RECEPT: Courgette & Prei soep

Soep maken met als hoofdbestanddeel drie ingrediënten, courgette, prei en knoflook. Geen bouillon of room komt er aan te pas. Geloof jij dat het lekker is? Ik wist niet wat ik me er bij voor moest stellen en de eerste keer dat de soep op het programma stond om te maken zag ik er op het laatste moment van af en bestelde ik patat met kroket, oeps. Maar afgelopen week ging ik toch nog even in de herkansing en maakte de soep als lunch. Blijkt: het is simpel, gezond, puur natuur én ook nog eens heel erg lekker. Dikke vette thumbs voor deze courgette prei soep dus.

Omdat ik het toch ietwat saai vond en wel iets meer vulling wilde als ik deze soep als volledige maaltijd ging eten, veranderde ik het recept (oorspronkelijk van Gwyneth Paltrow) een beetje en bakte ik er wat courgette en paddenstoelen bij. Super lekker en meteen een goede lunch. Maar als jij brood bij je soep eet, of hem als voorgerecht serveert, kan ‘ie ook prima zonder.

Benodigdheden voor 2 kommen soep:
2 courgettes
2 prei
3 teentjes knoflook
Olijfolie
Peper
Zout
Eventueel wat paddenstoelen

 • Snijd het witte en lichtgroene van de prei in dunne ringen.
 • Verwarm wat olijfolie in een (soep)pan en doe de prei hierin. Laat in tien minuten zacht worden op middelhoog vuur.
 • Snijd anderhalve courgette door de lengte (leg de helft van een courgette apart) en snijd de gehalveerde courgettes in dunne plakjes.
 • Snijd de knoflook ook fijn.
 • Als de prei zacht is, doe de courgette en knoflook in de pan, doe de deksel op de pan en laat in ongeveer tien minuten zacht stomen.
 • Kook 300 milliliter water.
 • Snijd ondertussen de paddenstoelen en de overige helft van de courgette in plakjes.
 • Als de courgette zacht is doe je de prei, courgette en knoflook in een blender met het kokende water. Blend tot een egaal geheel met een theelepeltje grof zeezout.
 • Bak ondertussen de paddenstoelen en courgette in een pan met wat olijfolie.
 • Als de soep een egale mix is schenk je de soep uit de blender in twee kommen, verdeel de gebakken paddenstoelen en courgette over de kommen en strooi wat verse peper en nog wat zeezout over de kom.
 • Et voila, soup is ready to serve!

Enjoy!

Liefs,
Annemerel

Delen:

3 Reacties

 1. Manal
  februari 23, 2017 / 20:22

  Dit soort soepjes zijn zo lekker! Geen boter of room nodig, haha! Mijn favoriete combi van nu is uien, broccoli, courgette, zoete aardappel en normale aardappel. Fruit de uitjes een beetje aan, schil de aardappelen en snijd alle groenten in grove stukken. Doe dit bij de uitjes in de pan en bedek met kokend water. Dan kan je er kruiden bij gooien. Ik ga meestal voor cayennepeper, zwarte peper, knoflookpoeder, rode paprikapoeder en een beetje komijnpoeder. Zout erbij en laten koken tot alle groenten helemaal zacht en gaar zijn. Daarna kan je alles in de blender of met een staafmixer blenden en je hebt een heerlijke (compleet plantaardige) soep!

 2. Ilse
  februari 23, 2017 / 22:27

  Hmmm, lekker! Ik vraag me alleen af of mijn blender het trekt.

 3. Ilse
  februari 24, 2017 / 09:53

  Lekker! Al zou ik er nog een klein beetje geitenkaas bij doen om het nog romiger te maken.