LET’S TALK ABOUT: De toekomst van bloggen

Een leven zonder bloggen, ik zou het me niet voor kunnen stellen. In 2003 – dit jaar 16 jaar geleden – begon ik op een zonnige zondag in juni met het schrijven van persoonlijke blogs. Hiervoor had ik al ‘websites’ gehad over mijn favoriete celebrities. Dat begon met Britney Spears in groep 8 van de basisschool en ging verder met websites over Shakira en Avril Lavigne. Eind tweede klas zag ik op internet steeds meer ‘online dagboeken’ verschijnen, dat leek me ook wel wat. Een paar dagen later was ik – met een kleine beetje hulp van andere first-generation bloggers die ik via MSN had leren kennen – online. Mijn blog heette op dat moment nog geen blog, maar een online dagboek. Er konden geen comments geplaatst worden, in plaats daarvan had ik een gastenboek. En mijn lezers kwamen niet via Instagram of Facebook, maar via fora zoals het ELLEgirl en Fancy.

Langzaam verzamelde ik een schare trouwe lezers, een aantal daarvan zie ik nog steeds regelmatig comments achterlaten. De online wereld veranderde, bloggen werd op een gegeven moment een beroep en ook voor mij kwam er een punt (in 2010) dat ik voor het eerst een klein beetje geld met bloggen begon te verdienen. De hoogtijdagen van het ‘pure’ bloggen waren denk ik rond 2012-2014, dat waren de jaren dat ik de meeste bezoekers en pageviews behaalde. Maar dit was ook meteen het moment dat er langzaam een verschuiving plaatsvond van blogs naar andere sociale media.

Instagram
In 2012 plaatste ik mijn eerste Instagram foto, al snel was ik fan. Beter gezegd, ik was meteen groot fan. Die eerste dag plaatste ik meteen vijf foto’s (met een verschrikkelijk filter eroverheen). Ik was op dat moment op mijn aller eerste persreis in een van de duurste hotels in Monaco, ik had dus ook wel iets te delen. Instagram was de eerste jaren iets dat je deed naast je blog, inmiddels is Instagram een business op zichzelf geworden. Veel grote Instagrammers hebben niet eens meer een blog. Voor mij is Instagram nog steeds vooral een extraatje. Mijn blogs probeer ik dagelijks te publiceren, met Instagram heb ik voor mezelf geen bepaald ritme. Ik deel iets als ik te delen heb.

De grote verschuiving
Maar de komst van Instagram en andere sociale media zorgt er wel voor dat ik een stuk minder reacties op mijn blog krijg. Vroeger had je twee manieren om met mij te communiceren. Je kon me een mailtje sturen, of een reactie achterlaten in de comments. Inmiddels zijn er een plethora aan mogelijkheden om met mij in contact te komen. Je kunt een reactie achterlaten onder een foto, je kunt een story plaatsen en mij benoemen op Instagram, of je kunt me een DM sturen op Instagram, maar dat kun je ook doen via Twitter (ja, dat bestaat nog!), je kunt me ook tweeten. Je kunt een reactie achterlaten op YouTube, je kunt een DM sturen via YouTube en je kunt me natuurlijk nog steeds mailen. Oh en een comment achterlaten op mijn blog.

Dat ik minder reacties krijg op mijn blog, dat ik minder bezoekers heb dan vijf jaar geleden, dat zegt dus helemaal niets over hoe de ‘zaken’ er voor staan. Mijn video’s, waar ik sinds 2015 mee begonnen ben, krijgen vaak meer views dan mijn blogs ooit gedaan hebben. Voor een commerciële partij kan dat heel interessant zijn, vooral omdat ik ook nog steeds een blog heb.

Waarom blog ik nog steeds?
Bloggen doe ik nog steeds, omdat schrijven nog altijd een van mijn favoriete bezigheden is. Maar ook omdat mijn blog mijn eigen plekje is, waar ik niet afhankelijk ben van een of andere algoritme wat een commercieel bedrijf zoals Facebook of Google bedenkt. Ik ben ontzettend dankbaar dat een groot aantal lezers mij nog steeds iedere dag rond 12.00u weet te vinden. Het is voor mij de stok achter de deur om ook daadwerkelijk iets te schrijven. Ook al vind ik bloggen en schrijven hele leuke dingen om te doen, als niemand mijn blogs zou lezen zou het me een stuk meer moeite kosten om mezelf te motiveren dit daadwerkelijk te doen.

