LET’S TALK ABOUT: Apple’s biggest fail

Een beetje volger zal het niet ontgaan zijn dat ik groot fan ben van Apple. Nadat ik in 2005 mijn eerste Apple product kocht (een roze iPod Mini!) heb ik weinig electronica van andere merken meer gekocht. Sterker nog, als Apple een vergelijkbaar product in het assortiment had, dan heb ik de afgelopen tien jaar niets anders gekocht. Er gingen vier MacBooks over de toonbank (ik leef nogal intensief met mijn MacBook), een iMac, vier iPhones, drie iPod Shuffles, een iPad, Apple TV, een Apple Watch en helaas ook… honderdduizenden kabels, opladers.

Aller eerst vind ik het vrij jammerlijk dat we anno 2015 apparaten zoals de iPhone kunnen maken, maar dat we nog steeds geen apparaat kunnen maken waarvan de batterij – met intensief gebruik – minstens 24 uur mee gaat. Mijn iPhone is binnen een paar uur leeg. Gebruik ik hem ook wel extreem intensief, maar dan nog. Een paar uur is niet genoeg. Ik heb daar een prima oplossing voor, ik heb een grote mobiele lader waarmee ik mijn iPhone tot vijf keer kan opladen. Enige probleem is wel dat ik daarvoor altijd mijn kabel mee moet slepen en dat ik vaak in de weer ben met mijn iPhone, terwijl hij in de lader zit.

En dat vinden die kabels dus niet leuk, want als je dat een paar maanden doet, dan breekt er iets in de kabel en ben je van het ene op het andere moment kabel-loos. Dat is als je geen back-up kabel hebt, wat bij mij dus het geval is. Ik geef toe, dat is niet slim. Maar hé, die kabels zijn twintig euro en wat heb je dan? Een KABEL. Erg leuk om daar geld aan uit te geven vind ik niet. Natuurlijk zijn er nepkabels op de markt die veel minder geld kosten, maar daar hoor je vreemde verhalen over. En een tijdje terug was ik zelf getuige van zo’n vreemd verhaal. Ik hoorde een keiharde klap en het begon ineens ontzettend te stinken, bleek een nep kabel (niet die van mij dus) de boosdoener te zijn geweest. Freaky shit.

Hoe kan het dat een bedrijf dat zulke geavanceerde producten als de iPhone en MacBooks kan produceren, geen kabel kan maken die het langer dan een paar maanden volhoudt? Ik zou bijna denken dat ze het opzettelijk doen, zodat we met zijn alle lekker veel geld aan kabels uit kunnen geven. Wat ik me ook afvraag, hoe groot is de marge op die kabels? Maar dan… volgens mij is het ook mogelijk om een gratis nieuwe kabel te krijgen als je kabel kapot is, maar hoeveel mensen weten dat en hoeveel mensen doen dat daadwerkelijk? Als mijn kabel kapot is heb ik geen tijd om een afspraak te maken bij Apple, dan koop ik gewoon meteen een nieuwe (en daarna ben ik zo suf om er niet meer aan te denken – again, mijn fout).

Maar ik blijf er bij, die dingen zouden in eerste instantie al niet kapot moeten gaan. En daarbij… we zouden die kabels overdag niet eens nodig moeten hebben als we netjes iedere nacht onze iPhone op zouden laden. Toch? Toch?!

Liefs,
Annemerel

 

Delen:

44 Reacties

 1. oktober 16, 2015 / 12:06

  Ik hoor het wel vaker, dat die kabels zo snel stuk gaan. Ik heb er met die van mij nog geen last van gehad, maar ik neem hem ook nauwelijks mee in mijn tas…

 2. oktober 16, 2015 / 12:08

  Haha, helemaal met je eens. Ik snap ook niet waarom mijn iPhone na een werkdagje alweer leeg is…

 3. oktober 16, 2015 / 12:10

  Ja eigenlijk wel ja! Mijn telefoon is echt snel leeg!

