LET’S TALK ABOUT: Mijn eerste grijze haar

Ik trof dit weekend mijn eerste grijze haar aan in mijn haar. Ik schrok me het leplazerus. Een dag eerder had ik de eerste grijze haren in mijn moeders kruin aangetroffen, toegegeven, het was er meer dan een, maar toch. Ik ben 28, mijn moeder is 56, ze is twee keer zo oud als ik en ik was er – wellicht een beetje voorbarig – vanuit gegaan dat ik de komende twee decennia nog niet met een grijze haar geconfronteerd zou worden.

Iedere keer als ik een betoog las van iemand die zijn eerste grijze haar vond dacht ik, big deal, waar maak je je druk om. Grijs worden we allemaal, toch? En zo erg is het nou ook weer niet. Weet je wat pas erg is, mensen die hun eerste grijzen haar nooit krijgen omdat ze niet eens volwassen mogen worden. Maar weet je wat het is, ik had gewoon niet verwacht dat ik een grijze haar zou hebben op het moment dat ik nog steeds puistjes heb. Ik bedoel… hoe is dat eerlijk?* Ik heb het gevoel alsof ik net ben afgestudeerd (in werkelijkheid is dat ook alweer acht jaar geleden) en dat ik nog zo ‘jong’ ben. Ik had met deze fase in mijn leven gewoon nog geen grijze haren geassocieerd. Terwijl het eigenlijk helemaal niet zo gek is en ik over 16 maanden dertig word. Misschien moet ik gewoon accepteren dat ik ‘ouder’ word.

Anyway, het eerste dat ik deed toen ik mijn ‘grijze haar’ ontdekte, was mijn moeder bellen. En dat ging ongeveer zo.

Ik: ‘Mam, ik heb een grijze haar’
Mama: ‘Oh echt haha’
Ik: ‘Mammmmm dit is serieus’
Mama: ‘Misschien is het gewoon een ontkleurde haar, misschien is ‘ie gewoon blond’
Ik: ‘Nee hij heeft een heel andere structuur’
Mama: ‘Ik had een oma die was op 32ste helemaal grijs’
Ik: ‘Maaaammmmmmmm’
Mama: ‘Het was heel mooi hoor’
Ik: ‘Dit is niet wat ik nu wil horen’
Mama: ‘Bewaar hem maar goed, dan kunnen we hem in je babyboek plakken naast je eerste plukje haar’
Ik: ‘Nogmaals, dit is niet grappig’
Mama: ‘Plan nou maar een afspraak bij de kapper dan kan die goed kijken of het echt grijs is’
Ik: ‘Ja hij is er al lang uit natuurlijk’
Mama: ‘Ja maar misschien zijn er nog wel meer…’
Ik: ‘Volgens mij zie ik er nog een’
Mama: ‘Je kunt altijd nog je hele haar verven….’

Halleluja, ik had niet verwacht dat ik als zo’n drama-koningin zou reageren op mijn eerste grijze haar, maar ik had ook eerlijk gezegd niet rekening gehouden met het feit dat ik hem op mijn 28ste al zou aantreffen op mijn hoofd. Ik probeer het nog steeds een klein beetje te ontkennen, misschien was het wel wat mijn moeder zei, een ontkleurde haar met een andere structuur? Ondertussen heb ik wel meteen een afspraak bij de kapper gepland. Niet om mijn hele haar te verven, maar wel voor wat nieuwe highlights. Ik twijfel nog of ik de kapper ga vragen of ze grijze haren ziet*, ik weet niet of ik met die waarheid geconfronteerd wil worden. Soms is het beter om je kop gewoon lekker in het zand te steken en net te doen alsof er niets aan de hand is. Ik bedoel; die ‘bijzondere’ haar zat er vast al maanden en ik ben die maanden ook prima doorgekomen. Toch? Toch?

Heb jij je eerste grijze haar al ontdekt? En zo ja, was jouw reactie net zo dramatisch als die van mij?

