LET’S TALK ABOUT: Winterblues

 photo IMG_6494.jpg

Ik hou er niet van om te klagen. Zeker als je het eigenlijk heel erg goed hebt, dan is klagen eigenlijk gewoon een beetje asociaal. En ik besef dat ik het ontzettend goed heb, maar vandaag heb ik last van een herfstdip (heel toevallig op de dag dat mijn Metropagina over winterdepressies gaat, iets anders dan een winter/herfstdip trouwens!). Alles is stom en alles lijkt zinloos. En omdat schrijven altijd helpt dacht ik, laat ik mijn depri-gevoelens gewoon even lekker van me afschrijven.

Want alle mensen hé, die regen, wie wordt daar vrolijk van? Ik ben het inmiddels zo zat dat zelfs een paar geurkaarsen het niet beter kunnen maken. Ik weet niet hoe het in de rest van Nederland is, maar hier is het volgens mij nog geen moment droog geweest. Ik zou eigenlijk boodschappen moeten doen, maar het idee van door die regen moeten?! Niet OK. En dat terwijl mijn auto op zo’n tien meter van mijn voordeur geparkeerd staat. Maar ik weet dus, als ik straks met mijn auto weg ga, kan ik hem daar nooit meer parkeren en dan moet ik met die boodschappen door de regen sjouwen en ja… nee.

En het is ook gewoon zo ontzettend koud. En het wordt gewoon niet warm. Ik dacht dat ik me aanstelde, maar de thermostaat geeft ook gewoon 16 graden aan en dat terwijl ik alle verwarmingen op de hoogste stand heb staan en de thermostaat naar 23 heb gedraaid. Het wordt gewoon niet warmer en het waait gewoon. Ik zit nu met een longsleeve, trui en poncho in mijn badkamer, omdat het hier enigszins warm is. Maar ik voel door de tochtgaten bij de deur gewoon koude lucht binnen komen. Waarom is het hier zo koud?!?!!! Ik kan niet eeuwig op de vloer van mijn badkamer blijven zitten.

Ik heb zo ontzettend veel zin in warme chocolademelk met slagroom, carrot cake en brownies met caramel. Ik weet precies waar ik het kan halen, bij Starbucks. Maar aller eerst zal ik dan naar buiten moeten en ten tweede het geluk van die chocolademelk en die carrot cake en brownie is tijdelijk en het is niet echt heel goed voor mijn lichaam… Kijk, een keer maakt dat niet uit, maar de afgelopen weken heb ik iedere keer mijn dipje geprobeerd weg te eten met dit soort troep, dus ik probeer me nu een beetje in te houden…

Goed, heb ik nog meer problemen? Ja… ik verveel me een beetje en dat is dus nergens voor nodig want ik heb een to-do-list waar ik nog wel even zoet mee ben, maar niets is heel erg dringend, als in: MOET vandaag gebeuren. En dat maakt me lui. Ik ben er heilig van overtuigd dat het een stuk makkelijker is om een dipje te krijgen op het moment dat je geen deadlines hebt. Dan heb je veel meer tijd om na te denken en nadenken moet je soms gewoon niet doen.

Wat ik tegen mezelf zou zeggen na deze klaagzang?! Aller eerst… Kom op Annemerel, je bent niet van suiker, stap in je auto en rij naar de supermarkt. Het is niet dat je een uur door de regen moet hardlopen en als je straks weer binnen bent trek je gewoon droge kleding aan, föhn je je haar (lekker warm) en ben je er vanaf. En ja, het is ijskoud in je studio, balen.. maar ga ieder uur gewoon even tien minuutjes ‘dansen’ weet je hoe warm je het daar van krijgt? En als ik het me goed herinner word je daar ook altijd heel vrolijk van. Twee vliegen in één klap. Als je toch naar de supermarkt gaat, kun je net zo goed even langs Starbucks rijden. Daar haal je dan geen carrot cake en brownies, maar een lekkere cappuccino zonder al die siroopjes. En dan begin je onder het genot van die koffie gewoon met het bovenste dat op je to-do-list staat, Metro. 

