LET’S TALK ABOUT: Annemerel on a budget IV, kun je trainen als atleet en nog steeds op budget zijn?

Waar is Annemerel on a budget?

Ze is compleet zoek geraakt.

Het was dat mijn budgetcoach – beter bekend als mijn moeder – me er dit weekend aan herinnerde, anders weet ik niet of ik ooit nog aan haar gedacht had. Feit is, mijn hoofd vind het lastig om op meerdere plekken tegelijk te zijn en nu ik zo druk bezig ben met trainen, eten, rusten en schrijven staat alles in het teken om dat proces zo gemakkelijk mogelijk te maken. En dat is lastig te verenigen met leven op budget. Althans, het lijkt erop.

Was ik vorige maand nog zo trots toen ik kon vertellen dat ik al twee maanden niets besteld had bij Thuisbezorgd, inmiddels zijn we twee sushimaaltijden in acht dagen tijd verder. Ook rij ik regelmatig langs The Poké Bar of Ohana hier in de stad, om een pokébowl te halen. In de supermarkt kijk ik niet wat de goedkoopste kwark is, ik kijk naar de kwark waarvan de voedingswaarden het meest gunstig zijn (niet te veel vet, dat krijg ik namelijk al te veel binnen en juist wel veel eiwitten). Verder is eten als een atleet sowieso niet heel goedkoop, ik moet ruim 2500 calorieën op een dag eten en dat zijn hoofdzakelijk ‘gezonde’ calorieën dus dat betekent eigenlijk gewoon dat ik de hele dag aan het eten ben.

Ook vind ik ineens dat ik heel erg veel ‘nodig’ heb. Mijn kast puilt uit van de sportkleding, maar ik kon afgelopen weekend toch nog iets bedenken dat ik ‘nodig’ had. Ik heb alleen korte broekjes met wijde pijpjes, ik heb mezelf wijsgemaakt dat ik voor krachttraining een strak kort broekje nodig heb. Vanmiddag wordt ‘ie als het goed is met UPS bezorgd. Verder vond ik mezelf afgelopen week bij de Nike Outlet, ik had niets nodig maar wilde toch ‘even kijken’, ik kwam uiteindelijk met een foamroller (en een vaderdagcadeautje) naar buiten. Die foamroller kost echter mega veel energie en mijn coach had een veel beter idee, een massagestok. Aangezien mijn rechterkuit redelijk stijf is, moest dat natuurlijk ook gekocht worden.

En dan nog wat dingen die ik écht nodig heb (dit keer geen sarcasme). Een fietshelm voor mijn ElliptiGo, ik ben nu vier keer op pad geweest zonder helm en dat was misschien niet heel slim. Arthur (coach) vroeg vorige week al of ik zo iemand was die pas een helm kocht op het moment dat ik een gat in mijn kop was gevallen. Nou ja, zo iemand wil ik dus niet zijn, dus afgelopen weekend kocht ik toch maar een helm. Verder zijn mijn voeten gekrompen, ja echt, dat kan. Ik denk dat ik naast vet de afgelopen weken ook aardig wat vocht kwijt ben geraakt en dat een deel van dat vocht in mijn voeten zat, want ik zwem ineens in mijn Zoom Fly’s maat 42. Hierdoor schuiven mijn voeten naar voren en proberen mijn tenen steeds iets van grip te vinden, wat op den duur voor problemen kan zorgen (been there, done that). Wel heel budgetvriendelijk: ik heb een kleur van vorig seizoen gekozen waardoor ik 50 euro minder dan de originele prijs hoefde te betalen. Scoor ik hier dan misschien wat punten mee?

Ook een grote kostenpost: benzine. Deze week train ik 5 keer bij Olympus. Dit is 25 kilometer bij mijn huis vandaan, wat betekent dat ik voor een training 50 kilometer onderweg ben. Reken maar uit 5x 50 kilometer is 250 kilometer, is bijna een halve tank, is zo’n 30 euro. Openbaar vervoer is geen optie, fietsen ook niet (die extra 50 kilometer kan mijn lichaam er echt niet nog eens bij hebben). Vaker alleen trainen? Saai. Een andere trainer zoeken dichter in de buurt? In geen miljoen jaar. Dus ja, er zit maar een ding op, die extra (benzine)kosten accepteren en misschien wat besparen op voeding (maar hoeeeee dan?). Mooiste trouwens, ik heb ook al een bekeuring gereden op weg naar een training. Die 40 euro had ik dus wél kunnen besparen, als ik wat minder afgeleid was geweest door mijn goede playlist.

