LET’S TALK ABOUT: Goede voornemens, hoe maak je die?

img_2875

Gisteren schreef ik al over mijn goede voornemens. Privé zou ik graag iets meer structuur in mijn leven willen, zodat ik me hopelijk weer wat fitter ga voelen en ik meer tijd over hou voor familie en vrienden. Op zakelijk gebied wil ik minder uitstellen, zodat ik hopelijk meer gedaan krijg in minder tijd en me minder gestrest voel. Het zijn slechts twee goede voornemens, maar ik denk dat ze uiteindelijk op heel veel dingen van invloed zullen zijn. Als het lukt me er daadwerkelijk aan te houden, natuurlijk. Maar goede voornemens, hoe maak je die eigenlijk?

Na zo’n vijftien jaar goede voornemens maken, waarvan het grootste gedeelte op mijn blog gedeeld is*, vind ik mezelf een redelijke ervaringsdeskundige op het gebied van goede voornemens. In 2011 bijvoorbeeld, besloot ik om de hele maand januari geen alcohol te drinken. Was prima te doen overigens, maar denk maar niet dat ik daar de rest van het jaar profijt van gehad hebt. Ik heb geleerd: als ik iets doe met een eindpunt in zicht kan ik het prima volhouden, als ik iets doe zonder eindpunt, dan is het ineens een stuk lastiger. Ook geleerd: je kunt beter iets matigen dan ineens rigoureus het roer omgooien, ik ben vaak genoeg op 1 januari aan een dieet begonnen dat ik precies drie weken kon volhouden.

Een andere fout die ik in het verleden vaak gemaakt heb is het maken van te veel goede voornemens. Hierdoor raakte ik de focus volledig kwijt. Kijk de eerste dagen ging het prima, maar dan was ik ook echt alleen maar met die goede voornemens bezig. Niet echt gezellig en niet bepaald een leven. Dat merkte ik na een paar dagen dan ook en dan liet ik stuk voor stuk de voornemens vallen.

Daarom pak ik het de afgelopen jaren kleiner aan en ga ik voor een of twee goede voornemens. Afgelopen jaar bijvoorbeeld, nam ik me voor om minder tijd aan mijn iPhone te besteden. Dat experiment is redelijk geslaagd, ik leg vaker mijn telefoon weg en ben van een schokkende 20 uur per week op Instagram naar 6 uur op Instagram gegaan. Dat is nog steeds veel, maar hé, het is een gedeelte van mijn ‘werk’. Doordat ik me slechts op enkele dingen focuste was het makkelijker om het vol te houden. Daarnaast zorgde dat kleine dingetje ervoor dat andere dingen ook beter werden, ik kreeg meer gedaan in minder tijd, omdat ik me minder liet afleiden door mijn telefoon, daardoor had ik meer tijd voor familie en vrienden.

Dus, hoe maak je nu dat goede voornemen. Ga bij jezelf na waar de kern van jouw probleem ligt. Dat is niet zo simpel als ik ‘eet te veel daarom vind ik me zwaar en nu moet ik afvallen’. Ga bij jezelf te rade waarom jij te veel eet. Is dat omdat je je rot voelt en je je door eten beter gaat voelen? Pak dat probleem aan. Of is dat misschien omdat je weinig tijd hebt en daarom maar heel veel (slechte) dingen eet op het moment dat je wel eten voor handen hebt. In dat geval is het handig om eens te kijken hoe jij je leven wat meer structuur kunt geven zodat je tijd hebt om goed voor jezelf te zorgen.

Ik weet dat het allemaal niet zo makkelijk is zoals ik het nu zo opschrijf. Ik bedoel, als het echt zo makkelijk zou zijn zou ik met deze kennis ook mega gezond eten en nooit meer ’te druk’ als excuus voor Thuisbezorgd geven. Goede voornemens gaan met vallen en opstaan, je gaat niet in een rechte lijn omhoog, maar als de grote lijn een stijgende is, dan zit je goed. Daarom wil ik ook zeggen: word niet boos op jezelf als het een keertje niet lukt. Die boze gevoelens stimuleren alleen maar andere negatieve gedachten en met negatieve gedachten ga jij de oorlog niet winnen.

