RACE VERSLAG: NN Running Day

Samenwerking – Afgelopen zondag was het NN Running Day. Ik stond om acht uur ’s ochtends aan de virtuele start van de 1/4 Marathon Rotterdam. Tijd voor een echt wedstrijdverslag, want dat is alweer veel te lang geleden.

Tien voor half zes, de wekker gaat over tien minuten. Regen slaat hard tegen de ramen, de wind giert rond ons appartement. Oef. Waar heb ik mezelf nu weer ingestort? Waarom heb ik niet gewoon de startwave van tien uur gekozen, zoals weldenkende mensen doen. Ik strompel mijn bed uit, ik kan nog wel tien minuten blijven liggen, maar dan val ik misschien weer vijf minuten in slaap en dan moet ik voor een tweede keer wakker worden en ik weet ook… wakker worden is het ergste gedeelte, daarna gaat het als vanzelf.

5.30u – wakker worden

Badjas aan, twee droge crackers en een kopje koffie. Ik voel het leven langzaam door mijn lichaam stromen. De regen klettert nog steeds met veel kabaal tegen de ramen, maar doordat gekletter heen hoor ik ook een groep jongeren op de fiets, voor wie het heel duidelijk nog zaterdag is en geen zondag. Ik heb in ieder geval een goede nacht gehad, volgens mijn horloge heb ik 7 uur en 1 minuut geslapen. Een uurtje meer is natuurlijk altijd lekkerder, maar die kan ik vanmiddag na het lopen ook pakken.

6.00u – race rituelen

Ik heb mijn twee droge crackers naar binnengewerkt, mijn koffie is op en het is tijd om te douchen. Niet omdat ik straks niet meteen weer zeiknat ben als ik naar buiten stap, maar omdat ik op deze manier gewoon een stuk lekkerder wakker word. Na het douchen trek ik mijn wedstrijdkleding aan, met daaroverheen nog een paar extra lagen, want halleluja wat is het koud. De verwarming slaat hier pas om half zeven ’s ochtends aan en op dit moment is het 14 graden in huis. Normaal gesproken vlecht ik mijn haar voor een wedstrijd en smeer ik wat make-up op mijn gezicht, dat geeft me tijdens de race net een beetje extra zelfvertrouwen. Nu rol ik mijn haar in een knotje en zet ik een pet op, een likje waterproof mascara lijkt me voor vandaag ook meer dan genoeg met al die regen.

7.00u – geen stress

Tuur is inmiddels ook wakker en samen doen we onze warming-up. Tuur is vandaag chef foto en video en zal me vergezellen tijdens mijn kwart marathon. Ik rol mijn kuiten, hamstrings en billen, doe wat activatieoefeningen voor mijn billen en besluit dat het voldoende is. Ik ben een klein beetje zenuwachtig, maar niet zo erg als anders. Ik heb er voornamelijk veel zin in. Afgelopen maanden heb ik veel minder getraind dan anders. Het begon met kleine pijntjes, daarna ging ik trouwen, vervolgens was er een huwelijksreis en daarna had ik echt het gevoel alsof ik weer vanaf nul moest beginnen. Ik heb wel een paar lekkere trainingen gedaan, maar ik zou mezelf niet wedstrijdfit noemen. Maar dat hoeft ook helemaal niet, NN Running Day is gewoon een gezellige run om het wedstrijdgevoel weer een beetje te krijgen, niet het moment om een PR te lopen. Dat kunnen we hopelijk bij de échte Rotterdam Marathon in april 2021. Doordat de verwachtingen niet al te hoog gespannen zijn ervaar ik minder druk en daardoor meer plezier.

7.20u – op naar Leidschendam

We zitten in de auto. De wedstrijd loop je eigenlijk vanuit huis, maar ik heb hier in de buurt geen rondje van 10,5 kilometer waarbij ik geen stoplichten en ander verkeer heb. We rijden naar mijn ouders, waar ik wel zo’n rondje heb en waar ik al vele kilometers gelopen heb. We lopen alleen op fietspaden en wegen waar auto’s te gast zijn. Op dit tijdstip van de dag met deze weersomstandigheden is er geen fietser zo gek om al op de fiets te stappen en we hebben welgeteld een auto gezien. Heel chill.

7.40u – een zeer korte voorbereiding

Inmiddels zijn we in Leidschendam aangekomen en hebben we de auto geparkeerd. Het regent nog steeds pijpenstelen. Normaal gesproken zou ik een paar kilometer inlopen voor de wedstrijd, maar als ik nu naar buiten ga ben ik al zeiknat voordat Lee Towers überhaupt begonnen is met zingen. Op het laatste moment doe ik een dribbeltje van nog geen halve kilometer met wat loopscholing.

7.55u – you never walk alone

Vijf minuten voor de start kan ik me inchecken voor de wedstrijd via de App. Ik maak nog snel een startselfie met mijn lange broek en regenjas, maar trek die daarna toch maar uit. Ondertussen heeft Lee Towers You Never Walk Alone ingezet en begin ik er echt echt echt heel veel zin in te krijgen. Ik doe een gek dansje om mezelf warm te houden en pats, dat was het startschot.

