LET’S TALK ABOUT: Mobile phones

Kun jij je aller eerste mobiele telefoon nog herinneren? Ik wel en ik kan me het moment dat de telefoon van mij werd nog herinneren als de dag van gisteren. Ik liep al maanden te zeuren om een mobiele telefoon, maar mijn ouders vonden het allemaal maar onzin. Als ik een telefoon nodig had kon ik die van mijn moeder gebruiken, maar ja.. daar ga je natuurlijk niet dagenlang op sms’en met je beste vriendinnen. Dat gebeurde pas toen ik mijn eerste eigenlijk telefoon kreeg. Dat gebeurde in juni 2002, toen ik over was van de brugklas naar VWO 2, ging ik samen met mijn moeder naar de Albert Heijn waar de Siemens C45 in samenwerking met een abonnement van Ben in de aanbieding was.

Er ging een wereld voor me open, ook al gingen er soms dagen voorbij dat ik geen enkel berichtje ontving. Met 10 euro beltegoed kon ik vaak een hele maand doen (en een sms’je kostte in die tijd nog 20 cent!). Maar het idee dat ik altijd en overal bereikbaar was, dat was iets magisch. Twee jaar later ruilde ik mijn C45 in voor een Siemens MC60, mijn eerste ‘coole’ telefoon, want deze hing in die tijd op alle bushokjes én had een camera. Vraag me niet wat voor foto’s dat ding maakte. Met deze ‘coole’ telefoon deed ik nog geen jaar, want vlak voor mijn zestiende vond ik het ineens heel belangrijk om een abonnement te nemen, ik ging voor de Hi20 in combinatie met de Samsung E800, een slide-phone! Jeuuzus wat voelde ik me de bom met die telefoon. Helaas hield ‘ie het niet de twee jaar die mijn abonnement liep vol, tussendoor heb ik nog even mijn oude telefoon moeten gebruiken, maar begon 2007 kon ik eindelijk mijn abonnement vernieuwen. Ik ging voor de meest roze en glimmende telefoon die er was, de Sony Ericsson Z610i, mijn laatste ‘echte’ telefoon, hierna ging ik over op iPhones.

Die eerste iPhone was in september 2008 van mij. Mijn abonnement liep nog wel ruim een half jaar, maar ik moest gewoon die iPhone hebben, dus sloot ik gewoon een twee abonnement af. Sindsdien zit ik precies in de juiste flow, iedere keer als mijn abonnement afloopt komt er een nieuwe iPhone uit, dat was zo met de vier, de vijf en de zes. Ik kan me niet voorstellen dat ik een andere telefoon gebruik dan een iPhone. Het werkt gewoon voor mij, het werkt met mijn iPad, Mac en MacBook, het werkt omdat ik het systeem snap en omdat ik de iPhone camera het mooist vind van allemaal.

Het hebben van bereik, het hebben van een telefoon, het is voor mij op dit moment zo vanzelfsprekend. Maar het is pas zo kort geleden dat dit niet zo vanzelfsprekend was. Wanneer de verbinding nu even te wensen overlaat raak ik gefrustreerd, want het hoort toch gewoon te werken? Vorige maand was ik in Londen en sprak ik met John Fava, de man die als eerste het Vodafone netwerk testte 30 jaar geleden in de UK. Ik vroeg hem of hij het nooit vervelend vond als hij weer eens geen bereik had, of zijn telefoon leeg was. Zijn antwoord was mooi… Nee. Dat was het niet. Want hij had geen enkele verwachting. Het idee alleen al dat hij mobiel kon bellen was al bizar.

De afgelopen 30 jaar is een goed mobiel netwerk niet alleen vanzelfsprekend geworden, we zijn er inmiddels ook afhankelijk van. Als ik geen netwerk heb, dan kan ik niet werken. Zonder netwerk kan ik ook niet navigeren op een nieuwe plek, zonder netwerk kan ik niet opzoeken waar de dichtstbijzijnde Starbucks zit. Zonder mobielnetwerk ben ik nergens en daarin ik ben niet de enige. Natuurlijk red ik me uiteindelijk ook wel met een kaart, maar what’s the point? Als het makkelijk kan, waarom zou je het dan niet makkelijk doen?

