ASK YOUR RUNNING QUESTION: #83

Sta ik nog steeds achter de inhoud van mijn eerste twee boeken? Is het verstandig om op jongere leeftijd een marathon te lopen? En hoe doe ik dat met mijn hartslag tijdens trainingen en wedstrijden? Deze vragen en meer vandaag in de AYRQ!

Irma: Hey Annemerel! Heb zowel je eerste als derde boek gelezen met veel interesse :) Maar nu na het lezen van het topatleet-boek vroeg ik me af of je nog achter je eerdere boeken staat? Je hebt zóveel kennis opgedaan in het afgelopen jaar, ben benieuwd of je dan nog achter de tips en schema’s staat die je in eerdere boeken hebt beschreven of zouden je eerste twee boeken met de kennis van nu er heel anders uitzien?

Hi Irma, goede vraag! Live, Love, Run is onlangs verschenen in derde druk en ook ‘Ik heb geen zin’ ligt nu nog gewoon in de winkel. En ik ben daar nog steeds hartstikke trots op. Hoewel ik nu een stuk fanatieker loop dan toen, denk ik dat deze twee boeken weer een ander publiek aanspreken. Je hoeft namelijk niet zo fanatiek te trainen als ik afgelopen zomer gedaan heb. In Live, Love, Run deel ik de basisprincipes en mijn verhalen van ’toen’. Hetzelfde geldt voor Ik heb geen zin, dit schreef ik in een periode dat ik mezelf veel lastiger kon motiveren om naar buiten te gaan dan nu. Ik denk dus dat al mijn boeken heel goed naast elkaar kunnen bestaan.

Roos: Ik heb een vraagje: gebruik jij ook nog extra multivitamines of magnesium? En zo ja welke?

Hi Roos! Op dit moment slik ik de multi met probiotica van Orthica, om mijn darmflora te ondersteunen en voor extra energie. Daarnaast slik ik ook Vitamine D (heb ik echt nodig nu in de winter). Ik slik geen magnesium, omdat dit volgens mijn voedingsdeskundige (Saraï Pannekoek) niet nodig is, het effect van magnesium is volgens haar niet bewezen. Als ik op hoogte ben (bijvoorbeeld op wintersport, of tijdens mijn hoogtestage afgelopen zomer), of wanneer ik ongesteld ben, dan slik ik extra ijzer. Op hoogte is dit voor de aanmaak van extra rode bloedlichaampjes (wat je krijgt door het zuurstoftekort op hoogte) en tijdens mijn menstruatie is dit omdat je tijdens je maandelijkse periode natuurlijk veel bloed (ijzer) verliest.

Marloes: Ik heb al een keer een marathon gelopen en wil misschien een tweede lopen (NY!). Alleen heb ik van mijn trainer bij mijn atletiek vereniging het advies gekregen om nog even te wachten aangezien ik nu mijn snelheid nog heb omdat ik jong ben (22). Toch staat dit zeker op mijn bucketlist en aangezien ik nu nog gezond en fit ben, twijfel ik toch om dit te doen. Wat is jouw advies? Mijn tweede vraag is : komt er ook weer een AnnemerelRunsNYC2019?! Dan heb ik zeker interesse.

Hi Marloes, wat gaaf dat je de New York Marathon wil lopen. Om meteen maar je tweede vroeg te beantwoorden, dit jaar wordt er helaas geen NYC-reis georganiseerd.

Ik hoor wel vaker dat trainers atleten op jongere leeftijd liever eerst kortere afstanden zien lopen en later pas marathons. De snelheid die je op jongere leeftijd ‘opdoet’ kun je dan later – wanneer je belastbaarder bent – uit gaan bouwen tot de marathonafstand. Veel marathonlopers zijn ook begonnen op de baan. Shalane Flanagan won in 2008 bijvoorbeeld zilver op de 10.000 tijdens de Olympische Spelen in Beijing. Ik denk trouwens ook niet dat marathons je perse langzamer maken, als je daarnaast ook je 400’tjes en je 200’tjes blijft doen en af en toe eens een 3000 meter wedstrijd op de baan doet.

Ik denk dat de belangrijkste vraag die je voor jezelf moet beantwoorden is: vind ik het leuk. Vind ik het lopen van een marathon leuk of vind ik het lopen van korte afstanden leuker? En daarnaast: hoe ben je je trainingstraject voor je eerste marathon doorgekomen. Als je veel geblesseerd bent geweest en andere klachten hebt gehad, is het wellicht beter om naar je trainer te luisteren. Vind je marathons leuker dan korte afstanden en heb je tijdens dat eerste marathontraject weinig klachten gehad, dan weet je mijn antwoord vast al ;-) (lekker die marathon lopen!).

Lindsey: Ik ben benieuwd hoe jij met je hartslag om gaat in trainingen/wedstrijden. Train jij hier (ook) op? En zo ja, hoe kun je daar het beste op trainen?