Zo simpel is.

To be continued…

Wat doen jullie als jullie zo’n lusteloze herfstdip dag hebben? 

Liefs,
Annemerel

UPDATE: Het is inmiddels anderhalf uur verder. Ik heb boodschappen gedaan en koffie gehaald. Geen cappuccino maar een gingerbread latte, oeps. Ook heb ik carrot cake maar dat deed ik echt niet expres. Ik vroeg er niet om en toen zei de barista achter de kassa ‘wil je misschien nog een stukje carrot cake’ en voor ik het wist had ik ja gezegd. Daar tegenover staat wel dat mijn mandje bij de supermarkt heel gezond was, met zalm en bananen en avocado’s enzo. Toen ik terug kwam van de supermarkt was het plekje voor de deur nog vrij! YES! Verder heb ik het nu een stuk minder koud omdat ik net naar buiten ben geweest (en daar was het veel kouder) en ik heb mijn favoriete muts gevonden in mijn skitas die nog in de auto stond, mijn nieuwe muts ben ik namelijk van het weekend kwijt geraakt toen ik in de stad was (oeps) en toen ik net onderweg was heb ik de invalshoek voor mijn Metropagina van volgende week bedacht en ik ga nu de vragen uitwerken en straks even de persoon die ik ga interviewen bellen en dan mag ik daarna mijn carrot cake. EIND GOED AL GOED. Dag dip.

UPDATE 2: Ik vind het zo leuk om al jullie berichtjes te lezen. Of nou ja, ik vind het natuurlijk niet leuk dat jullie ook dipjes ervaren, maar weet je, het voelt gewoon een stuk minder erg als je weet dat je niet de enige bent die vandaag niet zo lekker in zijn vel zat en misschien niet super productief was. We’re all in this together (insert Highschool Musical tune)

Delen:

39 Reacties

 1. Mieke
  november 24, 2015 / 17:05

  Hahahaha, volgens mij is dit één van de meest hilarische blogposts die ik hier al gelezen heb.
  Vooral dat ‘en dan mag ik carrot cake’ en ‘het was niet expres’. ZO herkenbaar.

 2. Marieke
  november 24, 2015 / 17:09

  Hahaha ik heb vandaag ook een dip. Maar mag ook absoluut niet klagen. Oeps.
  Ik heb op mijn appartement een klein elektrisch kacheltje in de kast staan voor dit soort ‘nood’situaties ;-)

 3. november 24, 2015 / 17:12

  Haha af en toe is even klagen nog niet zo verkeerd! Fijn om te lezen dat jij erg ook last van hebt ;)

 4. Krista
  november 24, 2015 / 17:13

  Poeh ik moet even reageren, bij mij is de winterdepressie ook vandaag toegeslagen, ik dacht dat ik er immuun voor was! Ik ben het er ook mee eens dat je er minder snel last van hebt als je meer structuur of deadlines hebt o.i.d. Ik ben een PhD student dus ik hoef niet op een bepaalde tijd op mijn kantoor te zijn. Maar soms wilde ik dat ik dat wel moest, want vanochtend heb ik echt een uur zitten treuzelen voor ik mezelf eindelijk de deur uit geschopt kreeg. En nu ga ik vanavond trainen op de atletiekbaan, waar ik zeker wel zin in heb maar niet in eerst 20 min naar huis fietsen door de regen, omkleden, dan weer 30 minuten naar de baan fietsen en na de training weer 30 minuten naar huis fietsen voor ik een warme douche en warm eten kan hebben! Gelukkig doet de verwarming in mijn huis het wel goed..

 5. Anneli
  november 24, 2015 / 17:14

  Ik hou van zulke posts! Leuk geschreven :)

 6. Diana
  november 24, 2015 / 17:14

  Je bent niet de enige die zo treurig wordt van dit pestpokkenweer (een woord?) Ik moest de stad in voor een cadeautje maar heb mezelf na 2,5 uur in de kou ook getrakteerd op een lekkere chestnut-latte MET slagroom :)

 7. Amber
  november 24, 2015 / 17:17

  Een tip, aangezien je voor hardlopen wel de regen indurft: eerst hardlopen en eindigen bij de supermarkt. En dan rustig naar huis wandelen want je bent toch al natgeregend dan.

