HOTSPOT: 4x Favourite Winter Sports villages

 photo Desktop1996.jpg

Als je me vraagt te kiezen tussen een zomer en wintervakantie hoef ik niet lang na te denken, wintersport natuurlijk. Skiën kun je namelijk echt alleen in het buitenland, met een beetje geluk heb je in de zomer in Nederland ook een paar mooie zonnige dagen. Tot mijn 25ste ben ik ieder jaar naar hetzelfde skigebied geweest, maar het afgelopen jaar heb ik voor mijn blog ook een aantal andere wintersportgebieden mogen ontdekken. Vandaag deel ik mijn vijf favorieten en vertel ik je wat die gebieden zo bijzonder maakt.

 photo IMG_2301.jpg

Serfaus – Fiss – Ladis
Zolang ik me kan herinneren ging ik met mijn ouders naar Serfaus (Tirol, Oostenrijk), later werd dit skigebied gekoppeld aan de naastgelegen dorpen Fiss en Ladis. Serfaus is super kindvriendelijk en gemoedelijk. Het is een autovrij dorp en het is ook echt nog een typisch Oostenrijks dorp, in hoeverre dat natuurlijk kan met al die toeristen die er ieder jaar komen. Onder de grond heb je een treintje, dus mocht je hotel of appartement ver bij de liften vandaan zijn, hoef je niet perse ver te wandelen, je neemt gewoon de ondergrondse. Wel handig aangezien je er dus niet zomaar met de auto mag rijden. Op zoek naar een goed appartement? Wij gaan al twintig jaar naar Apart Arga en we zijn niet van plan daar snel verandering in te brengen.

Dan het skigebied, ook super kindvriendelijk! Mocht je op zoek zijn naar een goede skischool, die van Serfaus is zeker aan te bevelen en ook over Fiss heb ik goede verhalen gehoord. In het skigebied vind je bijna geen sleepliften meer en de meeste liften hebben ook stoelverwarming (fijn!). Lekker luxe dus, maar dit heb je volgens mij bij de meeste Oostenrijkse skigebieden wel. Weetje: Serfaus schijnt het skigebied met de meeste zonuren van Oostenrijk te zijn.

 photo IMG_8984.jpg

Saalfelden/Maria Alm
Het afgelopen jaar ben ik een aantal keer in Maria Alm/Saalfelden (Salzburg, Oostenrijk) geweest, toch heb ik nog steeds niet erg veel van het dorp gezien. Anders dan in Serfaus ben ik hier wel iedere keer met de auto naar de lift gereden. Het leuke hier is dat er in de buurt heel veel skigebieden zijn. Binnen vijf minuten zit je in Hochkönig, maar ben je het daar na een paar dagen zat dan rij je naar Saalbach-Hinterglemm. Is de sneeuw niet goed genoeg, dan rij je toch even 25 minuten naar de Kitzsteinhorn in Kaprun, een gletsjer die van half oktober tot begin mei geopend is.

Ook leuk: Je kunt in Maria Alm goed hardlopen, een rondje rond de golfbaan is bijvoorbeeld 3,5 kilometer en er zit niet erg veel hoogteverschil in dat rondje. Mijn langste afstand die ik hier gelopen heb was 15 kilometer, het was pikkedonker, ik was alleen, er lag overal ijs, maar het is me wel zonder al te veel kleerscheuren gelukt.

 photo IMG_7872.jpg

Sölden
Sölden (Tirol, Oostenrijk), onderdeel van het Ötztal, is een van de bekendste skigebieden van Oostenrijk. Ik vond de dorpskern minder gezellig en knus als in Serfaus, maar het is natuurlijk maar net waar je naar op zoek bent. Als je op zoek bent naar een super sneeuwzeker gebied, dan zit je in Sölden in ieder geval helemaal goed. Je hebt er twee gletsjers die vanaf eind september geopend zijn en daar is het skiën onder vrijwel iedere sneeuw-omstandigheid goed te doen. Toen ik hier vlak voor Kerst was, waren de pistes in Sölden meer dan prima, mede dankzij die gletsjers.

