LET’S TALK ABOUT: How to lose 20 pounds in one year

 photo IMG_2627.jpg

Het afgelopen jaar verloor ik tien kilo gewicht. Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik dat in vredesnaam gedaan heb. Begin dit jaar begon ik aan mijn health-crusade, inmiddels zijn we dus bijna een jaar verder en hoewel ik niet iedere dag gezond leef, ben ik gezonder, fitter en lichter dan de afgelopen jaren. Laat ik voorop stellen dat ieder lichaam anders is en dat ieder persoon anders is. Wat voor mij werkt, kan voor jou een tegengesteld effect hebben, of gewoon helemaal geen effect. De titel van deze blog is dan ook nogal misleidend, maar goed, hij trok je aandacht wel he ;-). Toch lief dat ik je nog voor de ‘read more’ knop waarschuwde, je kunt nu nog terug!

Maar wat heeft er nu zo goed gewerkt voor mij? Ik zal het allemaal op een rijtje zetten…

– Allereerst is het belangrijk om te weten dat ik eind 2014 voor mijn doen te zwaar was. OK, 70 kilo bij 1.77m is alles behalve overgewicht en voor velen zal het een gezond gewicht zijn, maar voor mij is het dat niet. Het was het resultaat van heel veel Oreo’s, Milka, zakken chips en een liter Cola per dag. Mijn migraine-dieet. Ik zat in een vicieuze cirkel, als ik dit niet at of dronk kreeg ik koppijn, maar hier kreeg ik ook koppijn van. Super ongezond. Iedereen begrijpt dat wanneer je die dingen laat staan je gewicht zult verliezen.

– De knop ging om toen ik voor de Metro Fit & Healthpagina mocht gaan schrijven. Ik dacht… dit kan toch niet? Ik leef helemaal niet gezond op dit moment en ik moet mensen gaan vertellen hoe ze gezond kunnen leven. Dat slaat nergens op. Niet dat de knop makkelijk omging hoor, het duurde nog een paar weken voordat ik ook daadwerkelijk gezonder ging leven. Daar had ik eerst even een realitycheck op de weegschaal voor nodig. Ik had al tien maanden niet op een weegschaal gestaan en toen ik daar voor het eerst op ging staan en zag dat het eerste getal een 7 was, was ik zo geschrokken dat ik spontaan fanatiek werd.

– De eerste weken waren het zwaarst, ’s ochtends werd ik al chagrijnig wakker. Ik was gewend om gewoon de hele dag te eten waar ik zin in had, nu dat niet meer mocht vond ik het leven ineens een stuk minder leuk, dramaqueen. Maar goed, daar moet je doorheen. Hoe ik het dragelijk maakte? Ik zorgde dat de vijf/zes momenten waarop ik at ook echt feestjes waren, ik at gewoon geen dingen die ik niet lekker vond. Dus ik ontbeet met bananenpannenkoeken, lunchte met rijstwafels met avocado en zalm en at ’s avonds een heerlijke goedgevulde salade met zelfgemaakte dressing. Tussendoor at ik noten, fruit of een lekkere soep. Cola zat een dikke vette ban op, maar wijn dronk ik wel gewoon. Ik zorgde dat ik de hele dag lekker veel thee dronk, zodat ik dorst niet voor honger zou kunnen verwarren. Ik at minder koolhydraten, waardoor ik uiteindelijk minder calorieën binnen kreeg.

– In de eerste zes weken viel ik meteen al vijf kilo af, in de twee maanden erna gingen er nog twee achteraan. In april/mei kwamen er langzaam weer twee bij omdat ik iets minder gefocust was op gezond eten, maar 65 kilo was nog steeds een heel mooi gewicht. Toen ik eind juni begon aan mijn marathontraining viel ik weer wat kilo’s af. Normaal kom ik van marathontraining juist aan, maar dit keer zorgde ik er voor dat ik dus niet meer ging eten tijdens mijn training, wat ik andere jaren wel deed. Zo ben ik die laatste vijf kilo ook verloren. Maar ik denk dat er van de winter wel weer twee bij zullen komen hoor. En dat is absoluut niet erg, ik denk dat 62/63 een heel mooi gewicht is voor mij.

– Halverwege mijn vakantie in Italië verloor ik mijn zin in zoet ineens. Ik had er gewoon geen trek meer in. Ik denk dat het de warmte was. Nu eet ik wel weer koekjes en geniet ik van een heerlijk taartje, maar ik heb er nog steeds veel minder trek in dan ‘vroeger’, ik geloof er oprecht in dat je je lichaam kunt trainen in wat het lekker vindt. Ik eet nu dus een stuk minder suiker en dat zorgt er natuurlijk ook voor dat ik een stuk minder calorieën binnen krijg.

