LET’S TALK ABOUT: Een maand geen vlees

Eind vorige maand riep ik dat ik in november de hele maand geen vlees wilde eten. Ik had net de documentaire The Game Changers gezien op Netflix en had de behoefte om te mindere met vlees. Niet dat ik iedere avond vlees at, maar het ging wel makkelijk. Ragoutbroodje hier, droog worstje daar, kippendijtje door de curry, kroketje bij de patat, ham in de bami van de (afhaal)chinees. Ik had het gevoel alsof ik de grip op de hoeveelheid vlees die ik at een beetje verloren was. Het idee was niet om nooit meer vlees te eten, maar wel om me weer bewust te worden van mijn vleesconsumptie en het tot het minimum te beperken.

The Game Changers

En dat doe ik niet alleen uit gezondheidsoverwegingen. Hoewel er heus een kern van waarheid in de documentaire The Game Changers zit, lees ik ook genoeg berichten waarin vooral het wetenschappelijke bewijs naar beneden wordt gehaald. Saraï Pannekoek, de voedingsdeskundige met wie ik voor Trainen als een Topatleet samenwerkte verwoorde het in de podcast van Looppraat mooi, het is Cherry Picking. Ze hebben naar bewijzen gezocht die hun hypothese bevestigen, in plaats van dat ze hun hypothese zijn gaan toetsen. Niet echt wetenschappelijk. En als Saraï – zelf initiatiefnemer van The Sustainable Athlete en plant based – zoiets al zegt, dan zegt dat voor mij wel wat. Natuurlijk kun je als atleet prima functioneren wanneer je geen vlees eet, maar het is niet zo makkelijk als even vlees laten staan en denken dat het dan wel goedkomt als je lukraak wat plantaardige eiwitten neemt.

Die plantaardige eiwitten, daar ga ik niet eens echt zo ontzettend fantastisch goed op. Peulvruchten, noten… mijn buik heeft liever iets simpelers. Ik denk dat als ik echt serieus plant based zou willen eten, ik de eerste maanden een strikt dieet zou moeten volgen opgesteld door een diëtist, omdat ik anders sowieso bepaalde voedingsstoffen zou missen. Op het moment dat jouw darmen noten, peulvruchten en granen namelijk net zo snel eruit gooien als jij ze naar binnenwerkt, is dat niet alleen irritant en pijnlijk, je neemt de voedingsstoffen ook niet echt goed op.

Milieuzorgen

Nee, de reden dat ik minder vlees wil gaan eten is niet omdat ik denk dat ik door dat stukje vlees te laten staan ineens de fitste versie van mezelf zou worden. De reden waarom ik minder vlees wil eten is omdat ik me zorgen maak over het milieu en op deze manier hopelijk een net iets minder grote afdruk achter laat dan wanneer ik iets minder vlees eet. Ik weet dat er honderdduizend andere dingen zijn die ik ook zou moeten doen. Minder vliegen (doe ik al veel minder dan voorheen, maar vlieg straks wel voor een weekend naar Málaga), minder autorijden (doe ik ook veel minder, waar er voorheen standaard twee, drie tanks per maand doorheen gingen, is dat nu vaak nog niet eens een hele tank, maar toch wel weer een tank!), minder kleding kopen (ik koop veel minder dan voorheen, maar eigenlijk heb ik helemaal niets echt nodig, behalve hardloopschoenen iedere 800 kilometer, dus het feit dat ik überhaupt nog shop is overbodig) en ja… zo kan ik nog wel even doorgaan met die lijst.

Ik zal nooit perfect zijn, maar ik doe wel mijn best. En daarom at ik deze maand geen vlees en dat gaat eigenlijk best wel goed. Ik mis het niet echt.

