer te eten. Probeer drie tot tweeënhalf uur voor de start je laatste maaltijd te eten. Niet te veel vet, liefst lekker veel koolhydraten. Pannenkoeken, brood met jam en scones zijn prima opties. Een uurtje voor de wedstrijd kun je dan nog even een banaan eten.
 5. Denk niet: ik ga vijf minuten van te voren nog even naar het toilet. Als je bij een kleine wedstrijd bent kun je dit misschien doen, maar bij grote wedstrijden is het doorgaans super druk bij de dixie’s en moet je even in de rij staan. Trek hier je tijd voor uit als je weet dat je vaak naar het toilet moet.
 6. Probeer niet te zenuwachtig te zijn. Ik weet, het is heel spannend, zeker als het je eerste wedstrijd is. Maar bedenk je; wat kan er nu eigenlijk fout gaan? Dat je niet de tijd loopt die je aanvankelijk had willen lopen? Wat gebeurt er als je die tijd niet loopt? Is dat het einde van de wereld? Ik dacht het niet. Probeer rustig adem te halen, adem in door je neus en probeer zo rustig mogelijk adem te halen. Ik focus me altijd op mijn ademhaling als ik rustig wil worden. Zowel voor als tijdens het lopen.
 7. De eerste kilometers op het parcours zijn vaak redelijk druk. Zo druk dat je voor je gevoel misschien wel stil staat. Nu is niet het moment om hier gefrustreerd over te raken. Spaar je energie voor de laatste kilometers. Sta je juist in een startvak met allemaal lopers die sneller lopen dan jij? Laat je daar niet door afleiden. Die eerste kilometers wil je niet ineens veel harder dan normaal lopen, dan voelt die 10 kilometer in de laatste kilometers meer als een ultramarathon dan als een 10 kilometer wedstrijd.
 8. Probeer te genieten van het parcours, van de mensen langs het parcours. Als je in die eerste kilometers al niet meer kunt genieten van alles om je heen, dan loop je waarschijnlijk te hard. Probeer een tempo te vinden dat comfortabel voelt. Die eindsprint mag je nog even bewaren.
 9. Er gaat een moment komen waarop je het echt zwaar gaat krijgen, waarop je denkt, ik kan dit niet. Probeer dat negatieve stemmetje de baas te blijven. Want je kunt het wel. Think happy thoughts. Bij mij werkt het op zo’n moment ontzettend goed om me in een andere situatie te plaatsen. Mijn favoriete afleiding is net doen alsof ik Taylor Swift ben en op een podium sta muziek te maken. Ik weet dat dit echt ZO dom klinkt, maar voor mij werkt dit meestal ontzettend goed. Van mijn outfit tot mijn kapsel tot mijn gezichtsuitdrukkingen, alles bedenk ik tijdens het hardlopen. Soms luister ik hetzelfde nummer wel drie keer achter elkaar om het nummer te ‘perfectioneren’. Wat kan ik zeggen, ik heb een levendige fantasie*.
 10. Beloon jezelf! Na al dat lopen verdien je iets lekkers. Maar kies tegelijkertijd voor iets dat je voorraden ook weer een beetje aanvult. Je hebt hard gewerkt. Mijn tip voor wanneer je de Singelloop in Utrecht loopt (of de Vredesloop in Den Haag, de Eindhoven Marathon, de 4 mijl in Groningen of de Bruggenloop in Rotterdam), bij je startbewijs krijg je een voucher waarmee je een broodje en drankje bij Subway kunt halen voor in totaal €3,50. Zelf zou ik dan gaan voor de Honey Oat met tonijn (eiwitten!), heel even verwarmen en dan nog wat extra tomaat, rode ui en sla toevoegen. Een flesje Sourcy water met frambozensmaak en je after-run maaltijd is compleet.

 photo subway01.jpg

Dat was de maaltijd die ik koos na mijn regenachtige training in Utrecht met een deel van de Subway Running Club. En het smaakte heerlijk. Misschien smaakte het zelfs nog wel extra lekker omdat we net zo lekker gelopen hadden. Ik geloof echt in balans, eten smaakt toch altijd beter als je van te voren (hard) gewerkt hebt? Na de Singelloop op 1 oktober ben ik ook weer te vinden bij Het Subway Restaurant op het Neude in Utrecht. Zie ik je daar?

Loop jij binnenkort een hardloopwedstrijd? En zo ja, welke loop je? En is dit je eerste of heb je er al meerdere gelopen? Voor het geval dit niet je eerste hardloopwedstrijd is: heb je nog iets aan  mijn lijst van tips toe te voegen?

Liefs,
Annemerel

*Wat ik ook kan zeggen is dat ik stiekem eigenlijk popster had willen worden, in plaats van (marathon)loper. Maar mijn moeder liet me als kind altijd al fijntjes weten dat daar niet mijn talent lag. Gelukkig had ze in mijn schrijven meer vertrouwen…

Deze blog is onderdeel van een samenwerking met Subway. 

Delen:

2 Reacties

 1. Ilse
  september 23, 2017 / 20:52

  Handige tips! Ik kan er zo even niks aan toevoegen!

 2. Suzanne
  september 24, 2017 / 08:32

  Ik loop vandaag 24september me eerste halve marathon zoooo spannend!!
  Ik loop de halve van Haarlem.
  Jij heel veel succes met je marathon!