– Ik ben heel erg actief. Doordat ik gezonder leef heb ik meer energie. Ik ben sowieso al iemand die heel de dag door druk is en aan het bewegen is, maar als je minder energie hebt, beweeg je onbewust ook minder. Ik loop niet alleen hard, ik wandel ook vaak als ik ergens naartoe moet, of ik ga een uurtje dansen door mijn kamer. Van dat laatste word ik trouwens gelukkiger dan door naar een serie te kijken.

Maar weet je wat me nu het meeste geholpen heeft? Ik heb het losgelaten. De eerste twee was ik er best wel mee bezig en dat is gewoon niet leuk, daarna ging het steeds meer vanzelf en vanaf april/mei heb ik me eigenlijk weinig meer met mijn gewicht bezig gehouden. Ik ging af en toe op de weegschaal, gewoon om te controleren of ik niet ineens weer heel veel was aangekomen, maar daar bleef het ook wel bij.

Op het moment dat eten een ding wordt, is het gewoon niet leuk meer. Het is veel beter als je er gewoon relaxt mee om kunt gaan, zonder zorgen. Ik heb misschien makkelijk praten, ik heb nooit overgewicht gehad, nooit een serieus probleem en ik hoef er niet heel veel voor te laten om een gezond gewicht te hebben. Maar ik denk nog steeds dat een relaxte benadering van afvallen de beste benadering is. En een realistisch beeld ook.

Kies voor een lichaam waar jij gelukkig van wordt en dan bedoel ik niet alleen dat je gelukkig moet worden van je spiegelbeeld, maar ook van alles wat je er voor moet doen (en vooral laten) om het te krijgen. 

Liefs,
Annemerel

Delen:

26 Reacties

 1. oktober 25, 2015 / 17:18

  Ah, hier was ik inderdaad benieuwd naar ;-) Top! goed gedaan!

 2. oktober 25, 2015 / 17:51

  Leuke foto en goed om te lezen. Het was me al opgevallen dat je een stuk gezonder at ten opzichte van vorig jaar. Goed bezig!

 3. oktober 25, 2015 / 18:01

  Je ziet er onwijs goed uit. Goed dat je dit voor jezelf besloot, je moet immers zelf tevreden zijn met je lichaam!

 4. oktober 25, 2015 / 18:04

  Fijn dat je nu zo goed in je vel zit!

 5. oktober 25, 2015 / 18:06

  Leuk om te lezen. Ik (14) ben sinds dit jaar ook gezonder gaan eten. Snoep, koek, chips ik hoef het niet meer. Zelf gezonde dingen bakken en nieuwe recepten uitproberen is meer mijn ding.

 6. Marleen
  oktober 25, 2015 / 19:03

  Gelukkig hoef ik je advies nu niet toe te passen, alsnog vond ik het interessant om te lezen hoe je het gedaan hebt. Deze vakantie was wel een beetje slecht qua eten voor mij, maar hé: het was vakantie. En het was allemaal super lekker (cheesecake, pompoencake, burgers en frites als lunch…) en ik heb ervan kunnen genieten!
  Morgen ga ik weer ‘gewoon’ doen, haha ;-)

 7. oktober 25, 2015 / 20:00

  Ik hoef het ook niet toe te passen, maar ook ik was benieuwd! Goed bezig hoor, vooral die knop omzetten lijkt me lastig

 8. oktober 25, 2015 / 21:00

  Sterk artikel vind ik! Ik ben heel erg gewend om veel te eten en ook veel zoet; af en toe realiseer ik me wel dat ik dat beter zou kunnen laten zodat het ook echt weer bijzonderder en lekkerder wordt, maar eten is voor mij inderdaad ook iets wat het leven ‘makkelijk’ maakt (gewoon eten waar je zin in hebt) dus ben ik er nooit zo steng in voor mezelf. Ik heb wel echt al heel lang niet meer op een weegschaal gestaan en dat is misschien ook wel deels omdat ik het niet echt wil weten, hoewel ik nu wel lekker in m’n vel zit en gewoon tevreden ben. Dat is eigenlijk belangrijker dan een getal (waar ik soms onbewust toch meer waarde aan hecht).

 9. oktober 25, 2015 / 21:30

  Je ziet er zo goed uit, fijn dat je het hebt losgelaten.. Ik denk dat dit met veel dingen, waaronder gewicht, gewoon ontzettend helpt!

 10. Ilse
  oktober 25, 2015 / 22:33

  Mooi artikel maar door mijn verleden (ik heb een eetstoornis gehad) heb ik geleerd om het getal steeds meer los te laten en daardoor word ik steeds gelukkiger en houd me minder bezig met gewicht en getallen en alles.

 11. oktober 25, 2015 / 23:16

  Ik vind het heel knap An, je ziet er super uit! Ik moet ook weer, ik heb het sinds de bruiloft weer laten versloffen. Ga je tips opvolgen!

 12. oktober 26, 2015 / 07:41

  Een mooi stukje!

