LET’S TALK ABOUT: Bloedwaardes, gezond eten & supplementen

Sponsored – Deze zomer heb ik veel van mijn lichaam gevraagd. Ik trainde gemiddeld twaalf keer per week, ik ging op hoogtestage en ik had de stress van mijn boek. Helaas heb ik de finishlijn op een haar(scheurtje in mijn voet) na niet gehaald, maar mijn bloedwaardes waren de hele zomer prima in orde, waardes die bij zo’n grote trainingsbelasting vaak dalen, bleven bij mij gelijk. Ik denk dat dit komt doordat ik mijn trainingen rustig heb opgebouwd, ik me (meestal) aan mijn voedingsschema van mijn voedingsdeskundige Saraï Pannekoek hield en een aantal supplementen slikte van Orthica (ook voorgeschreven door Saraï). Maar wat is nu belangrijk om in de gaten te houden als je je trainingen zo opvoert zoals ik deze zomer gedaan heb?

Wat vooral een dingetje was bij mij, was mijn ijzer. Eind vorig jaar liet ik voor het eerst in meer dan tien jaar weer een bloedprikken. Ik ben ontzettend bang voor naalden en ik zei altijd ‘ik loop nog liever vijf marathons achter elkaar dan dat ik bloed laat prikken’. Eind vorig jaar had ik echter zoveel last van mijn darmen dat ik een onderzoek echt niet meer uit kon stellen. Uit mijn bloedwaardes bleek dat mijn ijzer erg hoog was, er werd zelfs even gedacht dat ik last had van ijzerstapeling (waardoor ik nog een keer moest bloedprikken), maar bij de tweede prik-sessie waren mijn waardes weer helemaal normaal, dus dat was gelukkig niet het geval. Gelukkig.

Deze zomer heb ik drie keer een bloedtest gehad: begin mei, begin juli en eind augustus. In alle uitslagen was mijn ijzer (ferritine) 39. Dat zegt je misschien niet heel veel, maar dat is hartstikke netjes en het feit dat dit de hele zomer exact gelijk bleef is heel mooi. IJzer is namelijk een hele belangrijke bouwstof voor hardlopers en ik heb mijn ijzerwaardes deze zomer nogal op de proef gesteld.

Bij iedere landing die je maakt tijdens het lopen breek je ijzer af. Daarnaast gaat dit proces nog even een stukje sneller op het moment dat je op hoogte bent. Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat er aardig wat hoogtestages verpest doordat atleten niet genoeg ijzer-voorraden hadden. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat je ijzerwaarden op peil blijven. Ik heb dit gedaan door extra veel (groene) groenten te eten en dagelijks een ijzer supplement te slikken (het IJzer-25-complex). Toen ik op hoogtestage was slikte ik dagelijks twee tabletten. Daarnaast slikte ik ook de Multi Co-Enzym, een multivitamine. Deze bevat onder andere co-enzymatische B-vitaminen, vitamine D3 (10 mcg), vitamine C en E en natuurlijk gebonden mineralen: naast ijzer (7mg) zitten hier ook onder andere mineralen als calcium, magnesium en kalium in.

Sinds begin oktober ben ik over gestapt op een ander multi-supplement van Orthica. De Probiotica Multi; dit is een multivitaminen supplement dat tegelijkertijd de darmflora ondersteunt. Dit is voor mij  erg belangrijk.

Wat er zoal in de Probiotica Multi zit?

 • Vitamine B12 (20mcg), dit ondersteunt het energieniveau en draagt bij aan de geestelijke veerkracht.
 • Vitamine D3 (25mcg), dit zorgt mede voor een goede weerstand en is goed voor de spieren. Heel fijn om vitamine D op peil te houden, nu de zon weer wat minder fel is hier in Nederland.
 • Vitamine C (163mg), dit zorgt onder andere voor een verbeterde weerstand en ondersteunt de opname van ijzer.
 • Bevat Ginko biloba-extract (25mcg), N-acetyl cysteïne (20mg), luteïne (1mg) zeaxanthine (500 mcg), co-enzym Q10 (10 mg) en alfa-liponzuur (10mg)
 • Tot slot bevat het supplement ook een probioticamix van vier verschillende bacteriestammen (Lactobacillus acidophilus (2 stammen), Bifidobacterium animalis lactis, Bifidobacterium bifidum)

De probiotica in dit product zitten er echt in als ‘extraatje’ om de voedingsstoffen in de multi beter te kunnen benutten.

Hoe ik nu weet dat mijn bloedwaardes op peil blijven? Goede vraag. Ik heb aan mijn sportarts gevraagd of het mogelijk is dat ik gewoon de rest van mijn leven om de twee maanden bloed laat afnemen. Dit leek me niet alleen een goed idee omdat je dan je bloedwaardes in de gaten kunt houden, maar ook omdat het ervoor zorgt dat mijn prikangst afneemt (als ik te lang wacht met prikken vergeet ik altijd dat het eigenlijk helemaal zo erg niet is). Helaas werd mijn verzoek niet ingewilligd en moet ik er maar gewoon op ‘vertrouwen’ dat het allemaal in orde is.

Ik denk dat oplossing is om gewoon met gezond verstand na te denken over wat je allemaal naar binnen werkt. Zo veel mogelijk gezonde basisvoeding, eventueel aangevuld met een supplement. Weet je niet zo goed wat jij nodig hebt? Overleg dan eerst met een arts of voedingsdeskundige en ga niet lukraak het hele pillenschap naar binnenwerken.

