LET’S TALK ABOUT: Loud About Girls

 photo 201410-ZMB-05.jpg

Sponsored – Hillary Clinton kan in november tot eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten gekozen worden. Neelie Kroes die pas op haar 73ste nog Europees Commissaris van de digitale agenda was en nu op haar 75ste verkozen is tot voorzitter van de beleidsadviesraad van taxibedrijf Uber. Arianna Huffington die vijftien boeken schreef en meer dan elf jaar aan het roer stond van The Huffington Post. Allemaal vrouwen waar ik tegenop kijk. En die ervoor zorgen dat ik trots ben op mijn eigen geslacht.

Nu vind ik niet dat je persé zulke ambities moet hebben, niet als vrouw, niet als mens, maar ik vind het wel heel fijn dat vrouwen zoals Hillary, Neelie en Arianna bestaan. Maar terwijl er in de westerse wereld steeds meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen ontstaat, zijn we er nog lang niet. Om wat voor reden dan ook zijn er nog steeds veel meer mannen die belangrijke functies bekleden en worden mannen vaak meer betaald, ook al doen ze precies hetzelfde werk als een vrouw.

Hoewel ik dit echt heel erg vind, staat dit in schril contrast met de rechten die vrouwen in andere delen van de wereld hebben. Of beter gezegd… met de ontbrekende rechten.

 photo 201109-ZMB-137.jpg

700 miljoen vrouwen wereldwijd zijn voor hun achttiende getrouwd. Ieder jaar worden 14 miljoen meisjes gedwongen – of ze voelen zich genoodzaakt – om te trouwen. In Zambia bijvoorbeeld worden meisjes vaak voor hun zestiende al uitgehuwelijkt. Armoede, gebrek aan onderwijs, discriminatie, cultuur en gebrek aan goede wetgeving zorgen ervoor dat kindhuwelijken nog steeds aan de orde van de dag zijn. Een totaal onvoorstelbare situatie voor een Westers meisje zoals ik wiens grootste zorg het op dit moment is dat ze fit genoeg is om een goede marathon in Chicago te kunnen lopen. Als je (of in ieder geval ik) te lang over deze ongelijkheid na gaat denken vraag je je wellicht af waar je eigenlijk mee bezig bent.

Het meest verschrikkelijke aan dit verhaal; in delen van Zambia ondergaan meisjes tussen hun twaalfde en vijftiende een geheim initiatieritueel dat zo’n drie maanden duurt. Tijdens dit ritueel worden meisjes voorbereidt op hun rol als echtgenote en krijgen ze les in het behagen van de man in de slaapkamer. Na deze periode worden de meisjes op deze onderdelen ‘getest’ door een volwassen man. In Nederland doen we aan het eind van de middelbare school eindexamen, in Zambia moeten meisjes aan het einde van hun ‘studie’ bewijzen dat ze een man kunnen behagen in de slaapkamer. Naast dat dit natuurlijk te bizar voor woorden is, houden sommigen hier een HIV-infectie, een andere SOA of een zwangerschap aan over.

 photo 201210-ZMB-33.jpg

Plan Nederland probeert de situatie in Zambia te verbeteren en werkt samen met de gemeenschappen aan een nieuw initiatieritueel, dit is door veel gemeenschappen al aanvaard. Bij dit ritueel leren meisjes alles over het huishouden, maar ook over de rechten van meisjes, hygiëne en zelfrespect. Dingen die daadwerkelijk nuttig zijn voor meisjes om te leren. Ook zetten ze opvanghuizen op voor meisjes die dreigen uitgehuwelijkt te worden. De meisjes zijn veilig in die huizen, gaan naar school en kunnen niet uitgehuwelijkt worden.

Volgende week dinsdag, op 11 oktober, is het Wereldmeisjesdag. Om aandacht te vragen voor de situatie in Zambia en om geld in te zamelen voor de opvanghuizen zit Plan-ambassadeur Niels Geusebroek die dag in de ochtendshow van Veronica om over de actie en het belang hiervan te praten. Daarna zullen Plan-ambassadrices Giovanca, Sabrina Starke en Elske DeWall een medley zingen van hun favoriete girl-powersongs. ’s Middags zal Giovanca de medley zingen op een station in Amsterdam, Sabrina Starke zingt in Den Haag en Elske zingt de medley in Utrecht.

