LET’S TALK ABOUT: Helmets

 photo Desktop263.jpg

Ik was dus best wel anti-helm en iedereen die me van mijn geloof probeerde af te helpen kon zich maar beter snel uit de voeten maken.

In 1992 stond ik voor het eerst op ski’s en in de tien jaar die volgde heb ik vrij weinig mensen met helm gezien. Af en toe zat er een kindje met een helm in ski-les bij mij in de groep. Die kinderen werden nogal vreemd aangekeken. Waarom zou je een helm dragen? Je kunt toch skiën? Het is toch maar sneeuw. Ik moet nog altijd terugdenken aan een boekje van Nijntje (nee, echt) Nijntje viel op het ijs en had au, maar toen Nijntje in de sneeuw viel had hij nergens last van, want sneeuw is zacht. Ja, ik heb die boekjes zo vaak gelezen dat ik er nu op mijn 24ste nog steeds mijn wijsheid uit haal ;-).

Maar in de laatste tien jaar is er veel veranderd. Waren de mensen met helm eerst in de absolute minderheid, op dit moment ben je als niet-helmdrager een uitstervend ras. Op de piste draagt tegenwoordig vrijwel iedereen een helm. Skileraren zijn het verplicht, kinderen in ski-les zijn het verplicht, het is slechts een kwestie van tijd dat iedere piste gebruiker verplicht wordt een helm te dragen, volgens mij is dat op sommige plekken zelfs al het geval.

Toch bleef ik stellig, op mijn kop geen helm. Een helm… gatver. Als ik er nu aan terugdenk misschien best wel een beetje kinderachtig, ijdel en vooral kortzichtig. Maar goed, ik had zoiets van, het gaat al ruim twintig jaar goed, why change? 

Ik weet niet wat er precies veranderd is, maar begin dit jaar zeiden mijn ouders ineens, dit jaar gaan we aan de helm, of je wil of niet. In eerste instantie sputterde ik nog steeds tegen (lichtelijk uitgedrukt), uiteindelijk ben ik toch maar mee gegaan naar de winkel, dan kon ik in ieder geval aan mijn ouders laten zien dat ik het geprobeerd had. Nadat ik de eerste helm op mijn hoofd zette had ik eigenlijk direct zoiets van ‘hè, is dat nou alles?’. Stiekem stond het best OK en met een sneeuwbril erbij zag het er al helemaal prima uit, ok.. probleem één opgelost.

Dan het andere probleem, het probleem dat ik me zonder helm zo vrij voel, haren wapperen in de wind, je bent één met de natuur. Dat is inderdaad een nadeel, want dat heb je met een helm een stuk minder. Daarnaast heb ik ook een stuk minder goed door wat er om me heen gebeurt, want je skiet toch net iets meer in een coconnetje. Maar dat heeft ook wel weer iets positiefs. Als het koud is en sneeuwt, heb je een stuk minder last van de kou en nattigheid. Geen gezeur met mutsen die afvliegen, de skibril zorgt ervoor dat ik alles goed kan zien, geen sneeuw voor mijn ogen, geen mascara op mijn wangen. Nee, dat gaat eigenlijk allemaal ineens een stuk makkelijker.

En dan het belangrijkste, het is een stuk veiliger. Ik ben nog steeds bang dat iemand me onderuit skiet (of dat ik zelf iets stoms doe), maar ik voel me toch een stuk veiliger nu mijn hoofd beschermd is.

Tell me, mede-wintersporters, dragen jullie ook een helm op de piste? En zo ja, al lang, of ook pas net? En zo nee, wat houdt jou tegen? 

Liefs,
Annemerel

Delen:

55 Reacties

 1. januari 29, 2014 / 12:05

  De laatste keer dat ik op wintersport ging is alweer 5(!) jaar geleden, toen droeg ik geen helm. Als ik nu zou gaan, zou ik denk ik wel een helm dragen.

 2. Daisy
  januari 29, 2014 / 12:06

  Ik draag sinds twee jaar een helm, vooral omdat er toen ook werd gezegd dat het niet zo lang meer zou duren voordat het overal verplicht zou worden. En ook ik ben er eigenlijk heel positief over! Het is lekker warm en het staat ook nog eens leuk! Veel plezier nog! Hoop dat jullie goed weer houden!

