LET’S TALK ABOUT: De Trumpshow

Op dinsdag 8 november 2016 was ik in New York. Het was twee dagen na de New York Marathon en ik had eigenlijk al geen last meer van spierpijn, de zon scheen en ik was ervan overtuigd dat aan het einde van de dag Hillary Clinton zou worden uitgeroepen tot 45ste president van de Verenigde Staten. Het was een mooie dag, tot de uitslagen later die avond. Ik stond met mijn moeder op Times Square naar een groot scherm te kijken waarop CNN werd uitgezonden. Ik had verwacht dat het een soort WK Voetbal Finale op het Museumplein zou zijn, maar het was doodstil en er heerste een deprimerende stemming. Ik kon het zelf toen nog niet geloven, maar toen ik de volgende ochtend om zes uur wakker werd voelde het alsof er een bom insloeg, pushbericht, Trump verkozen tot 45ste president van de Verenigde Staten.

Die woensdag in New York was verschrikkelijk. Het was de hele week stralend weer geweest en op woensdag kwam de regen met bakken uit de hemel. In winkels werden we ineens niet meer overenthousiast aangesproken door verkopers, horecamedewerkers waren stil en hadden een strak gezicht. We zouden nog twee dagen in New York blijven, New York, mijn lievelingsstad, maar ik wilde eigenlijk zo snel mogelijk naar huis want ik voelde me verschrikkelijk ongemakkelijk. Mijn moeder had exact hetzelfde.

De dag na de verkiezingen dacht ik eerlijk gezegd nog dat Trump nooit zijn termijn vol zou kunnen maken, ik hoopte zelfs nog dat hij helemaal niet geïnaugureerd zou worden (wishful thinking). De Verenigde Staten zijn toch een geciviliseerd land, er moet toch wel iemand opstaan en een einde aan deze gekte maken? Maar inmiddels zijn we vier jaar verder en is er een grote kans dat Trump straks nog een tweede termijn het Witte Huis mag bezetten. Op het moment van schrijven licht mijn telefoon op met een pushbericht van de NOS. Trump: “Eigenlijk hebben we deze verkiezingen al gewonnen”. Zover is het nog niet, maar hij is er wel dichtbij. Hoe is dat in vredesnaam mogelijk? 

Ik merk dat ik ontzettend betrokken ben bij de Amerikaanse verkiezingen. Veel meer betrokken dan bij Europese verkiezingen. OK, wie Nederland bestuurt vind ik wellicht nog net iets belangrijker, maar de fascinatie voor de Amerikaanse verkiezingen zijn enorm. Vooral omdat het zo’n onwerkelijke strijd is. En omdat er zoveel vanaf hangt. Het verschil tussen Biden en Trump is enorm, de verschillen in beleid bij verschillende verkiezingsuitslagen in Europa en Nederland zijn veel gematigder omdat partijen nooit in hun eentje aan de macht kunnen zijn. Daarnaast heeft het beleid van Trump ook gevolgen voor de rest van de wereld. Een voorbeeld: Biden wil zich weer aan het klimaatakkoord van Parijs verbinden, Trump ontkent nog steeds dat klimaatverandering een probleem is ‘klimaatverandering bestaat, maar dat lost vanzelf op’. Ik weet dat we er in Nederland ook nog lang niet zijn en dat ik zelf ook nog veel meer mijn best zou moeten doen, maar ontkennen dat de opwarming van de aarde en probleem is?

Het lijkt wel een slecht theaterstuk; Trump die voor alle stemmen geteld zijn zomaar de overwinning claimt, een president die ongefundeerde statements maakt, maar in Amerika is dit gewoon de keiharde realiteit. Ik droomde er vroeger van om in New York te wonen, Amerika was een droom, nu denk ik… Mwah, in Nederland zit ik absoluut niet verkeerd. Als ik al zo verslagen ben door een verkiezingsuitslag, hoe moeten Amerikanen die niet op Trump gestemd hebben zich dan voelen?

Ik weet niet waar ik precies naartoe wil met deze blog, het lucht wel enigszins op om de weerwar aan gedachten in mijn hoofd op te schrijven. Ergens anders over schrijven voelt raar, omdat ik hier zo intens mee bezig ben. Het liefst zou ik mijn telefoon wegleggen, het liveblog wegklikken, mijn Twitter niet meer openen, maar mijn nieuwsgierigheid wint het. Vannacht lag ik meerdere keren wakker, het is me gelukt mijn telefoon er niet bij te pakken, want ik wist dat ik niet meer in slaap zou vallen als ik ook maar iets over de verkiezingen zou lezen.

