HEALTH: The newest Health-App in Town

Afgelopen weekend keek ik voor het eerst in tijden weer eens ordinair naar de TV en toen kwam ik een interessant item tegen bij éénvandaag. Een nieuwe iPhone applicatie die met de camera van je iPhone streepjescodes scant en daarna direct laat zien of je een gezond product hebt uitgekozen. Boodschapp

Maker van de applicatie is Jeroen de Bakker, eigenaar van Lab1111. Samen met diëtisten heeft het bedrijf inmiddels 3600 voor verpakte voedingsmiddelen van de grootste supermarkten, C1000, Albert Heijn en Jumbo gerecenseerd. De applicatie laat niet zien dat je beter een banaan kunt eten dan een zak chips, maar laat wel zien welke zak chips het gezondste in zijn soort is.

Hoe? Heel simpel, je scant de streepjescode van het product (hiervoor gebruikt de applicatie de camera van je iPhone) en je krijgt gelijk de lijst met producten waar jouw product (en vergelijkbare producten in staan). Zo kwam ik erachter dat mijn favoriete Caesar Dressing eigenlijk helemaal niet zo gezond is (code rood), dat die (gezonde) ontbijtgranola (biologisch, puur, eerlijk..) eigenlijk ook maar matig scoort (code geel) en m’n olijfolie eigenlijk prima is (code groen), maar dat de meeste soorten olijfolie eigenlijk ongeveer hetzelfde scoren.

Maar dat is niet alles, je kunt ook bekijken waar dat oordeel nu eigenlijk op gebaseerd is. Zo blijkt er dus transvet in zowel mijn sladressing als mijn ontbijtgranen te zitten. Oeps. Als je dan op het transvet icoontje klikt wordt er ook nog even vertelt wat transvet met je lichaam doet, het verhoogt je cholesterol.

Mooiste van de applicatie? Hij is gratis. Kun je niks aan verliezen dus, alleen maar gezonde keuzes, yes! Ik ben fan!

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

22 Reacties

 1. Suzanne
  januari 11, 2012 / 12:08

  Transvet is ook het vet wat het eerste aan je lichaam blijft ‘plakken’, dus voor de bekende onderkin/buikjes zorgt, zelfs bij slanke mensen. (Kent die slanke mensen wel die toch een onderkin hebben.. ;) Vind ik een goede om in mijn achterhoofd te houden!

 2. januari 11, 2012 / 12:17

  jammer dat hij er alleen voor de Iphone is :S

 3. januari 11, 2012 / 12:21

  Ahhh what a nice app!!! Although it’s a bit scary to see your favorite food be marked as all read! (Which is probably all my boodschap lijst ;p)
  x

 4. januari 11, 2012 / 12:24

  Ik vind het superleuk dat het gewoon ‘boodschapp’ heet. Liefde!

 5. januari 11, 2012 / 12:26

  Meteen geinstalleerd, ben benieuwd! :)

 6. januari 11, 2012 / 12:34

  Meh, sorry maar hier ben ik niet zo’n fan van. Weer een gevalletje van ‘producten indelen in goed/fout’. De app vindt vast ook alle ‘Light’-producten beter dan gewone? (als dat niet zo is, en het daadwerkelijk gewone yoghurt boven Optimel vla verkiest – dan neem ik die woorden terug)

  Lieve meisjes, als je ‘gezond’ wilt eten: ga dan alsjeblieft gewoon VOEDSEL eten, in plaats van steeds maar producten. Maar hey, houd het vooral leefbaar. No rules, wel een portie gezond verstand & luisteren naar je lichaam. :)

  • Annemerel
   Auteur
   januari 11, 2012 / 22:49

   Om calorieen gaat het dus juist niet, het gaat erom.. zitten er gekken stoffen in het product, e-nummers die gevaarlijk zijn, dingen die er niet in horen. Zit er wel tomaat in de tomatensoep? Het is GEEN dieetapp, het helpt je alleen met het lezen van de ingredientenlijst.

