REVIEW: Nikon 1

Drie weken heb ik de prachtige Nikon 1 mogen gebruiken! Afgelopen dinsdag heb ik hem met pijn in mijn hart, buik en ieder ander lichaamsdeel dat pijn doet tijdens liefdesverdriet, terug moeten geven aan de rechtmatige eigenaar, het PR bureau. Hierdoor kunnen jullie misschien mijn oordeel over de camera al wel een beetje raden, maar eh.. dat onderbouw ik graag eerst nog eventjes, voordat ik dat echt helemaal uitspreek.

Let op: de foto’s zijn op geen enkele manier digitaal gemanipuleerd. Of nou ja, als je het verkleinen van het beeld natuurlijk niet meetelt..

Photobucket

Photobucket

Eten heeft er nog nooit zo lekker uitgezien. Op plekken waar genoeg licht is, is de camera superieur.

Photobucket

Photobucket

De lens/camera heeft een hele mooie scherpte – diepte. Wat dat wil zeggen? Hetgeen dat ik scherp stel (de Starbucks beker, het parfumflesje) is super mooi scherp, de rest is wat waziger. Nu zeg ik wel zo leuk, hetgeen dat IK scherp stel, maar de camera doet dit automatisch. Daar komt gelijk een voordeel, maar ook direct een nadeel aan de camera naar boven. Om de camera van de automatische stand te krijgen en alles handmatig in te stellen (wat ik normaal doe met mijn Nikon D7000), moet je helemaal in het menu. Dat kost wat mij betreft gewoon net iets te veel tijd als ik alledaagse foto’s maken van alledaagse dingen. Maar het voordeel is wel, dat de camera heel erg slim is en dat ‘ie vrijwel altijd het juiste scherp stelt en ook de mate van ‘wazigheid’ van de achtergrond doet ‘ie hartstikke goed. Ik ben daar groot fan van, maar een normale compactcamera geeft vaak nogal vlak beeld, alles is even scherp. Dat doet de Nikon 1 dus niet. Chapeau!

Photobucket

Photobucket

In het donker fotograferen is niet de grootste hobby van deze camera, maar hij komt er nog aardig goed mee weg vind ik. De kwaliteit is niet te vergelijken met de Nikon D7000 (de sensor daarvan is dan ook wel heeeeel erg goed, dat is zeg maar het grootste pluspunt van de Nikon D7000). Maar ik moet zeggen, het eten blijft toch best wel aantrekkelijk. Niet waar?

Photobucket

Photobucket

Het grachten-fotograferen is ‘ie ook in geslaagd. Zowel in het donker (kijk dan hoe gaaf die lichtjes in het water weerkaatsen) als in de mist.

Photobucket

Photobucket

Maar ook bij een strakblauwe hemel maakt de Nikon 1 hele mooie foto’s. Pal tegen de zon in fotograferen gaat prima, maar met de zon in de rug vind ik de foto’s persoonlijk NOG mooier.

Nou, ik denk dat het nu wel tijd is voor mijn oordeel… De Nikon 1 is fantastisch. Niet alleen is de camera prach-tig, ook de foto’s die hij maakt zijn hartstikke goed. Nog heel eventjes op een rijtje wanneer je hem wel moet kopen en wanneer niet..

Wanneer wel kopen?
– Als je niet zo veel verstand hebt van fotograferen maar wel weet wat je mooi vindt.
– Als je al een spiegelreflexcamera hebt, de mogelijkheid tot handmatige instellingen wilt hebben, maar het ook niet erg vindt om op automatische stand te fotograferen.
– Als je geld te veel hebt en net als ik verliefd bent op het uiterlijk van de Nikon 1 en je het gewoon leuk vindt om naar te kijken.
– Als je op zoek bent naar een kleine camera met goede licht opvang.

Wanneer niet kopen?
– Als je twijfelt tussen een Nikon D7000 en de Nikon 1 en je bent fan van handmatige instellingen, dan zou ik dus toch wel gaan voor de Nikon D7000.

(Ik spreek hier steeds over de Nikon D7000, dat is de camera die ik het beste ken. Ik heb namelijk gehoord dat je bij veel andere spiegelreflexcamera’s ook helemaal heet menu moet induiken om instellingen te veranderen. Ik heb daar een ontiegelijke schijthekel aan (menu’s zijn er om in te verdwalen volgens mij), voor mij is het dus heel erg belangrijk dat de instellingen met knopjes zelf op de camera gedaan kunnen worden).

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

11 Reacties

 1. december 7, 2011 / 12:52

  Ik hou het bij mijn nikon spiegelreflex en canon g12. Ik vind het erg handig dat ik op beide handmatig fotografeer. Deze is vast ideaal als je gewoon wilt fotograferen. Maar ik wil zelf bepalen hoe alles ingesteld zijn en dan vind ik deze niet zo handig. Maar voor de mensen die snel iets willen fotograferen zal dit vast handig zijn.

 2. december 7, 2011 / 12:54

  Jammer dat je hem weer hebt moeten inleveren! Ik wil het eigenlijk niet weten, maar hoe duur is hij? :P
  De eerste twee foto’s zijn mijn favorieten trouwens! :D

  • december 7, 2011 / 13:46

   De adviesprijs voor de Nikon J1 is 599 euro..

 3. december 7, 2011 / 12:57

  Ziet er goed uit! Klinkt als een hele fijne camera :)

 4. december 7, 2011 / 13:50

  Ik zou best een samenhangend reactie op je blogje willen geven maar het enige wat ik nu kan denken is: ik wil die franse frietjes met mayo nu!

 5. december 7, 2011 / 14:01

  mooie foto’s! Ben jij trouwens net zo’n fotograafkneus als ik? Want als dat zo is, en als je dan zulke mooie foto’s kunt maken, dan wil ik ook wel zo’n ding!

 6. december 7, 2011 / 14:06

  I want that camera (and like Lin, those fries).

 7. december 7, 2011 / 15:01

  Wauw hij maakt echt hele mooie foto’s!

 8. december 7, 2011 / 16:35

  Dat ziet er nog eens chill uit. Ah man, als ik geld heb wil ik ook zo’n camera!

 9. december 7, 2011 / 18:10

  Amai, ik ben wel onder de indruk voor een compactcameraatje trekt dat ding heel goed! :)
  En inderdaad, de instellingen moeten snel kunnen gebeuren! Gelukkig moet ik bij mijn camera ook niet héél het menu induiken…

 10. december 7, 2011 / 18:51

  Lijkt alleen dat de camera wat moeite heeft met foto’s van dichtbij en detaills, zoals de letters?
  Is het toeval bij deze foto’s of de camera beter met ‘ver weg foto’s?