Goed, de eerste twee weken van trainen als een atleet zitten er op, misschien is er nu weer een beetje meer ruimte om op te letten. Ik zal de rest van de maand wel moeten, want ik heb mijn salaris er voor een groot gedeelte al doorheen gejaagd (mijn huur heb ik voor komende maand gelukkig al wel betaald!).

Herkennen jullie dit, dat wanneer je hoofd vol zit met spannende plannen, je portemonnee de eerste is die hier onder te lijden heeft?

Liefs,
Annemerel

Delen:

11 Reacties

 1. juni 12, 2018 / 12:04

  Wat een heerlijke post Annemerel. Je schrijft echt zo geweldig leuk ! En ja, ik herken volledig wat je schrijft ;-)

 2. Isabelle
  juni 12, 2018 / 13:11

  Dit is idd heel herkenbaar, gezonde voeding is sowieso duurder dit los van het feit dat je minder tijd hebt om te koken. Wat ik meestal doe is een lijstje maken wat ik de ganse week zal eten (ik neem mijn training schema erbij, dan is mijn voeding al aangepast aan het soort training ik ga doen, duur, kracht enz…)je kan daardoor je boodschappen in 1 keer doen en dat spaart tijd en centjes.(die kan ik dan spenderen aan allerlei gadgets voor mijn sport ???, grapje)

 3. Marieke
  juni 12, 2018 / 13:14

  Heej hier herken ik eigenlijk niet veel in, ik vind het – ojee dit klinkt vast naar – op de goede voeding & de helm na eigenlijk allemaal smoesjes.. :-/ En gezond eten hoeft toch geen pokébowl of sushi te zijn?
  Qua benzine, tja, ik heb 10 jaar lang naar een club gereden op circa 25 km bij mij vandaan en landelijk wedstrijden gespeeld. Maar ik rijd in een kleine, zuinige auto, dus vond het qua benzinekosten altijd wel meevallen.
  Ik hoop dat je de draad weer oppakt. Vond het een leuke rubriek!

 4. Krista
  juni 12, 2018 / 17:08

  De cheapass Zaanse hoeve kwark heeft 9 gram eiwit en 0,1 gram vet.. die kan dus prima ;) Enige nadeel is dat er een papieren deksel op zit dus ze gaan nog wel eens stuk in je tas. Maar met boodschappen doen met de auto misschien minder een probleem? Al weet ik niet of besparen aan kwark nou echt zoveel zoden aan de dijk zet.. feit is inderdaad wel dat als je als sporter gezond probeert te eten, je behoorlijk veel kwijt bent.
  Ik ga als ik tijd heb vaak naar de Haagse Markt, daar kun je in ieder geval kilo’s fruit en groente voor slechts een euro halen. Brood, granen en noten zijn daar ook veel goedkoper. En het is ook nog eens een leuk uitje ;)
  En verder.. een keer in de prijzen lopen bij een regionale wedstrijd en wie weet heb je je investeringen dan zo weer terugverdiend ;)

 5. Jet
  juni 12, 2018 / 17:55

  Hey Annemerel,

  Zeker herkenbaar dat je het bij nieuwe plannen gerechtvaardigd vindt om overal veel meer geld uit te geven. Heb hier zelf ook last van ;) Maar ik denk dat als je echt wilt besparen, je dit ook makkelijk zou kunnen doen.

  Wat betreft voeding: ik heb zelf op vrij hoog niveau gesport en gelijktijdig op een karig studentenbudgetje geleefd. Dit gaat prima. Er is ook goedkope kwark met goede voedingswaarden (magere kwark van Zaanse Hoeve of Koning bijvoorbeeld), sushi is absoluut niet nodig en poké bowls kan je prima zelf maken. Groente en fruit kun je kopen op de markt en in de aanbieding, seizoensproducten zijn over het algemeen best wel betaalbaar. Voor vlees/vis/andere eiwitbronnen schelen aanbiedingen echt superveel en als je het vervolgens in porties invriest heb je altijd relatief goedkope eiwitten op voorraad. (Ik weet niet hoe groot je vriezer is, maar ook in een klein koelkastvriezertje kan je heel veel kwijt). Diepvriesgroenten zijn overigens ook handig. Verder: investeer in kruiden, dan zijn ook simpele maaltijden lekker en nog steeds gezond. Eiwitshakes zijn niet duur, zeker als je groot inkoopt. En plan je maaltijden, dan kan je slim inkopen en hoef je zo min mogelijk weg te gooien. Hopelijk heb je hier iets aan! Succes!

  Oh tot slot, ook sportkleding kan erg goedkoop, als je goed zoekt naar aanbiedingen en niet te merkvast bent. Bij een aantal dingen is een goed merk echt fijn, maar voor bijvoorbeeld krachttraining boeit het echt niet of je H&M of Nike draagt.

