LET’S TALK ABOUT: Productiviteit en hoe dat je leven een stuk leuker kan maken.

Voor mij is er weinig lekkerder dan met een voldaan gevoel het laatste item van mijn to-d0-list afstrepen. Kan ik me soms nog weleens schuldig voelen als ik op de bank duik met Netflix, als ik weet dat ik de hele dag hard mijn best heb gedaan, dan heb ik daar ineens totaal geen probleem meer mee. Niet voor niets bevat mijn ideale dag ook nog iets van een to-do-list. Geen al te lange natuurlijk, want er moet ook genoeg tijd zijn om lekker en veel te eten (in de zon) met familie en vrienden (mijn favoriete activiteit). Maar wel iets, al is het maar een lijstje met drie items, bijvoorbeeld: 1 blogpost, 20 kilometer hardlopen (er moet veel gegeten worden) en mailbox. Dat kleine beetje werk kan ik voor het middaguur al afstrepen en de rest van de dag heb ik het gevoel dat ik nuttig geweest ben en geniet ik dubbel zo hard.

Maar tegenover mijn productieve dagen, staan mijn Netflix-dagen. Hoewel het op papier heerlijk klinkt, de halve dag in bed liggen met Netflix, ben ik hier nog nooit gelukkiger van geworden. Sterker nog, met iedere aflevering die ik kijk voel ik mijn optimisme verder wegzakken. Nu hebben de meeste mensen met een kantoorbaan hier waarschijnlijk niet zoveel last van, je moet toch op kantoor verschijnen. Maar als je zelf de baas bent, als je zelf bepaalt wat en wanneer je wat doet. Als je het jezelf zo druk kunt maken als je zelf wilt, dan is het relatief makkelijk om in een neerwaardse spiraal te belanden.

Toegegeven, ik zat afgelopen winter een beetje in een dip. Nadat ik een jaar lang netjes iedere dag een vlog gemaakt had (en dus wel semi-productief moest zijn, omdat ik het gevoel had dat ik verantwoording aan YouTube en iedereen die mijn video’s keek schuldig was), wist ik even niet zo goed wat mijn volgende stap zou zijn. Ik dacht, dat komt vanzelf wel. En OK, het kwam vanzelf wel, maar het duurde ruim tien weken en ik vond het lastig om hier van te genieten, omdat ik voor mijn gevoel compleet stil stond, terwijl iedereen om me heen voorbij raasde. Nu baal ik stiekem wel een beetje dat ik niet wat meer genoten heb van die ‘vrije periode’,  aangezien het komende half jaar waarschijnlijk een georganiseerde chaos gaat worden (boek 3, boek 3!).

Als ik begin dit jaar precies geweten had wat ik komende zomer zou gaan doen, had ik me een stuk minder schuldig gevoeld over 10 seizoenen Friends in 9 weken. De les die ik hiervan geleerd heb? Zorg altijd – hoe rustig je het ook hebt – voor een to-do-list en zorg dat er genoeg op staat (al zijn het maar suffe klusjes als stofzuigen, de keukenkastjes opruimen en je mailbox ordenen). En geniet van die vrije uurtjes, voel je hier niet schuldig over, drukke tijden komen er altijd weer aan en dan zul je met weemoed terugdenken aan die stilte voor de storm.

