Nesteldrang

Ik hou van een mooi, opgeruimd en schoon huis. Maar als ik heel eerlijk ben houd ik normaal gesproken meer van chillen op de bank met Netflix dan van opruimen. Toch heb ik nog wel de illusie dat ik goed ben in schoonmaken. Toen ik twee jaar geleden bij Tuur in Monster introk zei ik dan ook ‘oooh nee joh, die schoonmaker hebben wij samen toch niet nodig, dat kan ik prima zelf’. Wie hield ik voor de gek? Tot voor kort had ik slechts een paar uurtjes per maand waarin ik opruim- en schoonmaakwoede voelde, dit was – echt waar – altijd vlak voordat ik ongesteld werd. Op het moment dat ik uit vrije wil keukenkastjes opnieuw wilde gaan inrichten of de was op wilde gaan vouwen kon ik de klok erop gelijk zetten dat ik een (halve) dag later ongesteld zou worden.

Inmiddels ben ik al bijna vijf maanden niet ongesteld geweest en die eerste maanden ontbrak het dan ook aan enige zin om op te ruimen. Eind 2020 was ons huis een grotere bende dan ooit. Maar sinds een week of twee, drie lijd ik aan een nieuwe vorm van opruimwoede. Ze noemen het ook wel: nesteldrang. En dit beperkt zich niet tot het schoonmaken van keukenkastjes en het opvouwen van de was.

Administratie

Eigenlijk begon het al eind vorig jaar, toen ik besloot het roer om te gooien met mijn administratie. Dit jaar bestaat mijn bedrijf tien jaar en in die tien jaar heb ik altijd facturen gemaakt met behulp van Word en mijn administratie bijgehouden met Excel. Ook lukte het me in die tien jaar nooit om ‘bij’ te zijn met mijn administratie. Ik loop standaard een jaar achter (heb uitstel via boekhouder) en het verzamelen van mijn inkomende facturen is ieder jaar weer een gedoe. Eind dit jaar dacht ik, dit moet anders. Als ik straks een kindje heb, heb ik waarschijnlijk nog minder energie en tijd voor dit soort stomme klusjes, ik moet het in 2021 dus vanaf het begin goed gaan bijhouden. Ik investeerde in een boekhoudprogramma (Moneybird) en een doorstuurservice van Shopify (webshop Have a Good Run) naar Moneybird en sindsdien loopt mijn administratie op rolletjes. Inkomende facturen mail ik onmiddellijk door naar Moneybird en die worden automatisch verwerkt. Kind kan de was doen.

Daarnaast heb ik in een paar dagen tijd mijn administratie van zowel 2019 als 2020 op orde gebracht. Normaal zie ik hier enorm tegenop, maar nu had ik er echt zin in. Of nou ja, ik had vooral zin om er klaar mee te zijn. Het liefst betaal ik al het geld dat ik nog moet betalen meteen, zodat ik daar ook maar vanaf ben. Helaas ben ik niet de enige klant van mijn boekhouder en moet ik even op mijn beurt wachten. Maar ook dit is zo’n klusje waar ik enorm naar uitkijk. Het betalen van die blauwe envelop. Alhoewel… ik ontvang die blauwe enveloppen ook gewoon via de berichtenbox van de Belastingdienst en ik heb de factuur vaak al betaald voordat de blauwe envelop in de brievenbus zit.

Dat is dus ook iets nieuws, als ik een factuur binnenkrijg maak ik er sinds een paar weken een sport van om hem zo snel mogelijk te betalen. De opluchting die ik daarna voel… het lucht op. Iets waar ik voorheen absoluut geen problemen mee had. Ik ben ook bekend met aanmaningen omdat een envelop in de vergetelheid was geraakt of dat ik hem niet open durfde te maken. Nu zou ik het liefst mijn BTW van het eerste kwartaal 2021 meteen al betalen. Wat natuurlijk niet gaat omdat de eerste maand van het eerste kwartaal nog niet eens voorbij is. Maar om even aan te geven hoe graag ik dit soort klusjes wil afronden.

Belachelijke uitgave

Toen we hier net kwamen woonden kocht ik een steelstofzuiger van Dirt Devil. Hij was iets meer dan 150 euro en dat vond ik al een hele grote uitgave. De eerste maanden was ik heel blij met de stofzuiger, stofzuigen was ineens leuk. Maar hij ging het steeds minder goed doen, het afgelopen half jaar had hij zo weinig zuigkracht dat hij niets meer opzoog, zelfs geen plukje stof. Ik kon het hele huis doorgaan met de stofzuiger en als ik dan klaar was en de stofzuiger optilde, viel alles dat ik door het huis verzameld had er weer uit. Geloof me voor iemand met nesteldrang (en een huisstofmijt allergie) is dit een grote bron van frustratie.