 13. Lisanne
  oktober 26, 2015 / 07:48

  Bij mij moet de knop ook echt om, ik zit toch ook bijna op die 70 met mijn 1.78. De eerste keer dat ik de 7 zag schrok ik me dood en sinsdien zit ik er net onder 68/69. Het is zeker geen dramatisch gewicht, maar om goed en gezond in je vel te zitten, is dit voor mij te zwaar. Vanaf nu weer meer opletten en afspraken maken met mezelf voor de komende tijden met verjaardagen en feestdagen. Waarneer snoep ik wel en wanneer niet.

 14. oktober 26, 2015 / 08:31

  Ik denk dat het niet uitmaakt of je wel of geen serieus overgewicht probleem hebt. Dat voelt voor iedereen anders. Of het nu 20 kilo of 2 kilo is. Ik word zelf ook direct alert als ik weer twee kilo ben aangekomen. Dan ga ik meteen weer een stuk meer op mijn eten letten. Ik vind dat je het ontzettend knap gedaan hebt. En ik merk zelf ook dat je steeds minder zin in zoet en vettig krijgt, als je het minder eet.

 15. Zeljka
  oktober 26, 2015 / 09:32

  Leuk en inspirerend verhaal! Dank je wel! Zou je een keertje jouw eet dagboek bij willen houden en posten? Dat lijkt mij leuk om te lezen namelijk en je sportschema natuurlijk.

 16. Marijke
  oktober 26, 2015 / 10:29

  Leuk om te lezen! Is het ook zo dat sinds je gezonder bent gaan eten je huid hierdoor is opgeknapt?

 17. oktober 26, 2015 / 10:36

  Oei nee, je was inderdaad niet echt TE zwaar maar je dieet was inderdaad allesbehalve gezond. Goed dat je de knop hebt omgedraaid en je hele levensstijl zo hebt omgegooid!

 18. oktober 26, 2015 / 11:24

  Hier staat in juni een bruiloft op het progamma waarbij ik natuurlijk mooier en fitter dan ooit in die jurk wil passen. Ik ga bij deze meteen je tips opvolgen en de troep uit huis bannen en lekker ontbijten, lunchen en avondeten. Dankjewel Annemerel voor deze opfrisser!

 19. oktober 26, 2015 / 11:38

  Wat een motivatie! Ik wil ook al een tijdje wat afvallen maar stel het telkens uit. Nu ik dit lees, ben ik weer getriggerd: ik begin vandaag! X

 20. Noor
  oktober 26, 2015 / 14:01

  Leuk artikel!

 21. Hedwig
  oktober 26, 2015 / 21:23

  Je ziet (en zag!) er goed uit met je figuur :) Volgens mij heb je het heel gezond aangepakt. Goed dat je hebt gekozen voor het belang van je eigen gezondheid! Ook al heb ik ook geen overgewicht, het is voor mij inderdaad ook wel gezonder om wat vaker de kruidnootjes en oreo’s te laten staan.. ;) xx

 22. Maaike
  oktober 26, 2015 / 22:25

  Yes, als je er relaxed over bent, werkt het het best! Dit jaar eindelijk alles wat betreft obsessies gedrag met gewicht, eten en sporten los kunnen laten en ben op m’n strakst ooit, en dat MET tiramisu toetjes, Milka/Tony’s chocolade en suikerbrood ;-)

 23. oktober 27, 2015 / 12:50

  Een mooie combinatie van eten en sporten dus. Het is zo obvious maar toch zo moeilijk! Goed gedaan.

 24. Tessa
  oktober 28, 2015 / 07:50

  Hallo realitycheck. Oke je hebt m’n aandacht! Laatste tijd ging het allemaal weer iets te makkelijk wat eten betreft (lees: feestje hier, feestje daar, hapje hier, drankje daar). Knop om en gezonde keuzes maken!

 25. november 11, 2015 / 09:31

  Zelf zag ik onlangs voor het eerst een zes op die weegschaal staan. Ik schrok me rot !!!! Ben nu niet echt fanatiek beginnen diëten, maar probeer gewoon iets minder zoet te eten … Lukt niet altijd. Ik probeer ook weinig op de weegschaal te staan. Zo een getal doet me eigenlijk gewoon slecht voelen ….ik luister gewoon naar mijn kleren

 26. Ichelle
  november 11, 2015 / 10:28

  Wauw knap hoor! Je ziet er goed uit! Heel inspirerend artikel!
  Zelfde probleem, ik kreeg van meerdere mensen in mijn omgeving te horen, dat ik nu echt moest oppassen met eten.
  Ik had ook in geen tijden meer een weegschaal aangeraakt, dus dacht het wordt nu eens tijd en ook ik ben me rot geschrokken (kwam erachter dat ik veel te zwaar was voor mijn lengte en leeftijd)!
  Ben nu ongeveer 3 weken bezig met gezonder eten en meer sporten en ben ongeveer 3 kilo kwijt.
  Ik voel me veel fitter en beter in mijn vel.
  Met deze inspirerende artikelen blijf ik gemotiveerd om het vol te houden! :)