De financiën
Ik hoop dat ik nog lang mijn geld kan verdienen met de dingen die ik nu doe: het schrijven van blogs, het maken van video’s en het schrijven van boeken. Het lastige van mijn werk is dat het vaak hollen of stilstaan is, de ene keer ben je met van alles tegelijk bezig en heb je eigenlijk geen tijd om rustig te schrijven en het moment dat je wel die tijd hebt om rustig te schrijven, maak je minder mee en heb je juist minder om over te schrijven. Ook qua inkomsten is het iedere maand weer een verrassing wat er op mijn rekening wordt bijgeschreven. Ik heb een hele tijd naast mijn blog vaste freelance klussen gedaan, zoals schrijven voor Metro, Girlscene en DutchCowboys. Op dit moment is het voor mij niet puur noodzakelijk om er een vaste opdrachtgever naast te hebben, maar als ik een beetje meer zou willen sparen en wat meer zekerheid over mijn inkomsten wil hebben, dan is dat wel handig. Ik denk dat ik daar binnenkort dus ook weer mee ga beginnen. Het is namelijk best fijn om te weten dat er iedere moment een bepaald basisinkomen is waar je al je vaste lasten van kunt betalen.

De toekomst
Hoe ik de toekomst van het bloggen zie? Ik hoop dat ik nog lang op deze manier door kan gaan. Ik vind het moeilijk om het bloggen echt als een mega-business met een meerjarenplan te bekijken. Ik denk juist dat dat het ‘echte’ van bloggen wegneemt en dat is nu juist de kracht van het bloggen, toch? Ik zie wel wat er op mijn pad komt en probeer altijd mijn keuzes te baseren op wat ik zelf belangrijk vind.

Hoe lang volg jij mijn blog al? En hoe zie jij de toekomst van (het lezen van) blogs eigenlijk?

Liefs,
Annemerel

Delen:

38 Reacties

 1. Naomi
  februari 14, 2019 / 12:06

  Ik volg je blog nu denk ik bijna anderhalf jaar en het is voor mij echt een automatisme geworden om rond 12 uur je blog te lezen. Ik reageer eigenlijk haast nooit, maar vind je blogs wel altijd heel leuk om te lezen!

 2. Denise
  februari 14, 2019 / 12:10

  Hi Annemerel,

  Eigenlijk volg ik al 2 jaar lang jouw vlogs met veel plezier en kwam ik er pas een tijdje geleden achter dat daar ook een hele leuke blog met dagelijkse posts achter zit! Zo stom dat ik dat niet eerder heb opgezocht!

  Bedankt voor je leuke verhalen iedere dag opnieuw!

  Groetjes,
  Denise

 3. Bertine Lodewijk
  februari 14, 2019 / 12:12

  Wil je asjeblieft gewoon elke dag om 12 uur een blog posten?
  Dat is echt mijn blije momentje van de dag..
  Lees de blogs echt met heel veel plezier!

  Hartelijke groet,
  Bertine Lodewijk

 4. Jolien
  februari 14, 2019 / 12:15

  Leuk Annemerel! Ik volg je al vanaf 2003 geloof ik. Je blog werd toen op het fok-forum in het topic over hockeymeisjes genoemd (je had toen allemaal zwart-wit fotootjes van jezelf waar je je hoofd schuin hield in de header), sindsdien ben ik trouwe fan!

  • Annemerel
   Auteur
   februari 15, 2019 / 07:46

   Haha grappig om te lezen! Ik was niet eens een hockeymeisje!

 5. Marije
  februari 14, 2019 / 12:25

  Tof dat je blijft bloggen. :) Elke dag rond 12 uur kijk ik altijd even, lees ik je blog. Lukt het niet dan doe ik het na mijn werk, dat is even een lekker rustpuntje op mijn dag.

 6. Eva
  februari 14, 2019 / 12:31

  Als ik het me goed kan herinneren, ben ik begonnen met je blogs lezen ongeveer rond de tijd dat je naar je studio verhuisd was. Al best een tijd dus ;) keep up the good work!

 7. Iris
  februari 14, 2019 / 12:39

  Ik denk dat ik je blog nu 4 jaar ofzo volg. Je hebt me gemotiveerd om te beginnen met hardlopen en dat doe ik nog steeds! Ook kijk ik bijna elke dag rond 12 uur of er een nieuwe blog online staat! Dus ik ben een trouwe blog en vlogvolger:). Blijf doorgaan met leuke blog schrijven!