 3. januari 29, 2014 / 12:11

  Ongeveer 5 jaar geleden ben ik aan de helm gegaan, mijn ouders lachte me nog uit, maar het veiligere gevoel dat het me geeft op de piste vind ik heerlijk. Ik durf ook veel meer met die helm op, omdat ik minder bang ben om onderuit te gaan. Tegenwoordig heb je zo veel leuke helmen en skibrillen dat het geen straf meer is.

 4. Margot
  januari 29, 2014 / 12:17

  Ik draag nu het derde jaar een skihelm. Ik zie mezelf best als een ervaren skier (sta ruim 20 jaar op de latten), maar ik heb vooral schrik om onderuit gehaald te worden. Een ongeluk is zo snel gebeurd! Ook ik was sceptisch over een helm, maar na er eentje opgezet te hebben voelde ik pas hoe licht ze zijn en hoe weinig last je ervan hebt. Sindsdien is het een evidentie voor mij om een helm te dragen.

  Naast skien rij ik ook al jaren paard… Ook altijd zonder helm, want hej een helm was voor beginners en ik reed al jaren en best wel goed… Maar nu twee jaar geleden echt stom gevallen, gewoon op mijn paard willen opstappen en op het moment dat ik me net optrok verschoot ie van iets en kon ik me op geen enkele manieren meer vasthouden. Dat is het moment dat ik dacht van hey hoe stom kan je nou zijn. Voor hetzelfde geld val je met je hoofd ergens tegen of zet dat paar een voet op je hoofd… En sindsdien rijd ik ook altijd met een helm… ik vind het nu zelfs raar als ik erop zou kruipen zonder helm!

 5. Aukje
  januari 29, 2014 / 12:23

  Yes, vanaf mijn eerste wintersport (nu 6 jaar geleden) ben ik aan de helm. Als snowboarder val je net iets sneller achterover en bovendien is het bij de liften soms ook geen overbodige luxe. Inmiddels bevind ik me ook vaak naast de piste en daar vind ik het sowieso een must met alle bomen en rotsen etc. En eh, het ziet er ook best cool uit toch? Ik heb een Dragon APX bril en die maakt gewoon alles beter…

 6. januari 29, 2014 / 12:23

  Ik wilde ook niet aan de helm (“Hoezo?! Ik heb nooit een helm opgehad!”), maar afgelopen kerstvakantie toch bezweken. Je wordt tegenwoordig ook raar aangekeken als je geen helm op hebt en ik heb eerlijk gezegd maar 1 of 2 mensen gezien zonder helm! En inderdaad.. het zit best prima. ;)

 7. Leonie
  januari 29, 2014 / 12:29

  Bekend verhaal!
  Ik ben ook 2 jaar geleden overstag gegaan en heb een helm aangeschaft. Vond het daarvoor niet nodig, maar ben nu blij dat ik een helm draag met skiën. Omslagpunt was de gedachte dat iemand met helm me omver zou skiën en ik die harde helm tegen mijn hoofd zou krijgen en daardoor een letsel zou oplopen.
  Mijn vader droeg al eerder een helm, en mijn moeder was maar niet te overtuigen, tot er wel heel veel ongelukken in het nieuws kwamen.

 8. januari 29, 2014 / 12:31

  Had altijd een helm op :).

  Liefs, Mariette

 9. Evelien
  januari 29, 2014 / 12:31

  hey Annemerel, zou je me kunnen vertellen van welk merk je helm is? Vind hem heel gaaf! Thanks!

 10. januari 29, 2014 / 12:37

  Ik droeg nooit een helm en was zelfs redelijk anti. Mijn ouders besloten drie jaar geleden dat ik een helm zou gaan dragen.