Ook hier is hardlopen trouwens heel goed te doen, je loopt gewoon langs de rivier heen en aan de andere kant van de rivier weer terug. Er is weinig hoogteverschil en verdwalen kun je bijna niet. Omdat Sölden vrij hoog ligt (rond de 1300 meter) is het de eerste dagen waarschijnlijk best lastig om te trainen, maar als je thuis komt in Nederland zul je merken dat het ineens een stuk makkelijker gaat.

 photo IMG_8033.jpg

Livigno
Het enige niet Oostenrijkse gebied in dit rijtje is Livigno, dit gebied ligt namelijk in Italië, bij de grens van Zwitserland. Livigno is een belastingvrij dorp waardoor je vakantie een stuk goedkoper is. Er zijn ook heel veel winkels in het centrum van Livigno, een stuk meer dan in een doorsnee wintersportdorp. Van honderdduizend drogisterijen tot kledingwinkels van dure designers (het blijft Italië natuurlijk). Ook fijn aan het feit dat dit Italië is: het eten! Ik hou van Oostenrijks-piste-voer, maar die pizza’s en pasta’s smaken toch ook wel heel erg lekker!

Piste’s zijn in Livigno heel erg mooi en breed, liften zijn wel iets minder modern dan ik in Oostenrijk gewend ben. Après ski is wel weer net zo goed als ik in Oostenrijk gewend ben. Wellicht met iets betere wijnen ;-).

Ga jij ook zo graag op wintersport? Wat is jouw favoriete skigebied?

Liefs,
Annemerel

Delen:

21 Reacties

 1. Mieke
  januari 13, 2016 / 12:03

  Ik ga heel graag op wintersport. Mijn favoriete gebieden zijn Val Thorens (3 vallées) in Frankrijk, Mayerhofen in Oostenrijk en dit jaar ga ik naar Flachau in Oostenrijk, ik ben benieuwd :)

 2. januari 13, 2016 / 12:17

  Ik ga eind februari naar Kitzbühel, Tirol Oorstenrijk. Super veel zin in, ik ben meerdere keren in saalbach-hinterglemm geweest. Ook echt een aanrader en ben jaren naar wagrain, aplendorf en flachau geweest in salzburg Oostenrijk, ook zeker aan te raden.

 3. mila
  januari 13, 2016 / 12:21

  Ik ga al jaren met familie naar Kaprun-Oostenrijk, hier gaan we bij goede omstandigheden meestal naar de Maiskogel (Schauffelberg), hele leuke familieberg! Vaak zit er er nog wel een dagje Zell am See tussen en bij weinig sneeuw brengen we de hele week op de Kitsteinhorn Gletscher door:). Verder ben ik in Elmau (ook Oostenrijk) Zwitserland, Tsjechië, Frankrijk (Les Deux Alpes) geweest, maar Karprun voelt na al die jaren gewoon echt als thuiskomen. Ik denk een beetje hetzelfde wat jij hebt met Serfaus;)

 4. januari 13, 2016 / 12:21

  Fijne blogpost dit!! Ik ben zelf ook zo iemand die (opgegroeid met de familie) ieder jaar naar het zelfde skigebied gaat. Ik ben altijd naar Bichlbach (schrijf ik het zo goed?) geweest en daarna altijd naar Kleinwalsertal, ook een prachtig gebied!

 5. Rosemarijn
  januari 13, 2016 / 12:40

  Dit artikel geeft me heimwee.. Ik ga het liefst naar Flachau (Tirol, Oostenrijk) en ik ben één keer naar Are geweest in Zweden. Dát was awesome :D

 6. Marit
  januari 13, 2016 / 13:01

  Ik ben 1x op wintersport geweest, op mijn 22e en dat was geen succes. Na de eerste dag werd ik al uit de klassikale lessen gezet en werd mij vriendelijk verzocht om, als ik nog wilde doorgaan, ik misschien privelessen moest overwegen..
  Maar ik wil zo graag een keer leren skieen, want ik word altijd zo stikjaloers van al die prachtige foto’s en die prachtige omgeving! Misschien nog maar een keer proberen!

 7. januari 13, 2016 / 13:03

  Gaaf! Wij gaan eigenlijk elk jaar naar het zelfde gebied: (Hoch)fügen. Erg fijn gebied, maar wil wel graag weer eens wat nieuws proberen! Misschien wordt het volgend jaar wel een van deze..