Voor mijn generatie is een mobiele telefoon al niet meer dan vanzelfsprekend, maar voor de nieuwe generatie, de generatie die geen tijd gekend heeft zonder mobiele telefoon, is een wereld zonder mobiele telefonie helemaal ondenkbaar. Vodafone maakte een grappige video met Britse kinderen die geconfronteerd worden met de aller eerste mobiele telefoon. Hun reactie is onbetaalbaar.

Wat was jouw eerste mobiele telefoon? Kan jij je een leven zonder mobiele telefoon voorstellen?

Liefs,
Annemerel

Delen:

47 Reacties

 1. januari 7, 2015 / 12:04

  Mijn eerste telefoon was een Siemens, gekocht voor 50 euro toen ik 11 was. Die kreeg ik voor mijn rapport van groep 7. Nostalgie! Vier jaar geleden ging ik over naar iPhone, daarvoor genoot ik van LG en Blackberry. Naar die laatste verlang ik soms nog. Ik had een bol; hemel op aarde!

  • januari 7, 2015 / 12:04

   *bold 9000

 2. januari 7, 2015 / 12:04

  Bizar he!

  Ook een leven zonder Ipad (2013) of Google (1997, sinds 2002 in het nederlands) is nog moeilijk in te denken terwijl al deze ontwikkelingen nog maar zo kort geleden zijn.

  • januari 7, 2015 / 12:05

   Overigens was mijn eeste telefoon een swing200 !!

 3. Esther
  januari 7, 2015 / 12:09

  Zo herkenbaar! Ik heb een tijd geleden zonder telefoon moeten doen. Het was even wennen (ik ging naar de zaak waar ze mijn telefoon zouden kunnen maken en verdwaalde uiteraard doordat ik het adres niet van te voren had opgezocht), maar die paar dagen zonder telefoon bleken toch wel erg lekker te zijn! Misschien moet je het eens proberen? ;)

  Maar goed nu heb ik hem weer en zou ik hem weer niet kunnen missen hoor.

  Tof filmpje! Doet me denken aan die “kids react to..” filmpjes op youtube, aanrader!

 4. januari 7, 2015 / 12:20

  Swing 200!! En ik ruil regelmatig mijn smartphone nog in voor ouse nokia 3410 of helemaal niet. Adhd en smartphone en tentamens gaan niet samen. Na twee dagen mis ik hem niet eens meer haha :)

  • Kate
   januari 7, 2015 / 12:33

   Ik had geen idee meer van de naam van mijn eerste telefoon, maar inderdaad, voor mij was het ook de Swing 200! Daarna een Nokia 3310, mét Coca Cola hoesje van de markt. Zo hip.

 5. Maaike
  januari 7, 2015 / 12:22

  Ik had zoals velen een Nokia 3310, daarna een samsung X640 (zo’n openklapbare)
  Daarna mocht ik eindelijk op mijn 18e een abonnement, een LG KF 600, waar al een klein gedeelte ’touch screen’ op zat. Een hele eer! Daarna met de meute mee op de blackberry (drama telefoon)
  En sinds mijn 20e een Iphone 4s en nu Iphone 5s! Helaas nog jaartje wachten voor de nieuwe Iphone. Twee abonnementen gaat me iets te ver ;)

 6. Roos
  januari 7, 2015 / 12:40

  hahahahahaha ik had ook de samsung mc60! Wat voelde ik me cool (H)

 7. januari 7, 2015 / 12:50

  Ik kan me mijn nieuwe telefoon nog goed herinneren, heb er ook onwijs lang om moeten zeuren. Uiteindelijk kwam ik met de reden “Ja maar als ik dan ontvoerd word kan ik jullie bellen!”. Volgens mij vonden mn ouders die heel creatief want toen kreeg ik mn eerste telefoon :)

 8. januari 7, 2015 / 13:00

  Mijn eerste mobiele telefoon kocht ik in 1999. Ik was één van de eerste op school. Het was een toestel van Philips, volgens mij Giga (en of ie giga was). Libertel Izi was mijn provider. Van 1999 tot 2009 heel wat mobieltjes versleten waaronder heel veel Nokia’s, want dat was toch wel het merk toen.

