De Midzomernachtloop met Europcar

 photo europcar04.jpg

Sponsored – Even terugspoelen naar vorige week vrijdag, toen ik mijn allereerste huurauto ophaalde bij Europcar in Den Haag. Via de website had ik de auto al uitgezocht, een kopie van mijn paspoort en een handtekening op een formulier later stond ik alweer buiten. Dat ging snel.

Als ik in het buitenland ben verwonder ik me vaak over de mooie natuur. Oostenrijk, Italië, Noorwegen, Zweeds Lapland… maar als ik aan Nederland denk, denk ik eigenlijk nooit aan een mooie wandeling door de natuur. Natuurlijk kom ik tijdens het hardlopen op mooie plekken, natuurlijk kan ik er op zijn tijd van genieten. Maar echt nieuwe plekken ontdekken in Nederland, dat doe ik zelden. Terwijl er wel degelijk hele mooie natuurgebieden in Nederland zijn. Althans, nog wel. photo europcar04.jpg

Want wie zegt dat de natuur er over vijftig jaar nog zo mooi bij ligt. Afgelopen zaterdagavond wandelde ik samen met mijn zusje door natuurgebied Aalkeetbuiten in de buurt van Vlaardingen tijdens de Midzomernachtloop georganiseerd door Natuurmonumenten.

Voordat we aan deze wandeling begonnen, kregen we een tour door een van de nog eenentwintig actieve eendenkooien die Nederland telt. Nederland was altijd echt een eendenland, eenden kwamen uit alle windstreken om hier te overwinteren. Vanaf ongeveer 1300 werden deze eenden gevangen in kooien zoals hier op de foto. Dat gebeurt nog steeds, alleen worden de eenden door de kooiker niet meer het nekje omgedraaid om vervolgens op de borden van mensen te belanden, anno 2017 krijgen gevangen eenden een ringetje zodat informatie over de herkomst van eenden kan worden verzameld. Want de afgelopen vijftig jaar is de eendenpopulatie in Nederland drastisch afgenomen. Nadat de eenden een ringetje hebben gekregen, zijn ze vrij om de wijde wereld weer te ontdekken.

 photo europcar04.jpg

De precieze reden voor de drastische eenden-afname kan de kooiker van Eendenkooi Aalkeetbuiten me niet vertellen, maar dat het met het veranderde klimaat en de ‘drukte’ in Nederland te maken had, dat was voor hem wel duidelijk.

 photo europcar04.jpg

Na deze indrukwekkende tour door de eendenkooi (ik had eerlijk gezegd nooit stil gestaan bij hoe eenden gevangen werden en wist dan ook niet van het bestaan van eendenkooien af) begon de wandeling van acht kilometer door de Broekpolder. Langzaam maar zeker zakte de zon naar beneden en dat leverde – al zeg ik het zelf – mooie plaatjes op.

 photo europcar04.jpg

Ik bedoel…

 photo europcar04.jpg

Toch?

 photo europcar04.jpg

Ik heb de eerste 21 jaar van mijn leven op zo’n vijftien kilometer afstand van dit natuurgebied gewoond en ik had er letterlijk nog nooit van gehoord. Laat staan dat ik er ooit geweest was. OK. Ik moet toegeven dat ik hier in de buurt vroeger wel ging schaatsen, maar meer dan het pannenkoekenhuis op de weg naar het natuurgebied toe kon ik me eerlijk gezegd niet herinneren.

 photo europcar04.jpg

De zon was op deze foto inmiddels al een half uur onder, een vaag blauw/roze licht verlichtte nog steeds de horizon.

 photo europcar04.jpg

We sloten de avond af met marshmallows en live muziek bij het kampvuur. Je had Roos en mij op dat moment niet gelukkiger kunnen maken.

Ik heb samen met Roos een heerlijke avond gehad en die avond werd mede mogelijk gemaakt door Europcar. Europcar is partner van Natuurmonumenten en maakt het graag mogelijk om de Nederlandse natuur te bereiken en ontdekken, zoals tijdens de Midzomernachtloop. Bij Europcar kun je heel makkelijk voor een kortere (of langere) periode een auto huren, zodat jij ook zonder eigen auto dit soort (vaak afgelegen) natuurgebieden makkelijk kunt bereiken.

Europcar heeft een ruim assortiment aan auto’s dat je via de website of in de vestiging zelf makkelijk uit kunt zoeken. Zelf leende ik voor 48 uur een Toyota Auris uit de GoForGreen lijn. Deze auto’s zijn energiezuiniger dan andere vergelijkbare auto’s. Na twee dagen leverde ik de auto weer in en dat ging super makkelijk. Auto voor de deur van Europcar parkeren, de sleutel in een speciale brievenbus gooien en je bent klaar om te gaan.

Welk stukje natuur is jouw favoriet in Nederland? Ik heb na dit weekend een heel mooi gebied leren kennen. Maar toegegeven, het Westduinpark in Den Haag blijft ook zeker favoriet.

Liefs,
Annemerel

Delen:

3 Reacties

 1. Vera
  juni 23, 2017 / 17:46

  Vind het om het zacht uit te drukken een aparte combinatie, een autofabrikant met Natuurmonumenten. Opmerkelijke keuze van Natuurmonumenten, helemaal omdat de auto niet eens elektrisch rijdt… maargoed, daar kan jij weinig aan doen. Leuk dat je zo’n natuurgebied ontdekte! Ik loop het allerliefste hard in de natuur, beetje richting trailrunning.

  Misschien vind je dit nog leuk: Natuurmonumenten heeft een pagina speciaal voor mooie hardlooproutes, geordend per provincie. https://www.natuurmonumenten.nl/routes/hardlopen-in-de-natuur#hardlooproutes

  • Annemerel
   Auteur
   juni 24, 2017 / 08:44

   Hi Vera, thanks voor de tip! En ik denk dat Europcar juist Natuurmonumenten steunt om iets terug te kunnen doen. Maar dit is slechts een aanname.

 2. Ilse
  juni 24, 2017 / 22:13

  Mooie foto’s heb je gemaakt! Ik woon nu op Ameland en vind altijd wandelen door de duinen en over het strand heel erg mooi!