  Ik was het er niet mee eens maar zette hem schoorvoetend op. Vier dagen later kreeg ik het voor elkaar om op een dusdanige manier te vallen dat ik er zonder helm best wel eens niet meer geweest had kunnen zijn. Je begrijpt, ik ga nooit meer snowboarden zonder helm…

 11. Emma
  januari 29, 2014 / 12:40

  Ik snowboard nu zeven jaar, en ik daar altijd een helm. In het begin omdat ik het nog niet goed kon en vaak hard viel. Maar nu omdat er gewoon zo veel beginners op de piste zijn. Ik heb al meerdere keren gehad dat er ineens iemand van achter tegen me aan botste. Zelfs skiërs die over m’n board heen gingen! Zo’n helm geeft zo veel meer veiligheid en daarbij is t ook nog een lekker warm aan m’n oortjes.

 12. Maaike
  januari 29, 2014 / 12:45

  Ik heb sinds ik ski al een helm op… Moest het altijd van m’n ouders, of ik nou wilde of niet. En toen ik in de puberteit kwam, vond ik het natuurlijk een ramp, die lelijke helm! maar ja, dragen moest ik hem, of ik mocht niet mee de piste op. Heel stiekem vond ik die helm eigenlijk altijd maar wat fijn als het koud was en sneeuwde!

 13. januari 29, 2014 / 12:47

  Sinds een paar jaar draag ik ook een helm. Ik besloot aan de helm te gaan omdat ik me soms best onveilig voelde op de piste. Twee vriendinnen deden met me mee dus dat maakte het ook makkelijker.
  Sinds ik een helm heb, heb ik niet meer zonder geskied. Zul je net zien dat er iets gebeurd op die ene dag dat ik mijn helm niet op heb.

  Vorig jaar ben ik op een bijna vlak stuk heel raar gevallen, ik viel op mijn nek en hoofd. Ik heb er aardig wat last gehad van mijn nek, maar als ik geen helm had gedragen was het veel erg geweest.

 14. januari 29, 2014 / 12:57

  Ik ben nog nooit op wintersport geweest dus ik weet er niets van maar het staat je goed hoor, die helm!

 15. januari 29, 2014 / 12:57

  Jaa, al zo 12 jaar haha. Eerst vond ik het ook niks , want ja er gebeurde toch nooit wat. Nu vind ik het normaal en zou niet meer zonder kunnen-willen-durven. Ook erg blij dat mijn broertje een helm op had met kerst, aangereden door een onvoorzichtige snowboarden en belandde zo een aantal meter verder op.. Gelukkig niks aan overgehouden, misschien mede door de helm (?)!

  Dus super dat je er aan bent gegaan!!

 16. januari 29, 2014 / 13:11

  Ik heb 1x in mijn leven geskied en toen ben ik gevallen ( tijdens de les) en kreeg ik een lichte hersenschudding en ja, ik had geen helm op. Dat ik met kinderen aan het lessen was zal ik maar achterwegen laten haha!

 17. Noor
  januari 29, 2014 / 13:13

  Zo herkenbaar dit verhaal!
  Ik ski een jaar of 20 en ik ben nog steeds anti-helm. Mijn favo argument: ik val toch niet (onzin natuurlijk, je hoeft maar 1 x goed fout te vallen). Daarnaast denk ik wel eens als ik goed op snelheid ben, als ik nu val, dan breek ik echt ieder botje in me lichaam. Bovendien denk ik dat een helm niet overal tegen kan beschermen (wat natuurlijk ook een waardeloos argument is).
  Kortom, ik weet dat het voor mijn eigen veiligheid beter is als ik wel een helm zou gaan dragen, maar nu nog even niet ;)

 18. Lisa
  januari 29, 2014 / 13:13

  Ik draag denk ik al meer dan 5 jaar een helm, wintersport al mn hele leven (±20 jaar). Het geeft me een veilig gevoel, ik ben altijd bang dat iemand me van achter onderuit skiet! En bovendien is het lekker warm! Een ongeluk is zo gebeurd, ook met lage snelheid dus ik ben best wel pro-helm!

