LET’S TALK ABOUT: Eten & hardlopen & eten

Mijn eerste liefde was eten. Ik ging hardlopen, omdat ik zoveel hield van eten. Ik wist dat als ik die platte buik wilde iets moest veranderen. Minder eten wilde ik niet, dus werd het hardlopen. Inmiddels is hardlopen niet meer weg te denken uit mijn leven. Ook al zou ik alles kunnen blijven eten wat ik wil zonder dat dat iets aan mijn spiegelbeeld zou veranderen, hardlopen zou ik niet kunnen missen. Eten smaakt gewoon een stuk beter als ik eerst gelopen heb.

Toen ik afgelopen donderdag op Instagram vroeg waar jullie meer over zouden willen lezen, kreeg ik een aantal vragen over eten in relatie met hardlopen. Ik heb ze stuk voor stuk beantwoord en gebundeld.

Hoe blijf je ontspannen omgaan met eten in combinatie met fanatiek sporten?

Ik hou van eten. Ontzettend veel. Het moeilijkst van het hele ’trainen als een topatleet’ project, vond ik niet het doen van de vele trainingen (soms wel 15 uur per week), maar het letten op mijn voeding. Het is niet dat ik ineens veel minder mocht eten, maar ik moest er op letten dat ik de juiste voedingstoffen binnen kreeg. Ik ben echt van de lijstjes, maar bijhouden wat ik precies eet, dat vind ik verschrikkelijk. Als tiener deed ik dat wel en dat vond ik mega deprimerend. Dan schreef ik in een schriftje tot op het dropje nauwkeurig wat ik die dag precies gegeten had, inclusief het aantal calorieën. Het enige dat me dit heeft opgeleverd is dat ik globaal wel zo’n beetje weet hoeveel calorieën er in mijn voeding zitten. De verdeling koolhydraten, eiwitten en vetten (waar ik toen het belang nog niet van in zag) wist ik niet, dus toen ik een keer wel mijn calorieën bijhield bleek dat ik iedere dag veel te veel vet at in vergelijking tot koolhydraten en eiwitten.

Inmiddels ben ik – vooral dankzij mijn boek en het bijbehorende project – iets beter op de hoogte over koolhydraten, eiwitten en vetten en hoeveel ervan in de voeding zit die ik het liefste eet en hoeveel ik nodig heb. Ik schrijf nog steeds niets op en ben er ook niet iedere dag bewust mee bezig, maar de maaltijden die ik geregeld maak (en als je mijn vlogs volgt weet, dan weet je dat ik niet heel veel varieer) zijn wel redelijk in balans met koolhydraten, eiwitten en vetten.

Hoe ik die ontspannen instelling kan behouden? Ik heb niet het idee dat mijn leven een stuk leuker zou zijn als ik precies volgens het boekje zou eten en drinken. Ik kan me niet voorstellen dat ik ineens happen uit mijn PR’s ga nemen als ik iedere dag de perfecte verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten eet en wanneer ik alleen maar dingen eet die ‘goed’ voor me zijn. En als dat wel zo zou zijn, dan weet ik niet of ik daar nu echt gelukkiger van zou worden.

En ik hou dus van eten…

Hoe doe je het als je uit eten gaat?

Als ik uit eten ga kies ik meestal hetgeen waar ik het meest trek in heb op dat moment. Als ik in een pizzeria ben en ik weet dat ik de ochtend erna een pittige training (of wedstrijd) ga doen, dan laat ik de pizza wel even staan. Hoeveel trek ik op dat moment ook heb in pizza, ik heb teveel darmproblemen gehad door pizza (uren met tranen in mijn ogen op het toilet omdat ik zoveel pijn had). Verder geef ik altijd door dat ik allergisch ben voor sesam, want dat is ook echt zo en ik heb onlangs ontdekt dat ik daar vooral niet te licht over moet denken (nu ik het nooit meer eet reageert mijn lichaam er nog heftiger op dan toen ik het nog wel geregeld in kleine hoeveelheden at).

Heb je nog weleens last van je darmen tijdens het lopen en zo niet, wat heb je er aan gedaan?

