RUNNING TO NYC: XXXVIII (QUESTIONNAIRE #1)

Wat eet je voor en wat eet je na het hardlopen?

Ik probeer een uur voor het hardlopen niets meer te eten. Ik heb daar niet bepaald positieve ervaringen mee. Het ligt er heel erg aan wat voor soort rondje ik ga rennen en op welk tijdstip van de dag het is. Als ik een HIIT-run doe (High Intensive Interval Training, 20 minuten) doe ik dat meestal ’s ochtends vroeg om 6.00u, dan drink ik alleen een glas water en eet ik daarna. Als ik tien kilometer ga lopen neem ik meestal een bak yoghurt met aardbeien en wacht ik een uurtje totdat ik ga lopen. Als ik langer dan tien kilometer ga lopen dan zorg ik er voor dat ik stevig ontbeten heb, anders krijg ik sowieso te maken met de hongerklap. Ik eet dan meestal een combinatie van eiwitten en koolhydraten. Volkorenboterhammen met eieren bijvoorbeeld.

Na het hardlopen drink ik eerst veel water en daarna eet ik wat. Als ik een lange duurloop gedaan heb vind ik het lekker om pasta te eten. Maar als ik tien kilometer heb gelopen eet ik eigenlijk niks speciaals. Gewoon wat er op dat moment op het programma staat.

Hoe lang deed je er over om vijf kilometer te lopen?

Dat ging relatief snel. Ik denk binnen twee weken? Ik had vakantie, het was lekker weer en ik rende iedere dag volgens mijn schema. Ik rende na een week al 2x een kwartier en een week later probeerde ik voor het eerst een half uur achter elkaar te rennen. En dat ging goed. Of het precies vijf kilometer was durf ik niet met zekerheid te zeggen, ik liep toen zonder GPS (zes jaar geleden was dat alleen nog maar weggelegd voor de “echte” lopers). Maar ik denk dat het zeker wel in de buurt van vijf kilometer zal komen. Overigens geen aanrader om iedere dag gelijk te gaan lopen. Ik had na een paar weken dus direct pijn aan mijn scheenbeen. Dan kun je wel “conditie” hebben, de spieren die je voor het lopen nodig hebt zijn vaak nog niet aanwezig als je net begint met lopen. Het zijn bijvoorbeeld ook hele andere spieren dan fiets- of schaats-spieren. Daarom krijgen juist wielrenners of schaatsers die gaan lopen het snelst blessures. Die kunnen het conditioneel wel aan, maar de spieren zijn er eigenlijk nog niet.

Hoe lang deed je er over om tien kilometer te lopen?

Nadat ik vijf kilometer kon lopen ben ik eigenlijk vrij snel gestopt. Ik denk dat ik anderhalf jaar later pas weer mijn hardloopschoenen pakte. Ik ben toen rondjes van negen kilometer gaan lopen. Ik weet niet meer precies hoe lang ik er over deed voordat ik dat achter elkaar kon lopen, maar van wat mij bijstaat ging dat verrassend snel. Ik liep toen wel een stuk langzamer dan nu. En ik stopte altijd halverwege een paar minuutjes om op adem te komen. Toen ik afgelopen november weer begon met hardlopen duurde het ongeveer twee weken voordat ik van 0 tot tien kilometer kwam. Ik had daarvoor een paar maanden niet gelopen.

Hoe houd je het hardlopen vol als beginnende loper?

Muziek! Zorg voor een fantastische afspeellijst. Probeer ook niet te veel aan “klaar zijn” te denken, maar probeer te genieten van het rennen. En als je niet meer verder kunt, dan ga je wandelen. Het maakt niet uit hoe lang je er over doet, als je het maar doet. Take your time!

Heb je andere sporten beoefend voordat je ging hardlopen?

Ik werd als zesjarige door mijn ouders naar tennis geduwd. Het eerste jaar vond ik het vreselijk. Ik was dus zo’n sukkel die die bal ECHT niet over het net kreeg. Een jaar later ging het al iets beter, maar geloof me.. Ik was geen talent. Laten we het er op houden dat toen ik tegen de twee jaar jongere Aranxta Rus moest tennissen (we speelden allebei bij MLTV ’90) ik dus 6-0 verloor en verder ook geen enkel punt maakte. Ik heb tot mijn vijftiende getennist en uiteindelijk ging het wel beter hoor, ik speelde ook competitie en ik vond het ECHT leuk, totdat ik een puber werd. Ik heb een aantal jaar geleden nog wel een tijdje voor mijn plezier getennist met een vriendin en ik zou dat eigenlijk nu ook wel weer willen doen, iedere keer als ik vochtig gravel ruik krijg ik verliefde kriebels in mijn buik.