  In 2009 kwam mijn eerste iPhone en as we speak ben ik iPhone 3, 4, 5s en nu de 6 (met 64GB want met minder doe ik het gewoon niet meer) verder.

 9. xAmber
  januari 7, 2015 / 13:01

  Mijn eerste telefoon kreeg ik dat ik 12 werd. Ik ging toen van de basisschool naar de middelbare school. Die telefoon was echt alleen in geval van nood, maar opnemen deed ik niet zo vaak:S. Het was een siemens en hij had echt een vet leuk spelletje erop zitten, iets met blokjes schuiven(spelletje mis ik af en toe nog wel)

 10. januari 7, 2015 / 13:04

  Wat een leuk stukje! Mijn eerste telefoon was de Nokia 3310. Mijn “probleem” is dat ik eigenlijk prima zonder telefoon en internet kan, zolang ik het niet tot mijn beschikking heb. Maar wanneer ik een telefoon in mijn tas heb zitten en mijn macbook bij me heb, dan is het een stuk lastiger om er niks mee te doen als wanneer ik het bijvoorbeeld thuis heb laten liggen. Maar ik denk dat voor de “nieuwe generatie” (zegt een meisje van 19) wel een stuk lastiger zal zijn, omdat zij al van jongs af aan een smartphone in hun handen hebben gekregen.

 11. januari 7, 2015 / 13:21

  een sagem en daarna een nokia 3310. Alweer 17 jaar geleden,ongelofelijk!

 12. januari 7, 2015 / 13:29

  Zo een dikke grote logge Nokia was mijn eerste, zoals bij zovelen :-) Wat zijn de tijden veranderd!

 13. januari 7, 2015 / 13:33

  wat een super schattig filmpje!!
  Mijn eerste telefoon was een oude nokia, die hele bekende waarvan ik nu niet precies meer weet hoe die heet. Kreeg ik toen ik naar de brugklas ging en een uur per dag moest fietsen. Ging vooral op aan smsen haha.

 14. januari 7, 2015 / 13:51

  Ik kan me nog herinneren dat mijn eerste mobiel met een soort pasje was, als een bankpas op chipknip. Die kocht je voor een bepaald bedrag en kon je dan in je mobiel schuiven. Ook heb ik het kikkerpunt nog meegemaakt. Moest je met je mobiel naar een paal lopen lopen om bereik te hebben. Hilarisch!!!

 15. Marieke
  januari 7, 2015 / 13:59

  De Philips Savvy mét glittertjes! Die ik overigens bewaard heb en heel af en toe nog uit het doosje haal. Geloof me, dat ding wordt geld waard ;-)

 16. januari 7, 2015 / 14:28

  Aaaah dat filmpje <3 te leuk. Hihi, ik weet het ook nog goed, mijn eerste mobiel. Snake spelen als een dolle. Sms'en op de fiets naar huis. Ik ben na een jaartje Nicaragua wel helemaal van mening veranderd. Had ook altijd een iPhone, dik abonnement. En toen werd 'ie van me gejat op straat en kocht ik een mobieltje van 15$. Die week zonder mobiel was HEERLIJK. Ik heb gewoon lekker prepaid en toen ik mijn vaders oude Samsung kreeg toegestuurd af en toe kon ik bij iemand thuis wel op de WiFi. Maar pfoe, nu terug hier… iedereen moet altijd maar bereikbaar zijn! Ik ga na mijn abonnement weer over op de Prepaid. Als ze me willen bereiken bellen ze maar ;).

 17. januari 7, 2015 / 14:37

  Mijn eerste telefoon was een Samsung D600, zo’n heerlijke uitschuiver!

 18. januari 7, 2015 / 14:50

  Jaa mijn aller eerste telefoon, de Nokia 3400 <3

  Fun fact: mijn vader gebruikt nog steeds zijn aller eerste mobiele telefoon ever (niet bepaald een trendsetter die man). De Nokia 3310. Dat ding is blijkbaar niet kapot te krijgen aangezien hij hem al zo'n 12 jaar heeft..!

