Het eerste trimester (e-book)

Vanaf de dag van mijn positieve zwangerschapstest tot het einde van het eerste trimester heb ik een dagboek bijgehouden. Eerst alleen voor mezelf, maar later besefte ik hoe blij ik zou zijn geweest als ik in die periode een vergelijkbaar dagboek zou kunnen lezen. Het eerste trimester zit vol geheimen en kan soms best onzeker en eenzaam zijn. Zo heb ik me afgelopen maanden in ieder geval regelmatig gevoeld.

Ik wist niet precies hoe ik mijn dagboek wilde delen, want eh… het is wel echt mijn dagboek en ik wind er geen doekjes om. Maar aan de andere kant, doe ik dat niet nu al ruim zeventien jaar?! Toch vind ik het spannend om te delen, want hoe meer je deelt hoe meer mensen ergens van kunnen vinden. En waarom zou ik mezelf in deze (toch al super kwetsbare periode) zo ontzettend kwetsbaar opstellen?

Ach ja, waarom ook niet. Het dagboek heeft mij ontzettend geholpen. Schrijven is altijd mijn manier van verwerken geweest. Schrijven en hardlopen. Maar ja, dat hardlopen, daar had ik al snel geen plezier meer in, dus dat schrijven had ik hard nodig. Geen enkele zwangerschap is natuurlijk hetzelfde, er zullen vast vrouwen zijn die veel zwaardere klachten hebben tijdens de zwangerschap, er zijn ook genoeg vrouwen bij wie het allemaal een stuk makkelijker gaat (dus laat je vooral niet door mijn verhaal afschrikken).

Het dagboek ligt al sinds donderdag te wachten op publicatie, maar toen puntje bij paaltje kwam vond ik het toch wel heel lastig om op publiceer te klikken. Maar hé, we gaan het gewoon doen.

Je kunt het dagboek (gratis!) downloaden via deze link. Het is een PDF-bestand dat je zowel op je computer, telefoon of tablet kan lezen. Zelf vind ik hem het prettigste lezen op de iPad in iBooks, maar op je telefoon werkt ook prima.

Veel leesplezier :)

Liefs,

Annemerel

Delen:

13 Reacties

 1. Judith
  december 16, 2020 / 12:32

  Gelijk ‘pauze’ genomen van mijn scriptie en dit gelezen. Ik miste je blogs al, maar dit maakt veeeeel goed. Thanks for sharing this with us! <3

 2. Harma
  december 16, 2020 / 12:56

  Wauw wat super leuk dat je dit met ons wil delen!

 3. december 16, 2020 / 13:10

  Annemerel, je bent geweldig! Er mist zoveel informatie over het eerste trimester maar ook over de periode daarvoor. Over de gesprekken met je partner over wanneer je wil gaan proberen voor een kindje. De twijfels die daarbij komen kijken en de gedachtes en onzekerheid tijdens de maanden van proberen. Ik zou daar heel graag over willen schrijven maar vind het ook spannend, wetend dat mijn moeder mijn blogposts ook leest of mensen uit een “wat minder open” generatie.

 4. Jennifer
  december 16, 2020 / 13:25

  Wauw, wat super leuk dat je dit met ons wilt delen.

 5. Louisa
  december 16, 2020 / 13:37

  Prachtig boek, heel waardevol en heel eerlijk.

 6. december 17, 2020 / 09:29

  Wat tof dit, zeg. Gaaf dat je hier zo openhartig over bent – en een eerlijk beeld geeft van hoe het voor jou is om zwanger te zijn. Maakt het heel authentiek en fijn om te lezen. En ook nog gratis – van mij had je er ook zo een paar euro voor mogen vragen hoor! Liefs

 7. Yvonne
  december 17, 2020 / 12:57

  Hoewel het hele zwanger-zijn voor mij alweer een aantal jaren terug is, en ik de hardloop content een beetje mis (wat ik helemaal snap wel hoor!), toch heel leuk te lezen.

