NEW YORK: Election Day

 photo IMG_2445.jpg

Toen ik hoorde dat ik in New York zou zijn tijdens de verkiezingen sprong ik bijna een spreekwoordelijk gat in de lucht. Deze ‘historische’ verkiezingen zou ik gewoon van dichtbij mee gaan maken. Ik wist absoluut niet wat ik kon verwachten, maar het feit dat ik zo dichtbij het hol van de leeuw zou zijn maakte het sowieso al spannend.

Clinton en Trump wonen allebei in New York. Hillary woont in een dorpje iets meer Upstate, Donald woont in het penthouse van de Trump Tower op Fifth Avenue (Nike en Tiffany’s zitten op de begane grond). Vanavond zat Trump in het Hilton Hotel een paar blokken van zijn woning, Clinton bivakkeerde in het Convention Center, waar ik een paar dagen geleden mijn startbewijs voor de marathon ophaalde. Mijn hotel zit echt precies tussen deze twee locaties in. Ik zei het toch, in het hols van de leeuw.

Afgelopen dagen merkte ik nog niet opvallend veel van de verkiezingen in New York. Niet meer dan een paar weken geleden in Chicago. OK, op TV gaat het over niets anders, maar dat was een paar weken geleden niet anders. Afgelopen zondag zag ik tijdens de marathon vol spandoeken met quotes die met de verkiezingen te maken hadden, maar dat was in Chicago niet anders. En ik moet toegeven vandaag (ik schrijf dit tijdens Election Night) merkte ik er overdag ook niet heel veel van.

 photo IMG_2467.jpg

OK, het begon goed vanmorgen, toen ik het Metrostation binnenwandelde en de mevrouw hierboven aantrof. Ze zat erbij als de Queen of England en ze droeg een grote button op haar jas en tas met ‘I’m with her’. Ik vroeg of ik een foto van haar mocht maken en ze begon helemaal te glunderen van trots en ging nog net iets rechter op zitten.

Maar verder zag ik overdag vrij weinig bijzondere dingen. Ik zag een man met een jogging broek met de stars en stripes, ik zag heel veel ‘I voted’ stickers op jassen van mensen en ja, op iedere voorpagina van de krant ging het over de verkiezingen. Maar ik voelde het gewoon niet. Op Times Square ging alles gewoon door, ik had verwacht dat hier op de schermen wel wat te zien was, maar dat zou vanavond pas gebeuren.

 photo IMG_2508.jpg

Vanavond stond ik dus twee uur lang op Times Square te kijken naar het grote scherm waar Fox News verslag deed van de verkiezingen. Het was minder druk dan ik van te voren verwacht had en het was ook een stuk stiller, als in: mensen lieten helemaal niet blijken of ze blij of minder blij waren met updates over de uitslag. Iedereen keek maar een beetje naar het scherm en er gebeurde verder helemaal niets. Misschien had ik tot na elf uur moeten blijven, maar ik was keihard in slaap aan het vallen en deze blog moest natuurlijk ook nog geschreven worden. Twaalf uur live in Nederland, betekent zes uur ’s ochtends Amerikaanse tijd.

Inmiddels is het half twaalf Amerikaanse tijd en is nog steeds niet duidelijk wie er gaat winnen. Trump doet het beter dan verwacht en staat momenteel voor, maar volgens mij zijn er meer traditioneel Republikeinse staten geteld dan Democratische, dus dat zegt nog niet heel veel. Ondertussen hoor ik iemand hier op TV zeggen dat Hillary in ’trouble’ is…

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik er niet echt rekening mee gehouden had dat Trump ook daadwerkelijk zou kunnen winnen. Ik bedoel, ik dacht in eerste instantie dat het een grapje was dat hij zichzelf verkiesbaar had gesteld. Dat hij uiteindelijk als Republikeinse kandidaat gekozen werd vond ik zo mogelijk nog bijzonderder (maar toegeven, tussen zijn opponenten zat ook niet echt een nieuwe Obama) en nu is de kans gewoon zeer reëel dat hij vanaf januari president van de Verenigde Staten is.

Het is een rare wereld. Hillary is ook geen heilig boontje, maar een wereld waarin Donald Trump President van de Verenigde Staten is? Ik kan het me niet voorstellen. Ik ga nu slapen, deze blog komt misschien online als de uitslag al bekend is en ik nog lig te slapen. Mocht dat het geval zijn, dan weten jullie hoe ik er om half twaalf New York tijd (half zes Nederlandse tijd) over dacht.