 8. februari 14, 2019 / 12:43

  Ik zet net altijd een comment neer maar ik lees wel iedere dag trouw je blog (zelfs op mijn werk). Ik volg je al sinds 2012 toen ik op zoek ging naar hardlooptips.
  Ik denk dat mensen steeds minder reacties achterlaten op een blog omdat je via Instagram misschien wel “sneller” reactie krijgt.
  Ik ben blij dat je gewoon door blijft gaan, want het is voor mij echt een break van de dag om je blog te lezen.

 9. Jennifer
  februari 14, 2019 / 12:58

  Ik ben een van die mensen die rond 12:00 naar je blog om je nieuwe stukje te lezen, maar een comment achterlaten doe ik dan eigenlijk weer niet. Misschien moet ik dat vaker doen, want ik lees al een beste tijd mee (volgens mij al sinds 2013). Maar ik hoop ook dat je op deze manier nog lang door kan gaan, want ik lees je stukjes nog altijd met heel veel plezier!

 10. februari 14, 2019 / 13:03

  Ik volg je echt al járen. Blog zelf ook en inderdaad wat je zegt, de hoogtijdagen waren rond 2012-2013. Momenteel is dat iets minder maar ik haal er nog steeds een salaris uit. De ene maand iets minder dan de andere maand, maar gemiddeld gezien kan ik er prima van leven. Ik hou van schrijven en vind het stom dat mensen zijn gestopt met bloggen. Aan de andere kant, het commerciele punt, snap ik ze natuurlijk heel erg goed. Zelf blijf ik lekker iedere dag publiceren, omdat ik dat het leukste vind om te doen. En ik blijf jou iedere dag lezen, omdat het nog steeds vaste prik is!

  • Annemerel
   Auteur
   februari 15, 2019 / 07:44

   Ik lees jouw artikelen ook nog steeds, meer zelfs dan toen je styleguide deed en dat terwijl ik helemaal geen mommy(to be) ben!

 11. Maaike
  februari 14, 2019 / 13:12

  Ik heb het toevallig deze week opgezocht, maar volg je al zeker sinds 2010! Dat vind ik al echt lang haha.

 12. Rianne
  februari 14, 2019 / 13:21

  Ik reageer niet vaak, maar ik verheug me nog steeds elke dag op je geschreven blogs. Vlogs vind ik heel leuk om te kijken, maar je schrijfsels blijven toch heel erg leuk!

 13. februari 14, 2019 / 13:36

  Ik volg je nu een klein jaartje in aanloop naar je laatste boek. En ik vindt het lezen juist heel prettig. Hoef niks anders uit te filteren, krijg niet tig nieuwe posts te lezen van andere.
  Ik kom regelmatig naar je blog om gewoon even rustig bij te lezen. Dus wat mij betreft ga je lekker zo door, vindt het een hele prettige manier!

 14. februari 14, 2019 / 14:00

  Ik volg jouw blog sinds 2011 als ik me niet vergis. Ik kan eigenlijk niet geloven dat dat alweer 8 jaar is. Wauw. Zelf startte ik mijn blog in 2015 en kan ook niet geloven dat de tijd zo snel voorbij gevlogen is. Zelf ben ik absoluut niet iemand die regelmatig is met Social Media Posts. Maar ook niet met Blog Posts. Ik doe het wanneer ik er zin in heb. Naast mijn fulltime baan is het anders ook niet uit te houden.

 15. hannie
  februari 14, 2019 / 15:08

  Ik lees graag blogs. Vaak gewoon lekker op de bank of in bed. Niemand die last heeft van het geluid van de video. Ik kan een blog ook scannen, gedeeltes die voor mij minder interessant zijn sla ik gewoon over. Video’s trekken mij niet zo. Je kan niet makkelijk zien waar het gedeelte wat voor jezelf leuk of interessant is begint. Het geluid van de video trekt de aandacht van de mensen om je heen “Wat kijk jij nou weer?“ Ik kijk dus maar heel zelden YouTube video’s en als ik ze kijk dan is het ook vaak als een soort achtergrondmuziekje tijdens het koken of het wegwerken van de was. Een uitzondering zijn de work-outs en yoga routines die sommige vloggers plaatsen.

  Kortom ik ben blij met het feit dat er nog altijd blogs van jouw hand verschijnen.