Welk “probleem” wil jij in 2017 het liefst aanpakken?

Liefs,
Annemerel

*mijn blog heeft al veertien jaarwisselingen meegemaakt, mijn hemel, mijn blog is deze zomer 14 en ik ben dan 28 en dan blog ik dus echt precies de helft van mijn leven

Delen:

7 Reacties

 1. Ilse
  januari 2, 2017 / 12:53

  Handige tips om je goede voornemens vol te houden!
  Ik wil graag weer regelmatig (3x in de week) gaan hardlopen en dit blijven volhouden dus ik heb mijn runs ook ingepland.

 2. januari 2, 2017 / 13:47

  Goede tips! Vooral dat je iets prima vol kunt houden als het ‘eindig’ is en anders niet ben ik zó bekend mee! Mijn zakelijke doel is om meer initiatief te nemen en actief zelf op zoek te gaan naar kansen en mogelijkheden. Persoonlijk wil ik proberen om me energieker te voelen en om inderdaad minder uit te stellen.

 3. januari 2, 2017 / 14:06

  De valkuil van het maken van te veel goede voornemens herken ik! Daarom heb ik er dit jaar ook maar een paar gemaakt in de hoop dat ik ze wel volhoud.

  Op mijn lijstje staat o.a. ‘pijnvrij hardlopen’, voor zover ik daar impact op heb natuurlijk. In 2016 ben ik twee keer geopereerd aan mijn knie (helaas twee keer dezelfde knie). Vorige week mocht ik voor het eerst terug 5 km lopen. Dat ging goed. Nu opletten dat ik rustig opbouw en goed luister naar mijn lichaam, want daar durft het wel eens mis gaan.

 4. januari 2, 2017 / 15:25

  In mijn ervaring moeten goede voornemens vooral concreet zijn. Vage voornemens als ‘meer bewegen’ of ‘afvallen’ geven niet genoeg houvast om het vol te houden. ‘Drie keer per week sporten’ is al makkelijker, want die kan je inplannen en dan is het ook duidelijker wanneer je je ‘doel’ gehaald hebt.

 5. januari 2, 2017 / 17:29

  Ik ben dus zo iemand die heel veel goede voornemens maakt. Toch is het nog steeds overzichtelijk (voor mij) en denk ik niet dat dit m’n leven gaat overheersen. Wat Linda zegt, klopt ook helemaal: maak het specifiek! Dat is makkelijk te behappen.

 6. januari 2, 2017 / 22:46

  Ik vind dit een hele inspirerende blogpost! Ik wil zelf ook minder op mijn telefoon kijken, ik doe het volgens mij niet veel, maar als ik het doe voelt het toch altijd heel nutteloos. Verder zijn het geen problemen die ik gedurende dit jaar wil aanpakken, maar eerder dingen die ik wil bereiken; mijn bachelordiploma halen, mijn eerste marathon uitlopen en mijn blog bijhouden. Ik vraag me nu wel af of je dit goede voornemens kunt noemen…

 7. januari 3, 2017 / 10:10

  Ik was van plan om geen goede voornemens te maken, maar ik ben er toch weer ingetrapt! ;-).
  In 1 woord: Balans in werk(zzp+freelance)/(deeltijd)studie/privé.
  Eigenlijk dus maar 1 voornemen, maar wel opgesplitst in subdoelen zoals bijv. Elke dag om 9 uur achter m’n computer, gedouched en ontbeten. Niet werken in de avond, elke zaterdag huis schoonmaken & opruimen, elke zondag geen werk/studie… etc. Ik ben benieuwd of het gaat lukken! Want zo zijn het stiekem meer doelen geworden ;-).