 4. Aukje
  oktober 16, 2015 / 12:12

  Een collega van me zweerde bij Sugru om alles te fixen, of in dit geval te beschermen. Ben natuurlijk te lui om dat te proberen, maar wellicht vind jij ’t de moeite waard haha https://sugru.com/about

 5. oktober 16, 2015 / 12:16

  Aaaaaamen! Mijn kabel werkt nog, iets wat me echt verbaast aangezien ik ‘m al bijna een half jaar intensief gebruik. Ik snap inderdaad ook niet waarom je batterij niet gewoon heel erg lang mee kan gaan, of waarom er geen zonnepaneel op de bovenkant van je iPhone zit ofzo, dat zou pas ideaal zijn. Nooit meer in de weer met externe laders en kabels!

 6. oktober 16, 2015 / 12:19

  Op dit moment gebruik ik 1 Apple product, mijn iPhone 5. Dit is mijn derder iPhone alweer. Ik wil niets anders meer. Maar het is zeker wel jammer dat de batterij snel leeg gaat. Als ik er veel mee doe op een dag, moet ik ‘m even tussendoor opladen. Maar meestal voldoet het om ‘m s’ nachts op te laden. Graag wil ik een MacBook, maar dat wordt nog ruim een jaar sparen. Gelukkig heb ik een laptop die voorlopig voldoet.

 7. Irene
  oktober 16, 2015 / 12:30

  Ik gebruik m’n oude htc lader+ kabel. Deze heeft minder watt waardoor het langer duurt om te laden, maar je batterij wel een veel langere levensduur heeft. Iniedergeval nooit je iPad lader gebruiken voor je iPhone, dan is je batterij een heel kort leven voorspeld ;)

 8. Shan
  oktober 16, 2015 / 12:31

  Dat doen ze inderdaad expres! Echt heel belachelijk en bizar. Wist dit ook niet, maar moest er onderzoek naar doen voor school. Kijk maar eens op Youtube: ‘Planned Obsolescence – The light bulb conspiracy’

 9. oktober 16, 2015 / 12:32

  Ik moet mijn iPhone ook dagelijks opladen, heel vervelend. Maar van die kabel heb ik nog geen last gehad eigenlijk.

 10. oktober 16, 2015 / 12:34

  Mijn iPhone 6 gaat twee en soms wel 3 dagen mee. Ik gebruik geen Facebook, twitter en ik kijk maar 1 keer per dag op instagram en muziek luister ik ook niet zo vaak meer want dan gaat ie ook snel leeg. Meeste doe ik op mijn iPad of bewoon op de laptop.

 11. Marianne
  oktober 16, 2015 / 12:46

  Mijn MacBook lader is al 2 keer kapot gegaan, en 2 keer heb ik een afspraak gemaakt bij Apple en ‘eiste’ ik een nieuwe. 1 is zelfs ontploft, waardoor er een soort van brandplekje/schroeiplekje op zat. Maar ik kreeg geen nieuwe. Dus wat je zegt over dat je een nieuwe zou mogen krijgen, nee hoor. 2 keer 80 euro kwijt aan nieuwe laders…

 12. oktober 16, 2015 / 13:04

  Er staat ook ergens dat je je iPhone niet mag gebruiken tijdens het opladen ivm het ‘knakken’ van de kabel. Natuurlijk laat niemand z’n iPhone zo lang met rust, dus wat je het beste kan doen is een veertje van een pen om het begin stukje (het meest fragiele stuk) van de oplader te doen, waardoor hij niet kan ombuigen en dus véél langer mee gaat!

  • oktober 16, 2015 / 13:11

   Dit is zo slim! Thanks, ik heb namelijk heel vaak last van geknakte kabels! :-)

  • oktober 18, 2015 / 13:22

   Thanks, die ga ik onthouden! :)

 13. oktober 16, 2015 / 13:06

  Amen!!! Ik heb nog een bijkomend probleem. Omdat je die kabel overal heen sleept wordt ie ook wel eens geleend of je laat hem ergens liggen. Vervolgens natuurlijk geeeeen idee waar dat stomme snoer is en natuurlijk niemand die zich meld :(

 14. Ilse
  oktober 16, 2015 / 13:09

  Gelukkig heb ik daar niet veel last van maar begrijpelijk dat het vervelend is wel.

 15. oktober 16, 2015 / 13:22

  Ik had daar ook veel last van tot ik de stoffen kabels van de Hema ging gebruiken. Ze zijn ook nog eens lekker lang en ze knakken niet! Ideaal.