 7. Jra
  januari 11, 2012 / 12:35

  Oei, dan zal de Puur & eerlijk muesli met noten en vruchten waarmee ik elke ochtend ontbijt ook wel niet zo gezond zijn als ik altijd heb gedacht…
  Leuke app! Jammer dat ik een bb heb :(

 8. januari 11, 2012 / 12:38

  Ooooh, hier houd ik van! Ik probeer wel altijd de etiketten te lezen er als er te veel E-nummers en andere vreemde stoffen inzitten leg ik het al snel weer terug, maar dit is gewoon sueprhandig. Thanks voor de tip!

 9. januari 11, 2012 / 12:55

  Grappig, heb hem gelijk even gedownload (kan hem alleen niet gebruiken hier in België, zal dus nog even moeten wachten met uitproberen). Zie dat het niet altijd gratis blijft, vanaf 1 maart moet je betalen. ;)

 10. marleen
  januari 11, 2012 / 12:59

  ik ben het enigszins wel met suushi eens, ik probeer zelf zoveel mogelijk voedsel ipv producten te eten. maar soms lukt dat gewoon niet. brood of ontbijtgranen zijn ook allemaal producten en zijn NOOIT voor 100% niet bewerkt tot eetbaar product in winkels. je eet gewoon geen tarwe zoals het in de natuur voorkomt. ;) natuurlijk kan je je tarwe wel vervangen door andere dingen…… bijvoorbeeld rijst. maarja, je wil je constant daarmee bezig houden. een boterhammetje is niet slecht omdat het een product is. ik probeer zelf zo ‘clean’ mogelijk te eten. in de wereld van fitness en bodybuilding noemen ze dat zo :P

  • Annemerel
   Auteur
   januari 11, 2012 / 22:52

   Het gaat er ook niet om of je ‘voedsel’ eet of ‘bewerkte producten’ de applicatie vergelijkt producten met vergelijkbare producten. Dus zijn de ontbijtgranen van AH eigen merk net zo gezond qua ingrediënten als van een A-merk?

   Ook chips worden vergeleken, maar daarbij wordt niet gezegd, chips is niet goed voor je, ze laten alleen zien dat als je voor een zak chips kiest, welke je dan qua ingredienten het beste kunt kiezen.

 11. januari 11, 2012 / 14:00

  superhandig, Jammer dat ik nog geen iphone heb, maar als ik die wel heb dan is dit zeker een van de apps op mijn telefoon! :D

 12. januari 11, 2012 / 14:10

  Nice! Alleen ik ben mn wachtwoord kwijt dus ik kan geen apps meer installeren (a).

 13. januari 11, 2012 / 14:24

  He, helaas, ik doe boodschappen bij de Plus :(. Maar ik denk dat ik toch niet alles zou gaan staan scannen haha

 14. januari 11, 2012 / 14:32

  Leuk, heb ‘m gelijk gedownload! Ik doe altijd boodschappen bij de Jumbo, dus dat komt goed uit. Thanks voor de tip!

 15. januari 11, 2012 / 15:04

  Wauw super handig! Jammer dat ik geen Iphone heb..

 16. januari 11, 2012 / 15:13

  dat ziet er handig uit zeg :D

 17. januari 11, 2012 / 17:25

  handig! ik ga maar eens een keer naar de appstore!

 18. januari 11, 2012 / 19:53

  Ik heb hem meteen gedownload, alleen bij mij bleef hij hangen toen ik een zak chips (tsja… ) wilde scannen. Ligt aan de chips denk ik, hij was gelijk helemaal van slag ;). Maar leuke app, dat zeker!

 19. januari 12, 2012 / 15:50

  Handig! Ga ik zeker downloaden :)!

 20. januari 13, 2012 / 19:08

  Oh dat is wel een handige applicatie. Ik ben benieuwd er naar en zal het eens testen :D