 19. januari 7, 2015 / 14:58

  Haha leuk! Ik weet niet eens meer wat voor een telefoon ik gehad heb! Ik weet wel at ik altijd voorliep op mijn vriendjes en vriendinnetjes haha maar dat is nu wel anders!
  Ik heb namelijk nog een iphone 4 haha

 20. januari 7, 2015 / 15:25

  Wat een leuk filmpje! Mijn eerste telefoon was een Siemens, daarna heb ik twee verschillende Motorola’s gehad (allebei van die klaptelefoontjes) en sinds 2008 heb ik, net als jij, alleen nog maar iPhone’s gehad. Ik zou ook echt niet anders meer willen!

 21. januari 7, 2015 / 15:34

  Ha! Mijn eerste telefoon was een Bosch! Wat je bijna een schuurmachine kon noemen. Wat een ding. Natuurlijk prepaid enzo. Ik heb ook nog een Nokia 3210 gehad, die dingen waren toen echt helemaal the bomb. Dan kon je snake spelen en nog ringtones kopen (ja, kopen!!) om erop te zetten. Alleen al daarom wilde ik hem. Toen ik ging studeren kocht ik de Samsung weet ik veel hoeveel. Het was de Matrix telefoon met een camera erop die je alle kanten op kon draaien waardoor je toen al selfies kon maken. Ik ben niet meer echt van de Samsung afgestapt want erna kreeg ik nog een boel andere. Toen mijn vriendje een iPhone had wilde ik er ook een halen maar bleek al snel dat de Samsung (galaxy s2) een snellere processor en betere camera had. De beslissing was daardoor snel gemaakt want hij was ook goedkoper en dat maakte nogal een verschil voor mij. Ik heb nu de Galaxy S5 en ook hierover ben ik heel erg tevreden.
  Ik kan ook goed werken met een iPhone maar mij maakt het niet enorm veel uit. Ik heb nu een Samsung Galaxy en dat gaat prima.

 22. januari 7, 2015 / 15:35

  Ik had een blauwe motorola: een koelkast, die als ik achteraf terug kijk ècht helemaal niets kon haha! Time flies, al gaan die mobieltjes wel zeker 20 jaar mee en overleven ze echt ALLES.
  Dat was in 2004 denk ik, groep 4/5, mobieltje mee en dan mocht ik alleen naar school en dat was HEEL cool;)

 23. Elvira
  januari 7, 2015 / 15:39

  Leuk geschreven!!!

  Wel ironisch dat juist Vodafone hier komt met een goed mobiel netwerk etc. Sinds ik vorig jaar in mijn huis hier kwam wonen, heb ik geen bereik gehad met het netwerk van Vodafone. Wat een ramp. Ik moest in de winter bijvoorbeeld gewoon in de tuin gaan staan om te bellen, en dan nog viel de verbinding weg midden in een (zakelijk) gesprek. Smsjes duurden soms een uur voor ze binnenkwamen (leuk als je met DigiD sms code moet inloggen die na een kwartier verlopen, of transacties via de ING met sms beveiliging) en als mijn wifi uitviel had ik dus ook geen mobiel internet, omdat 3G het niet goed deed.

  GELUKKIG duurde dit van januari tot afgelopen december, ik ben overgestapt naar T-Mobile en guess what.. Ik kan gewoon bellen terwijl ik lekker warm in mijn huis op de bank zit, zonder dat mijn gesprek uitvalt.

  Dertig jaar mobiel netwerk, nog een hoop jaar te gaan voor Vodafone.

 24. januari 7, 2015 / 16:14

  Ohh, ja! ik kan het me nog heel goed herinneren. Ik kreeg een telefoon toen ik nog heel jong was, om met papa te bellen! (mijn ouders gingen toen scheiden). Ik was echt super cool op school, want ik was de enige met een mobieltje haha!

 25. Ilse
  januari 7, 2015 / 16:29

  Ik begon met een oude nokia nog met zwart-wit scherm en snake erop. En daarn as naar een rode klepjestelefoon van Samsung. Daarna een tijdje een Samsung Cory of iets dergelijks. Daarna weer overgestapt op nokia c3 en die twee en een halfjaar gehad en sinds oktober een echte smartphone namelijk Samsung galaxy s5 mini. :)

 26. januari 7, 2015 / 16:29

  Ooh wat een geweldig filmpje! Het is echt een bizar idee hoe onze generatie eigenlijk al vergroeid is met een mobieltje, en tegenwoordig ook met laptops/tablets. De komende generatie heeft dat nog veel meer, een heel raar idee vind ik dat.

