RECEPT: Speculaasbrokken

Mijn moeder is de koningin van het koekjes bakken. Altijd als ik langsga (wat ik helaas afgelopen maanden niet veel gedaan heb) zijn er verse zelfgemaakte koekjes, vaak kan ik zelfs nog kiezen. Van amandelkoekjes tot een soort van kletskoppen (sorry als ik je koekjes nu niet de juiste naam geef mam), ze zijn altijd super lekker. Deze week bakte ze – met het oog op Sinterklaas – heerlijke speculaasbrokken.

Mama vroeg of ik het recept niet op mijn blog wilde delen en dat wilde ik jullie natuurlijk niet ontnemen. Het liefst zou ik zelf ook meteen aan de slag gaan, maar de laatste keer dat wij de oven gebruikte is er iets goed fout gegaan en daarna hebben we de ellende niet echt opgeruimd, dat moeten we dus eerst maar eens doen. Iemand tips hoe je een oven zo snel mogelijk (het liefst makkelijk) reinigt? Ik kan natuurlijk even Google raadplegen, maar krijg via de comments vaak de beste tips!

Het recept is overigens gebaseerd op een recept uit de Bakbijbel van Rutger en daar komen de meeste lekkere koekjes van mijn moeder vandaan. Wellicht een leuke tip voor de feestdagen? 

Ingrediënten
195 gr roomboter
200gr licht bruine basterdsuiker
Citroenrasp (ongeveer de rasp van een halve citroen)
1/4 theelepel zout
50 ml (volle) melk
400gr tarwebloem
4 eetlepels speculaaskruiden
2 theelepels bakingsoda

1. Laat de boter een beetje zacht worden en mix dan de suiker zout citroenrasp en melk erdoor met een mixer.
2. Daarna kneed je de overige droge ingrediënten erdoor totdat het een mooie compacte bal is. Wikkel hem in plastic folie en laat hem een tijdje in de koelkast.
Rol hem vervolgens uit tot één of meerdere lappen uit met een deegroller.
3. Leg het deeg op een bakpapier op de bakplaat en verwarm de oven voor op 170 graden, versier de speculaas eventueel nog met blanke ongebakken amandelen.
4. Bak de speculaas ong drie kwartier. De baktijd is erg afhankelijk van de dikte van je speculaas, hou het dus goed in de gaten.

Thanks voor het recept mam, misschien kom ik dit weekend bij de voordeur wel een stukje halen. Zorg je dat er dan nog wat over is?

Liefs,
Annemerel

Delen:

3 Reacties

 1. november 22, 2020 / 13:22

  Een foodblogger hier! Ik zou Mister muscle spray proberen. Niet de spray maar de ovencleaner, die echt in zo’n luchtverfrisser achtige spuitbus zit. Goed de aanwijzingen op de verpakking lezen, draag handschoenen en oude kleding want het is echt een paardenmiddel. Als je niet weet of je oven het aan kan eerst een klein stukje proberen!
  Je kunt bij de supermarkt van die blauwe schuursponsjes krijgen, die veroorzaken minder/geen krassen maar je kunt er wel goed mee boenen.
  Ik weet dat iedereen het over Dasty heeft maar ik ben echt fan van de Method kitchen cleaner. Ik weet niet wat er in zit maar alles goed insprayen, even 5 minuten laten inwerken. Dit werkt niet als alles echt mega aangekoekt is maar in alle andere gevallen lukt het “gewoon” schoomaken van mijn oven hier wonderbaarlijk goed mee.

 2. Yvonne
  november 23, 2020 / 08:33

  De beste oplossing lijkt me gewoon de knoop doorhakken voor die nieuwe keuken ;-)

 3. Jitske
  december 1, 2020 / 10:39

  Ok, hele late reactie; de ovenreiniger van de Kruidvat is hier een life saver! Heel chemisch maar het werkt heel goed. Al meerdere ongelukjes gehad met de oven hier.