Hi Lindsey, ik train meer op hartslag dan op gevoel. Na al die jaren waarin ik getraind heb (met hartslagmeter) kan ik aan mijn eigen ademhaling en het gevoel dat ik tijdens het lopen heb, wel aflezen of ik in de juiste zone zit. Toch check ik dit wel regelmatig tijdens een run. Ik kijk dan bijvoorbeeld tijdens een lange duurloop of mijn hartslag netjes onder de 150 is. Als ik mijn hartslag wil weten tijdens een intervalsessie, draag ik een speciale band, deze meet namelijk nauwkeuriger je hartslag en waar het bij een meting om de pols eventjes duurt voordat je hartslag wordt doorgeven, is dat bij een band veel sneller. Voorbeeld: vaak heb ik na afloop van een interval een hogere hartslag volgens mijn horloge dan tijdens de interval zelf, dit komt doordat er een paar seconde zit tussen het registreren en het laten zien op je horloge. Als je in een grafiek de pieken van je tempo en je hartslag verwerkt, zul je zien dat je hartslag net iets later piekt dan je tempo.

In korte wedstrijden let ik minder op mijn hartslag dan in lange wedstrijden. Als ik in een (halve) marathon zie dat ik de eerste kilometers meteen een mega hoge hartslag heb, weet ik dat ik te hard van stapel loop. In een 5 of 10 kilometer wedstrijd ben ik meer aan het ‘racen’ en check ik minder mijn horloge en meer mijn gevoel. Tijdens een 5 of 10 zal een te hoge hartslag er niet voor zorgen dat ik ga verzuren, dat gebeurt pas in wedstrijden langer dan een uur. Daarom is het belangrijk dat ik in een (halve) marathon niet over mijn drempel (door een sportarts vastgesteld op 173) ga.

Als je zelf graag je zones wil laten bepalen, kun je dit het beste laten doen bij een sportarts. Maar er zijn online ook veel methodes te vinden waarmee je dit kunt bepalen en hoewel die methodes waarschijnlijk niet allemaal hetzelfde resultaat op zullen leveren, denk ik ook niet dat je het echte mega nauw hoeft te nemen.

Bedankt voor al jullie leuke vragen! Volgende week beantwoord ik weer een reeks nieuwe vragen, die mogen zoals altijd hier weer in de comments gesteld worden.

Liefs,
Annemerel

 

Delen:

6 Reacties

 1. Marije
  februari 15, 2019 / 12:07

  Leuk weer al die vragen! Ik vroeg me gister ineens iets af. Toen ik van drie keer in de week naar vier in de week ging qua lopen was het even zwaar in het begin, maar ging ik conditioneel erg vooruit. In jouw laatste boek train je meerdere keren per dag en per week. Hoeveel keer per week zou jij als max. aanraden (ik ben niet van plan meer dan 1x per dag te sporten) en hoe bouw ik op naar bijvoorbeeld 5 of 6 keer per week? Heb je tips?

 2. Jolin
  februari 18, 2019 / 10:51

  Hi Annemerel, Even een vraag over krachttraining.

  Ga jij voor veel herhalingen of juist veel gewicht? Ik probeer zelf altijd de oefening goed uit te voeren zoals het eruit ziet dat het heel makkelijk gaat, poker-face zeg maar ;-). Maar ik probeer toch zeker wel 10-15 herhalingen te doen. Ik zou ook veel zwaarder kunnen maar dan is het na 5 wel gedaan. Wat is voor jou effectiever? Verschilt het nog of je naar een 10km of een marathon toe werkt?

  Thank you!

 3. Karlijn
  februari 19, 2019 / 06:55

  Hoi Annemerel!

  Ik heb nog een vragen voor de volgende keer:

  1. Hoe combineer jij voeding met een avondtraining? De trainingen bij de atletiekvereniging waar ik loop zijn vaak ‘s avonds.

  2. Hoe combineer jij het lopen met krachttraining? Ik merk dat ik het lastig vind on dat te combineren.

  Alvast bedankt!

  Alvast bedankt!

 4. Maaike
  februari 19, 2019 / 08:45

  Hallo Annemerel, een vraagje over vermoeidheid… Hoe moe ben jij na een duurloop van 20km/30km aan een voor jou rustig tempo? Douch je dan en doe je dan nog allerlei activiteiten alsof je niet gelopen hebt? Afgelopen zondag liep ik 15km (meestal loop ik 10km) en was ik rond 15u30 thuis. Mijn benen waren wat stram en ik heb de hele dag in de zetel tv gekeken. Op maandag voelde ik de vermoeidheid nog een beetje maar was ik energiek op mijn werk en vrolijk tegen mijn kinderen.

 5. Evelien
  februari 20, 2019 / 09:59

  Hi Annemerel, tijdens je topatleetproject ben je veel/meer avondtrainingen gaan doen en je schreef hierover dat je na zo’n looptraining op de baan vaak lag te stuiteren in je bed en slecht kon slapen. Ik vroeg me af of je hier nog steeds last van hebt (en hoe je hier mee omgaat, tips?), of dat je lichaam daar wellicht aan gewend is geraakt?

 6. Floor
  februari 20, 2019 / 11:46

  Hoi hoi

  In je “Valentijn” vlog hoorde ik je samen met Arthur praten over hoelang je maximaal kunt trainen zodat het effect heeft. Daar hebben jullie het over 2 uur en 15 minuten (correct me if i’m wrong) en dat het daarna geen effect meer heeft. Misschien een domme vraag, maar hoe zit dat dan met lange duurlopen voor een marathon bij “langzame” lopers? Die zijn toch al snel minimaal 3 tot 4 uur bij een 30+ duurloop

  Liefs “Floor” ;)