 27. januari 7, 2015 / 16:33

  Mijn eerste telefoon was een Nokia 33.10! Ik kreeg ‘m toen ik 12 was. Mijn tweelingzus zat in Alkmaar op school en moest ver reizen, dus kreeg een telefoon. Ik kreeg er ook eentje, maar ik heb ‘m het eerste jaar niet eens gebruikt. Pas toen ik 13 was en naar de middelbare school ging. Daarna kreeg ik een Siemens, daarna Samsung Corby (ook niet gebruikt, want toen ging ik naar Amerika en daar kocht ik een iPod en maakte ik gebruik van wifi), daarna won ik een telefoon van Alcatel en sinds november 2013 heb ik mijn eerste smartphone, de oude iPhone 4 van mijn stiefmoeder :)

 28. januari 7, 2015 / 16:59

  Interesting! Ik weet het ook nog zó goed, die eerst telefoon met een klepje. Een KLEPJE. Dat was zo cool. Eigenlijk ook wel weer raar, dat men vroeger wel zonder mobiele telefoon kon leven en het nu niet meer kan… Waar is de tijd.

 29. Sarah
  januari 7, 2015 / 17:20

  Mijn eerste telefoon was een afdankertje toen ik 21 was. De tijd voor die telefoon herinner ik me als veel fijner. Op dit moment heb ik een ander afdankertje: ik kan ermee bellen en sms’en.

 30. januari 7, 2015 / 17:28

  Wat een geweldig filmpje! Die reacties zijn inderdaad onbetaalbaar :-) prachtig.
  Ik was 15 toen ik mijn eerste mobiele telefoon kocht; een Nokia 3410. En trots dat ik was, want bijna iedereen had een 3310 maar ik had een nieuwer model!!!! wooow. Heb inmiddels heel wat telefoons versleten en sinds kort dan eindelijk een Iphone :-)
  Gek eigenlijk, dat zelfs wij ons een leven zonder mobiele telefoon niet meer voor kunnen stellen. Niet eens meer met een “3310” zonder kleurenscherm en camera.

  Leuke blogpost!

 31. januari 7, 2015 / 19:11

  Wat een heerlijk artikel en zo herkenbaar. Ik kreeg mijn eerste telefoon (de koelkast geheten Libertel Maxon) in 2000 omdat ik vanaf toen met de trein en bus naar het MBO ging. Oh wat was ik er blij mee! Na twee jaar gaf deze de geest en daarna heb ik nog de welbekende Nokia 3310 gehad (twee keer zelfs want de 1e werd gestolen…wat een drama was dat toen!), twee verschillende Samsung klaptelefoons (was toen heel hip ;)) en een Nokia N70 gehad. Daarna ben ik ook over gegaan op Iphone. Ik heb mijn oude 3310 en N70 en de tweede Samsung klapper hier zelfs nog liggen.

  Het is erg maar ook ik kan me een leven zonder mobiel niet meer voorstellen. Ik vind het niet erg als ik hem eens een keer ben vergeten (al ben ik dan vooral bang dat ik ‘m kwijt ben) maar helemaal zonder, ik zou er niet meer aan moeten denken…xx

 32. januari 7, 2015 / 19:51

  Ah, zo herkenbaar! Mijn eerste telefoon was een oude telefoon van mijn moeder, waar ik alleen mee kon bellen en smsen, de spelletjes deden het niet eens. Inmiddels is mijn iPhone niet meer weg te denken uit mijn leven, kan me niet voorstellen dat ik ooit nog zonder telefoon kan.

 33. januari 8, 2015 / 00:29

  Mijn eerste telefoon was nog echt zo’n enorme koelkast waar je alleen nog nummers in kon zien (geen schermpje). Had ik van mijn opa gekregen (dus dat moet voor 2000 geweest zijn). Ik had hem helaas in de trein laten liggen en nooit meer teruggevonden.

