PROJECT: French

Photobucket

Nog anderhalve week en ik bevind me (als alles volgens plan verloopt) in Parijs. In het kader van “voorpret” besteed ik sinds een week ieder vrij uurtje aan mijn “studie” Frans.

Met Serge Gainsbourg Spotify-playlist op de achtergrond, lees ik de Franse Vogue met behulp van mijn trouwe iPhone app ‘iTranslate’. Ik lees een Frans tijdschrift dat ik meenam op het vliegveld van Nice, waarin iedere Franse Alinea direct in het Engels vertaald wordt (hoe handig!). Ik stamp weer rijtjes met werkwoorden en alles dat ik interessant genoeg vind schrijf ik op in mijn Moleskine “Mini Reporter”. Na al dat “studeren” val ik in slaap met Amélie Poulin of Intouchables. Over anderhalve week spreek ik nog geen Frans, maar misschien kan ik dan wel gewoon de weg vragen in het Frans? Of om een kledingstuk vragen? Of… een tafel in een restaurant? In ieder geval komt er dan waarschijnlijk meer uit dan “Voulez-vous couchez avec moi, ce soir?”.

Hebben jullie nog tips om jezelf een taal te leren. Heeft er iemand ooit een cursus van Frans gedaan, ik wil wel, maar heb het idee dat vele cursussen erg verouderd zijn….

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

 

Delen:

40 Reacties

 1. september 20, 2012 / 12:10

  Franse films kijken zonder ondertiteling en Franse muziek luisteren en dan de songteksten lezen, dar leer je veel woorden van.

  • Tosca
   september 20, 2012 / 22:36

   Ik zou dan juist een franse film kijken met daarbij franse ondertiteling. zie je ook gelijk hoe je het moet schrijven ^^)

 2. Joëlle
  september 20, 2012 / 12:13

  Voor Spaans gebruikten wij op de uni een boek dat Thematische woordenschat heette. Daar stonden niet alleen veel handige woorden in, maar vooral veel zinnen, en dan ook de dingen die je daadwerkelijk gebruikt. Ook nieuwere dingen als: ik wil graag een e-mail sturen of is er hier wireless intermet voor mijn laptop. Je hebt ze ook voor Frans, ze zijn niet al te duur en ik vond het zelf wel fijn werken. Het enige dat je dan natuurlijk wel mist is grammatica, ik weet niet hoe paraat je dat nog hebt, maar voor spreken lijkt me woordenschat in eerste instantie belangrijker. Oh, en Franse blogs natuurlijk!

  • september 20, 2012 / 23:08

   Dat boek heb ik ook voor Duits gehad, inderdaad een zeer goed boek en echt het geld waard. En anders is hij ook nog wel tweedehands te vinden op bol.com ofzo. Verder hadden wij ook het boek ‘grammatica in gebruik’ van Intertaal geloof ik, een werkboek met alle grammatica, van makkelijk naar moeilijk. Heel handig om alles even weer op te frissen.

 3. september 20, 2012 / 12:21

  Ik heb mijn Frans les en werkboek in de kast liggen.. lol. :’) Toevallig vanochtend wat Franse zinnen over vakantie geleerd. Maar ik denk niet dat jij zinnen als Vous aves passée des bonnes vacances d’été? gebruikt. ;p haha! Tips heb ik niet echt alhoewel ik je wel veeeel succes wens! Oh en veel plezier met leren *cough*

 4. september 20, 2012 / 12:24

  Haha, was dit nu een van je goede voornemens? ja toch? :P

  Ik heb alleen talen geleerd op school, dus wat betreft cursussen zou ik je niet kunnen helpen… Studeerze! :P

 5. september 20, 2012 / 12:31

  Series en films in de vreemde taal kijken is de tool om een taal te leren naast het normale studeren natuurlijk..

 6. september 20, 2012 / 12:42

  Voor frans moet je niet bij mij zijn, heb het in de tweede klas opgegeven haha. Maar het gewoon proberen op vakantie werk altijd nog het beste. Wat je op school leert is altijd heel anders dan het praten in het ‘echt’. Daar kwam ik op vakantie in Amerika wel achter.. En de meeste mensen helpen je dan ook, in Amerika in ieder geval.

  • Annemerel
   Auteur
   september 20, 2012 / 13:02

   I know! Maar in Frankrijk beginnen ze ook vaak in het Engels tegen je. In Amerika spreken ze geen Nederlands dus gaan ze niet op jouw moedertaal over, in Frankrijk ligt dat net iets anders natuurlijk. Ik probeer vaak iets in het Frans te zeggen en dan spreken ze in het Engels terug :’) geeft ook wel aan hoe goed mijn Frans is natuurlijk! Maar als je er een langere periode bent moet het inderdaad wel echt helpen!

