LET’S TALK ABOUT: Living well when you think you’re to busy to live well

 photo IMG_2156.jpg

Begin dit jaar schreef ik over mijn health-crusade. Na een paar maanden slecht eten en gewoon niet zo goed voor mezelf zorgen, was het tijd om alles weer een beetje in balans te brengen. Eind december en in januari en februari focuste ik zo veel mogelijk op gezond eten en goed leven. En met resultaat, ik zat binnen no-time op mijn streefgewicht en voelde me gezonder dan ooit. Maar ja, dan komt het volgende (en veel lastigere) stadium, het volhouden.

Eén keer heb je een uitschieter en eet je een hele reep Milka (300 gram) in een dag. Je denkt, maakt niet uit, morgen weer een dag. Maar de volgende dag is er wel weer iets anders dat je uit balans brengt. Een druk schema, geen tijd om boodschappen te doen, een ongelooflijke hunker naar ‘slecht’ eten. Ik had een periode van zo’n 2-3 weken die ik het liefst zou vergeten, van begin april tot twee weken geleden. Maar ik vergeet die periode niet, want dit zijn juist de periodes waarvan we leren.

Het is net zoals met hardlopen, een trainingsrun waarin je een PR loopt en waarin alles makkelijk gaat, daar leer je helemaal niks van. Je wordt pas sterker van de trainingen waarin alles klote ging, maar waarin je toch doorzette. Die trainingen zorgen ervoor dat je op race-day volledig bent voorbereid. En zo gaat dat met alles in het leven. Ook met gezond leven. Die periode had ik beter misschien over kunnen slaan, maar inmiddels ligt die periode achter me. Ik had ook in die negatieve spiraal kunnen blijven zitten, dan had ik me nu waarschijnlijk nog rotter gevoeld. In plaats daarvan ging op een gegeven moment de knop weer om. “Hé An, eerst even voor jezelf zorgen voordat je die 100ste opdracht aanneemt. Denk je nu echt dat je nog goed werk kunt leveren als je jezelf zo laat verloederen?”

Mijn koelkast ligt nog steeds niet vol, maar ik zorg dat er altijd genoeg in huis is. Ik heb mijn bananen, eieren, havermout en kaneel voor mijn bananenpannenkoeken (ontbijt), ik lunch nog steeds met rijstwafels, zalm en avocado en er staat altijd soep van de Soepfabriek in mijn kast, voor het moment dat ik echt trek krijg. Eten maak ik regelmatig zelf, maar ik bestel ook genoeg. GreenBowl in Den Haag maakt heerlijke salades en bij mijn supermarkt haal ik heerlijke verse sushi. En een paar keer per week eet ik bij mijn ouders, waar er altijd wel iets van groenten op het menu staat. Als ik onderweg ben neem ik vaak een sapje met groenten en fruit en ik heb altijd iets van een havermoutkoek of stuk bananenbrood in mijn tas, mijn auto ligt vol met noten, speltcrackers en bananen (die lag een paar weken geleden vol met autodrop en werther’s originals).

Mijn acné is op zijn retour. Mijn buik hoef ik niet meer in te houden om hem plat te krijgen. En ik voel me gewoon beter.

Dus wat hebben we hiervan – alweer – geleerd? Goed voor jezelf zorgen loont. Tijd besparen op slaap en eten is het domste wat je kunt doen. Daar bespaar je dus geen tijd mee, daar raak je eigenlijk gewoon tijd door kwijt. Ik denk dat als ik maar vaak genoeg deze fout maak, ik het uiteindelijk misschien écht nooit meer ga doen.

Liefs,
Annemerel

Delen:

25 Reacties

 1. mei 10, 2015 / 17:37

  Mooi geschreven! Fijn dat je zo’n balans kunt vinden tussen je werk en gezond leven. En iedereen heeft periodes die minder zijn maar he daar leren we allemaal van!

 2. mei 10, 2015 / 17:38

  Ik vind goed eten ook zo lastig als ik niet thuis ben. Als ik veel tijd heb en thuis ben dan vind ik het zo fijn, maar zodra ik onderweg ben gaat het altijd mis. En als je dan moe thuiskomt.. Maar ik merk het verschil meteen! Dit had ik even nodig als motivatie om er weer beter op te letten ;)

 3. mei 10, 2015 / 17:51

  Herkenbaar, maar goed dat je jezelf er bewust van bent/blijft. Op naar een lange periode ‘up’!

 4. Lara
  mei 10, 2015 / 17:54

  Goed stuk!! Goed voor jezelf zorgen is idd heel belangrijk. Gelukkig kunnen we altijd leren als we weer eens de fout in zijn gegaan ;)

 5. mei 10, 2015 / 17:58

  Ja, het gaat met vallen en opstaan. Maar of we het ooit echt helemaal leren? Ik betwijfel het ;)

 6. mei 10, 2015 / 18:09

  Herkenbaar! Je kan soms in zo n negatieve spiraal zitten als het op ete aankomt (pun intended). goed dat je het gezonde eten weer hebt opgepakt!