Dingen die me zijn opgevallen/zijn voorgevallen deze maand

 • Het lastigst vind ik de ragoutbroodjes, daar was ik afgelopen maanden echt fan van geworden en als ik nu bij de bakker in de rij sta te wachten staren die dingen me echt aan.
 • Ik heb een keer vlees gegeten en hoewel ik zei dat ik geen vlees ging eten, voelde ik me hier toch niet schuldig over. Ik had een diner en mijn dieetwensen moest ik al in september doorgeven, toen ik nog gewoon vlees at. Er werd maiskip geserveerd en ik dacht ja, dit eet ik of op, of het belandt in de prullenbak. Deze uitdaging had ik mezelf niet gesteld omdat ik nooit meer vlees wil eten, maar omdat ik me bewust wilde worden van mijn vleesconsumptie. Het zou zonde zijn als deze kip nu de prullenbak in zou verdwijnen.
 • Bij mijn favoriete Chinees is er geen bami te krijgen zonder vlees en dat vind ik heel jammer. Niet dat ik dagelijks bami goreng eet, maar soms heb ik van die cravings en dan kan ik echt niet stoppen met denken aan bami goreng. Ik zou het dan natuurlijk zelf kunnen maken, maar het is toch anders.
 • Tempeh is echt ontzettend lekker en dat kun je heel makkelijk zelf marineren. Ik kocht tot voor kort altijd de gemarineerde blokjes van Albert Heijn, maar dat was niet heel goedkoop. Een groot tempeh blok kopen, in stukjes snijden en dan marineren in een woksausje is misschien nog wel lekkerder, een stuk goedkoper en super easy.
 • Lasagne met vegetarisch gehakt is ook minstens zo lekker als lasagne met mager rundergehakt.
 • De speckjes van de Vegetarische Slager zijn super lekker in een pasta carbonara.
 • De bouillonblokjes met eekhoorntjesbrood van Albert Heijn geven nog meer smaak dan de bouillonblokjes met kip die ik normaal altijd gebruikte.

Hoe voel ik me nu

Ik vind het lastig om daar iets over te kunnen zeggen. Op het moment van schrijven voel ik me niet mega fit, maar er zijn zoveel andere dingen die daar ook invloed op kunnen hebben… menstruatie, 300 kilometer hardlopen in de afgelopen maand, weinig slaap de laatste week, een verkoudheid… daar kan ik moeilijk het ‘geen vlees eten’ de schuld van geven.

En als het straks december is?

Tuur heeft het al dagen over kippendij, ik moet bekennen dat ik zelf nog niet echt zin krijg in vlees. Ik vind de vegetarische variant eigenlijk net zo lekker, dus ik denk dat we in de toekomst gewoon twee soorten pasta moeten maken, of het vlees (de vleesvervanger) pas op het laatste moment toevoegen. Verder wil ik niet al te ‘moeilijk’ doen. Als er met kerst kalkoen op tafel staat, dan wil ik daar van genieten. Als ik een keer ontzettend veel trek heb in een McKroket, dan kan ik niet voor mezelf instaan. Maar het moet geen gewoonte meer zijn en ik denk dat ik door deze maand even niets te eten (op dat voorval met de maiskip na) een stuk beter in zal slagen.

Ga jij bewust om met je vleesconsumptie? Eet je helemaal geen vlees? Wat is je belangrijkste reden?

Liefs,

Annemerel

P.S. vis valt voor ons niet onder vlees, dat hebben we deze maand dus wel gegeten. 

Delen:

18 Reacties

 1. Marion
  november 26, 2019 / 12:50

  Ik denk dat je met geen (of veel minder) vlees eten echt een enorme goeie stap maakt in het verkleinen van je CO2-footprint Annemerel, volgens mij is dat een van de gebieden waar de meeste winst op te behalen valt.
  “En voorts ben ik van mening dat er een eind moet worden gemaakt aan de bio-industrie.” :-) Wat goed van je! Inspirerend hoor!

  • Jolanda
   november 30, 2019 / 13:25

   Sluit ik me bij aan, en gezien de klimaatcrisis zou dat echt ieders motief moeten zijn… Knap dat je dit een kans hebt gegeven. Durf je een keer zonder vis ook aan?
   Zelf eet ik al 15 jaar vegetarisch (ik ben 29), en ben nu al een jaar richting veganistisch aan het gaan. Ik sport 4-5x per week, en met vegan protein bars gaat het echt meer dan prima. Naast het milieu is voor mij dierenleed echt het allerbelangrijkste motief. Een dier kan nog zo’n fijn leven hebben, hoe het er in het slachthuis aan toegaat (zie ook Zondag met Lubach)… dat kan ik gewoon echt niet verkopen aan mezelf, of aan het dier.

 2. Shirley
  november 26, 2019 / 13:39

  Wij zijn om dezelfde redenen minder vlees gaan eten. Gewoon om onze ‘footprint’ wat te verkleinen. Bevalt uitstekend (en scheelt in de portomonee). Maar… tegen een bitterbal op zijn tijd zeggen we ook geen nee. En soms is pasta gewoon lekkerder met echte gehaktballetjes. Ook wij zijn niet perfect maar ik ben er van overtuigd dat we wel een klein steentje bijdragen aan een beter milieu.
  p.s. vis eten wij ook nog gewoon, maar wel duurzaam gevangen en met mate

 3. Irma
  november 26, 2019 / 14:18

  Oeh, toevallig gisteren besloten om te gaan minderen en uiteindelijk stoppen met vlees. :-)
  Heb je nog tips? (Misschien een blogpost?)