 16. Nena
  oktober 16, 2015 / 13:23

  Die batterij en die kabels ja…. Ooit 1x heb ik een gebroken kabel gratis laten vervangen. De kabel moest worden opgestuurd en 3 weken later mocht ik een nieuwe komen halen. Gelukkig had ik nog een andere!

 17. oktober 16, 2015 / 13:24

  Het is maar net hoe je ermee omgaat. Ik heb drie jaar een iPhone 4s gehad. De telefoon zelf had geen krasje en de kabel was gewoon nog goed. Nu heb ik een iPhone 6 en ik kan vaak 1,5 dag met de batterij. Ik zit er echt wel veel op, al maak ik niet veel foto’s en video’s.

 18. oktober 16, 2015 / 13:26

  Ik ben ook Apple fan..maar de accuduur en kabels vind ik ook hun grootste zwakte! De batterij schijnt dan ergens wel weer ‘bewust’ sneller leeg te gaan zodat je een nieuwe koopt. Dit is een hele tijd terug via ‘officiële’ Apple kanalen uitgelekt, als dit zo is dan vind ik dat triest. Verder gebruik ik mijn iPhone en iMac met liefde ;-)!

 19. oktober 16, 2015 / 13:39

  Precies dit! Mijn kabeltjes gaan echt altijd stuk bij het aansluitpunt, zo irritant..

 20. oktober 16, 2015 / 13:41

  Ik deel de frustratie. Helaas vreet Instagram stroom, zo jammer!

 21. oktober 16, 2015 / 13:48

  Ik moet een beetje wenen als ik denk aan al het geld dat ik al heb uitgegeven aan nieuwe kabels voor mijn Macbook. Het is dat ik al vier jaar een diep intense en liefdevolle band met hem heb, maar ik had waarschijnlijk op vakantie gekund van het geld..

 22. Lonneke
  oktober 16, 2015 / 13:52

  Volgens mij doet Apple het expres dat die draden zo kut zijn. Toen ik nog een iPhone had heb ik er ook een stuk of 10 versleten, toen vond ik er een van mn iPod uit 2006 ofzo en die waren zóveel beter. Ze kunnen het dus wel maarja, zo verdienen ze veel meer geld natuurlijk. Zelf heb ik op een gegeven moment wel zo een met stof over de kabel heen bij de Hema gekocht en die heeft een jaar lang prima gewerkt. Nu ben ik overgestapt naar Samsung (why >.<) en doe ik al 1 jaar met de kabel die zij gaven dus… Apple dingetje denk ik

 23. Olga
  oktober 16, 2015 / 14:46

  Die gaan expres kort mee zodat je gauw een nieuwe nodig hebt. Garantieproducten gaan ook altijd precies voor die datum kapot. En je kan ook gloeilampen maken die veel langer meegaan maar dan zit er geen marge op, helaas.

 24. oktober 16, 2015 / 15:16

  Ik gebruik gewoone en fake kabeltje en die doet het prima!

 25. Julia
  oktober 16, 2015 / 15:16

  Ja, dat met die kabels vind ik ook echt stom. Ik had ooit ook een neppe gekregen bij mijn iPhone en toen ik lag te slapen werd ik wakker van een geur van smeulend plastic. M’n hele stopcontact was zwart en er was kortsluiting. Bleek dat hij gewoon ontplofte..

 26. oktober 16, 2015 / 15:31

  Werkende in de tech industry, kan ik je gelijk antwoord op je vraag geven. Ja die slappe kabels van Apple zijn express zo gemaakt. Ook die extra dongels van 40 euro voor usb aansluitingen zijn geen verassing, want die macbook is nou ook weer niet zo dun dat er helemaal geen usb-aansluiting in zou kunnen passen. Daarnaast is die batterij ook niet echt heel erg ver vooruit gegaan, zodat je straks als de 7 of 8 of 9 uitkomt weer netjes in de rij staat voor een ‘nieuwe’ telefoon. Apple maakt nou eenmaal het meeste marge op z’n plastic.

 27. nettelie
  oktober 16, 2015 / 15:48

  Hmm… mijn kabels zijn nog nooit kapot gegaan, maar mijn telefoon is wel al jaren binnen 1,5 uur leeg. Leeg-leeg, dus hij valt dan ook gewoon uit. ZO FAKKING IRRITANT. Ik heb alleen geen geld (/geen geld ervoor over) om een nieuwe telefoon te kopen :’) Dus ik doe het maar met zo’n draagbare batterij. Maar het is inderdaad huilen, hoor.