Liefs,
Annemerel

Delen:

14 Reacties

 1. november 9, 2016 / 12:04

  Haha, ja, toen ik vanochtend wakker werd met het nieuws dat Trump zo goed als zeker had gewonnen kon ik het eigenlijk niet helemaal geloven… Ik blijf het ook wel vrij bizar vinden… Maar goed, who am I…

 2. november 9, 2016 / 13:28

  Bizar hè, bijna niemand had verwacht dat hij ook daadwerkelijk zou winnen. Dat vrouwtje zit echt te glunderen, prachtig!

 3. Marieke
  november 9, 2016 / 13:31

  Nou….gooooodmorning….!

 4. november 9, 2016 / 13:36

  Money talks. Met geld kom je heel ver ook al ben je inhoudelijk leeg. Ook al was het vrij rustig het lijkt mij heel bijzonder om election day in New York mee te maken.

  Wat een gave foto van die mevrouw.

 5. november 9, 2016 / 13:45

  Oh ik vind het ook echt ongelooflijk! Toch had ik wel zoiets van; na die onverwachte Brexit zou dit me ook niet meer verbazen. Toen ik het vanochtend vroeg hoorde heb ik zjin standpunten nog maar eens doorgenomen, naast de veelgehoorde uitspraken over de muur e.d., en ik kan je vertellen: daar werd ik niet veel vrolijker van. Rare dag! Ben benieuwd hoe het zal gaan…

 6. Jolien
  november 9, 2016 / 13:56

  Wat een leuke foto van die vrouw!
  Tja, eigenlijk is alle nieuws (ook de krant van vanochtend) alweer verouderd, gek he hoe een verkiezingsuitslag opeens je wereldbeeld kan veranderen. Voor mij is dit in ieder geval een grimmige dag… Ik had altijd gedacht dat het foutje van Donald Trump in de verkiezingsrace uiteindelijk wel weer net op tijd gecorrigeerd zou worden… niet dus.

 7. november 9, 2016 / 14:04

  Ik ben benieuwd wat voor een blog je nu zou schrijven. Oh my gosh…

 8. Tamara
  november 9, 2016 / 14:17

  Hoef je niet te publiceren hoor, maar verwijder gauw je spreekwoordverwarring! Je was in het ‘hol van de leeuw’ en in het ‘holst van de nacht’ loop je door een lege straat.

 9. Pascale
  november 9, 2016 / 15:33

  Ik was ook erg verbaasd toen ik vanochtend hoorde dat Trump heeft gewonnen. Het meest zure is dat het verschil qua stemmen echt onmogelijk klein is, hij heeft dus alleen door het systeem met de kiesmannen gewonnen. Maar ja “the winner takes it all”.

 10. S
  november 9, 2016 / 16:20

  Super leuk dat je daar nu zit! Al iets bij Tiffany’s gescoord voor het behalen van de marathon? Congrats!

  p.s. volgens mij haal je in het begin 2 uitdrukking door elkaar:
  in het holST van de nacht
  en in het hol van de leeuw ;)

 11. Birgit
  november 9, 2016 / 16:27

  tip: het is “in het holst van de nacht” (in het midden van de nacht, diep in de nacht, betekent dat)
  OF
  het is “zich in het hol van de leeuw wagen” (jezelf in een risicovolle situatie zetten/mengen, rechtstreeks naar de vijand gaan)

  Wat je nu hebt getypt is een contaminatie ;)

 12. Ilse
  november 9, 2016 / 19:05

  Beetje een rare wereld vandaag met Trump die wint. En wat een mooie foto van dat vrouwtje!

 13. Marit
  november 9, 2016 / 19:27

  Is het niet “hol van de leeuw”?

 14. november 16, 2016 / 03:02

  Grappig dat jij er ook veel minder van merkte dan gedacht! Ik was ook in Amerika tijdens de verkiezingen en kreeg veel vragen over hoe ik het daar beleefde maar – los van de tv en radio inderdaad – ik merkte er niet zoveel van! (En ja, ik lig nu wakker door m’n jetlag, vandaar deze nachtelijke reactie ;) )