  • Marion
   november 26, 2019 / 15:46

   Oe ja leuk idee!

  • Teha
   november 26, 2019 / 15:53

   Ik eet vis en kip maar geen vlees. Daar kan je heel lang over discussiëren want echt vegetariërs vinden kip ook vlees. Maar ik ben dan ook geen vegetariër ?. Ik at als kind thuis geen varkensvlees en de stap om het andere vlees te laten staan was als twintigjarige toen ik op mezelf ging wonen in de jaren 70 niet zo groot. Ook toen ging het al over milieu. Ik zocht in die tijd uren naar bouillonblokjes weet ik nog wel waar geen e621 in zat en geen vlees. Als je dat nu vergelijkt met de eekhoorntjesbrood-blokjes!
   Op een gegeven moment ben ik wel weer kip en vis gaan eten en ik doe nooit moeilijk als ik ergens ben waar alleen vlees is. Dan neem ik een klein stukje want inderdaad weggooien is net zo belastend. En minder beledigend voor degene die moeite voor je heeft gedaan.
   Het blijft wel altijd moeilijk om je keuzes te moeten verantwoorden aan anderen. Daar zou ik wel eens wat over willen horen van anderen.
   .

 4. marieke
  november 26, 2019 / 15:02

  Om dezelfde reden vorig jaar kerst besloten geen vlees meer te eten. Bevalt me zo onwijs goed. Omdat ik veel sport en een actief leven heb, eet ik nog wel vis. Omdat ik nu geen vlees meer eet, eet ik automatisch meer groenten. Ik voel me daardoor TOP!

  Ik hoop dat je veel volgers inspireert om hetzelfde te doen! Ik kan het in ieder geval alleen maar toejuichen! :-)

  • Jessica
   november 26, 2019 / 21:27

   Marieke,

   Ik sluit mij helemaal aan bij jou!

   Groet Jessica

   • Marieke
    november 27, 2019 / 13:49

    Leuk Jessica!! :-)
    Eet jij zelf nog vlees?

 5. Krista
  november 26, 2019 / 16:28

  Ik eet nu zo’n 2,5 jaar geen vlees meer en heb het nooit gemist. Het is wel een geleidelijke overgang geweest, eerst nog wel eens buiten de deur of bij anderen maar het wordt steeds makkelijker om dat ook niet te doen. Ik heb vlees ook nooit superlekker gevonden, dat scheelt. Alleen jammer dat sommige kant en klaar dingen er niet in de vega variant zijn.. maar ik werd wel heel blij van de vega erwtensoep van Unox laatst! Ik ben begonnen uit milieu overwegingen maar inmiddels kan ik het idee van zo’n groot dier dat voor mij geslacht wordt ook moeilijk verkroppen. Vis eet ik nog wel af en toe, omdat daar volgens mij veel meer gezondheidsvoordelen aan zitten dan vlees, en ik een vis nog wel zelf kan doodmaken maar een koe of lam of varken niet. Volledig vegan is niet haalbaar in mijn drukke leven, een bakje kwark is nog vaak wel een erg makkelijke oplossing voor herstel. Ik wil ook niet teveel soja eten want dat is volgens mij ook niet goed voor je. Ik koop eigenlijk vrijwel nooit vleesvervangers, met kaas, veel groente noten en peulvruchten kom je ook een heel eind, al snap ik dat dat in jouw geval lastig is. Maar gewoon gerechten maken waar ik het vlees helemaal niet in mis, zoals ratatouille met veel aubergine en andere groente, of risotto met pompoen, curry met kikkererwten, vind ik nog het allerleukste en lekkerste.
  Kerst is wel altijd weer een uitdaging; dan moet ik mijn iets traditionelere familie aanzetten om wat creatievers te bedenken dan een biefstuk en aardappels. Maar ook dat wordt steeds vanzelfsprekender!

 6. Marloea
  november 27, 2019 / 10:01

  Ik ben zo’n 2,5 jaar vegetarisch en nog nooit spijt gehad. Bij mij begon het vanwege het dierenleed (want animal lover) maar neigde later ook meer naar milieu. Voor dat laatste vind ik het zeker goed als anderen het ook doen. Maar ik ken ook mensen die ontzettend gek zijnop hun huisdier, wanneer ik dan vraag hoe zij zich zouden voelen als die op hun bord lag, geven ze geen antwoord of beginnen over iets anders. In dat geval, ben ik ontzettend blij met de aflevering van Zondag met Lubach van afgelopen zondag. Anyway, ik ben blij dat veel mensen er serieus mee bezig zijn. Want je hoeft geen vegetariër te worden, maar als alle 7 miljard mensen nou 1 dagje geen vlees eten, scheelt dat best veel lijkt me ?