Ook jij kan Plan Nederland helpen. Van 4 tot en met 23 oktober kun je het woord GIRLS sms’en naar nummer 4333. Je doneert hiermee €1,- aan het goede doel. Elke donatie wordt verdubbeld en de gehele opbrengst komt ten goede aan het project van Plan tegen kindhuwelijken in Zambia. Super slimme actie van Plan, want serieus die ene euro meer of minder, die merk je toch niet op je telefoonrekening? En mij geeft zo’n donatie – hoe klein het ook is – toch altijd een fijn gevoel. Je redt er de wereld niet mee, helaas, maar die euro is in ieder geval goed besteed. Wil je meer lezen over de actie, klik dan hier.

Dus laat je horen voor de meisjes, GET LOUD ABOUT GIRLS!

Liefs,
Annemerel

Plan Nederland is in 1975 opgericht en is lid van de wereldwijde organisatie Plan International. Plan werd in 1937 opgericht door Brits oorlogscorrespondent John Langdon Davies die zich het lot van kinderen in de Spaanse Burgeroorlog aantrok. Plan is een internationale, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie. Plan werkt aan duurzame armoede bestrijding en betere levensomstandigheden voor kinderen in ontwikkelingslanden, met speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Meer lezen over Plan Nederland doe je hier.

Delen:

12 Reacties

  1. oktober 4, 2016 / 10:07

    Wat een mooie samenwerking is dit Annemerel. Vreselijk dat dit soort dingen gebeuren.. Je kunt er echt met je kop niet bij. En wij maar zeuren over onze ‘oh-zo grote problemen’. Ik ga zeker een paar smsjes sturen, die paar euro kunnen inderdaad veel mensen best missen! X

    • oktober 4, 2016 / 14:49

      Geweldig Rosie, hartstikke bedankt voor je steun! :)
      Groetjes, Stijn van Plan

  2. Gunther Mulder
    oktober 4, 2016 / 10:43

    Goed dat hier aandacht aan wordt besteed, maar waarom moet dat in de vorm van een gesponsorde bijdrage? Dat doet mij toch enigszins twijfelen aan de oprechtheid van het stuk.

  3. Kate
    oktober 4, 2016 / 10:53

    Goed dat je hier aandacht aan besteedt. Maar, dat ‘initiatieritueel’ moeten we gewoon noemen wat het is: verkrachting. Dat is geen kritiek op jou hoor, ik denk dat veel van ons (omdat de realiteit zo verschrikkelijk is) de neiging hebben om over dit soort dingen een beetje verhulde taal te gebruiken!

    • Annemerel
      Auteur
      oktober 4, 2016 / 13:51

      Goed dat je dit zegt, het is inderdaad gewoon regelrechte verkrachting…

  4. Jolien
    oktober 4, 2016 / 13:40

    Goed dat je hier aandacht aan besteedt, Annemerel! Het maakt je (mij iig) weer even dankbaar voor de dingen die we vaak als vanzelfsprekend aannemen.

    • oktober 4, 2016 / 14:57

      Inderdaad een goede eye opener, toch Jolien? :)
      Stuur je ook een sms’je, zodat we meisjes een betere toekomst kunnen geven (en zodat je kans maakt op een huiskamerconcert van Giovanca, Sabrina of Elske)?
      Groetjes, Stijn van Plan

  5. Eline
    oktober 4, 2016 / 15:19

    Mooie samenwerking, Annemerel :) Wil toch nog wel iets opmerken. Je zegt: ‘Naast dat dit [verkrachting/”initiatieritueel”] natuurlijk te bizar voor woorden is, houden sommigen hier een HIV-infectie, een andere SOA of een zwangerschap aan over.’ Verkrachting heeft niet alleen lichamelijke gevolgen, maar ook psychische. Denk aan een angststoornis, depressie of posttraumatische stressstoornis. Laten we die vreselijke psychische gevolgen ook niet vergeten.

    • Annemerel
      Auteur
      oktober 4, 2016 / 21:16

      Helemaal gelijk!

  6. Minke
    oktober 5, 2016 / 07:54

    Wat goed dat je hierover schrijft! Er is (helaas) nog zoveel te verbeteren voor meisjes en vrouwen wereldwijde!

  7. oktober 5, 2016 / 12:37

    Mooie samenwerking! Er is daar zoveel waar wij eigenlijk totaal geen weet van hebben, terwijl we er misschien wel iets in kunnen betekenen. Goed dat er dan organisaties zijn die daarin gespecialiseerd zijn en zich ervoor inzetten.

  8. Ilse
    oktober 5, 2016 / 22:51

    Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik heb een sms’je gestuurd!