  Super leuke blog :) Vooral zo leuk om te zien dat je na even klagen (wat af en toe best mag) wel gewoon actie ondernomen hebt en alles toch niet zo erg bleek te zijn :)

 8. Ilse
  november 24, 2015 / 17:19

  Heel erg herkenbaar, ik ben echt dol op de herfst en de winter. Ik roep altijd dat de winter mijn lievelingsseizoen is enzo alleen ik word een beetje lamlendig na dit weer en deze wind. Het word binnenkort vast beter weer en dan hebben we (hopelijk) nergens meer last van.

 9. november 24, 2015 / 17:38

  Vandaag is ook wel de dag om een dip te hebben! Het weer is echt vreselijk. Maar ik vond ook dat ik niet moest zeuren en ben toch op mijn fietsje gestapt en heb gezellig met een vriendinnetje thee gedronken met carrot cake. Haha met dit weer is het gewoon ook extra lekker om te genieten van een taartje!

 10. Melissa
  november 24, 2015 / 17:42

  Je kan het ook zo zien: ik zit nu op het zuidelijk halfrond, zweet me te pletter hier nu het 30 graden is en moet mijn huiswerk voor mijn Europese universiteit afmaken terwijl iedereen hier net zomervakantie heeft gekregen… En Kerstmis met 30 graden voelt niet als kerst!
  Wel goed dat je je dipje nu weer de baas bent :)

 11. november 24, 2015 / 17:42

  Ik heb er ook last van hoor :’) vandaag 2 uur op de fiets gezeten en kwam terug en moest gewoon janken van de pijn in mijn vingers haha, dat was something new! Zo’n hekel aan dit grijze donkere stukje van het jaar. Maar we komen er wel, we komen er wel :)

 12. Sofie
  november 24, 2015 / 17:42

  Goed dat jij je dip overwonnen hebt. Ik moet zo wel op de club ruim een uur lopen, buiten, met regen. En ik hoop ook oprecht dat het mee valt, mijn dip van nu is ook even intens. =|

 13. november 24, 2015 / 18:47

  haha wat een heerlijk aritkel om weg te lezen. Ik merk ook echt dat ik in het dipje zit. Ik wilde gaan hardlopen maar het is zoooo koud! Warme chocolademelk is zo welkom!

 14. Celine
  november 24, 2015 / 19:06

  “ik verveel me een beetje en dat is dus nergens voor nodig want ik heb een to-do-list waar ik nog wel even zoet mee ben, maar niets is heel erg dringend, als in: MOET vandaag gebeuren. En dat maakt me lui.” <<< Dat is ZO herkenbaar! Lekker herkenbaar klagen is zo erg nog niet;)!

 15. Anne
  november 24, 2015 / 19:18

  Ha, mooi voorbeeld van practice what you preach!

 16. november 24, 2015 / 19:40

  Het lijkt wel alsof vandaag iedereen in een winterdip zit. Mijn dag was ook nog al intens, ik was met mijn twee kinderen van 1 en bij 3 jaar thuis en de verwarming deed het niet. Dus de kinderen + ik waren aan het janken van ellende. Ik wilde eigenlijk vluchten naar het restaurant op de hoek van de straat en daar de hele dag zitten maar door die regen was ook niet echt een optie en er waren geen ‘droge momenten’ om er snel heen te rennen (het feit dat ik de Bugaboo ook altijd nog eerst een trap naar beneden moet sjouwen werkt ook niet mee). Toen bleek ook nog eens dat de douche het niet deed, wilde ik me hier net gaan opwarmen (ik had namelijk al de hele dag dooie vingers en tenen).