 19. Marloes
  januari 29, 2014 / 13:15

  Wij hebben eigenlijk altijd een skihelm opgehad, alleen mijn ouders de eerste jaren niet! (en dat is bijna 10 jaar geleden).
  Ik vond het altijd erg fijn. Geen muts die afviel, gewoon lekker de hele dag helm op het koppie en skibril bleef ook gewoon goed op zijn plek. Een vriendin van mij heeft een keer best een ongeluk gehad, en het grootste is voorkomen doordat ze een helm droeg… Jup, ik vind ze fijn!

 20. januari 29, 2014 / 13:29

  Hoi, hier komt oma Ashley. Goed dat je een helm draagt! Joost gaat (bijna) ieder jaar op wintersport met z’n ouders en sinds vorig jaar dragen ze ook allemaal een helm, daar ben ik echt blij mee! Sinds dat ongeluk van Natasha Richardson zit het toch in m’n hoofd dat het een gevaarlijke sport kan zijn. Dus, goed zo Ann! ;) En het staat je ook nog! Have fun en ik zie je over 2 weken x

 21. januari 29, 2014 / 13:32

  Annemerel, ik wil echt super graag weten waar je bril weg komt! Of welk merk het is?!
  Hij is echt super mooi ! En ik draag inderdaad ook geen helm, misschien moet ik er toch eens over na gaan denken ;)

 22. Paulien
  januari 29, 2014 / 14:10

  Vorig jaar voor het eerst met helm geskied. Al mn hele leven zonder geskied, maar toen we het jaar hiervoor gingen skieen, waren we één van de weinige zonder helm. Toen toch maar (met heel veel moeite) een gekocht en echt ik vind het heerlijk! Ik was bang dat (net als bij mijn cap met paardrijden en met mijn sneeuwbril) ik hoofdpijn zou krijgen van zoiets op mijn hoofd, maar ik heb nergens last van. Het ding zit lekker, is lekker warm en ik voel me een stuk veiliger! :)

 23. januari 29, 2014 / 14:13

  Ik draag al een stuk of 5 jaar een helm bij het skien. Er zijn meer en meer dodelijke ongelukken lijkt het dus een helm is echt veel veiliger moest en eens op je hoofd vallen. Nu word je ook raar aangekeken als je geen helm draagt!

 24. Esmee
  januari 29, 2014 / 14:13

  Ook ik draag ’n helm.. Volgende week wordt de tweede keer met ’n helmpje!
  Ik had precies dezelfde redenen om er zo laat aan te beginnen..
  Vond het vorig jaar wel lekker warm & kan er wel aan wennen:)

  Geniet nog van de zon, sneeuw en taartjes!

 25. januari 29, 2014 / 14:21

  ik draag zeker een helm op de piste, nu sinds 2 winters. Ik vind het heerijk warm en veilig. je valt ook echt niet op met een helm omdat iedereen er eentje draagt, zelfs de stoere jongens ;)

 26. januari 29, 2014 / 14:41

  Toen ik vorig jaar op wintersport ging (voor het eerst haha) moest ik ook een helm op. Helaas was het zo’n a-sexy huur ding. Ik leek wel Calimero hahahaha. Jouw helm is tof, vooral met je bril erbij!

 27. januari 29, 2014 / 15:08

  In maart ga ik voor het eerst op skivakantie! het zal mij benieuwen of ik het wat ga vinden!

 28. Nicole
  januari 29, 2014 / 15:47

  Haha grappig, bij mij was juist andersom! Ik had altijd het idee dat iedereen die goed kon skiën een helm droeg, dus wilde ik er ook één! Draag sinds ongeveer 6 jaar een helm en nu zie je inderdaad bijna niemand meer zonder :-)

 29. Iris
  januari 29, 2014 / 15:51

  Wilde vroeger ook nooit een helm, tot ik 1 van een superhip en superduur merk kreeg, toen voelde ik me weer stoer haha. Ik draag hem nu tijdens het snowboarden (voel ik me veiliger en durf ik harder. Tijdens het skiien alleen as het buiten heel koud is, die wind door mijn haar is zo fijn!