 8. januari 13, 2016 / 13:10

  Leuk overzicht! Over twee weken stap ik weer in de auto richting de Alpen :-)

 9. januari 13, 2016 / 13:30

  ik ben nog nooit op wintersport geweest, ik kan dus ook niet skiën. Ik moest nu zelfs even nadenken hoe je skiën schrijft haha. Wel jammer want als ik anderen hoor over hun wintersport vakanties denk ik altijd oooohh dat wil ik ook! misschien een goeie voor op mn bucketlist :)

 10. januari 13, 2016 / 13:41

  Ik ga al jaren naar Kirchberg, echt een fijn gebied. Dit voorjaar ben ik van plan om naar Flachau te gaan, stiekem lekker een tweede week wintersporten dit jaar :)

 11. Nicole
  januari 13, 2016 / 13:56

  Ik ben heel benieuwd of je het niet vervelend vindt om met de auto of bus naar de piste/lift te moeten? Ik ben altijd gewend om naar Frankrijk te gaan, waar de meeste accommodaties direct aan de piste liggen, en zou er dus echt niet aan moeten denken om iedere ochtend/middag eerst de auto of de bus te moeten pakken met al die skikleren aan enzo.

 12. Michelle
  januari 13, 2016 / 14:47

  Gerlos was 10 jaar lang onze favoriete bestemming, vorig jaar zijn we in Serfaus geweest (wat ideaal met de skiverhuur, geen gesleep meer) en over 2 weken gaan we naar Sölden.

  Maar nr. 1 bestemming is Whistler in Canada. Super ouderwetse liften, maar de vriendelijkheid, rust en prachtige pistes maakt het een prachtig skigebied.

 13. januari 13, 2016 / 15:37

  Heeeerlijk! Ik zou ook zo mijn zomervakantie inruilen voor een wintersport! Dit jaar ga ik naar Königsleiten, nog nooit geweest dus ik ben heel benieuwd!

 14. Ilse
  januari 13, 2016 / 16:35

  Wat ben je op mooie plekken geweest zeg! Ik ben nog nooit op wintersport geweest dus die staat op de bucketlist!

 15. januari 13, 2016 / 17:21

  Ik heb dit jaar voor het eerst geskied, in Whistler in Canada! Geen verkeerde plek om te beginnen waarschijnlijk, ik vond het echt fantastisch. Deze gebieden hou ik in m’n achterhoofd, het liefst ga ik namelijk volgende maand weer!

 16. januari 13, 2016 / 17:58

  Ahhh wat leuk dit! Ik vond Saalbach-Hinterglemm ook geweldig (superleuk après ski!) En Sölden beviel dit jaar ook heel goed. Ben jarenlang naar Lofer gegaan als kind en dat was voor toen ook een perfect gebied!

 17. Elvira
  januari 13, 2016 / 18:10

  Leuk dit overzicht! Ik was er al benieuwd naar. Zelf ben ik ooit in de buurt van Fieberbrunn geweest wat nu ook bij Saalbach Hinterglemm hoort!

 18. Jet
  januari 13, 2016 / 18:56

  Hi Annemerel,

  Mocht je nog een keer naar Maria Alm gaan dan raad ik je aan om naar Hinterthal te gaan! En dan voornamelijk de Steinbockalm! Dit is een super mooi bergrestaurant met heerlijk eten en een geweldig uitzicht!

  X Jet

 19. januari 13, 2016 / 22:45

  Ik ben 1x op wintersport geweest in de Franse Alpen, in ook een super mooi gebied, al heb ik natuurlijk geen vergelijking. Ik zat in Risoul! Vond ik ook echt een aanrader (ondanks dat de wintersport toch niet zo mijn ding bleek te zijn).

 20. Anika
  januari 13, 2016 / 23:53

  Ik ben heel blij dat ik vanaf mijn 4e heb leren skiën, ik vind het nog steeds de leukste vakantie van het jaar! Ik ben ook 1 keer in Serfaus geweest, in precies hetzelfde appartement, wat heel goed was bevallen idd! Zelf vind ik Flims in Zwitserland (waar ik met kerst ben geweest) echt een heel erg mooi skigebied, maar omdat het Zwitserland is, zijn de prijzen daar helaas wat minder.

 21. Nadine
  januari 14, 2016 / 21:09

  Wat een leuk stuk! Maar ik krijg er alleen maar heimwee van! Nu al twee winters niet op wintersport geweest.. Maar ik ben 4 jaar in Tsjechië geweest waar ik heb leren snowboarden, de jaren daarna steeds naar Kirchberg en Saalbach geweest. Heerlijke gebieden!