Tot zover mijn relaas. Ik ga me proberen op iets anders te focussen want er is werk aan de winkel. Het leven gaat door, ook wanneer Trump nog tot 2024 in het Witte Huis zit. We kunnen alleen maar hopen dat hij de komende vier jaar de regels niet zo weet te buigen dat hij nog een derde termijn kan dienen. 

Liefs,
Annemerel

Delen:

10 Reacties

 1. Rosa
  november 4, 2020 / 09:41

  Ik begrijp wat je zegt, ik denk dat er weinig mensen zijn die Trump een toffe vent vinden. Maar los van dat, zou ik op hem stemmen. De kritische noten die hij durft te stellen en ideeën die eerder belachelijk waren en waar nu toch mensen van terug komen.. Het is ook net welk nieuws je volgt en waar je je in verdiept, NOS schetst van Trump een belachelijke man waardoor het beeld van hem hier anders is. Grote steden in Amerika zijn meer links waardoor er daar minder op hem gestemd zal worden. Dat Amerika zo groot is zorgt natuurlijk ook voor heel veel verschillende mensen en meningen waardoor het bijna bizar is te bedenken dat er een iemand het voor het zeggen krijgt

 2. november 4, 2020 / 09:59

  Wij krijgen in Nederland een heel eenzijdig beeld van wat Trump doet in de USA. Vergeten word dat Trump heel veel voor de economie betekend heeft en wel degelijk dingen bereikt heeft. Tuurlijk is zijn persoonlijkheid en zijn performance wat apart en is het een bijzondere verschijning dit neemt alleen niet weg dat er heel veel amerikanen super tevreden zijn met Trump, er stemmen niet voor niks zoveel mensen op hem. Ik zeg niet dat ik op Trump zou stemmen of dat ik het eens ben met zijn visie, ik zeg alleen dat we verder moeten kijken dan wat we in de Nederlandse media zien, dit is namelijk erg eenzijdig ;)

  • N
   november 4, 2020 / 12:16

   Wat heeft hij voor de economie betekend dan?

   Ik begrijp trouwens wel dat veel Amerikanen wel tevreden zijn over Trump, maar dát vind ik juist zorgwekkend. Wat drijft mensen om zo achter iemand te gaan staan die liegt en bedriegt (of komt dat ook door “eenzijdige media?”)? Hoe kan een land zo verdeeld raken en kunnen de referentiekaders zo uit elkaar drijven? Ik word daar wel verdrietig van.

   Ik ben het wel enigszins met je eens dat de media eenzijdig is, dwz dat ze weinig laten zien van gewone Amerikanen, maar ik heb ook moeite met kritiek op de media. De media moet namelijk op een zo evenwichtig mogelijke manier de werkelijkheid verslaan, maar wat als die werkelijkheid niet meer evenwichtig is? En élk argument lijkt nu te kunnen worden gecounterd met “je bent naief, je luistert naar de mainstream media, met jou hoef ik dus niet meer te praten”. En dat vind ik gevaarlijk.

   Ik was trouwens vier jaar geleden ook in de VS de westkust, om te studeren. Ik was poll watcher. Gekke tijden inderdaad.

   • Annemerel
    Auteur
    november 4, 2020 / 12:37

    Wauw dat lijkt me een bijzondere ervaring (poll watcher!). Verder ben ik het eens met wat je schrijft, heb je de documentaire ‘Erik in de Verdeelde Staten’ gezien? Hoewel ik het heel interessant vond om te zien, werd ik er ook een beetje verdrietig van. Als media kun je het volgens mij op dit moment ook niet goed doen.

 3. Kimberly
  november 4, 2020 / 10:38

  Het houdt mij ook enorm bezig! Ik vind het zo vreselijk dat er blijkbaar zo veel imbecielen zijn die op Trump stemmen. Ik kan geen respect voor die mensen opbrengen, ik begrijp echt niet hoe iemand op deze malloot kan stemmen.

 4. Iem(and)
  november 4, 2020 / 12:47

  Hi Annemerel,

  Wat is dit ongelooflijk herkenbaar. Ik heb al heel lang niets achtergelaten, maar ik voel de spanning net zo. Ook voel ik iets wat veel weg heeft van een combinatie tussen frustratie en verbazing. Ik vind het onbegrijpelijk dat er nog zo ontzettend veel mensen op Trump stemmen. Zelfs als Biden wel nog zou winnen (let’s hope so – maar ik vrees met grote vrezen) blijft dus een aantal van as we speak 66.508.161 Amerikanen nog kennelijk op Trump stemmen. VERBAZINGWEKKEND! Echt ongelooflijk.