 30. januari 29, 2014 / 15:51

  Ik draag al een jaar of 8 een helm. In eerste instantie als “voorbeeld” voor mijn kinderen die in de les verplicht een helm op moesten. De laatste 5 jaar gaan ze niet meer op les, maar een helm dragen is in veel gebieden voor jeugd (tot 14 of 16 jaar vaak) wel verplicht.
  Bovendien ben ik er zo aan gewend geraakt, dat ik niet meer zonder zou willen skieën. Hoofdpijn vanwege de snijdende kou op je blote voorhoofd, of oren die nèt onder je muts uit komen… Geen last meer van!
  Veel plezier nog, geniet lekker van de Oostenrijkse Gemütlichkeit! :)

 31. Hanne
  januari 29, 2014 / 15:58

  Bekend verhaal, ook ik ben 3 jaar geleden aan de helm gegaan. En durf nu niet meer zonder de piste op, het geeft zo’n veilig gevoel

 32. Marleen
  januari 29, 2014 / 16:20

  Wat een leuke skibrillen hebben jullie! Waar zijn ze van? Ik zoek er nog eentje!

 33. Marije
  januari 29, 2014 / 16:33

  Ik ben een ervaren wintersporter, maar draag pas sinds een paar jaar een helm. Ik heb nu een fashionable helm en kan mij niet indenken dat ik zonder de berg af ga. Wel grappig om foto’s te zien van mezelf toen ik een jaar of 4 was; geen helm en met zonnebrilletje! Alsof ik toen minder gevaar liep!

 34. Marlies
  januari 29, 2014 / 16:39

  Ahhr herkenbaar! Ik ski inmiddels ook al minstens 15 jaar, maar ben nog steeds voorstander van de muts haha. Heb vorig jaar wel af en toe een helm opgehad (ski-juf..) maar zodra ik klaar was wel meteen mn muts weer op ;-) waar heb ik anders al die leuke mutsjes voor?

 35. iris
  januari 29, 2014 / 16:46

  Omg nijntje is een HIJ!? ik dacht altijd dat nijntje een zij was.
  Moet dit even verwerken

 36. ilse
  januari 29, 2014 / 17:02

  Jupp, sinds 3 jaar ongeveer! En je hebt de voordelen al opgenoemd! :)

 37. januari 29, 2014 / 17:29

  Ik draag al 5 jaar een helm ;-) Ik was toen skileraar en dan is het inderdaad verplicht.
  Nu ben ik er helemaal aan gewend en ik vind het héérlijk! Lekker warm en veilig.

 38. januari 29, 2014 / 17:34

  Totáál off topic misschien, maar Nijntje is een zij, haha!

 39. januari 29, 2014 / 17:41

  Ik ski nu 4 jaar en 3 daarvan droeg ik een helm. Het zit niet fijn, soms is het te warm maar je voelt je er zeker veilig door en als het sneeuwt vind ik het heel fijn! Jullie hebben er wel prachtige skibrillen bij!

 40. januari 29, 2014 / 17:49

  Ja, ik moest er ook aan geloven.
  Heb vorige week een toffe witte helm gekocht, maar die skibril van jou ziet er ook wel HEEL tof uit.

  Waar is ie van?!

 41. januari 29, 2014 / 18:34

  Ik ski inmiddels 19 jaar (wow haha) en draag sinds mijn 9de een helm op de ski’s. (ben nu 22) Maar dit was eigenlijk voor mij gewoon verplicht. Ik heb wedstrijd skien gedaan en daar is een helm gewoon verplicht, net als de beugel die erop zit voor de slalom. Ik weet dus niet beter! Mijn helm heeft dan ook geen ‘losse flappen’ aan de zijkant maar is helemaal afgedekt met bescherming. Hij is wel erg mooi wit en ik ski liever niet zonder! Meteen een lekker warm hoofd. :)

  • januari 30, 2014 / 13:50

   Haha, die beugel heb ik er wel meteen afgesloopt toen ik stopte.. Had er altijd ijspegels aan hangen :P

 42. Vera
  januari 29, 2014 / 18:52

  Ik heb niet echt een opmerking over de helmkwestie, maar Nijntje is een meisje!