Ben jij, nu de R weer in de maand zit, weer een supplement gaan slikken? Zo ja, wat slik je? En merk je verschil?

Liefs,
Annemerel

P.S. Mijn vitamine D was eind augustus bijzonder hoog (bijna 200), vitamine D is een belangrijke bouwstof voor het behoud van sterke botten. Ik had dan ook verwacht dat mijn botten wel iets steviger waren en ik niet aan de kant zou worden gezet door een stressfractuur. Maar ik kan het ook van de andere kant bekijken: wat zou er gebeurd zijn als mijn vitamine D niet zo hoog geweest was, hoe erg was de breuk dan geweest en hoe lang had mijn herstel dan geduurd?

 

Delen:

12 Reacties

 1. Lana
  november 8, 2018 / 12:15

  Grappig dat jouw ijzer zo hoog is, ik heb al moeite om mijn ijzer gehalte boven de 7 te krijgen! ik wel gewoon gezond en zou ik daaruit wel mijn ijzer binnen moeten krijgen, maar heb wel eens gehoord dat meer studenten last hebben van een laag ijzer gehalte

  • Ilse
   november 8, 2018 / 18:06

   Ik denk dat je misschien jouw hemoglobine bedoelt, dat is net iets anders dan het ijzergehalte ofwel de ferritine :). Nou is een hemoglobine onder de 7 voor vrouwen nog steeds wat aan de lage kant (tussen de 7,5 en 10 is normaal) maar als je wat extra let op je ijzerinname en verder geen klachten hebt zal dat geen probleem zijn! Liefs

   • Annemerel
    Auteur
    november 9, 2018 / 12:03

    Denk dat de 7 inderdaad HB is, die was bij mij deze zomer tussen de 8,5 en 9 (mocht je je dat afvragen).

  • Sanne
   november 8, 2018 / 18:42

   Hoi Lana, ik denk dat jouw waarde een andere waarde is dan wat Annemerel aangeeft. Een ferritine van 37 is namelijk helemaal niet zo hoog en van lager dan 7 zou echt extreem laag zijn. De normaalwaarde voor vrouwen is ongeveer tussen de 20 en de 150 maar hangt van heel veel verschillende factoren af omdat het ook een ‘acute fase eiwit’ is. Dat houd in dat het omhoog gaat bij ontstekingen e.d. waarbij je een vals (te) hoge waarde hebt. Het gaat dan ook meer om je hemoglobine waarde (Hb) oftewel het gehalte aan rode bloedcellen of er een probleem is en dan kun je daarna aan je gehele ijzerstatus en andere dingen bepalen of je extra ijzer nodig hebt. Oftewel: het is wat ingewikkelder dan vaak wordt gedacht en bij vragen hierover kun je je het beste tot je huisarts wenden.

 2. november 8, 2018 / 12:37

  Goed zeg, zoveel lopen en trainen, en toch een keurig ijzergehalte! Ik slik alleen vitamine D vanaf het moment dat ik niet voldoende zonlicht krijg. Dat is trouwens ook voor niet-sporters belangrijk :)

 3. Jessie
  november 8, 2018 / 16:32

  Interessant allemaal om dat zo eens intensief onder de loep te nemen! en wat goed dat je het allemaal onder controle hebt kunnen houden.
  Ik zelf slik sinds kort vitamine C pillen, omdat ik helaas erg gevoelig ben voor blaasontstekingen… Een stressvolle periode in combinatie met veranderde weer en het is weer raak bij mij. Heel vervelend. Ik hoop dat de extra vitamine C kan helpen (zoals het drinken van cranberrysap= vit C vaak verlichting geeft) het te voorkomen. De tijd zal het leren.

 4. Samanths
  november 9, 2018 / 04:20

  Wat een goede tip!

 5. Marieke
  november 9, 2018 / 11:55

  Interessant. Ik zou ook wel eens zo’n bloedtest willen doen, maar de keren dat ik in het verleden bloed moest laten prikken, schrikte ik me later een hoedje van de nota.
  Ik slik een multivitamine en magnesium, omdat ik veel sport en goed wil slapen. Geen bijzonder merk, maar van de DM Drogist in Duitsland.

 6. Julia
  november 9, 2018 / 16:07

  Deze zomer bleek dat ik een vitamine D-tekort had (hoe ironisch: in de zomer), dus sindsdien moet ik iedere dag vitamine D slikken. Verder wil mijn ferritine ook nog wel eens aan de lage kant zijn (had twee jaar geleden een tekort en moest toen aan de ijzertabletten), maar door er goed op te letten dat ik via mijn voeding genoeg ijzer binnenkrijg, houd ik dit nu wel goed op peil.

 7. Rosalie
  november 11, 2018 / 21:26

  Ik lees dat je ijzersupplementen hebt geslikt. Ik vroeg me af, kreeg je daar nou geen last van obstipatie van? Want als ik ook maar iets neem dat extra ijzer toevoegt aan mijn dieet, afgezien van alle natuurlijke producten, dan verstop ik dus helemaal.

  • Annemerel
   Auteur
   november 12, 2018 / 10:55

   Oefffff nee! Nu heb ik normaal gesproken last van het tegenovergestelde dus ben ik wellicht niet het juiste voorbeeld, maar ik heb hier eigenlijk geen verandering in gemerkt.

  • Bibi
   november 12, 2018 / 16:40

   Ik heb een tijd Gentle Iron geslikt toen mijn Hb veel te laag was. Hier had ik geen klachten van, van ferrofumaraat wel alle bijwerkingen gehad toen.