Ja, helaas wel. Afgelopen dinsdag nog, toen deed ik een intervaltraining op de baan en eigenlijk moest ik na het inlopen al naar het toilet, maar toen lukte het niet. Tijdens iedere interval had ik het idee dat mijn buik ging ontploffen, maar ik deed de training met de groep en ik wilde geen herhaling overslaan (had ik beter wel kunnen doen). Ik heb dus gewoon mijn training afgemaakt met buikpijn. Niet leuk. Wat ik fout had gedaan? Een açai bowl met lijnzaad. Ik kan al genoeg naar het toilet zonder lijnzaad, ik had kunnen weten dat lijnzaad teveel van het goede zou zijn.

Tijdens duurlopen heb ik er de laatste tijd minder last van. Ik denk dat dit vooral te maken heeft met het feit dat ik eigenlijk altijd pannenkoeken eet voor mijn duurloop en dit minstens anderhalf uur laat zakken. Op het moment dat ik ga lopen is het meeste dus al verteerd.

Hoe vaak eet je iets ongezonds?

Ja, wat is ongezond? Iets dat misschien niet direct bijdraagt aan het voeden van je lichaam? Ik heb zojuist drie eetlepels Nutella naar binnen gewerkt, dat was misschien niet echt goed voor mijn lichaam (en al helemaal niet voor het milieu, weet iemand een goede vervanger voor Nutella zonder palmolie?), maar ik vond het wel ontzettend lekker.

Ik denk dat er dagelijks wel iets gegeten wordt wat niet direct als mega gezond bestempeld kan worden. Van kroketten tot chips, ik kan er echt van genieten en op het moment dat ik gewoon in training ben, voel ik me na afloop nooit schuldig.

Gebruik je extra eiwitten na het sporten?

Na een training eet ik vaak kwark en als ik kwark koop zorg ik ervoor dat ik een variant koop met een groot percentage eiwitten. Ik voeg op dit moment geen extra eiwitten toe aan mijn voeding in de vorm van poeders of drankjes.

Eet je nu je niet meer traint als een atleet anders?

Toen ik nog twee keer op een dag trainde, at ik wel echt beduidend meer dan nu. Mijn lichaam had dat op dat moment echt nodig. Ik merkte het meteen als ik te weinig at, dan werd ik ontzettend moe en was de enige gedachte die ik had ‘ik wil slapen, ik moet slapen, ik kan niet meer’. Verder eet ik niet heel erg anders dan vorige zomer. Ik ben nog steeds heel erg terughoudend met alcohol (ik krijg na meer dan twee wijn standaard een kater en dat is me dat extra wijntje echt niet waard).

Eet ik anders dan voordat ik trainde als atleet? Ja. Ik zorg er nu echt voor dat ik ruim voor mijn training gegeten heb en dat dat iets is met veel koolhydraten en weinig vetten. Sinds ik met Tuur ben eet ik ook een stuk meer groente. Maakte ik vroeger vaak kant-en-klare pasta’s van Albert Heijn met alleen de pasta en de saus, nu doe ik er ook iets van (vegetarische) kip in, paddenstoel en courgette. Ook ‘mijn’ curry heeft veel meer groenten dan voorheen. Ik zou nog veel meer groenten en fruit kunnen eten, maar ik beter mijn leven.

Bedankt voor al jullie vragen. Het belangrijkste? Eten is iets waar je van moet genieten en eten is iets dat je in beweging houdt (energie levert). Het mooiste is natuurlijk als je die twee dingen met elkaar van verenigen (lekkere dingen eten die je lichaam voeden), maar ik denk ook niet dat het een wereldzonde is om naast al die gezonde voeding ook gewoon af en toe iets te eten wat misschien niet zo verschrikkelijk goed is voor je lichaam. You’ll live.

Liefs,
Annemerel

Delen:

4 Reacties

 1. Teha
  maart 17, 2019 / 18:53

  Ik heb net je laatste column in happy in shape gelezen. Vond ze erg leuk om te lezen. Door de column ben ik je een jaar geleden gaan volgen.

 2. Lobke
  maart 18, 2019 / 15:19

  De hazelnootpasta van La Vida Vegan is heel erg lekker! Biologisch, fairtrade, glutenvrij en zonder palmvet…

  • Annemerel
   Auteur
   maart 18, 2019 / 15:46

   Ooh thanks voor de tip!

 3. julie
  maart 19, 2019 / 12:01

  de choco van Balade, ook zonder palmolie