Liefs,
Annemerel

*Annemerel, over eerlijk gesproken, weet je wat pas oneerlijk is? Mensen die NOOIT GRIJZE HAREN ZULLEN KRIJGEN OMDAT ZE DIE LEEFTIJD NOOIT ZULLEN BEHALEN. Jeeezzzzzzz

** Ik schreef dit stuk van het weekend, een paar uur nadat ik mijn eerste grijze haar ontdekt had (compleet hysterisch). Gisteren ben ik naar de kapper geweest en ook al wilde ik het eerst niet vragen, heb ik het toch maar gedaan. Mijn vermoeden werd bevestigd. Ik heb inderdaad een paar grijze haren. Ik probeer hier rustig onder te blijven, zodat mijn grijze haren me geen extra grijze haren op zullen leveren. Wens me succes.

Delen:

30 Reacties

 1. Marjolijn
  januari 25, 2018 / 12:17

  Haha, ik zal je gerust stellen.. ik heb ze ook.. al een aantal jaren ?.. Ik gok dat het 4 jaar geleden was dat ik in de kappersstoel zat, bij mijn nicht, en zij ontdekte ze.. ik schrok me kapot! Ik was toen 22!! Bizar…. Ik gooide het er maar op dat ik voor de 3e x tante was geworden & dat “tante zijn” toch wel een taak op zich is.. haha..
  Maar gewoon een kleurtje erover heen gooien & niemand die t meer ziet??? ..

  Enne.. hoop dat het bij de fysio goed is gegaan & dat het meeviel met die vervelende naald?!!
  Kijk weer uit naar je volgende vlog(s)!!??

 2. xAmberc
  januari 25, 2018 / 12:21

  Ik heb rood haar en ze zeggen dat je dan niet echt grijs krijgt, maar meer zilver/roze achtig. Dus ik ben heel benieuwd.

  • Patricia
   februari 5, 2018 / 10:06

   Oh zo herkenbaar! Ik kwam mijn eerste grijze haar ook rond die leeftijd tegen en vond het vreselijk en schaamde me zo erg! Ik heb rood haar van mijzelf en een kleur die niet te vinden is in een verpakking verf en om elke keer naar de kapper te gaan word me te kostbaar in geld maar ook in tijd.

   Ik vind het nog steeds vreselijk maar verf het wel in een kleur die redelijk dicht bij mijn Eigen haarkleur ligt.
   Leuk vind ik het nog steeds niet maar heb het inmiddels redelijk geaccepteerd!

 3. januari 25, 2018 / 12:51

  Haha, tja bij mij zijn de eerste grijzen haren ook gesignaleerd. Ik word in februari 28 dus ben er nog vroeger bij dan jij ;). Gelukkig zijn het er enkele en kan ik ze er nu nog gewoon uit trekken.

  Mijn moeder had overigens al op haar 18e haar eerste grijze haren, wat dat betreft doe ik het dan ook wel goed. En ik was er redelijk nuchter onder. Als het echt te erg wordt dan ga ik het gewoon verfen.

 4. januari 25, 2018 / 13:21

  ik heb ze bij mezelf nog niet gespot, heb ik het aan de kapper gevraagd. Dat ik ze niet zie, wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Volgens de kapper heb ik wel een ‘paar haren met pigmentverlies’. Klinkt als: grijs. Gelukkig valt het in blond haar toch minder op, vind ik.

 5. margreet
  januari 25, 2018 / 14:52

  jep, op mijn 25e al… eerst een paar die ik er met een pincet uittrok, nu 10 jaar later is al mijn uitgroei donker- en lichtgrijs. Dus elke 6 weken een kleurtje erin. Vind het vreselijk, maar helaas niks aan te doen.

 6. Stephanie
  januari 25, 2018 / 14:57

  Ik krijg grijze haren van zulk soort blogs….

 7. Rosan
  januari 25, 2018 / 15:12

  Weet niet wat ik erger vind wat grijze haren of dat dune haar wat ik nu heb.
  Bij elke wasbeurt lijkt het alsof ik nog meer haren kwijt ben terwijl dat in theorie vast meevalt omdat je dagelijks zoveel haren verliest per dag.
  Nu was ik het vaak net anti geel shampoo en wat word je haar daarvan juist grijzig :)
  Sommige grijs tinten zijn wel erg mooi eerlijk is eerlijk.