  Moest ook nogal lachen om ‘Tijdens het lopen heb ik meermaals moeten kokhalzen, wat voor mensen op straat nu ten tijde van Corona angstaanjagend moet zijn geweest.’
  Hopelijk krijg je snel wat meer energie!

 8. december 17, 2020 / 13:56

  Het voelt een beetje gek om te zeggen dat ik het fijn vond om te lezen (want je voelde je aardig ellendig, begrijp ik), maar ik denk dat het zo belangrijk is dat mensen hier open over zijn! :) Ik hoop dat je je inmiddels weer wat beter voelt en de migraine minder is/wordt.

  • Hanneke
   december 19, 2020 / 19:34

   Mooi om te lezen, goed dat je dit gedeelte ook op deze manier deelt. Dit zal veel vrouwen helpen denk ik. En moet jij niet gewoon de eerste worden die dat boek over zwangerschap en hardlopen schrijft? ;-)

 9. Sanne
  december 19, 2020 / 17:13

  Mooi, open en eerlijk geschreven. Hopelijk verdwijnt je migraine, ik heb er ook vaak last van en ik weet hoe ellendig het voelt.

 10. C
  december 21, 2020 / 09:56

  Zijn vega knakworstjes misschien iets voor je? Ik vind die van Unox heerlijk (maar eet al 10 jaar vega). Overigens staat er bij het Voedingscentrum niks specifieks over knakworstjes (zie ook de app ZwangerHap, nuttiger dan Google!). Volgens mij is het dus gewoon toegestaan… maar zelf eet ik het niet ivm dierenleed ;-)

  Super genoten van je boekje, echt fijn dat je je wat beter begint te voelen!

 11. Anoniem
  december 25, 2020 / 15:43

  Dankje dankje dankje dankje!! Ik ben vandaag 5weken / 2 dagen en zo verschrikkelijk onzeker dat het misgaat. Fijn dat dit “normaal” is. Heeeel veel herkenning in jouw verhaal, ik ben benieuwd hoe t bij mij (en met t sporten gaat lopen).
  Wat ik niet echt heb meegekregen; heb je ook last gehad van krampen in je onderbuik? Deze maken mij namelijk extra onzeker over een mogelijke miskraam..
  liefs

 12. Chantal
  december 29, 2020 / 15:56

  Fijn en leuk om te lezen! Ik ben inmiddels bijna 10 weken zwanger van ons 2e kindje. Vorige zwangerschap heb ik tot 11 weken hardgelopen, maar ik kreeg mijn ademhaling en hartslag toen niet meer onder controle en heb het toen ingewisseld voor wandelen. Nu heb ik dat direct na de positieve test maar gedaan, met de misselijkheid is het nu niet te doen ;-)

  Deze tip voor als je informatie zoekt over sporten tijdens de zwangerschap: Tijdens de vorige zwangerschap heb ik het krachttrainingsprogramma van Training for mama’s gevolgd tot 1 dag voor de bevalling. Na de zwangerschap heb ik het postnataal fit programma van Sterkher gevolgd. Beiden zeer goed bevallen (haha). Goede uitleg over de oefeningen en waarom je bepaalde dingen wel/niet moet doen.

  Op het laatst staat er een stukje over de moedermaffia: ik hoop ook dat het je bespaard blijft, maar zo niet: trek je er niets van aan! Jouw leven, jouw lijf en gevoel en jouw (jullie) baby! En jullie weten uiteindelijk zelf wat het beste is voor jullie en de baby. Ik was heel bang voor de moedermaffia in mijn omgeving/ziekenhuis/verloskundige omdat ik heel bewust voor flesvoeding koos i.p.v. borstvoeding, maar omdat ik er zo stellig in was en er zelf zo achter stond, heb ik weinig tegenspraak gehad.

  Succes met de zwangerschap! Geniet ervan :-)