Verder heb ik ook nog zo’n tien jaar op Jazz Ballet gezeten. Ook hier was ik geen ster in en toen ik twee jaar lang op vrijdagavond van 20.00u tot 21.00u les had gehad was ik er wel klaar mee.. Ik had wel “betere” dingen te doen op mijn vrijdagavond.

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin


Delen:

12 Reacties

 1. juli 25, 2012 / 17:14

  Wat goed dat je zo snel al 5 km liep! Ik doe het je niet na :)

 2. juli 25, 2012 / 17:29

  Wow knap dat je zo snel veel km liep! BIj mij gaat dat denk ik niet zo snel. wel leuk ik zit ook op jazz ballet nu ongeveer 8 jaar.

 3. juli 25, 2012 / 17:42

  Misschien moet ik ook maar eens gaan hardlopen het klinkt wel leuk. Hopelijk zit ik dan ook zo snel op de 5 km!

 4. juli 25, 2012 / 17:53

  Ik ben deze week weer begonnen met hardlopen. Op maandag/woensdag/vrijdag en met een schema.

 5. juli 25, 2012 / 18:08

  Ik vind het echt knap dat je het zo volhoud. Ik ben pas gestopt met lopen. Ik liep 2 à 3x in de week een halfuurtje, maar ik deed het gewoon echt niet graag.

 6. juli 25, 2012 / 18:42

  Knap dat je na een break in 2 weken weer van 0 tot 10 km ging! Ik loop nu al bijna een jaar rond met shin splints omdat ik de fanatiek ben begonnen. Helaas bedacht ik niet dat het beter was om te stoppen met lopen als ik zo veel pijn had, lekker blond. Nu zijn mijn scheenbenen dus flink gesloopt en loop ik bij de fysio en doen mijn schenen al pijn als ik alleen al aan hardlopen denk meh :(

 7. juli 25, 2012 / 18:42

  Ik doe er nu 8 weken over om weer op de 5 kilometer te komen.. Vervelend lang, maar na een knie operatie wel verstandiger. Kracht opbouwen is nu vooral belangrijk.

 8. Elien
  juli 25, 2012 / 21:26

  Zeer populair in België en ook een zeer goed programma op te beginnen met hardlopen:
  http://sport.be.msn.com/starttorun/2009/nl/training/
  Je kan daarbij ook podcasts downloaden die je steeds zeggen wanneer je moet wandelen en wanneer lopen met erbijhorende muziek.
  Ik ben nu bezig met 5km in tien weken, ik zit nu in week 7 en het gaat zeer goed. :)

 9. Ilse
  juli 25, 2012 / 22:15

  Ik ben laatst begonnen met hardlopen maar dat is dus echt niks voor mij.
  Geef mij maar een bal en een tennisracket, echt heerlijk. :)

 10. juli 26, 2012 / 12:19

  Ik ben een maand geleden onegveer ook gaan hardlopen. Mede door jou blog haha

  Maar ik heb mijn knie ernstig geblesseerd omdat ik te veel te snel wilde. En nu kan ik een maand niet meer lopen! :(

  Ik had last van de zogenaamde runners knie…

 11. milou
  juli 28, 2012 / 22:54

  Ik en mijn beste vriendin (hoi Charlotte :D) zijn nu een week begonnen met hardlopen, 3 keer in de week. Dit doen we met een schema van ‘Start to Run’ en die schema’s hebben ze ook verwerkt in podcasts voor op je mobiel/ipod! Een mevrouw verteld je wat je moet doen onder wat motiverende muziek (dat helaas gedateerd uit 2006 is maar goed) en het is een schema voor beginners.
  Ik vind het echt perfect! Ik zal even zoeken op internet als je niet weet hoe te beginnen met hardlopen, want ik heb hardlopen nooit leuk gevonden maar door dit schema nu dus wel! JEEJ!
  En je blog is ook een motivatie, vind het leuk om te lezen!

 12. merel
  augustus 1, 2012 / 14:48

  Ik moest even grinniken om de hongerklAp! Het is hongerklop!