 7. september 20, 2012 / 12:56

  Muziek luisteren en films kijken :)

 8. september 20, 2012 / 13:05

  Ik heb het geluk dat ik sinds groep 1 van de basischool franse les heb gehad, maar het is verbazingwekkend hoe snel zoiets wegzakt. Maargoed de basis blijft en als je een paar standaardingetjes uit je hoofd leert is het niet zo moeilijk :) En Engels spreken ze ook overal!

 9. september 20, 2012 / 13:11

  In mijn examenjaar Frans keek ik altijd Disneyfilms met Nederlandse stemmen en Franse ondertiteling. Vervolgens keek ik ze dan nog een keer, maar dan met Franse ondertiteling én Franse stemmen. Het is echt verbazend hoe goed dat werkt, maar je moet er wel de tijd voor hebben ;)

 10. Marieke
  september 20, 2012 / 13:18

  Ik geef Frans! Je mag best een lesje mee komen doen hoor ;-)
  Misschien kun je tips vinden op http://www.franszelfsprekend.nl?
  Daar staan ook best veel links op.

  Je leert het inderdaad door veel te lezen, Franse tv te kijken en Franse radio te luisteren :-).
  Maar het is wel een proces van maanden… zo niet jaren.

  Als ik in Frankrijk kom sta ik aan het begin zelfs ook nog even te stotteren.
  Maar hoe langer je wordt ondergedompeld in de taal, hoe beter het gaat!

  Bonne chance!

 11. september 20, 2012 / 13:34

  Ik heb minor Frans aan de uva gedaan, maar dat begon op een vrij hoog niveau waardoor ik het niet kon bijbenen.

  Cursus bij Maison Descartes in Amsterdam zijn goed en beginnen op elk niveau.

  Verder films, blogs en muziek!

 12. september 20, 2012 / 13:46

  Zelia, van Chezzelia.com, is Frans. Misschien kan zij je helpen? :)

 13. september 20, 2012 / 14:09

  Spaans. Ik principe versta ik het wel goed alleen praten is af en toe een ramp.

 14. september 20, 2012 / 14:19

  Hmm het meeste leer je toch van een half jaartje in Parijs wonen denk ik, dat zou ik maar gewoon doen haha ;). Mijn Frans is niet al te best.. Maar ben vroeger wel beter geworden in Engels door films en series te kijken zonder ondertiteling (of misschien een Franse serie/film met Franse ondertiteling kijken, zodat je het makkelijker voor jezelf kunt vertalen?), blogs in die taal te lezen enz.

 15. september 20, 2012 / 14:52

  Oh leuk! Ik vind het echt tof om nieuwe talen te leren. Spaans staat hoog op mijn lijstje :)

 16. Mary
  september 20, 2012 / 14:58

  Très très bien ;-)Ik houd mijn Frans bij met de luisteroefeningen van TV5. Leer je echt heel veel van en het is superleuk! Ik denk dat je het dossier ‘Mains et Merveilles’ wel kan waarderen, er zitten filmpjes met oefeningen bij over mode en gastronomie. De link: http://www.tv5.org/TV5Site/enseigner-apprendre-francais/collection-16-Metiers_traditionnels_Mains_et_merveilles.htm Laat je niet afschrikken doordat ze zo snel praten, niveau élémentaire moet je zeker aankunnen.

 17. september 20, 2012 / 15:14

  echt heel leuk, zelf heb ik frans laten vallen omdat ik het te moeilijk vond.

 18. Suzanne
  september 20, 2012 / 15:44

  Ik studeer Frans maar als je het echt wil leren, moet je gewoon een keer 2 maanden een cursus doen in bijvoorbeeld Aix-en-Provence, en daarnaast ALLEEN maar Frans spreken. Verder zijn de beste taalcursussen die die worden aangeboden door universiteiten.

 19. september 20, 2012 / 16:13

  Haha wat leuk dat je het jezelf leert! Hmmm wat tips eens denken, tijdschriften zijn inderdaad heel handig en de films ook. Nog een leuke franse film: Coco avant Chanel. Misschien kan je ook een kijkje nemen op glamour.fr? Vind ik altijd leuke dingen om te lezen en dan te gelijk een beetje te vertalen. En verder tja, toch een beetje de hoofd woorden in je hoofd stampen dan kom je al een heel eind qua begrijpen denk ik! Oh en misschien Franse radio luisteren? Ook al spreken ze daar super super snel… Très vite haha! http://www.radioscoop.com/ Nou dit zijn mijn oh zo goede tips haha, ik gebruik ze zelf ook om me voor te bereiden op m’n Frans eind examen. Succes :)!