 6. Tessa
  juni 12, 2018 / 18:26

  Super leuk artikel! Het is altijd makkelijk roepen vanaf de zijlijn maar een obvious tip is denk ik toch wel: Als je echt wilt besparen op voeding en daar ook energie/tijd in wil steken, kan het lonen om je boodschappen te verspreiden over supermarkten. Verder kan ook foodpreppen helpen om je snelle sushi maaltijden op te lossen. Sla een hoop groente en fruit in op de markt of bij de Lidl, ga alleen voor de wat specialere dingen naar de Ap, et cetera. Maar wellicht staat je hoofd daar ook niet naar als je ook zo bezig bent met trainen, blog, etc..

 7. Robert
  juni 12, 2018 / 22:23

  Ik kan op alles besparen, maar niet op eten. Aan de smaak en kwaliteit wordt niet getoornd. En de voedingswaarden zijn in deze fase voor jou heel belangrijk. Bezuinigen op voedsel is voor jou ook niet nodig, want de sushi / pokebowls kun je ook zelf maken. Al op speurtocht geweest naar tuinders die groenten verkopen in het Westland? Kun je voor of na een training meepakken. En je trainingsmaatjes kunnen toch ook wel eens naar Den Haag komen om de vele mooie loopplekken mee te maken? Scheelt jou weer brandstofkosten. Op benodigd materiaal mag ook nooit bezuinigd worden, maar je weet zelf maar al te goed wat nuttig en wat op dit moment overbodig is.

  Krimpende voeten, dat wil ik ook. Ooit (in Den Haag trouwens) schitterende schoenen gekocht die een halve maat te klein zijn. Af en toe heb ik de doos weer in handen om ze weg te doen / geven, pas ik ze nog een keer, blijken ze nog steeds te klein te zijn, maar zie ik weer hoe mooi ze zijn en stop ik ze vervolgens weer terug in de kast. Voor ooit. Als ik me als een topsporter ga gedragen.

  Spannende plannen, dat zijn bij mij altijd zaken die geld opslokken. Maar ze worden wel altijd binnen budget gerealiseerd.

 8. juni 14, 2018 / 18:08

  Deels herkenbaar; ik kan op zich prima met spannende plannen bezig zijn zónder geld uit te geven, maar… als ik eenmaal bezig ben, vind ik het héél lastig om te stoppen. Ik zou bijvoorbeeld van ongeveer half april tot ongeveer half juni geen kleding kopen; na een lastige eerste week was dat appeltje-eitje. Maar nu ‘mag’ het weer en staan de dozen alweer in huis. Gelukkig ook weer een hoop om terug te sturen, maar toch..

  Ik moet dan echt even bij elke aankoop bedenken of ik er écht heel blij van word, of dat het écht nodig is. En ja, als ik van die nieuwe leren broek (in de sale!) heel blij word, dan kan ik ‘m maar beter houden. Ik bespaar juist op heel veel dingen, om dit soort dingen dan te kunnen doen.

 9. Shirley
  juni 15, 2018 / 10:33

  Tip: ga foodpreppen en bestel je boodschappen bij AH of Jumbo (gewoon vanaf de bank via je mobiel) en haal de boodschappen op, op een tijdstip dat het jou uitkomt. Bijvoorbeeld op de terugweg van een training. Zodoende heb je alle boodschappen in huis én kom je niet in de verleiding om impulsaankopen in de supermarkt te doen. En dat foodpreppen is een uitkomst. Even wat tijd investeren maar vervolgens kan je een paar dagen achter elkaar zo iets lekkers uit de koelkast halen. Op deze manier bespaar ik heel veel tijd en geld en dat kan ik dan meer besteden aan sporten (of relaxen)!

 10. juni 17, 2018 / 21:26

  Oh dit is zo enorm herkenbaar! Ik probeer ook echt enorm op mijn voeding te letten; juiste producten, genoeg eiwitten, juiste repen voor onderweg etc. Om nog maar niet te beginnen over het feit dat ik telkens nieuwe kleding wil. Overal is opeens toffe vrouwen wielrenkleding te koop en ik wil natuurlijk alles hebben.. En omdat ik al jaren bijna geen gewone kleding heb gekocht, mocht ik van mezelf even spenderen.. Oeps! Nu maar weer even on budget (en kocht afgelopen week nog een nieuwe telefoon, kort daarvoor nieuwe fietscomputer, fietsbril, ……. :( )

 11. juni 21, 2018 / 21:46

  yep heeeel herkenbaar. Logisch dat je er nu minder op let. Ik hou niet van hardlopen maar vind het wel heel leuk om jouw verhalen erover te lezen. Vind het heel tof dat je dit traject in bent gegaan!