Ik vond die Dyson stofzuigers altijd maar belachelijk. Wie betaalt er nu zoveel voor een STOFZUIGER? Maar inmiddels hebben we er dus eentje in huis. Gesponsord door de gezamenlijke bankrekening en dus niet door Dyson (vind ik zeer belangrijk om te vermelden voor dit verhaal). Ik wilde eigenlijk voor een goedkopere variant gaan, maar nadat we de Consumentenbond hadden geraadpleegd (ik ben serieus lid geworden van de Consumentenbond om hier informatie over in te winnen) besloten we toch voor de variant die bijna twee keer zo duur was te gaan. Inmiddels is ‘ie een week hier in huis en ik ben mega gelukkig. Hopelijk duurt dit gelukkige samenzijn langer dan met de Dirt Devil. Zou anders een heel duur grapje zijn.

Opruimwoede

Naast administratie en belachelijke dure uitgaves ben ik ook het liefst de hele dag aan het opruimen en dan vooral de ruimtes die iets te maken hebben met de baby. De babykamer dus en de slaapkamer waar we rond de bevalling willen slapen. Dat laatste moet ik misschien nog even uitleggen. Wij slapen dus normaliter boven, waar we meteen toegang hebben tot ons fijne dakterras. Het nadeel van dit ’torenkamertje’ zoals Tuur het noemt, is dat je een lastige trap op en af moet als je naar de WC wil. Dat is nu al niet echt fijn met een ‘zwangere blaas’, maar als ik straks echt rond ben lijkt me dat helemaal niet prettig. Daarnaast lijkt het me net na de bevalling ook niet fijn om steeds die trap op en af te moeten. Ik vraag me af of dat überhaupt kan. Dus hebben we onze logeerkamer (die we eigenlijk meer gebruikte als opslaghok de afgelopen anderhalf jaar) omgetoverd tot onze slaapkamer voor deze zomer.

En ineens kan ik dus dingen weggooien he. Normaal ben ik daar echt niet goed in, ik zou zelfs nog een reden kunnen bedenken om een sok met een gat erin te bewaren (‘ja maar die droeg ik tijdens die en die hardloopwedstrijd’), inmiddels gaat dat dus hartstikke goed. Van medailles van hardloopwedstrijden tot vormloze slaapshirts, ze liggen inmiddels allemaal bij het grofvuil. Heerlijk. We hebben zes rolbakken gekocht die onder het bed kunnen voor de troep die om wat voor reden dan ook toch echt bewaard moet blijven. Inmiddels vind ik slaapkamer 2 mooier dan slaapkamer 1.

Babykamer

Ik keek al maanden uit naar het inrichten van de babykamer, al ver voor mijn nesteldrang zijn intrede had gedaan. Na de 20-weken echo mocht ik van Tuur echt aan de slag. De verf werd besteld en het kleuren van de muren kon beginnen. Oh nee, eerst moest de hele kamer nog leeg worden gemaakt. Ollie’s kamer is niet groot, maar we hadden het wel volledig vol gepropt. Er stond een kledingkast (die gebruikt werd als opslag voor verhuisdozen), een kledingrek van mij en het was de plek waar we de was lieten drogen.

Maar als ik ergens mijn zinnen op gezet heb dan heb ik ineens turbo-speed en lukt het me ineens wel om creatief om te gaan met ruimte. De kleding werd al snel verdeeld over andere plekken, de kast werd naar slaapkamer 2 verhuisd, er werden roede houders besteld zodat de kast voor het eerst als kast kon dienen in plaats van opslag plaats voor verhuisdozen en de was, ja de was die staat nu even op de gang. Maar daardoor ben ik wel een stuk beter in het opruimen van de was geworden, ik word namelijk continu aan dat klusje herinnerd.

De verf zit inmiddels op de muur, de lamellen hangen met dank aan Ollie’s opa (mijn vader dus) voor het raam en Tuur heeft mijn oude slaapkamer opgehangen. Het is nu al een plekje waar ik heel graag wil zijn. De meubels zijn in bestelling en ik kan niet wachten op het moment dat die er allemaal staan, zodat ik de spulletjes die ik nu al heb een plekje kan geven.