 20. Steffi
  september 20, 2012 / 16:23

  Ik heb mezelf Spaans geleerd door series te kijken die ik eerst in het Engels had gekeken. Er bestaat vast een zeker ook een site waar ze bijv Gossip Girl in het Frans hebben. Als je de afleveringen al hebt gezien weet je al een beetje wat ze gaan zeggen, dus dan kun je het vaak wel volgen. Bij mij werkte dit heel goed!

 21. september 20, 2012 / 16:33

  Franse dunne boekjes lezen en Franse films kijken :).

  Liefs, Mariette

 22. september 20, 2012 / 16:37

  Ik heb nu voor het derde jaar Frans. Daar staat alles gewoon overzichtelijk in een boek, maar ik zou niet weten waar je het anders vandaan moet halen. Ik zou denk ik belangrijke werkwoorden en vervoegingen sowieso stampen (zijn vast nog wel een beetje blijven hangen, mag ik hopen…), die gebruik je toch heel vaak. Tijdschriften etc. zijn wel goed voor je woordenschat!

 23. september 20, 2012 / 17:40

  Lopen we elkaar weer net mis?! Ik ben er van 5 tot 7 oktober!

 24. Claudia
  september 20, 2012 / 18:37

  Ik ben bezig met een minor frans aan mijn hogeschool. Nu 3 weken bezig. Ik voel me echt de slechtste van de klas. Maarja, als ik aan het eind van het semester beter ben dan IK nú.

  Wij gebruiken C’est bien ca (deel 2) en readers voor lessen grammatica en vaardigheden. En daarnaast zijn er ateliers waaraan je deel kunt nemen (korte “cursussen” over een bepaald onderwerp).
  Ik ben wel nog erg bang voor de portfolio’s die ik moet inleveren (veel werk!)

 25. september 20, 2012 / 18:56

  Ik leer nog steeds Frans op school, op laat ik zeg, het wordt erin geramd. Maar ik spreek het redelijk denk ik, en daar ben ik wel trots op (:

 26. september 20, 2012 / 20:20

  Fransen filmpjes kijken, misschien petit nicholas kijken? Is een tekening film, haha :). Ik heb al 6 jaar Frans op school, maar ik kan het nog steeds niet heel erg vloeiend :’). Oh, lees het boekje petite prince! Erg leuk en inspirerend Frans boekje! Je kan hem gewoon op internet vinden.

 27. september 20, 2012 / 20:57

  In Frankrijk gaan werken!
  Is nu natuurlijk niet meer haalbaar voor je reisje naar Parijs, maar wel een goede manier om de taal te leren. Ik ben in Frankrijk gaan werken zonder er ook maar iets van te verstaan en kwam terug met een flink gegroeide woordenschat! :)

 28. september 20, 2012 / 21:04

  Bonne Chance!

 29. Nathy
  september 20, 2012 / 21:09

  De beste manier om een taal te leren: ze spreken! Zo doe ik dat met Italiaans :)

 30. september 20, 2012 / 22:21

  Ik ging altijd gesprekken met mijn zusje houden om een taal te leren, gewoon alledaagse gesprekken . Maar dan moet je wel iemand hebben die ook Frans spreekt.

 31. september 21, 2012 / 03:39

  Het beste leer je door te doen denk ik. Ik ben op dit moment voor 9 weken in New York om aan mijn Engels te werken dus ik zou zeggen boek een taalcursus in Parijs! Haha. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar denk ik wel de beste manier. En Annemerel blogging from Paris lijkt mij helemaal leuk! Maar alle gekheid op een stokje … veel lezen en luisteren denk ik, maar het lijkt me heel lastig, omdat je het niet vaak spreekt natuurlijk ..

 32. Ilse
  september 21, 2012 / 09:10

  Goed bezig zeg, franse films zonder ondertiteling helpt goed.

 33. september 21, 2012 / 16:06

  Ik heb niet de comments gelezen dus misschien noemde iemand het al, maar Hema biedt nu ook taalcursussen aan! Ook Frans! :)

 34. fatma
  september 21, 2012 / 18:33

  luister edith piaf! en misschien gewoon zelf scenario’s bedenken waarin je denkt (of hoopt) in terecht te komen

 35. september 22, 2012 / 13:03

  Franse films kijken met franse ondertiteling!

 36. september 25, 2012 / 11:27

  Leen een boek van iemand uit de brugklas of tweede klas :)