  Ik wil sowieso ook even zeggen dat ik het heel goed vind dat je zo open je politieke mening (ook al is het over Amerika) durft te delen. Voor mij een vrij vanzelfsprekende mening overigens, maar goed, daar zijn (kennelijk ook hier) de meningen over verdeeld.

  Even kort wat betreft de eenzijdigheid van Nederlandse media, omdat ik de behoefte voel na het lezen van de comments iets over te zeggen. In mijn beleving zijn media per definitie eenzijdig en geldt dit niet alleen voor Nederlandse media. En daar komt bovenop dat het een beetje vreemd is om alle Nederlandse media over één kam te scheren, iets wat je sinds de hele Coronatijd sowieso veel ziet. Als we helemaal teruggaan in de tijd van verzuiling (1900-1950) zien we dat elke stroming “eigen” media had en tot op de dag van vandaag zie ik verschillende opvattingen terug in verschillende nieuwsbronnen (daarmee bedoel ik kranten of bijvoorbeeld tv-zenders waarop nieuws wordt uitgezonden). Dat neemt natuurlijk niet weg dat de Nederlandse media uit Nederland komen en dus het altijd volgens de Nederlandse normen en waarden zal beoordelen/belichten vanuit de invalshoek van de Nederlandse rechtsstaat. Dat is logisch, want je zal deze media ook niet het gedrag van Fidel Castro zien goedkeuren. Dat past nu eenmaal niet bij Nederlandse media.

  Als we dan kijken naar eenzijdigheid van media zou ik zeggen dat dat in Amerika juist veel meer speelt. Daar heb je Fox News en CNN die over dezelfde gebeurtenis twee compleet verschillende verhalen schrijven. En zelfs dat zou ik niet perse eenzijdig willen noemen, maar meer inherent aan media. Het is uiteindelijk ook een kwestie van je eigen nuance toepassen als je goed genoeg bekend bent met de oorsprong van een nieuwsbron (zo zal ik altijd bij het lezen van een artikel over onderwerp A in het Financieel Dagblad andere belangen zien dan bij het lezen van een artikel over hetzelfde onderwerp in de Volkskrant).

  Anyways, Annemerel, keep up the goodwork en ik zit samen met jou in spanning en verbazing en ik voel je helemaal!

  • Iem(and)
   november 4, 2020 / 12:52

   Correctie: in beperkte mate eenzijdig* (!!!)

   Dus vanuit eigen stroming en eigen idee wordt informatie belicht (als er al een ondertoon is). Bottom line is echt vooral dat Trump’s (in mijn ogen) wangedrag door hemzelf wordt veroorzaakt en zeer zeker niet door (Nederlandse) media.

 5. Lotte
  november 4, 2020 / 17:36

  Ik woon nu bijna 3 jaar in Amerika (Houston, Texas) en we zijn natuurlijk helemaal obsessed met verkiezingen nu.

  Mijn hele beeld is wel veranderd sinds ik hier woon trouwens.
  Het is vanuit NL zo makkelijk om dingen te roepen over de Amerikaanse verkiezingen (dat je bv niet snapt hoe iemand ooit op Trump kan stemmen, dat je zelf sowieso Biden zou stemmen etc).
  Tja, in NL heb je het privilege om op iemand te stemmen waar je qua ideologie het mee eens bent. Hier in US is baanzekerheid voor mensen gewoon zoveel belangrijker, omdat er geen vangnet is.

  Wij hebben wel wat vrienden die Trump stemmen (ook veel die Biden gestemd hebben hoor), en dat is bv omdat ze in gas en olie industrie werken. Baanzekerheid is gewoon stuk hoger met Trump dan met Biden (ivm bv milieu regels).

  Ik denk dat veel mensen die op Trump stemmen niet per de ‘fan’ van hem zijn of hem als persoon top vinden. Maar soms gaat het daar niet om. En dat is in NL zoo anders.

  Maargoed, het ziet er naar uit dat het Biden toch net gaat lukken!!

  • Mieke
   november 5, 2020 / 13:45

   Wat een fijne reactie! Het zet alles net in een wat ander daglicht. Die nuance ontbreekt regelmatig bij de grote nederlandse nieuws aanbieders, en jij weet dat met een paar zinnen goed op de kaart te zetten.

 6. Peter
  november 5, 2020 / 13:49

  We zullen Trump als alles mainstream is voor eeuwig dankbaar zijn voor wat hij de mensheid gaat brengen…

  Kijk alleen al naar ‘peace in de middle east’ en o oorlogen die hij startte!

  Geloven wat je ziet of leest is heel eenzijdig en naïef weet ik nu!

  Daden zeggen veel meer dan woorden..

  Rutte gaat vallen op een manier die je niet zult geloven!