Over die spulletjes gesproken. Ik moet dus echt niet te veel kijken wat anderen die ongeveer net zover als ik zijn al gekocht hebben. Daar krijg ik mega stress van. Ik heb op een paar leuke pakjes na eigenlijk helemaal nog niet zo veel. Tuur blijft maar herhalen dat wanneer je iets nodig hebt je het binnen 24 uur in huis kunt hebben als je het besteld. Maar het liefst zou ik nu ook al rompertjes en dingetjes in veelvoud in alle maten hebben. Ook zou ik het liefst nu al een box in de woonkamer zetten, een co-sleeper, kinderwagen, autozitje, kolfmachine, babymonitor en weet ik het allemaal wat willen bestellen. Maar ik houd me in. Het is leuker om iedere week iets te kopen dan om in een keer alles aan te schaffen. Heb je toch steeds weer dat geluksmomentje. Althans, dat is wat ik mezelf nu wijs maak.

Mijn nesteldrang neemt dus al serieuze vormen aan, maar ik kan hier wel aan wennen. Als dit nog 19 weken doorzet dan wonen Tuur, Ollie en ik straks in het schoonste meest opgeruimde huis van Den Haag. En wie wil dat nou niet? 

Vraag aan andere mama’s: wanneer kreeg jij nesteldrang en hield dat de hele zwangerschap aan? En ben ik de enige die vlak voor de menstruatie altijd last krijgt van opruimwoede? Ik weet dat mijn moeder hetzelfde had, maar ik ben dus wel benieuwd of dit iets genetisch is of iets dat meerdere vrouwen hebben?

Liefs,
Annemerel

Delen:

17 Reacties

 1. januari 29, 2021 / 13:35

  Aah hier is de baby 4 maanden en we hebben nog geen box, babyfoon hebben we met een maand of 3 aangeschaft en een kolf aan het einde van de kraamweek. Overslagrompertjes en hydrofiele doeken vind ik wel heel fijn om ruim in huis te hebben.

 2. Marije
  januari 29, 2021 / 14:15

  Hihi goed bezig!
  Nesteldrang had ik weinig last van, manlief des te meer. Die had een soort drang om alles perfect te maken. Tot zelfs het vervangen van de oude vergeelde stopcontacten toe.

  En slim om ‘beneden’ te gaan slapen. Ik mocht en kon na de bevalling de eerste vijf dagen het bed amper uit en al helemaal niet van de bovenverdieping af. Dus dan is het wel handig om een toilet in de buurt te hebben. You never know hoe je je voelt.

 3. januari 29, 2021 / 19:04

  Zo herkenbaar, dat opruimen! Ook al heb ik dat niet persé vlak voor ik ongesteld wordt (denk ik…). Maar gewoon random soms. En dan moet het echt zo snel mogelijk! Lijkt me dan ook zo leuk om een kamer helemaal in te richten en zo. Dat kan in mijn studio helaas niet zo maar :)

 4. januari 29, 2021 / 21:52

  Heerlijk dat opruimen en wegdoen. Ik heb dat eigenlijk altijd wel gehad. Ik ben benieuwd hoe de babykamer eruit komt te zien.

  Ehm wat bedoel je hiermee:  en Tuur heeft mijn oude slaapkamer opgehangen ?

  Groetjes,
  Renske

  • Annemerel
   Auteur
   februari 1, 2021 / 09:27

   slaapkamer lamp ;-)

 5. Maaike
  januari 30, 2021 / 12:58

  Hier geen nesteldrang gehad bij de tweede, pas met 36 weken ging ik de commode inruimen 🤭. Hadden vrijwel alles al in huis, want het is onze tweede zoon.

  Wat betreft die kolf: doe het nog niet! Wacht tot de borstvoeding loopt en doe een kolfconsult bij een lactatiekundige. Bespaart je een miskoop en dan kan je zien wat er bij je past. Als je in de kraamweek een kolf nodig hebt, kan je die het beste huren, dat zijn de krachtigste kolven.
  En ga meelezen op bijvoorbeeld de fb-pagina van Borstvoedingsforum of La Leche League, dan leer je al een hoop en dat vond ik echt ZO fijn, beginnen met wat voorkennis.

  • Annemerel
   Auteur
   februari 1, 2021 / 09:27

   Aaah thanks voor de tip! Ik kreeg uit mijn omgeving ook al de opmerking dat je beter nog even geen kolf aanschaft. En die fora klinken ook interessant. Weet dat er in mijn zorgverzekering ook een vergoeding is voor een lactatiedeskundige dus hier wil ik zeker gebruik van gaan maken.

   • Maaike
    februari 5, 2021 / 06:27

    Zeker doen! Zoek dan wel een lactatiekundige IBCLC op, die worden doorgaans vergoed.
    Ik las al in de zwangerschap van onze oudste (net 3) mee op BVF en LLL, daar zó veel geleegd over mogelijke problemen signaleren, wat ‘normaal’ is bij borstvoeding, maar ook over bijvoeden in de kraamtijd, dat soort dingen. Stond net even wat steviger in mijn schoenen.
    Boek van La Leche League en Het Nieuwe Borstvoedingsboek zijn ook fijn qua voorbereiding!