 43. januari 29, 2014 / 19:15

  Waaaaaar komt je bril vandaan? Hij is echt vet! x

 44. Fenna
  januari 29, 2014 / 20:46

  Ik ben toen ik 4 was begonnen met skiën, direct met een helm. Ik vond het in het begin vreselijk, vooral omdat ik een van de enigen met helm was. Nu weet ik niet meer beter en kan ik eigenlijk niet meer zonder :)

 45. Tess
  januari 29, 2014 / 20:48

  Jep, ik draag al best wel lang een helm, een jaar of vijf denk ik. Ik voel me er een stuk veiliger mee en het is inderdaad bijna raar als je er tegenwoordig geen draagt.. Verstandig dat je er ook aan bent begonnen!

 46. CarlijnS
  januari 29, 2014 / 21:34

  Een jaar zonder helm gegaan, en nu al voor het vijfde jaar met. Ik kan niet meer zonder. Wil het ook niet, na het schumacher en friso verhaal.

 47. januari 29, 2014 / 21:38

  Haha, vind die selfies in elk geval heel leuk met de weerspiegeling erin ;) Snap wel dat je het eerst onzin vond maar op zich vind ik het ook wel logisch.

 48. januari 29, 2014 / 21:49

  Goed dar je nu ook aan de helm bent! Ik heb tijdens het skieen altijd een helm moeten dragen. Sowieso tijdens de lessen, maar ook met vrij skieen. De laatste keer dat wij gingen skieen is alleen al 6 jaar terug… Maar vanafmijn 6 t/m 13e altijd elk jaar een helm op mn koppie gehad!

 49. Sascha
  januari 30, 2014 / 10:23

  Als skilerares moet je een voorbeeld voor kinderen zijn! Ik ben nu sinds 2 jaar skilerares en heb daarvoor ook speciaal een skihelm aangeschaft. Ik vond het eerder ook meer niks een helm. Het heeft bij mij helaas heel veel moeite gekost om een juiste helm te vinden! mijn hoofd is geen helmen hoofd HAHA.

 50. januari 30, 2014 / 10:44

  Ik ben tot op heden ook nog erg eigenwijs geweest, maar je hebt wel gelijk, je ziet steeds meer mensen met een helm. De meeste mensen vinden het eigenlijk ook wel fijn dus ik heb weinig redenen nog op eigenwijs te zijn ;-)

 51. Sanne
  januari 30, 2014 / 12:56

  Mijn helmen (ik wil de mooiste kiezen ;-)) zijn as we speak naar mij onderweg. Ik ga ook voor veiligheid dit jaar, wel pas het eerste jaar dat ik er überhaupt aan denk om een helm te kopen!

 52. januari 30, 2014 / 13:48

  Ik draag al vanaf dat ik toen ik klein was begon met wedstrijdskiën een helm. Ook toen ik stopte op mijn twaalfde ben ik hem blijven dragen, ondanks dat toen nog niemand er een had. Alleen de wedstrijdskiërs uit de wintersportgebieden zelf, dus mensen dachten wel meteen dat ik mega goed was :P Het is lekker warm, en het valt wel mee met hoeveel minder je meekrijgt, het is gewoon een kwestie van wennen. Bovendien, hoe harder je gaat, hoe groter de klap is als je per ongeluk wel met je hoofd op een steen knalt.. Of op een ijsplaat. Ik ga in ieder geval nooit meer zonder de piste op :)

 53. januari 30, 2014 / 20:27

  Ik ben nog steeds niet aan de helm, ik twijfel een beetje om dit jaar een helm te kopen! De redenen die me tegen houden zijn precies de dingen die jou ook tegen hielden! Misschien dus toch maar een helm dit jaar! Waar heb jij je helm gekocht?

 54. februari 3, 2014 / 10:47

  Ik ben een proud helmdrager, haha! Misschien scheelt het ook dat ik pas op mijn zeventiende ben gaan snowboarden (heb nooit geskied) en je er dan toch iets angstiger aan begint? Als kind zie je geen gevaren natuurlijk en als je dan op wat latere leeftijd al lang kunt skieen, zie je een helm natuurlijk minder zitten.. haha. Maar het is wel veel verstandiger hoor!

  x