 8. Dagmar
  januari 25, 2018 / 15:13

  Haha ik heb ze al een aantal jaar (ben 30). Mijn oma kreeg pas op haar 50ste (!) haar eerste grijze haren… In het begin trok ik ze er gewoon uit (ik bedoel, ik heb een enorme bos haar en kan wel een aantal haren missen), maar sinds kort ben ik toch maar begonnen met een soort kleurspoeling, gewoon van de drogist overigens. Ik probeer ook altijd te denken aan ‘ergere’ dingen, grijze haren kan je verven en rimpels zijn moeilijker weg te werken (die heb ik gelukkig niet!). Maar natuurlijk bedoel ik ergere dingen die niet cosmetisch zijn en die je zelf ook al aanhaalt.
  Mijn eerste reactie was ook aardig hysterisch overigens, maar stress is ook weer niet goed voor je (krijg je weer (meer) grijze haren van)…

  Hoe dan ook, SUCCES! En grijs haar is toch ook een soort van in toch?

 9. Anneli
  januari 25, 2018 / 15:42

  Hahahaha heel herkenbaar. Ik had een half jaar geleden op m’n 25e mijn eerste grijze haar en ik reageerde echt net zo hysterisch als jij en m’n moeder reageerde ook precies zo nuchter. Ik had op dat moment zelf echt het gevoel van ‘aaah nee vanaf nu gaat het alleen nog maar bergafgwaarts’.

 10. Rosalie
  januari 25, 2018 / 16:07

  Ik kan me je reactie heel goed voorstellen hoor. Ik ben 38 en heb ze nog niet ontdekt. De meeste mensen reageren daar best verbaasd op. Ik ben er erg blij mee. Scheelt weer dure kapperbezoekjes. Mijn vader kreeg ook pas rond zijn 65ste grijzen haren. Mijn moeder was op mijn leeftijd al helemaal grijs. Kan bij mij dus alle kanten op.

 11. januari 25, 2018 / 16:18

  Kreeg ze al op mijn 22e ofzo. En vond het toen ook zo erg. Nu kan ik er niet meer mee zitten, inderdaad, sommige mensen leven helaas niet eens lang genoeg om hun eerste grijze haar te kunnen zien :-(
  Verf het sindsdien. Ben inmiddels 48 dus de periodes tussen het verven door worden steeds korter haha!

 12. Madebyuna
  januari 25, 2018 / 18:10

  Ik heb al 2 jaar onkleurde haren, die dus grijs wit van kleur zijn. Mensen met mijn kleur (donker bruin) hebben het gelukkig al vrij snel. Maar manman toen ik het ondekte gingen ze er direct uit, de meeste nog steeds.. al worden het er nu wel meer. Ik blij erbij ontkleurde haren en geen grijze! Haha.

 13. januari 25, 2018 / 18:12

  Ik heb ze een paar maanden geleden gevonden. Eerst één, toen bleken er toch nog een paar in te zitten, haha. Maar heel lokaal. Anyway, ik ben 25. En ik ben er best nuchter onder, zo opvallend zijn ze (nog) niet :)

 14. Marjolein Kraak
  januari 25, 2018 / 18:29

  Ik ben 47 en de kapper heeft er 6 gevonden. Ik heb er geen problemen mee; op mijn leeftijd is dit normaal en met mijn van nature blonde haar valt het ook niet op.

 15. januari 25, 2018 / 18:35

  Ik ben ietsje jonger dan jij – in april word ik 26 – en ik heb ze tot nu toe nog niet gezien. Maar het maakt me serieus ook helemaal niets uit – nou ja, ik weet niet hoe ik reageer als ik er eentje tegen zou komen nu, maar over het algemeen gezien dan. Ik ben ook opgegroeid met het idee dat het niet erg is om grijs te worden, dat je mooi bent zoals je bent en dat het bij het ouder worden hoort (inderdaad, niet iedereen wordt zo oud), mijn moeder wordt al jaren langzaam grijs (ze is nu 60) en heeft het nooit geverfd. Dat vind ik pas een statement, zo wil ik graag ook zijn :) – Ik heb trouwens niet tegen mensen die hun haar wél verven, dat kan ook supermooi zijn!

 16. Cinthia
  januari 25, 2018 / 18:53

  Ik had een jaar geleden mijn eerste grijze haar, toen was ik 21. Gelukkig zijn er daarna maar een paar meer gevolgd, haha!

