RECEPT: Kippenragout met paddenstoelen

 photo IMG_7770_1.jpg

Ik bestel regelmatig niet heel erg verantwoordelijke maaltijden (als je mijn vlogs volgt weet je misschien wel dat ik afgelopen zaterdag een familiezak friet met mayonaise, twee kroketten en twee cola bestelde). Als ik zelf de keuken in ga probeer ik meestal wel iets te produceren dat daadwerkelijk voedend is. Maar soms heb je gewoon zin in comfort food. Nostalgisch comfort food. Op een regenachtige maandag zoals gisteren bijvoorbeeld, ik had ZO veel zin in de ragout van mijn oma. Ik besloot om de regen te trotseren, ingrediënten te halen en zelf een poging te wagen.

Dit recept is een beetje van 24Kitchen (eigenlijk alleen de verhouding boter en bloem), een beetje van mijn oma (je gebruikt geen room in ragout, alleen boter) en een beetje van mij (paddenstoelen en zilvervliesrijst toevoegen om nog een beetje het idee te hebben van een evenwichtige maaltijd).

Ik was er volledig op voorbereid dat mijn experiment hopeloos zou falen, maar het bleek een schot in de roos te zijn. Precies waar ik zin in had en mega makkelijk te maken.

Benodigdheden:
1 liter kippenbouillon
200 gram kipfilet
75 gram bloem
65 gram roomboter
200 gram paddenstoelen
200 gram rijst
Handje peterselie
1 theelepel kerriepoeder
Peper
Zout

 1. Maak de kippenbouillon. Ik maakte mijn bouillon met een blikje fond, deze zag er het meest natuurlijk uit in de supermarkt (niet gesponsord). Verder voegde ik een kruidenblokje van Ekoplaza toe. Het stuk kipfilet liet ik in zijn geheel meegaren in de bouillon. In totaal heb ik dit zo’n drie kwartier laten staan.
 2. Na drie kwartier zet je het vuur uit en haal je de kip uit de pan. Trek met twee vorken de kip uit elkaar zodat je kleine ‘plukjes’ kip krijgt. Niet teveel over nadenken.
 3. Begin alvast met het koken van de rijst volgens de verpakking.
 4. Snijd de paddenstoelen grof en bak in een klontje boter in een koekenpan.
 5. Dan is het tijd voor het echte werk, de roux. Smelt de boter in een pan.
 6. Als de boter gesmolten is voeg je de bloem toe. Roer dit met een garde tot een glad geheel.
 7. Voeg vervolgens langzaam de bouillon toe terwijl je blijft roeren.
 8. Als alle bouillon is toegevoegd en je een mooie gladde substantie hebt is het tijd om de roux op smaak te brengen met peper, zout en kerriepoeder.
 9. Hierna kun je de kip, paddenstoelen en een handje grof gesneden verse peterselie toevoegen. Laat op laag vuur nog even staan.
 10. Ondertussen is je rijst waarschijnlijk ook wel klaar. Verdeel de rijst over twee kommen en verdeel vervolgens de ragout over de rijst.

Eetsmakelijk!

Liefs,
Annemerel

Delen:

7 Reacties

 1. Ilse
  november 28, 2017 / 15:47

  Nog nooit gehad maar klinkt lekker om te proberen!

  • Annemerel
   Auteur
   november 28, 2017 / 18:02

   Moet je zeker doen!

 2. Marjan
  november 28, 2017 / 16:49

  Tip voor de volgende keer: standaardrecept voor roux zoals ik het ken is 1:1 (dus voor elke gram boter, één gram bloem). Gemakkelijk te onthouden en gaat bij mij altijd goed. ☺️

  • Annemerel
   Auteur
   november 28, 2017 / 17:42

   Aaah thanks voor de tip, scheelt niet heel veel met wat ik gedaan heb!

 3. Cindy
  november 28, 2017 / 21:01

  Oh dit klinkt lekker zeg! En niet eens zo heel vol met calorieën zo te zien. Zal het eens narekenen in My Fitnesspal.
  Boter is het “ergste” maar soms zijn dit soort maaltijden ook gewoon even lekker om te eten.
  Ben veel afgevallen en moet er nog steeds om denken, maar heb een mooie middenweg gevonden.
  Ga dit eens maken en zet het even bij mijn favorieten!

 4. Marieke
  november 29, 2017 / 11:30

  Er zijn zoveel makkelijke lekkere recepten die ook voor jouw kookbaar zijn. Scheelt trouwens ook veel geld ?

 5. Lianda
  november 30, 2017 / 22:15

  Oeh ziet er lekker uit!
  Nooit nagedacht over ragout eten met rijst.. altijd maar die pasteitjes ;D.
  Thanks voor het recept.