 7. mei 10, 2015 / 18:13

  Dat heb je heel mooi geschreven!

 8. Ilse
  mei 10, 2015 / 18:30

  Zo waar, ik heb de afgelopen weken het hardlopen verwaarloosd vanwege wat redenen.
  Deze week krijg ik mijn steunzolen binnen en ga ik echt weer hardlopen!

 9. mei 10, 2015 / 18:50

  Mooie boodschap! Je wil inderdaad vaak dat alles goed gaat, maar van mindere periodes en van fouten kun je juist veel leren.

 10. mei 10, 2015 / 18:55

  Erg herkenbaar, die periodes

 11. Mannon
  mei 10, 2015 / 20:07

  Herkenbaar! Kleine fout in je titel; het moet ’too busy’ zijn ;-)

 12. mei 10, 2015 / 20:35

  Mooi stuk :-) Als je niet goed voor jezelf zorgt merk je misschien niet echt hoe veel invloed het heeft, tot je wél voor jezelf gaat zorgen en merkt hoeveel fijner en beter dat eigenlijk is!
  Hoop voor je dat je dit de komende tijd fijn vol kunt houden!

  Liefs, Kim

 13. mei 10, 2015 / 21:25

  Herkenbaar, ik heb deze week ook een kleine terugval. Fijn om te lezen dat anderen dat ook hebben, dat het normaal is. Gaan we er volgende week weer hard tegenaan.

 14. Pien
  mei 10, 2015 / 21:31

  Dit is zo herkenbaar!! Ik heb nu 2 dagen door stress en reizen als een nijlpaard gegeten en ik zit nu nieeet echt lekker in mn vel. Al snel ga je dan een negatieve spiraal in omdat “het nu toch al fout gaat, dan kun je maar meteen die hele reep chocola opeten” ik ga morgen weer normaal doen :)

 15. mei 10, 2015 / 22:25

  Oh yes zo herkenbaar maar zodra de knop is dan zit ik er volledig goed in. Ik plan een cheat day eens per week in dan hunker ik doordeweeks niet meer en kijk ik uit naar al het lekkers wat ik zaterdagavond “mag” eten.

 16. mei 10, 2015 / 23:36

  Herkenbaar, maar goed dat je je er zo bewust van bent! Hou vol :D

 17. mei 11, 2015 / 08:22

  Heerlijk dat je goed in je vel zit en dat het beter gaat met je acne. Gezond leven is in drukke periodes inderdaad super moeilijk…

 18. mei 11, 2015 / 09:16

  Ik herken het helemaal. Jezelf wegcijferen in tijden van drukte, want dat is eigenlijk wat je doet. Het lijkt zo onschuldig, maar voordat je het weet zit je in een verkeerde flow. Jezelf prioriteit maken en op nr. 1 zetten is denk ik the key. Je uurtjes slaap net zo belangrijk vinden als je werk :) Bij mij gaat het ook nog steeds met vallen en opstaan ..

 19. mei 11, 2015 / 09:19

  Ik vind het heel knap van je dat je zo gedisciplineerd bent, maar vind het altijd jammer om te lezen hoe belangrijk voedsel en sport in een leven kan zijn. Ik geniet nu veel meer van alles dan toen ik veel sportte en op mijn eetpatroon lette. Maar misschien past dat ook wel beter bij mijn leven.

 20. Danielle
  mei 11, 2015 / 09:24

  Wat goed dat je het zo bekijkt! En tijd besparen op slaap en eten moet je inderdaad altijd terug betalen in tijd dat je je ellendig voelt. Verspilde tijd dus uiteindelijk ;)

 21. Kirsten
  mei 11, 2015 / 09:32

  *too busy

  • Eva
   mei 11, 2015 / 15:20

   Haha ja dat viel me ook al op

 22. mei 11, 2015 / 22:38

  Op korte termijn is het inderdaad vaak de makkelijkste keuze om iets ‘makkelijks en snels’ te nemen, en ik vind het totaal niet gek dat je met zo’n druk leven daar voor zou willen gaan. Knap dat je daar ook nog in weet te investeren :)

 23. Anneroos
  mei 12, 2015 / 17:07

  Ik heb ook net zo’n periode achter de rug, maar ben er nu echt klaar mee en sinds vanmorgen heb ik het roer om gegooid. Nu hopen dat ik het vol houdt. Knap hoe jij die balans kan vinden

 24. mei 12, 2015 / 18:42

  Dit klopt zo erg! Ik voel me veel beter als ik ‘goed’ voor mezelf zorg!!