LET’S TALK ABOUT: Menstruating & Sports

Afgelopen maand werd me gevraagd een stukje te schrijven over het nieuwe Libresse Roll.Press.Go systeem en het fenomeen ‘weggooien’, vandaag mag ik het gaan hebben over ongesteld zijn en sporten. Want wat doe jij, blijf jij als je ongesteld bent de hele dag in bed liggen, of trek je wel je hardloopschoenen aan?

AdvertisementWe zijn gemiddeld 13 jaar als we voor het eerst ongesteld zijn. Je wordt in je leven 400 tot 500 keer ongesteld. Gemiddeld zijn we zo’n 5 dagen ongesteld, vermenigvuldig 5 met 450 en je komt op 2250 uit, het aantal dagen dat we gemiddeld ongesteld zijn in ons leven. Dat is een groot aantal dagen waarop je jezelf niet helemaal ‘jezelf’ voelt, dat is ruim zes jaar van je leven. Zes jaar, dat was mijn hele periode op de middelbare school. Halleluja. En die periode leek voor mijn gevoel eindeloos te duren (toen ging de tijd sowieso langzamer, toch?!).

Als ik ongesteld ben voel ik me vaak net iets minder on top of my game dan wanneer ik niet ongesteld ben. Ik heb geen spiraaltje, slik geen hormonen, ik word dus op de volledig natuurlijke manier ongesteld. De ene keer is het heftiger dan de andere keer. Ik heb maanden dat ik drie dagen lang pijnstillers moet slikken, omdat ik anders niet rechtop kan staan van de buikpijn. Ik heb – gelukkig – ook maanden waarbij ik het amper doorheb dat ik menstrueer. Maar tijdens marathontraining moet ik altijd lopen en geloof het of niet, ik voel me na een rondje rennen altijd een stuk beter dan voor dat rondje. En dat is niet vreemd, hardlopen zorgt voor endorfine en dat zorgt ervoor dat je depressieve-ongesteldheidsbui naar de achtergrond verdrongen wordt.

Maar je menstruatiecyclus kan wel invloed hebben op je hardloopavonturen! Hoe dan?
– Tijdens de eerste helft van je cyclus is je oestrogeen niveau het laagst in je lichaam, dit betekent dat je lichaam koolhydraten als belangrijkste bron gebruikt om te verbranden. Dit is dé tijd voor snelle loopjes, omdat je lichaam glycogeen afbreekt voor snelle energie).
– Tijdens de tweede helft van je cyclus is je oestrogeen niveau juist hoger, totdat je ongesteld wordt. Dit betekent dat je lichaam juist vet als belangrijkste energiebron gebruikt. Voor lange duurlopen is dit weer ideaal.
– Doordat je tijdens je menstruatie veel bloed verliest, verlies je ook meer ijzer, waardoor je je wat moe en lusteloos kunt voelen. Hardlopen? Daar heb je dan toch geen energie voor? Zorg dat je tijdens je menstruatie extra veel ijzerrijke voeding eet (ijzer zit onder andere in groenten, noten en roodvlees).

Tips voor rennen & lopen?
– Eet genoeg vitamine B en ijzer
– Draag tijdens het lopen een donkere legging, ik hoef je vast niet uit te leggen waarom.
– Draag tijdens een lange afstand zowel een tampon als een inlegkruisje, de inlegkruisjes van Libresse zijn erg dun en je hebt al snel niet meer het gevoel dat hij er überhaupt zit (dit doe ik altijd tijdens een lange duurloop!).
– Vraag niet te veel van je lichaam als het niet goed voelt.
– Slik je pijnstillers tegen ongesteldheidskwaaltjes? Let dan goed op dat je niet meer doet dan je eigenlijk kunt. Doordat je pijnstillers slikt ken je je eigen grenzen niet meer. Dit is niet de dag om sneller of langer te lopen dan anders.
– Heb je veel last van je ongesteldheid en loop je ook regelmatig wedstrijden (waarbij je goed wilt presteren!), hou dan een menstruatie-dagboekje bij. Hierin schrijf je iedere dag op welke dag in je cyclus het is en hoe je work-out gegaan is.

Libresse Roll.Press.Go.
Libresse heeft sinds kort het nieuwe Roll.Press.Go. systeem en dat werkt erg makkelijk. Wanneer je je maandverbandje wilt verwisselen gebruik je de verpakking van het nieuwe maandverbandje. Deze heeft handige plakstrips. Je rolt de verpakking met het oude maandverbandje op, drukt het dicht en je bent klaar. Zo kun je je maandverband altijd hygiënisch, discreet en geurloos afsluiten en onopvallend weggooien. Je herkent de Libresse maandverbandjes met het nieuwe systeem aan het gele logo met Roll.Press.Go erop vermeld, ga voor meer informatie en het aanvragen van een proefpakketje naar de website van Libresse.

Sport jij wanneer je ongesteld bent?

Liefs,
Annemerel

Delen:

22 Reacties

 1. november 6, 2014 / 17:03

  Handige tips. Zelf ga ik altijd als een kip zonder kop door. Misschien niet ’t verstandigst.