 17. Ilse
  januari 25, 2018 / 18:58

  Nog niks ontdekt gelukkig. En ik snap wel dat je je kapot schrok.

 18. januari 25, 2018 / 19:24

  Ik ben 24 en heb er ook al een gespot… Ach joh, zat haren op je hoofd. Maak je niet druk, anders worden het er sneller meer… :)

 19. Jannieke
  januari 25, 2018 / 20:36

  Troost je, ik was 17 en donker haar. Mijn natuurlijke highlights noem ik ze ;-) en ik ben erg blij met mijn kapper, haha.

 20. Robert
  januari 25, 2018 / 20:47

  Eerlijk gezegd was ik trots op mijn eerste grijze ‘wijze’ haar…

 21. Desiré
  januari 25, 2018 / 21:40

  Heel toevallig was ik ook 28 toen ik mijn eerste grijze haar ontdekte! Volgens mij vond ik het niet heel erg maar hoopte ik wel dat er niet snel veel meer bij zouden komen. Nu, 10 jaar later, kan ik ze volgens mij nog op 2 handen tellen ? ik hoef mijn donkerblonde haren gelukkig nog steeds niet te verven ? dus ik hoop dat dit voorlopig zo blijft!

  • Annemerel
   Auteur
   januari 25, 2018 / 22:04

   Dat schept hoop!

 22. Julia
  januari 25, 2018 / 22:08

  Ik heb met mijn 26 jaar nog geen grijze haar gespot bij mezelf gelukkig. Mijn moeder heeft met haar 55 jaar nog steeds geen grijs haar, maar mijn vader was op z’n 30ste al grijs. Ik heb mijn moeders haarkleur, dus fingers crossed haha! Een vriendin van mij had op haar 22 al haar eerste grijze haren, maar nu ze 26 heeft ze nog steeds gewoon bruin haar, met af en toe een grijze haar. Zo snel gaat het dus ook weer niet ;)

 23. Suzanne
  januari 26, 2018 / 09:51

  Al op m’n 19e spotte ik m’n eerste grijze haar en sinds m’n 21e zijn het er zoveel dat ik wel moet verven (want: witgrijs in bruin haar). Gewoon blij zijn dat je blond (en gezond) bent, verder niet druk om maken en zo lang mogelijk wachten met verven :-)

 24. Hjördis
  januari 26, 2018 / 11:01

  Ik vond mijn eerste grijze haar rond mijn 20e. Ik ben intussen 26 en mijn vriend is geregeld de “uittrekker” van dienst. :P

  Ik heb daarnaast zwart haar (natuurlijke kleur), dus elk zwart haartje valt extra op. –‘

 25. Vivian
  januari 26, 2018 / 11:04

  Ik was -schrik niet- 14 ! Ik ben nu 25 en heb zoveel grijs haar (ongeveer 1/3) dat ik het al een paar jaar helemaal verf. Ik heb wel super super dik haar dus naja zo lang het zo blijft heb ik niks te klagen liever dik haar wat ik kan verven dan haaruitval.

  • Annemerel
   Auteur
   januari 26, 2018 / 11:08

   Wooow 14, maar inderdaad zoals je zegt grijs haar kun je verven, haar uitval niet.

 26. Irma
  januari 26, 2018 / 14:29

  Ahhh girl I feel your pain. Ik lees gelukkig dat meerdere brunettes al op hun 22ste de eerste witte haren eruit trokken. Ik trek ze er altijd meteen uit als ik ze zie (we praten hier over haren van 1-2cm). Gelukkig zie je ze niet zitten bij mij omdat ik vrij dik haar heb, anders zou ik verven gaan overwegen. Maar ik wil mijn haren helemaal niet kleuren. Deze maand laat ik ze (ja, deze 10 witte sprietjes) gewoon groeien en dan kan ik ze er zelf gemakkelijk uit trekken.

 27. Liz
  januari 26, 2018 / 18:49

  Ik had mijn eerste grijze haar toen ik 23 werd. :( Ik ben nu 26. Ik heb nog steeds niet heel veel grijze haren maar wel net genoeg dat ze opvallen. Ik kleur nu dus elke 6 weken mijn haar, waarvan ik de laatste 2 weken zo’n coverspray gebruik. Dat suckt echt en ik schaam me dood.