 7. Vera Boekelman
  november 27, 2019 / 10:37

  Leuk dat je hierover schrijft! Ook in mijn kringen is het de laatste jaren steeds normaler geworden om minder of geen vlees te eten. Met een bepaalde vriendengroep is het zelfs meer een uitzondering om wél vlees te eten als we samen gaan koken, terwijl we niet eens allemaal officieel vegetarisch zijn. Ik ben er ook al langer mee bezig en werd weer keihard met mijn neus op te feiten gedrukt toen ik de laatste aflevering van Zondag met Lubach keek over de slacht in Nederland en de belabberde rol van de NVWA daarin. Nog een goede tip voor mensen die een kijkje willen in hoe het in een slagerij aan toe gaat.

  Thuis weinig/geen vlees eten gaat me op zich prima af, maar bij mijn ietwat conservatieve ouders en buiten de deur vind ik het lastiger. Oef, helemaal op een terras wanneer je zin hebt in bitterballen… :(

 8. Hanneke
  november 27, 2019 / 12:20

  Ik haal veel recepten van de sites van mindyourfeed, puursuzanne en zonderzooi,
  zo lekker dat je het vlees niet meer mist.

 9. november 27, 2019 / 14:28

  Er is iets wat mij ontzettend heeft geholpen bij het geen vlees meer eten. En dat was 5 minuten naar deze stories kijken: https://www.instagram.com/s/aGlnaGxpZ2h0OjE3ODQ2OTg0MzUzNDQyMjE4?igshid=io6fzi5mmikt&story_media_id=2042844467756651012

  Is het leuk om te zien? Niet bepaald (maar ook niet nachtmerrie heftig). Hierdoor heb ik de knop kunnen omzetten, dit is in Nederland en zo gaan boeren dus met hun dieren om. Daar weiger ik nog langer een cent aan bij te dragen.

 10. november 27, 2019 / 15:19

  Wat goed dat je dit gedaan hebt! Fijn dat het goed bevallen is :)
  Ik eet zelf nu ongeveer 13 jaar geen vlees en vis meer, en 4 jaar ook geen andere dierlijke producten. Vanwege het dierenleed. Ik vind het over het algemeen heel goed te doen (het is weleens ‘gedoe’ maar er blijft zoveel over + ik wil het echt niet) maar ik ga dan ook wel gewoon prima op peulvruchten. Lijkt me vervelend om daar niet tegen te kunnen. Gelukkig dat er tempeh is! Ben daar echt zo gek op ook. Hopelijk lukt het je ook om dat zelf lekker te bereiden!

 11. M
  november 28, 2019 / 05:58

  Yes, wat een goede stap Annemerel! Ik eet zelf al 3 jaar plantbased. Ik weet dat dit een hele grote stap is voor velen, maar ik heb er jaren over gedaan. Ook ben ik sowieso geen fan van kaas, melk etc en functioneert mijn het lichaam het beste op peulvruchten, groenten en granen, dus ik zeg altijd, ik ben gemaakt voor een plant based diet haha. Maar ik juich iedereen toe die bewustwording stopt in dat wij hij/zij op zijn bord legt. Wat is de impact hiervan en waar komt het vandaan? Dat opent je ogen en iedere kleine verandering is een stap. Fijn dat je hier aandacht aan besteed!

 12. Chantal
  november 28, 2019 / 07:41

  Ik probeer erop te letten! Zo maak ik vooral als ik alleen kook vaak vleesvervangers en eet net zo lief de veggie mcchicken bij McDonald’s! Alleen ben ik heel eerlijk als ik zeg dat ik vlees heel lekker vind. Als ik ga uiteten bestel ik het liefst een biefstukje.. dus helemaal vega zie ik mijzelf (binnenkort) niet worden maar wel bewust.. ook plantaardige melk Etc

 13. Rosa
  november 29, 2019 / 17:09

  Ik eet zelf al twee jaar veganistisch en ik voel me beter dan ooit. Ik heb ook niet het gevoel dat ik iets mis omdat er zulke fijne vervangers zijn en je ook anders gaat eten.

  Sowieso goed dat je bewuster aan het eten bent, ieder beetje helpt!