 6. Sasja
  januari 31, 2021 / 07:48

  Ik heb geen nesteldrang gehad, maar wij begonnen wel vroeg met spulletjes aanschaffen. En dat deden we precies zoals jij schrijft: elke maand kochten we iets.
  Bij ons was de babykamer heel vroeg klaar, maar de box hadden we pas in week 37 of 38 neergezet. En eigenlijk zou de dag dat ik bevallen ben de kozijnen beneden nog gedaan worden.
  En ik heb altijd 1x in de zoveel tijd een opruim/schoonmaakwoede. Dit was tijdens mijn zwangerschap iets vaker, maar verder niet.
  Succes met alles opruimen/schoonmaken en veel plezier met alle spulletjes aanschaffen!

  • Annemerel
   Auteur
   februari 1, 2021 / 09:23

   Jaaa leuk he iedere maand iets kopen. Misschien is het iets minder tijdrovend als je alles in een keer koopt, maar ja ik vind het juist ook wel heel leuk om mee bezig te zijn.

 7. Rosalie
  januari 31, 2021 / 09:19

  Lekker hoor die nesteldrang. Wat betreft het slapen beneden…. Het is sowieso wel fijn om op dezelfde verdieping te slapen als je kind. In het begin voor voor jullie. Niets is erger dan nachts meerdere keren de trap op en af te moeten. Maar als het kindje groter is geeft het ook een geborgen gevoel dat pappa en mamma vlakbij zijn. Wij slapen op een andere verdieping dan onze dochter en terugkijkend had ik het anders gedaan als ik me daar van bewust was geweest. Maar nu is het bij ons thuis niet meer om te gooien. Later als ze groter is vindt ze het vast wel fijn om haar eigen verdieping te hebben 😊

  • Annemerel
   Auteur
   februari 1, 2021 / 09:22

   Ja dat lijkt me inderdaad ook prettiger, dat je niet meerdere keren per nacht de trap op en af hoeft. We gaan wel zien hoe het loopt, we hebben in ieder geval voorlopig twee slaapkamers ;-)

 8. Anne
  januari 31, 2021 / 15:43

  Hier ook vanaf 20weken alles rustig aan gaan schaffen. Bijna alles via marktplaats kunnen scoren. Kwam ze met 35 weken… Kamer was nog niet afaf, maar ze mocht toch nog niet naar huis. Dus lekker rustig aan werkte ook toen prima!

  • Annemerel
   Auteur
   februari 1, 2021 / 09:20

   Jaaa Marktplaats ben ik ook al veel aan het kijken! Alleen de dingen die ik dan graag zou willen hebben, zijn op Marktplaats niet heel veel goedkoper dan in de winkel. Zou het met de babyboom te maken hebben? Of het feit dat alle winkels dicht zijn? Anyway ik blijf goed speuren.

 9. Stephanie
  februari 1, 2021 / 11:00

  Haha, wel herkenbaar hoor! Zeker bij de eerste, onze tweede is nu 4 maanden en daarbij waren we op mijn uitgerekende datum net klaar met de verbouwing… als in: tot die dag hadden we beneden geen WC. En ik was er mega chill over! Verbaas ik me nog steeds over, haha.

  Maar ik ben het wel eens met Tuur: je hebt alles binnen 24u in huis.
  Met de eerste hebben we de paklijst van de consumentenbond als leidraad genomen qua hoeveel kleding je in welke maten al moest hebben, en daarmee kwamen we goed uit. Zeker aangezien je waarschijnlijk nog best wel wat kleertjes als kraamcadeau krijgt.
  Plus, je weet niet zeker hoe groot ze zal zijn bij de geboorte, dus wie weet is ze met 2 weken al uit maat 50 gegroeid (zoals onze kleine reus). Zeker aangezien jullie beiden volgens mij best lang zijn, is die kans er best wel ;)

  O, en heel verstandig om op dezelfde verdieping te gaan slapen. Ik mocht beide keren de eerste dagen niet traplopen om mijn bekken te ontzien, en dat hoor ik wel van meer meiden. Verstandig en fijn, dus!

  • Annemerel
   Auteur
   februari 2, 2021 / 10:56

   Thanks voor je tips! De lijst van de consumentenbond heb ik dit weekend ook ontdekt, super handig. Ik denk er zelfs aan om maar heel weinig 50 te kopen. Ik was zelf al met een paar weken uit 56 gegroeid en Tuur woog 4,5 kilo bij zijn geboorte, dus we hebben in ieder geval de genen om grote baby’s te maken 🤣

 10. Francien
  februari 15, 2021 / 11:21

  Heel mooi!