 28. Eva
  oktober 16, 2015 / 17:43

  “Ik zou bijna denken dat ze het opzettelijk doen, zodat we met zijn alle lekker veel geld aan kabels uit kunnen geven.” Inderdaad Annemerel, je had het al (bijna) goed geraden: Apple (en dergelijke bedrijven) maakt expres producten die niet lang mee gaan. Anders valt er niet aan te verdienen namelijk. Waarom denk je dat smartphones het tegenwoordig maar een jaartje of twee uithouden? De telefoons van 15 jaar geleden (Nokia 3310 etc.) waren zo robuust dat je ze vanaf vier verdiepingen op een stenen vloer kon laten vallen en er niets aan de hand was, behalve dat de batterij er misschien uitvloog (dit is mij overkomen, goeie ouwe Samsung-klaptelefoon). Dat is nu ondenkbaar en dat doen bedrijven als Apple expres zodat je om de haverklap een nieuwe telefoon moet aanschaffen. Waarom denk je dat Nokia failliet ging? Precies, zij produceerden te degelijke telefoons. Anyway, ik heb zelf een MacBook Pro (uit 2011, die het overigens nog redelijk doet, maar ik ben dan ook erg zuinig erop) en ik vind het een mooi en fijn apparaat (het grootste voordeel is dat ie nooit vastloopt, zoals Windows wel altijd deed bij mij) maar ik weet heus wel dat ik ook voor het design en het merk betaal. Mijn ICT-vrienden lachen me ook altijd uit, want voor de helft van het geld heb je een kwalitatief betere computer. Maar ja, die ziet er dan niet zo strak uit ;) Mijn iPhone 4s die dateert uit maart 2014 (ik ben een laatbloeier) begint het nu al te begeven en dat vind ik vrij matig voor een toestel waar ik 300 euro voor heb betaald. De volgende telefoon wordt dan dus hoogstwaarschijnlijk geen iPhone meer, maar een goedkoop modelletje, want over 2 jaar heb ik toch weer een nieuwe nodig…

 29. oktober 16, 2015 / 22:22

  Super herkenbaar! Ik gebruik op dit moment wel een nepkabel, die slijt alsnog maar dan op een andere manier dan die van Apple (geen ’turtleneck’, het gaat gewoon loszitten) en ik vind €20 voor een kabel gewoon echt niet chill. Net zoals €35 voor oortjes (superfijn als je kat er gek op is om ze door te bijten en jij ze overal laat slingeren). Het bedrag dat ik voor mijn iPhone heb neergelegd ben ik alweer vergeten, maar dan ook nog zoveel voor accessoires gaat een beetje tegen m’n principes in, haha.

 30. Suuz
  oktober 16, 2015 / 22:32

  Helemaal mee eens!! GRUWELIJK HEKEL AAN GELD UITGEVEN AAN STEEDS NIEUWE KABELS!!!! ik heb zoooveel liefde voor Apple maar dit is zoo irritant! Ongelofelijk!! ik durf ook geen nep kabels meer te gebruiken. En ik heb ook liever meer kabels, 1 bij mn macbook 1 bij mn nachtkastje 1 in de auto.. en ja ze gaan snel stuk :-( niet leuk!!! hopelijk komt er verbetering in in de toekomst!!

 31. marije
  oktober 16, 2015 / 22:46

  Ik heb ook al zooooo veel geld uitgegeven aan kabels, wát een frustratie. Las vorig jaar een verhaal over iemand wiens huis afgebrand was ’s nachts doordat ze haar iPhone op aan het laden was met een versleten Apple kabel, dus nu durf ik ook geen kapotte kabels meer te gebruiken :s. Zo stom, grrrrr.