 34. Joyce
  januari 8, 2015 / 06:17

  Mijn eerste telefoon was een nokia 3410, met frontje van me to you beertjes (de tijd dat frontjes nog hip waren). Tot deze werd gestolen op het strand. Ik vond het voor mn frontje nog het ergst!
  Daarna nog de lg chocolat, een siemens, een blackberry, een roze nokia en een samsung galaxy s2 gehad en tot op de dag van vandaag doe ik het met een iphone 4. Tot mijn apps het waarschijnlijk niet meer doen, aangezien ik al een hele tijd geen nieuwe ios meer kan downloaden. Mijn volgende telefoon moet ik in de toekomst nog uitzoeken.

 35. Danielle
  januari 8, 2015 / 06:26

  Jaaa haha, mijn eerste telefoon was een nokie 3310. Overgenomen van een vriendin toen ik 15 was. Ergens in 2001 of 2002 ofzo. Vet cool. De eerste dag had ik m mee na school, ging ie af in de les, wist ik niet hoe t geluid uit moest, haha!! Maar hij is ook wel s TWEE METER na beneden gevallen op n STENEN VLOER. Maakt niet uit. Hij overleefde alles…
  Mn iphone is n keer uit mn auto gevallen op straat. Hele achterkant stuk! Gelukkig bestaat er tape hihi.

 36. januari 8, 2015 / 09:34

  Mijn eerste telefoon was een Trium, maar dat was ook in 1999 of 2000 :) Ik heb daarna nog aardig wat Nokia’s en Samsungs gehad, maar ik ben zo ontzettend blijf dat ik over ben naar de iPhone! Nooit meer zonder!

 37. januari 8, 2015 / 10:12

  Ik had mijn allereerste telefoon in 2001 geloof ik, zo’n oldschool Nokia 3310 waar je eindeloos snake op kon spelen en uiteindelijk ook frontjes van kon verwisselen. Cool! Hierna heb ik ontelbaar veel telefoons gehad: twee samsungs, één alcatel, twee sony ericsson en de BlackBarry Bold die toen nét uitkwam (waar ik overigens totaal geen problemen mee had, best een fijn ding) en uiteindelijk de iPhone 4s en 5s. Ik heb hetzelfde als jij met de abonnementen.. mijne verloopt dit jaar september dus dan is er weer een nieuwe release van de iPhone!

 38. januari 8, 2015 / 16:55

  Ha wat grappig, mijn eerste mobiele telefoon was precies dezelfde als die van jou, ook met diezelfde aanbieding van AH gekocht!

 39. januari 8, 2015 / 22:37

  Wat leuk om te lezen, mijn eerste telefoon was een grote Motorola die van mijn vader was geweest, maar hij was heel mooi metallic blauw.

 40. Lilian
  januari 8, 2015 / 23:16

  Nokia 6111, er kon 1 heel liedje op, goede tijden :’)
  mijn iphone is ondertussen ook vast gegroeit aan mn hand, toch lijkt het mij wel een uitdaging om bijvoorbeeld een week zonder mobiel/computer/tv te doen. Ik denk dat het nooit gaat gebeuren…

 41. jessika
  januari 9, 2015 / 08:17

  Ik heb ook een Siemens MC60 gehad, en cool dat ik die vond….(toen :P)!
  Volgens mij waren de foto’s zo wazig dat je nog net kon zien wie er op stond
  hahah jeugd sentiment ;)

 42. Anna
  januari 9, 2015 / 18:23

  Laatste ‘echte’ telefoon? Zijn iPhones geen telefoons meer tegenwoordig?

 43. januari 10, 2015 / 15:29

  Ik ben natuurlijk een stukje jonger (1999) en kreeg in groep 8 (2010) voor het eerst een mobieltje, zo’n heel oud ding dat m’n oma niet meer hoefde. Ik weet nog wel hoe cool ik dat vond, dat je dan kon sms’en – en spelletjes kon spelen, en gewoon ‘iets voor jezelf’ had waar je random dingen in kon opschrijven. Daarna ging ik over op een Samsung Star – volop sms’en met vriendinnen en heel veel foute selfies maken, maar nog geen internet, al heb ik er wel drie maanden onbeperkt 3G op gehad omdat dat destijds met een bepaalde bundel nog maar €10(!) kostte. Ging natuurlijk retesloom, maar het was al heel wat. De introducering van de smartphone heb ik natuurlijk wel gewoon meegemaakt, inderdaad wel bijzonder dat de huidige generatie niet anders gewend is dan smartphones.