 16. februari 14, 2019 / 17:36

  Als blogger snap ik dat het jammer is om minder reacties te krijgen. Vandaar ook dat ik vorig jaar als goed voornemen had om meer bij collega’s te gaan reageren. Dit jaar ga ik daar mee door. Het kost eigenlijk een stuk minder moeite dan ik dacht en het is eigenlijk heel leuk om te doen.
  Social media is leuk maar ik vind het ook leuk om een ruimte te hebben waar ik compleet kan doen wat ik wil en waar er geen regels zijn. Ik denk dat dat voor alle bloggers in meerdere of mindere mate zo is. Dat bloggen ooit uitsterft daar kan ik me niets bij voorstellen.

  • Annemerel
   Auteur
   februari 15, 2019 / 07:43

   Goed punt, reacties achterlaten. Als ik een blog lees laat ik vaak ook wel een reactie achter, omdat ik vaak ook wel wat te zeggen heb en omdat ik als blogger inderdaad weet hoe fijn het is als er op je stuk gereageerd wordt.

  • februari 18, 2019 / 10:45

   Ik denk dat je helemaal gelijk hebt dat bloggen altijd zal blijven bestaan. Social Media is leuk, maar niet echt betrouwbaar door de wisselende regels/algoritmes.
   Ik sta nu zelf op het punt om van mijn website een blog te maken, ondanks dat de hoogtijdagen geweest zijn. Mede dankzij jouw blog, Annemerel. Zelf lees ik liever een blog, dan dat ik een vlog kijk. Puur omdat lezen overal kan zonder een ander te storen met geluid. Oh, en wat betreft jouw vraag over hoe lang ik je volg…ik denk sinds 2014.

 17. Tessa
  februari 14, 2019 / 17:39

  Hee Annemerel,

  Wat leuk deze blog! Toevallig had ik een vraag gesteld in deze richting in AYRQ, weet niet of je daardoor ook ‘inspiratie’ op deed voor deze blog. Maar tof om te horen dat je blogs nu meer views krijgen dan bijv. je blog in 2015. En dit: ‘Het lastige van mijn werk is dat het vaak hollen of stilstaan is, de ene keer ben je met van alles tegelijk bezig en heb je eigenlijk geen tijd om rustig te schrijven en het moment dat je wel die tijd hebt om rustig te schrijven, maak je minder mee en heb je juist minder om over te schrijven.’ is natuurlijk wel echt super waar, nooit zo over nagedacht. Ik vind het knap wat je doet en dat je, in ieder geval voor nu, van je hobby je werk hebt kunnen maken. Dat is mij niet gelukt :-)

  Liefs,
  Tessa

  • Annemerel
   Auteur
   februari 15, 2019 / 07:41

   Jaaaa ik heb dit ‘blog idee’ aan de hand van die vraag inderdaad!!! Zette me aan het denken! Dankjewel :)

 18. februari 14, 2019 / 18:18

  Ik blog sinds 2013 op mijn huidige domein waar ik ook geld mee verdien. Helaas geen goed vast maandsalaris, maar ben wel van fulltime bij een baas werken naar 28 uur gegaan, omdat ik de rest via mijn blog verdien. Dat is voor mij een mooie combinatie en afwisseling van werk.

 19. Lisette
  februari 14, 2019 / 18:19

  In ben 29 en volgens mij ben je dan een Granny op social media?? maar ik lees je blogs erg graag. Ik volg je ook op YouTube en Instagram.

 20. Yamina
  februari 14, 2019 / 18:43

  Goed stuk Annemerel!
  Ik volg je al lang.. Hoe lang precies, dat zal je zelf vast terug kunnen rekenen. Ik kwam via Girlscene op je website terecht. Geloof dat je toen samenwoonde met je ex. En inderdaad de dagen nog mee gemaakt dat je twee keer per dag iets publiceerde (om 12:00 en om 17:00).
  Het is voor mij nog steeds vaste prik, zelfs toen ik een half jaar aan de andere kant van de wereld zit, om iedere dag naar je blog te gaan. Ook als je niks plaatst :).
  Voorlopig blijf ik je volgen!