  Nou goed, ondertussen slapen de kinderen (onder 1000 dekens) en ik heb mezelf in 2 truien en 3 paar sokken gehuld en zit nu met kaarsjes en hete thee achter de laptop. En heb ik mijn vriend de opdracht gegeven om nu eindelijk iets te fixen voor die ketel, dat zou hij namelijk al 3 weken geleden doen (mannen en luiheid zijn een van mijn grootste irritaties!) Ach, best gezellig met die kaarsjes en thee :)

  • Annemerel
   Auteur
   november 24, 2015 / 20:12

   Hahaha klinkt als een regelrechte dag van hel! Hoop dat het probleem met de verwarming snel wordt opgelost en tot die tijd inderdaad maar gewoon genieten van de kaarsjes en thee :-) maar die twee zijn natuurlijk nog beter als de verwarming het gewoon doet.

 17. Caressa
  november 24, 2015 / 19:42

  Hahaha vroeg de Starbucks barista echt of je carrot cake wilde?

 18. november 24, 2015 / 20:05

  DIT! Ik dacht even dat ik de enige was die er zo over in zat vandaag, mijn vriendinnen leken nergens last van te hebben. Maar gelukkig is daar Annemerel. Let share the dip!

 19. Suuz
  november 24, 2015 / 20:10

  Hilarisch! Heeeeeeel herkenbaar!!

 20. Lynet
  november 24, 2015 / 20:28

  Oh dit kwam echt even op precies het goede moment. Jemig wat heb ik er vandaag last van….
  Alsof ik elk moment in huilen kan uitbarsten en waarom eigenlijk?
  Er is heel wat chocola doorheen gegaan vandaag. Het is ook moeilijk uit te leggen aan anderen die zelf niet bekend zijn met het fenomeen herfstdip.
  Maar, morgen nieuwe kansen. Het enige wat eigenlijk bij mij werkt is om lekker op pad te gaan en leuke dingen te doen, ook al heb ik hier voor de tijd misschien geen zin in.

 21. november 24, 2015 / 20:44

  Wat een heerlijke random en oprechte blogpost. Ik herken me er wel in hoor! In de zomer zou ik rond 22 uur nog gráág buiten zitten of iets anders leuks doen, maar nu heb ik vanaf een uur of 20 al de behoefte om in mijn bed te kruipen. Yes, de herfstdip is real. Drink maar lekker veel Gingerbread Latte en hopelijk gaat het zonnetje snel weer schijnen :)

 22. yvonne
  november 24, 2015 / 21:13

  Ik vroeg me al af waarom ik al twee dagen alleen maar wil eten ( chocola, pepernoten, vla, etc) ohja…. en ik geef er nog aan toe ook. Succes iedereen met de winterblues!

 23. Annemieke
  november 24, 2015 / 21:37

  Ik kwam net thuis en de thermostaat stond op 12,5 graden…….. Dát is pas koud :p

 24. november 24, 2015 / 22:08

  We’re all in this together, once we know that we are, we’re all stars. Dat liedje en die film alleen al verdrijven volgens mij die blues! Je berichtje was heel herkenbaar, want heb er al meerdere weken even echt geen zin meer in. Mocht het nu geen tien uur ’s avonds zijn dan was ik al uit de zetel gesprongen ;) Liefs en thanks!

 25. november 24, 2015 / 22:43

  wat een fijne post, vooral zo met de updates! ik bewonder jouw productieve dagen altijd enorm en moet stiekem wel een beetje lachen, want mijn dag vandaag was echt de meest productieve in tijden. ;) maar, fijn dat het zich toch nog oploste! buiten de deur komen doet altijd goed, vind ik, hoe hard het ook regent en hoe koud het ook is.

 26. november 25, 2015 / 08:25

  Herkenbaar. Vooral nu ik ’s ochtends weer in het donker moet opstaan is het heel erg gesteld met mijn winterblues. Gelukkig ga ik eind deze week nog eventjes de zon opzoeken, want ik heb wat vitamine D nodig ;)

 27. Vera
  november 25, 2015 / 09:37

  Herkenbaar, al vind ik het nu nog wel meevallen! Nu hebben we nog de feestdagen in het verschiet en word ik dolgelukkig van alle lichtjes die ik buiten zie. Mijn ‘meh’-dagen komen pas in januari/februari/maart wanneer het nog wél koud kloteweer is, maar je ook niet echt meer wat hebt om naar uit te kijken. Behalve de zomer dan, maar die laat dan nog een tijd op zich wachten.