 32. oktober 16, 2015 / 22:57

  Ik wou een Iphone kopen… Nog maar een keer goed over nadenken denk ik :P

 33. Marlou
  oktober 16, 2015 / 23:11

  De beste tip: NOOIT meer je iPhone ’s nachts opladen. Als de batterij namelijk op 100 procent is, moet hij uit de oplader. Anders blijft die batterij contact zoeken, en daar gaat ie dus aan kapot. Dus gewoon overdag opladen en stoppen als hij (bijna) op 100 % is. Dan blijft je batterij goed, en gaat de iPhone een hele dag, ondanks intensief gebruik, mee. Maar misschien is dit mosterd na de maaltijd :)

 34. oktober 17, 2015 / 08:51

  Erg herkenbaar. Ik wil niet eens weten hoeveel van die kabels ik al versleten heb. Ook ik loop continu met een externe lader. Overdag tijdens werk red ik het wel, maar als ik een hele dag weg ben, moet ik toch echt een externe lader hebben. Ik kocht er één bij de Action voor € 6,95 en deze laadt mijn toestel tot drie keer toe op. Erg handig. Verder ben ik enorm tevreden met mijn Macbook, iPad en iPhone.

 35. Annemariedb
  oktober 17, 2015 / 09:02

  Precies de reden waarom ik helemaal klaar was met Apple en mijn iPhone die inderdaad maar een halve dag meegaat. Ik heb gehoord dat ze het er inderdaad om doen zodat we de nieuwe producten gaan kopen. Naast zonde van m’n geld vind ik dat ook echt niet duurzaam en milieuvriendelijk.. Sinds kort overgestapt op een Nokia Lumia en tis een verademing op batterijgebruik ;). Batterij gaat makkelijk twee dagen mee ! :)

 36. oktober 17, 2015 / 11:22

  So true!

 37. oktober 17, 2015 / 12:05

  Ik heb er ook zo’n bloedhekel aan! Heb standaard een kabel in m’n tas zitten en eentje thuis, maar je blijft serieus aan de gang. Veel mensen zweren overigens bij dit trucje om de kabel langer mee te laten gaan: https://www.youtube.com/watch?v=VCIo8xGTUX0 ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar denk dat ik het toch maar eens moet doen..

 38. Lore
  oktober 17, 2015 / 12:32

  Dat je batterij niet zo lang mee gaat als je zou willen, ligt niet aan Apple. Hier een artikel voor verdere uitleg: http://motherboard.vice.com/nl/read/waarom-zijn-batterijen-nog-steeds-zo-kut
  Dat de kabels zo snel kapot gaan is wel erg jammer. Ik heb zelf wel een jaar of twee een “neppe”oplader gehad voor mijn MacBook, daar heb ik zelf niet meer problemen mee gehad dan met de standaard Apple oplader. Ik heb ook al sinds mijn eerste iPod een neppe USB oplader voor in het stopcontact (exclusief kabel), die gaat al zo een 10 jaar mee. Nu heb ik zelf nog nooit eerder negatieve verhalen over bootleg opladers gehoord, maar ik snap dat je er huiverig van wordt als je een laptop naast je hoort ploffen..

 39. oktober 17, 2015 / 14:27

  Ik heb dus precies hetzelfde probleem! Mijn kabel van mijn Macbook pro was kapot gegaan. Geen garantie meer (viel er net een week buiten), dus dat werd een nieuwe kopen voor veel te veel geld. Apple fix the problem!

 40. oktober 18, 2015 / 13:27

  Wat ik altijd bij me heb is zo’n verloopstukje zeg maar. Dat heeft de pin die je in je iPhone stopt in het oplaadgedeelte en een poort waar je een mini USB kabel in kunt doen. Zo’n verloopje kost 20EU ofzo, maar die micro USB kabels die voor alle telefoons worden gebruikt behalve Apple, zijn echt veeeeeeeeel goedkoper! Dit http://www.apple.com/nl/shop/product/MD820ZM/A/lightning-naar-micro-usb-adapter

  Je kunt dus dan gewoon die normale kabels van micro usb gebruiken, die ook vaker mensen hebben en dus is het probleem voor mij opgelost :)

 41. oktober 18, 2015 / 18:19

  altijd als ik over dat snel leeg etc lees ben ik super blij met mijn sony experia z.. Echt.. Ik heb hem 12 uur geleden van accu gehaald en heb hem heel veel gebruikt en als nog 59 % accu! :) heerlijk hahaha

 42. oktober 19, 2015 / 23:05

  Helemaal met je eens! Ik moest de afgelopen maanden een nieuwe iPhone oplader kopen (huilen) en een nieuwe MacBook adapter (nog harder huilen)!!