8.00u – 8.49u – de run

Ik heb meteen een lekker ritme te pakken. Ik vraag me wel af of ik dit 10,5 kilometer vol ga houden, maar dat zien we vanzelf wel. Voor ik het weet is de eerste kilometer voorbij. De voice-over van de app vertelt me dat ik op dit moment vijfde lig in mijn wave en dat ik de eerste kilometer in 4:41 gelopen heb. Lekkere motivatie. Ik heb mijn spotify playlist aanstaan, maar deze wordt iedere 3-4 minuten gedempt omdat de meneer van de App wat te vertellen heeft. Over waar we lopen bijvoorbeeld, een gesprekje met de burgemeester, een drumband langs de kant, een gesprekje met de meneer op de motor. Doordat ik vorig jaar deze race echt gelopen heb krijg ik weer helemaal het gevoel van toen terug. En dat was een goed gevoel. Dus op dit moment voel ik ook alleen maar positieve vibes.

Mijn pace ligt rond mijn marathontempo, of nou ja, het tempo dat ik in 2018 op de marathon liep, ik verwacht dat ik deze pace nu geen marathon lang vol zou kunnen houden. Geeft niet, er zijn dit jaar toch geen marathons meer voor mij. Ik heb afgelopen week net mijn Valencia Marathon gecanceld. Of nou ja, de Valencia Marathon was natuurlijk door de organisatie gecanceld, ik heb nu alleen mijn geld teruggevraagd (een andere optie was lopen in 2021, maar dat vond ik een te lange termijn plan).

De route die ik gekozen heb lijkt wel een beetje op de route van 1/4 Rotterdam Marathon. Net als het originele parcours loop ik de eerste en laatste kilometers over hetzelfde stukje asfalt en is het middelste gedeelte een rondje. Het verschil is dat ik nu niet door het Kralingse Bos en over de Coolsingel loop, maar langs het spoor tussen Den Haag en Leiden met een start en finish op de ‘Zijdesingel’. Een heerlijk rondje asfalt. Dat zou ik eigenlijk best wel weer vaker willen doen. De zon is inmiddels ook gaan schijnen, alleen de diepe plassen en mijn kletsnatte shirt herinneren me nog aan de regenbuien van vanmorgen.

Mijn tempo blijft de hele race rond mijn marathontempo hangen, lekker vlak dus. Ik heb het geen moment echt zwaar gehad, maar moet ook toegeven dat het zeker niet met twee vingers in mijn neus ging. De leuke berichtjes tussendoor van de App hielden me gemotiveerd en zorgde ervoor dat de tijd vloog. Ik was wat minder gefocust op wat ik allemaal wel niet voelde, fijne afleiding.

Met nog vijfhonderd meter te gaan zette ik iets wat voor een eindsprint door moest gaan in voor de finish. Ik hoorde het geklap en gejuich van de Coolsingel (op de Zijdesingel), daar was Lee Towers weer, nog honderd meter en… finish. YES, gedaan! Onder de 50 minuten gebleven.

9.00u – I did it!

Het is pas 9.00u en ik heb gewoon al een heerlijke trainingsrun gedaan. Eentje waarbij ik lekker mijn comfortzone uit ben geweest en goed mijn best heb gedaan. Ik heb de rest van de dag nog voor me en de rest van de dag spendeer ik op mijn roze runner’s high wolk. Het was echt een leuke ervaring. Ik hoop natuurlijk dat echte wedstrijden snel weer mogelijk zijn, omdat dat betekent dat we het tij hebben weten te keren, maar tot die tijd mag NN dit best vaker organiseren. Ik zou over twee maanden best de dubbele afstand willen lopen. Kijken of ik mijn tijd kan dubbelen?

Heb jij zondag ook gelopen tijdens NN Running Day? Hoe verliep de run voor jou?

Liefs,

Annemerel

P.S. Baal jij na het lezen van deze blog dat je niet mee hebt gedaan aan NN Running Day, of heb je meegedaan en vond je het zo tof dat je nog een keer zou willen, goed nieuws! Op 24+25 oktober kun je weer meedoen. Net als afgelopen editie heb je de keuze uit verschillende wedstrijden, van de (1/4) Marathon Rotterdam tot de Utrecht Singelloop en Maastrichts Mooiste. Doe jij ook (weer) mee?

Deze blog is in samenwerking met Nationale Nederlanden

Delen:

2 Reacties

  1. Astrid
    oktober 18, 2020 / 18:41

    Leuk verslag! Ik deed de 4,2km die op zich heerlijk ging! Wel was ik mijn medicatie vergeten dus had ik m’n astma flink ontregeld en dat merk ik dus pas ná de finish. Nog een paar dagen lichte hoest gehad daardoor (Ook leuk dat mensen op werk gelijk denken dat het Corona is, néé lieve mensen ik ben gewoon stom geweest, foutje!) Volgende week zaterdag ga ik dus voor de herkansing. Misschien dat ik er nog 800 meter achteraan plak, eens kijken hoe ik ervoor sta voor de 5km. Maar vind starten en finishen met Lee Towers gewoon errug leuk dus kies gewoon weer voor Rotterdam. :)