  Misschien kun je buiten de deur werken? Zoek een bibliotheek of een leuk cafeetje of iets dergelijks op. Zo kun je zowel productief zijn als warm zitten :)

 28. november 25, 2015 / 10:08

  Ik had gisteren ook de eerste dag dat mijn winterdip de kop op stak…. Alleen lukte het mij niet zo goed om mezelf er uit te trekken. Ik ga deze post bewaren, en nog een keer lezen als ik er weer zo’n last van heb. Thanks! :)

 29. Dagmar
  november 25, 2015 / 11:07

  Haha heel erg herkenbaar! Doen ze wel goed daar trouwens bij de Starbucks ;-)

 30. november 25, 2015 / 11:38

  Heeeeeel herkenbaar. Ik zit er nu ook een beetje middenin. Vooral omdat ik dit weekend een ultieme cheatdag heb gehad, en ik mezelf had voorgenomen tot kerst me helemaal te storten op gezond eten, maar gisteren ben ik weel miserabel gefaald door mega veel chocolade pepernoten te eten en een brownie. Jammer jammer jammer. En het koude weer is niet erg motiverend om te gaan hardlopen. Maar we komen er wel doorheen. Ik hou me vooral vast aan de feestelijke sfeer die winter altijd meebrengt, dat maakt mij altijd weer blij.
  http://www.project-nw.com/

 31. november 25, 2015 / 18:16

  Boe, ook hier een major dip. Het regent nu al drie dagen onafgebroken en daar word toch iedereen moe van? Vanochtend wilde ik gewoon mijn bed niet uit en het liefst blijf ik lekker liggen. Dat kan natuurlijk niet! Het gewone leven gaat ook gewoon door, wat alleen maar fijn is. Want vanavond ga ik naar het theater, naar de reprise van Pieter Derks en daar heb ik erg veel zin in! En ik zie nog wel of ik door de regen ga op de fiets, of lekker de auto pak :)

 32. november 25, 2015 / 21:09

  Wat een heerlijke blog en wat een geweldige updates!!

 33. Marleen
  november 25, 2015 / 21:12

  Hele leuke blogpost! Zolang je niet té vaak klaagblogs schrijft, mag het van mij best vaker. Je bent namelijk wel heel grappig (en heel eerlijk) als je klaagt, haha.

 34. november 26, 2015 / 11:33

  leuke blogpost! Ik hoop dat je winterdepressie snel weggaat!1

 35. november 27, 2015 / 13:31

  haha zo herkenbaar, van dit koude weer en weinig licht wordt ik ook altijd een beetje depri en heb ik het gevoel dat je echt totaal nergens zin in hebt. Vaak is het maar eventjes, en de verleiding naar al dat lekkers is dan wel het lastig, maar goed af en toe jezelf verwennen is zeker nodig!

 36. november 30, 2015 / 19:45

  Oh man die herfstdip is wel echt herkenbaar hoor! Inderdaad ook in een weekje dat ik eigenlijk niet echt veel leuke dingen te doen had en er alleen maar school was en ook niet alles op rolletjes liep en dan is het gewoon even zwaar kut. En dan vooral die onvermijdelijke gedachte ’s ochtends ‘waarvoor moet ik mijn bed eigenlijk uitkomen?’ die echt veel te depressief aanvoelt maar wel gewoon oprecht is. Gelukkig duurt het vaak ook nooit zo heel lang bij mij (als ik erover praat en er wat aan probeer te doen, tenminste), maar ik snap je heel goed!

 37. Maureen
  december 3, 2015 / 12:40

  I loved your post. I live in The Hague too and I can totally relate to your winter moods. It really is kind of hard staying positive all the time with this weather, but HEY! we have to keep going. I am loving your blog, keep the cool stuff coming.