Tips voor een productief gevoel aan het einde van de dag

 1. Zorg voor een to-do-list en schrijf hier alles op wat je maar kunt bedenken dat je zou kunnen doen. Is het niet mogelijk om alles op een dag te doen? Begin dan ook alvast een lijstje voor de komende dagen, zodat het in ieder geval uit je hoofd is en je toch aan het eind van de dag met een goed gevoel je laptop dicht kan klappen.
 2. Gebruik je telefoon alleen voor niet werkgerelateerde dingen als je klaar bent met een taak. Als je vast loopt, pak dan niet je telefoon om even door Instagram te scrollen, maar dwing jezelf gewoon iets op te schrijven. Je kunt altijd nog op backspace drukken.
 3. Als je net als ik thuis werkt, of aan het studeren bent, zorg dat er ook altijd nog een uurtje per dag tijd is voor ontspanning. Toen ik mijn scriptie (her)schreef had ik een duidelijke planning. Ik stond om half acht op, ging een stukje hardlopen, nam een douche en schoof om 9.00u aan de keukentafel (of tuintafel) om aan mijn scriptie te werken. Dit deed ik tot 15.00u, dan keek ik een aflevering Gossip Girl, of ik ging even een uurtje in de zon liggen (het was mei, het was een mooie maand mei). En om 17.00u was ik op mijn werk. Er kon niets mis gaan, daar was namelijk geen ruimte voor, maar dit was voor mij een heerlijk ritme. En ik wist dat er een eindpunt was, het moment dat ik mijn scriptie in zou leveren.
 4. Als je een taak hebt afgerond, sta dan even op. Loop naar de WC, neem een kop koffie of thee. Was het een langere taak en schijnt de zon, ga even naar buiten. Adem even goed in en uit. Geef jezelf even dat figuurlijke schouderklopje door even een moment rust te nemen.
 5. Investeer in noise cancelling headphones. Zit je op een druk kantoor? Dan is het heel goed mogelijk dat je om de haverklap wordt afgeleid door alles dat er om je heen gezegd wordt. Je hoeft niet eens muziek te luisteren. Zelf luister ik wel meestal naar muziek. Om echt in de flow te komen luister ik instrumentale muziek, bijvoorbeeld van Abel Korzeniowski of Lights & Motion.

Hoe ik mijn to-do-list maak

Voor iedereen die geïnteresseerd is in hoe ik mijn to-d0-list maak? Vrij simpel. Gewoon in een notitieboekje. Dat vind ik persoonlijk het fijnste werken. Ik heb nog nooit een planner gezien die precies zo was ingedeeld zoals ik hem fijn vind. Ik wil gewoon lekker ‘normale’ lijntjes, die hoog en breed genoeg zijn om normaal op te schrijven. En ik zie er zelf ook niet de meerwaarde van in om items op verschillende manieren in te delen. En to-do is voor mijn een to-do. Ik maak mijn to-do-list de avond van te voren, of ’s ochtends bij het ontbijt. Meestal staan er dan al wel een aantal punten op, punten die ik eerder die week al heb ingepland. Maar voordat ik mijn dag begin neem ik hem nog een keer door en zet ik er vaak nog wat dingetjes bij. En als ik iets heb afgerond, dan zet ik er met een markeerstift een streep doorheen. Zo simpel is het.

Voel jij je ook beter als je een dag productief geweest bent? Vind jij het ook makkelijker om productief te zijn op het moment dat je het druk hebt? Hoe maak jij een to-do-list? Maak je überhaupt een to-do-list? En heb je nog tips voor mij?

Liefs,
Annemerel

 

Delen:

6 Reacties

 1. Ilse
  april 10, 2018 / 22:15

  Handige tips! To do lijstjes werken bij mij ook heel veel fijn omdat ik anders veel te druk en ongeconcentreerd ben en bang ben dat ik belangrijke dingen vergeet.

 2. Marieke
  april 11, 2018 / 11:01

  Ik kan echt niet meer zonder lijstjes!
  Soms moet ik van mezelf echt dingen gewoon onthouden, zoals “was doen” / “x e-mailen” / “nagels lakken” .. Maar het liefst zou ik dát nog op een lijstje zetten. Hahaha!

 3. Vera
  april 11, 2018 / 11:44

  Zo herkenbaar! Je zou denken dat je door lekker luieren je fijner gaat voelen, maar eigenlijk is het tegenovergestelde waar. Ik moet altijd denken aan wat Casey Neistat ooit zei, namelijk ‘je wordt gemotiveerd om te gaan werken door te gaan werken’. Dus hup, gaan met die banaan, hoe meer je doet, des te gemotiveerder je wordt!

 4. april 11, 2018 / 16:11

  Herkenbaar! Zelf maak ik mijn lijstjes altijd op maandag ochtend. Dan heb ik een overzicht van de week, met mijn agenda erbij dan kan ik in ieder geval ongeveer inroosteren wanneer ik wat kan doen zonder dat het chaotisch wordt.

 5. Claire
  april 11, 2018 / 21:50

  Nog een freelancer hier. Ik zat laatst in een nog erger dipje. Ik heb tussen 1 en 31 maart (ik verzin dit niet, was echt toeval) de 10 seizoenen Friends gekeken. Maart was niet zo’n goede maand… ;-) In maart maakte ik geen to-do-lijstjes, ben ik op 1 april direct weer mee begonnen. Is echt een wereld van verschil, al snap ik niet waarom zoiets simpels en onbenulligs zo’n groot verschil kan maken.