FOOD: Homemade Humus & Guacamole

 photo Desktop2988.jpg

Met kant-en-klare pastasauzen heb ik vaak geen probleem. Zeker niet als ze van de vers-afdeling van een supermarkt komen. Met koude dipjes daarentegen heb ik wel een probleem. Ik weet niet wat het precies is, waarschijnlijk omdat het niet verwarmd is. Zo lust ik bijvoorbeeld ook geen pindakaas, maar is pindasaus een van mijn favoriete dingen die er is. Ook vind ik pindakaas die ik zelf maken (met pinda’s) wel weer heel lekker. Laten we het er op houden dat mijn brein een beetje gek is. Of dat ik gewoon een beetje gek ben. Maar dat betekent wel dat ik regelmatig – als ik er zin in heb – zelf een dipje maak. Omdat ik naar aanleiding van mijn ‘What I Eat in a Week’ video veel vragen kreeg over de Humus en Guacamole, heb ik de ‘receptjes’ voor je uitgetypt. Ook al kun je het bijna geen recepten meer noemen, want het is zo makkelijk om te maken. Maar goed dat heeft me in het verleden ook nooit weerhouden om de ‘recepten’ te delen.

Humus
250 gram kikkererwten uit blik + vocht
6 eetlepels tahin (sesampasta, koop je gewoon bij de Albert Heijn of andere supermarkt op de buitenland-afdeling)
2 teentjes knoflook (of twee eetlepels pure knoflook uit tube, onder andere verkrijgbaar bij Albert Heijn)
Olijfolie, peper en zout naar smaak.

Mix in de keukenmachine of blender et voila! Super lekker met crackers, maar ook met rauwkost. Je kunt eventueel ook nog wat komijn of kruiden toevoegen.

Guacamole
1 avocado
1 teentje knoflook
Handje verse koriander
Eetlepel citroensap
Peper & Zout, naar smaak

Mix in de keukenmachine (kan ook wel in de blender maar dat is er wel heel lastig uit te halen). En eet met tortilla chips of rauwkost (als gezonde snack).

Wat is jouw favoriete dip? En begrijp jij iets van mijn vreemde brein dat wel kant-en-klare warme dingen eet, maar geen kant-en-klare koude dipjes? Kan iemand me een consult geven?

Liefs,
Annemerel

Delen:

14 Reacties

 1. september 14, 2016 / 12:08

  Ik vind homemade koude dipjes ook veel lekkerder maar de Lidl en Coop hebben wel een heel lekkere humus in het assortiment.

  Receptjes zien er goed uit. Ik houd van koriander. Verder kan ik je helaas niet helpen ;-)

 2. september 14, 2016 / 12:16

  Zelfgemaakte guacamole is zo lekker; ik doe er vaak nog een half tomaatje doorheen om het wat frisser te maken!

 3. september 14, 2016 / 12:23

  Hahah nee, daar heb ik nog nooit van gehoord, geen koude kant en klare dingen lusten, wel warme!

  Mijn favoriete dip is guacemoleeeee <3 Zo lekker!

  Het probleem dat ik met hummus maken heb zijn die stomme vliesjes die op de kikkererwten zitten, misschien moet ik gewoon een krachtigere keukenmachine kopen die die vliesjes ook fijn maalt…

 4. september 14, 2016 / 12:24

  Haha ik heb net het omgekeerde: ik eet geen voorgemaakte warme sauzen, maar koop wel regelmatig dips, en dan vooral tapenada en hummus (guacamole van de winkel vind ik niet te eten).

  Ik ga jouw recept voor humus zeker eens proberen.

  Nog een tipje voor variaties van guacamole (ik vind mezelf ondertussen een guacamole-ster):

  – heel lekker om er wat zure room aan toe te voegen
  – ook lekker om limoensap te gebruiken i.p.v. citroensap
  – i.p.v. enkel peper en zout, kan je er ook pilipili en paprikapoeder aan toevoegen
  – ook een aanrader met wat lente-ui, kerstomaten en rode paprika in stukjes gesneden

  Smakelijk :D

  • Annemerel
   Auteur
   september 14, 2016 / 16:26

   Oh ja zure room er bij lijkt me goed idee! De rest ook trouwens :)

   • september 14, 2016 / 17:03

    Oh en vergeten: mijn favoriete dip is het meest eenvoudige ooit.

    Zongedroogde tomaten (met vocht, maar niet al het vocht) mengen met een potje geitenkaas (zo een driehoekig potje dat je normaal eet met buggles chips) en verse basilicum en peper. Echt heerlijk. Gewoon in de blender en klaar.

 5. september 14, 2016 / 14:30

  Veel lekkerder inderdaad om zelf dipjes te maken!

 6. Claire
  september 14, 2016 / 16:11

  Yummy!

  Ik snap helemaal wat je bedoelt, kant-en-klare guacamole vind ik ook helemaal niks. Bij hoemoes kan ik juist alleen kant-en-klaar nemen vanwege mijn kikkererwtenallergie. Als de kikkererwten verwarmd zijn kan ik er veel beter tegen. Ik zou natuurlijk ook eens kunnen kijken hoe ik het zelf met verwarmen kan doen, maar daar was ik tot nu toe te lui voor ;-)

  • september 16, 2016 / 09:02

   Zijn kikkererwten uit blik niet ook al bewerkt?

 7. Nynke
  september 14, 2016 / 16:27

  Aaah zelf humus maken moet ik ook echt gaan doen! Zo makkelijk en ik heb de ingrediënten eigenlijk altijd wel in huis. Zo lekker! Guacamole maak ik wel vaak. Tipje; Ik voeg vaak nog een half sjalotje en een halve rode peper toe aan de guacamole, beetje pittiger maar niet too much! Erg lekker :)

  Liefs!

 8. Liesel
  september 14, 2016 / 16:37

  Lekker! Ik maak de guacamole vaak met zout, peper, zongedroogde tomaat in kleine stukjes en een klein beetje sambal. Heerlijk op een geroosterde boterham met kaas of kipfilet!

 9. september 14, 2016 / 19:54

  Jumbo heeft heerlijke guacamole! :-)

 10. Ilse
  september 14, 2016 / 23:02

  Hmm, lekker! En geen idee wat dat met jouw brein is..

 11. september 17, 2016 / 14:26

  Zelfgemaakte guacamole is zo lekker!! Ik maak het altijd met limoensap, en wat rode ui en tomaat heel klein gesneden. Ook superlekker!