 2. november 6, 2014 / 17:05

  Ik sport gewoon door, alleen heb ik qua timing van de maandelijkse periode wel een aanpassing gedaan toen ik de marathon liep.

 3. november 6, 2014 / 17:07

  OVer het algemeen ben ik wel van het doorsporten, tenzij ik de eerste dag echt krom lig van de pijn. Maar dan zijn die roze rakkers vaak mijn beste vriend :)

 4. Hoi
  november 6, 2014 / 17:36

  Nieuw systeem? Ik gebruik al veel langer maandverbandjes met zo’n flapje met plakstrips eromheen die je kunt gebruiken om de oude weg te gooien.. handig vind ik dat :)

 5. xoxo
  november 6, 2014 / 18:27

  waarom zou je nog maandverband gebruiken als er tampons zijn. Zeker tijdens het sporten moet ik er niet aan denken om met een onhandig verband te gaan lopen

  • november 6, 2014 / 19:54

   Er zijn heel veel vrouwen die geen tampons kunnen of mogen gebruiken!

   • t.
    november 6, 2014 / 23:57

    Waarom zou dat niet mogen/kunnen?

    Het lijkt me nogal zweterig; maandverband en hardlopen, bleg :p

    • november 7, 2014 / 02:29

     Hier allergie voor tampons! Kan amper lopen van de pijn als ik ze heb gebruikt :’)

 6. november 6, 2014 / 19:15

  Leuk dat je hier over schrijft, ik vraag me soms echt af hoe andere mensen dat inderdaad doen.. Leuke nuttige post :)

  Liefs,
  Yara

 7. R
  november 6, 2014 / 21:27

  Sporten doe ik altijd, ook als ik ongesteld ben. Ik draag altijd een sponsje wanneer ik sport. Het zit fijner en je kunt het langer inhouden!

 8. november 6, 2014 / 22:12

  Als ik in die super week zit, heb ik vaak zulke erge migraine dat alleen rechtop zitten & staan al een sport is. Dus nee helaas geen sportavonturen voor mij in die week…

 9. november 6, 2014 / 22:20

  Ik blijf altijd door sporten. Al loop ik er wel wat suffer bij dan normaal xD

 10. Kim
  november 7, 2014 / 08:38

  Zou je dit soort berichten niet anders moeten aanduiden? Als advertorial, bijvoorbeeld? Want helemaal uit jezelf zou je dit nooit hebben geschreven…

 11. Kim
  november 7, 2014 / 08:39

  Méér dan nu bedoel ik. Want ’t is voor lezers niet leuk te ontdekken dat een ‘onschuldig’ blogje in pure reclame uitmondt. Advertorials zijn prima, jij moet ook verdienen, maar dit is wel erg verstopt.

 12. november 7, 2014 / 08:41

  Sinds ik halve marathons ben gaan lopen, merk ik echt verschil in mijn prestatie de eerste dagen van mijn menstruatie. Ik weet de eerste keer nog goed: ik moest 12k lopen volgens mijn schema, een afstand die ik al meerdere keren vlot had gelopen en op km 6 was het helemaal over. Toen niet echt bij stilgestaan dat het met mijn menstruatie was, ik dacht eerder een off-day. Maar twee maand later had ik weer prijs! Mijn ma is huisartse. Eens bij haar gepolst en ze zei dat het inderdaad daarmee te maken kon hebben. Ik heb er wel enkel last van de maanden dat ik iets hevigere menstruatie heb.

  • november 7, 2014 / 08:42

   Ik draag eigenlijk enkel maar tampons. Vind dat net iets ‘properder’

 13. xAmber
  november 7, 2014 / 10:14

  Ik laat me echt niet tegenhouden door een stomme menstruatie hoor als ik wil sporten, gewoon gaan met die banaan.

 14. november 7, 2014 / 11:10

  Tsja het vrouwenlichaam…We can’t get a break. Je wilt niet weten wat er na een bevalling allemaal aan de hand is. Mijn god…

  ;-)

  Leuke post, goed verhaal makes me wanna sport in plaats van chocoladerepen eten.

 15. Geke
  november 7, 2014 / 11:11

  Zo grappig..ik heb altijd al gedacht dat ik veel harder en makkelijker loop als ik ongesteld ben, en dat kan dus goed, zo blijkt nu!
  Leuk weetje.

 16. november 7, 2014 / 11:30

  ik bikkel altijd wel n beetje door maar merk inderdaad dat t altijd wat lastiger gaat.. ook heb ik dan standaard meer dorst.. heel apart haha

 17. november 7, 2014 / 12:20

  Wat een ontzettend goed artikel!

 18. Elvira
  november 7, 2014 / 15:35

  Ik ga wel gewoon sporten wanneer ik menstrueer, maar ik voel me er minder prettig bij wat betreft het gebruiken van maandverband/tampon en je legging. Ik gebruik liever geen tampon dus heb ik altijd gewoon een onderbroek aan, dat zie je altijd zo zitten onder een strakke sportlegging.

  Verder vind ik het sporten altijd remmend werken ten opzichte van mijn buikkrampen!