 21. Monique
  februari 14, 2019 / 19:50

  Sinds de begintijd denk ik.MEJN ;)
  Ik ben een ouderwetse lurker en eigenlijk altijd blijven plakken

 22. Anne Marije
  februari 14, 2019 / 19:56

  Ik lees volgens mij sinds je in studio ging wonen in Den Haag, al een paar jaar dus! Gevonden via instagram, maar vind het altijd lekker om je stukjes te lezen ? Op m’n eigen tijd (via bloglovin!), zonder algoritme waardoor ik het mis? Keep on going! Liefs Anne Marije

 23. Caressa
  februari 14, 2019 / 21:25

  Ik volg je sinds 2014, toen ik bijna mijn eerste NYC marathon voor KiKa ging lopen en op jouw marathon-blogs stuitte. Ik laat misschien niet zo vaak wat horen, maar lees wel dagelijks je blogs en kijk je video’s :)

 24. sarah
  februari 15, 2019 / 01:12

  ik volg je blog al eeuwen en eeuwen, minstens sinds 2012 maar volgens mij zelfs nog langer terug. Ik geloof dat ik nog het laatste jaar van je studies meekreeg. Ik heb vanop de eerste rij een hele stijl- en schrijfevolutie zien plaatsvinden, maar lees nog altijd het liefste je blogs. Dat heeft te maken met jou & je stijl maar vooral met mezelf. Ik ben een lezer pur sang. Proficiat met je ‘safieren huwelijk’ tussen jou & deze blog!

 25. Sylvia
  februari 15, 2019 / 07:47

  Hi! Ik volg je inmiddels een jaar of 4 en eigenlijk vaste prik om 12:00, tenzij het niet lukt op werk dan ‘s avonds na het eten!
  Je video’s kijk ik ook met veel plezier en ook op insta check ik altijd even of je nog iets te melden hebt?
  Ik hoop in ieder geval dat je nog heel lang door gaat.
  Sylvia

 26. Joyce
  februari 15, 2019 / 09:13

  Annemerel, ik volg je blog dagelijks vanaf 2008, denk ik, misschien iets eerder. Ik lees je blogs erg graag. Je video’s volg ik niet, dat komt omdat ik liever lees. Ook dit is weer zo’n (h)eerlijke blog. Ga zo door, alle bewondering voor je!

 27. februari 15, 2019 / 09:57

  Jaaaa, leuk om te lezen Annemerel! Dat je nog maar lang mag blijven bloggen ;). Ik denk dat ik je volg sinds ongeveer 2011. Nu ik er over nadenk is dat al 8 JAAR GELEDEN. Ongelofelijk :’)

 28. Kristien
  februari 15, 2019 / 11:32

  Ik vond je blog toen je pas voor Girlscene schreef geloof ik. Leuk om te zien hoe je interesses en de manier waarop je je verhaal deelt met je lezers zijn geëvolueerd. En zo knap dat je al zo lang iedere dag blogt!
  Ik lees nog steeds liever blogs dan dat ik vlogs of Instagram stories kijk, dus ik hoop dat je nog lang doorgaat met bloggen.

 29. Maaike
  februari 15, 2019 / 16:11

  Hi Annemerel, ik volg je blog volgens mij al sinds 2004 (?). Volgens mij werd jouw blog toen getipt in de Fancy of Tina en sindsdien altijd blijven lezen (en misschien maar drie keer een reactie achterlaten..:)). Jij bent nog een van de weinige blogs die ik met veel plezier volg – keep up the good work! Groeten, Maaike

 30. Nienk
  februari 15, 2019 / 19:34

  Hoi! Ik volg je blog nog niet super lang, jaartje denk ik. Maar vind je een leuk, inspirerend, echt en positief mens! Ga lekker zo door :)

 31. Marieke
  februari 16, 2019 / 16:52

  Hi Annemerel, ik volg jouw blogs al vanaf 2011/2012. Best lang! En heb dan soms ook het gevoel dat ik jou ‘ken’. Oeps. Vond het altijd heerlijk om 2x per dag even te kijken. Mis nog steeds het 17 uur momentje wel. Elke dag om 17 uur een insta-berichtje een idee? :-D

  Keep up the good work!

 32. Anna
  februari 16, 2019 / 20:07

  Wauw, 16 jaar alweer. Ik volg je ook al jaren, ik denk toendertijd via Girlscene. Ik heb zelf ook een tijdje een blog gehad en het is toch veel meer werk dan mensen denken, dus respect dat je het al zo lang doet! Ik lees ze met veel plezier :)

 33. Vera Boekelman
  februari 17, 2019 / 21:14

  Ik ben blij dat je nog altijd door blijft bloggen, het zij het niet meer twee blogs per dag. Net zoals velen hier ben ik iemand die als het kan altijd even rond 12:00 opveert en denkt ‘Annemerel blog tijd!’ :-) Mijn favoriete blogposts zijn nog altijd de marathonverhalen denk ik, ik ben dan ook oprecht zenuwachtig voor je op de dag zelf