REVIEW: TomTom Multisport Cardio

 photo photo-2.jpg

Vorig jaar bracht TomTom een eerste eigen sporthorloge uit. TomTom werkte al jaren samen met Nike aan hun sporthorloge, maar het werd tijd voor een eigen exemplaar. Inmiddels is er alweer een paar maanden een nieuw TomTom horloge te koop, de TomTom Multisport Cardio. Ik heb het horloge een maand lang tijdens al mijn runs gedragen, benieuwd naar mijn ervaringen?

Comfort
Het horloge is super licht en sluit prachtig aan om mijn pols. Het materiaal van het bandje is heel flexibel waardoor er geen onnodige ruimte tussen mijn pols en het horloge ontstaat. Heel fijn.

GPS
De GPS ontvangst van de TomTom Multisport Cardio is goed. Als je hem net geupdate hebt voordat je gaat lopen, vind hij vrijwel direct GPS. Is het alweer een tijdje geleden dat je horloge aan je computer gelegen heeft, dan kan het net iets langer duren, maar hij vindt altijd signaal.

Hartslag
Het aller allergrootste voordeel van de TomTom Multisport Cardio vind ik de ingebouwde hartslagmeter (waardoor je dus geen band om je middel hoeft). Ik HAAT zo’n band om mijn middel. Het schuurt, het plakt, het zweet, UGH. Het idee alleen al dat ik zo’n band om mijn middel moet doen zorgt ervoor dat ik geen zin meer heb om te lopen. Het klinkt een beetje dramatisch, maar ik kan er helaas niets beters van maken, ik vind het gewoon echt niet fijn zitten. Toch vind ik het belangrijk om mijn hartslag tijdens het lopen te kunnen zien. Tijdens een duurloop probeer ik onder de 160 te blijven, gaat mijn hartslag omhoog dan weet ik dat ik te veel moeite moet doen, dan moet ik mijn tempo dus laten zakken. Dat werkt voor mij erg goed.

Batterij
Je kunt met dit horloge ongeveer zes uur rennen voordat hij zegt tabée, ik kap ermee! Voor mij is dat prima, als ik hem niet vergeet op te laden (wat me twee weken geleden dus gebeurde). Ik ben niet van plan om in de nabije toekomst langer dan zes uur achter elkaar hard te lopen.

TomTom Mysports
Het platform dat TomTom automatisch voor je statistieken gebruikt is TomTom Mysports. Je kunt je horloge eventueel ook synchroniseren met je Runkeeper of Sportstracker account. Je kunt je data zelfs in je Nike Plus account krijgen, maar dit kost net iets meer moeite. TomTom Mysports is snel, overzichtelijk en duidelijk.

Conclusie
Het enige échte nadeel aan de TomTom Multisport Cardio is wat mij betreft de prijs. Als je twijfelt tussen een Nike Sportswatch en een TomTom Multisportcardio dan zal zeker het verschil in prijs opvallend zijn. De adviesprijs van het Nike horloge is 179 euro, terwijl dit horloge €299 euro kost. Vaak wordt mij gevraagd welk horloge beter is, maar dat is appels met peren vergelijken, Het Nike horloge kan eigenlijk niets meer dan de Nike+ App voor je telefoon, je kunt er een hartslagband op aansluiten, maar deze zul je dan los moeten kopen. Het TomTom horloge is wat dat betreft veel geavanceerder. De hartslag wordt in je pols gemeten, je kunt er ook mee fietsen en zwemmen en het horloge meet het aantal stappen dat je per minuut zet. Logisch dus dat het prijsverschil aanzienlijk is, of jij het er voor over hebt is natuurlijk aan jou.

De TomTom Multisport Cardio zit in dezelfde prijsklasse als de Garmin Forerunner 620, ook over dit horloge ben ik super enthousiast, maar het is weer een compleet ander horloge. Het voordeel van het TomTom horloge is de hartslagmeter die in het horloge zelf verwerkt zit zodat je geen band meer om je middel hoeft. De Garmin is op andere manieren ‘slimmer’. Zo kun je met het Garmin horloge je VO2 max berekenen (je maximum zuurstofopname, een cijfertje waarin je je conditie kunt aflezen), het heeft een racevoorspeller (aan de hand van jouw trainingen geeft de Garmin een voorspelling van jouw tijd op verschillende hardloopafstanden) en het horloge geeft hersteladvies. Kiezen tussen het TomTom horloge en het Garmin horloge is lastig, die keuze ga ik dan ook niet maken. Voor allebei de horloges zou ik een super goede pitch kunnen doen, want ze zijn allebei op zichzelf héél erg goed. Welke het beste bij jou past moet je zelf beslissen.

Liefs,
Annemerel

Delen:

15 Reacties

 1. augustus 23, 2014 / 12:34

  Het lijkt mij een fijn sporthorloge , de prijs vind ik wat minder leuk!

 2. augustus 23, 2014 / 12:36

  Klinkt goed!! Hij is wel prijzig, maar lijkt me erg fijn werken! x

 3. augustus 23, 2014 / 12:38

  Wow, hij is inderdaad duur! Volgens mij is ‘ie wel ontzettend fijn in gebruik!

 4. Rachel
  augustus 23, 2014 / 13:40

  Hij is inderdaad wel prijzig. Maar eens kijken wat ik ga kopen tegen de tijd dat ik weer mag hardlopen.
  Zit er voor nike nog update aan te komen?

 5. augustus 23, 2014 / 14:00

  Het lijkt mij een super fijn horloge, maar €399 zou ik nooit aan een sporthorloge kunnen geven.

 6. augustus 23, 2014 / 14:42

  Pfoeh lastig! €399 is wel wat aan de prijs, maar het lijkt me wel erg fijn om de hartslagmeter bij je pols te hebben inplaats van zo’n band om je borst! Ik ga er nog eens over nadenken!

 7. augustus 23, 2014 / 14:55

  Mijn god, wat een prijs. Nee, dat vind ik echt te ver gaan. Gelukkig heb ik zo’n uitgebreide ook niet nodig. Kan me wel voorstellen dat het beter is als zo’n ellendige band om je middel.

 8. Joyce
  augustus 23, 2014 / 15:09

  Hoi!

  Volgens mij is de Multisport cardio op bol.com en de tomtom site 299,- :)
  De runner cardio (zonder zwem en fiets functie) is 269,-.

  Fijn review! Ik twijfel zelf heel erg over de Runner met hartslag band of toch een cardio..

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 23, 2014 / 16:15

   Oh wow, ik was er echt van overtuigd dat hij 399 was! 299 is in ieder geval een stuk beter!!!

 9. augustus 23, 2014 / 16:42

  Ik heb de Nike SportWatch, maar hij is inderdaad niet zo ‘advanced’ als de Garmin die mijn vriend heeft. Die van mij heeft soms ook dat hij mijn tempo veel te optimistisch inschat (dat ik bijvoorbeeld in het echt 5 minuut/km loop, maar het horloge zegt 4:50).. Maar goed, daar betaal je dan denk ik ook voor!

 10. augustus 23, 2014 / 19:20

  Het lijkt me echt een heel fijn sporthorloge ^^

 11. augustus 23, 2014 / 20:09

  Jeetje wat een prijs. Toch is het gaaf horloge!

 12. augustus 24, 2014 / 11:20

  Duidelijke review!

 13. Noor
  augustus 31, 2014 / 18:01

  In heb het horloge inmiddels ook en hij bevalt supergoed! Één vraagje alleen, hoe krijg je de statistieken in nike plus account? Dit is mij nog niet gelukt