HEALTH: 5 ways to get zen-again

 photo zen-again.jpg

Ik denk dat iedereen die momenten wel kent. Die momenten waarop je even door de bomen het bos niet meer kunt zien. Dat je  niet meer weet waar je moet beginnen, je bent nog maar een haar verwijderd van totale paniek. Ook ik ken die momenten natuurlijk. Ik heb ze zelfs redelijk vaak gehad. Tijdens mijn studie als ik me bedacht hoeveel ik nog moest leren en hoe lastig de stof was. Tijdens mijn werk in een restaurant, als het hele terras vol zat en ik al vijf uur achter elkaar aan het rennen was zonder een moment op adem te komen en nu, als ik meerdere opdrachten tegelijk aan neem en dat ook nog eens probeer te combineren met een semi-sociaal leven.

Maar hé het komt altijd goed. En misschien heb je de volgende keer dat je het even niet meer weet iets aan deze vijf tips, de dingen die ik doe om weer ‘zen’ te worden.

Ga naar buiten – Overkomt die stress je als je op kantoor zit? Ga dan even een kwartiertje naar buiten. Even een rondje lopen. Frisse lucht en wat beweging doet een mens goed. Adem in, adem uit, het komt allemaal goed.

Muziek – Er zijn twee albums waar ik heel rustig van word. Dat is de soundtrack van WE (door Abel Korzeniowski) en het laatste album van Coldplay, Ghost Stories. Ik zet deze op, zet mijn Bose Headphones op mijn hoofd en ik ben even helemaal in mijn eigen wereld. Als ik migraine voel opkomen kan een half uurtje rustig naar muziek luisteren me soms al helpen. Veel migraine ontstaat namelijk door spanning, doordat ik verkeerd adem en mijn schouders naar mijn oren trek waardoor er spanning op mijn nek komt te staan, wat dan weer zorgt voor die afschuwelijke hoofdpijn.

Powernap – Ik heb het geluk dat ik vaak vanuit huis werk en dat ik dus ook echt even een kwartiertje in bed kan gaan liggen. Maar hier schuilt ook een gevaar in, het is namelijk heel makkelijk om van die powernap van een kwartier, een paar uur te maken. Heb ik nog een geluk, ik kan op heel veel plekken slapen. In auto’s, in het OV, in een park. Even een kwartiertje mijn ogen dicht en ik voel me een stuk energieker. Maak van je jasje een deken, je sjaal een kussen, et voilà.

Sporten – Tijdens het sporten (hardlopen of dansen in mijn geval) kan ik mezelf het best ontspannen. Even niet denken aan alles dat ik nog moet doen. Of ik denk juist wel aan alles dat ik moet doen, maar doordat ik alles van een afstandje bekijk (als in: niet vanachter mijn MacBook) kan ik een veel beter plan opstellen.

Thee – Als ik gestrest ben grijp ik al snel naar slecht eten. Op die manier denk ik mijn stress weg te kunnen eten. Ik weet dat er mensen zijn die door stress juist niet kunnen eten, maar ik weet ook zeker dat er meer mensen zijn zoals ik, die in tijden van stress naar de junkfood grijpen. Niet doen. Wordt het allemaal niet beter op, ook al heb je op dat moment wel dat gevoel. Beter is een kopje thee. Ik ga het liefst in het raamkozijn zitten met een kop thee, even goed in en uitademen en volledig tot mezelf komen. Dit combineer ik graag met de muziek. Honger? Een stuk fruit, of een bakje aardbeien of blauwe bessen doet wonderen. Ik weet dat je op momenten van echte stress echt niet meer zo helder na kunt denken en dat gezond eten wel het laatste is waaraan je denkt wanneer je door de bomen het bos niet meer kunt zien, maar probeer het, alsjeblieft.

Wat doe jij om zen te worden?

Liefs,
Annemerel

Delen:

17 Reacties

 1. mei 14, 2015 / 12:02

  Sporten, hardlopen.. telefoon uit op de bank met een natuur docu doet het ook altijd goed. Mij beseffen hoe groot de oceaan bijvoorbeeld is maakt mij altijd wel weer zen, dan realiseer ik mij hoe nietig ik ben en daar kan ik helemaal rustig van worden.

 2. mei 14, 2015 / 12:03

  Ik word zen van lekker rustig hardlopen, maar dan liefst wel buiten de stad. Ik vind het ook heerlijk om gewoon oldschool televisie te kijken een avondje. Daar kan ik echt van opladen. Tot slot word ik ook zen van zonnen. Dan krijg ik weer wat vitamine D binnen en raak ik weer opgeladen om te gaan werken.

 3. mei 14, 2015 / 12:05

  Powernaps zijn echt mijn redding tijdens drukke periodes haha. Ik heb net als jij het geluk overal te kunnen slapen en dat is zo fijn! Even een kwartiertje slapen en ik ben weer klaar om te gaan.

 4. mei 14, 2015 / 12:06

  Dit artikel komt als geroepen! Ik zou nu tentamens moeten leren maar ben veel te veel bezig met alle dingen die ik moet regelen voor mijn semester abroad in september, en beiden leveren momenteel veel stress op. Dit zijn dingen die voor mij ook allemaal erg goed werken! En ik ben precies zoals jij, ik moet wel héél erg gestresst zijn wil ik geen eten door m’n keel kunnen krijgen, ik grijp ook eerder naar alles wat los en vast zit, haha!

 5. mei 14, 2015 / 12:19

  Gezond eten, een goede kop koffie en een uurtje keihard sporten zijn ook de manieren waarop ik met een heftige stress attack omga. Al vind ik gezond eten wel lastig.

 6. mei 14, 2015 / 12:42

  Zen en ik staan momenteel kilometers van elkaar verwijderd. Dit heb in uiteraard aan mezelf te danken.

  Goede tips! Ik ren nog even door hopelijk pak ik vandaag nog een zen moment.

 7. judith
  mei 14, 2015 / 13:09

  Pfoee, vooral het laatste puntje is zo toepasselijk op mij! Examens doen een mens geen goed ;) gelukkig is het over twee week (hopelijk) voorbij…

 8. Yvonne
  mei 14, 2015 / 13:16

  Heel handig dit artikel! Zit in de laatste maand van mijn scriptie en ken op de laatste dagen veel stressmomentjes :(
  Bij mij helpt het ook altijd om gewoon alles even op te schrijven wat ik moet doen, dan kopje thee erbij en weer opnieuw aan de slag.

 9. mei 14, 2015 / 13:26

  Wat een goede tips! Als ik migraine op voel komen helpt er helaas niks beters dan iets innemen en op bed gaan liggen … Voor stress helpt even een rondje wandelen in de buitenlucht inderdaad altijd goed! :-)

 10. mei 14, 2015 / 14:45

  Powernaps zijn gevaarlijk, dus daar waag ik me vaak niet aan! :p Bij mij helpt het om even muziek te luisteren en in de keuken iets te maken: koken, iets lekkers bakken of een lekkere smoothie maken. Sporten helpt ook, maar als ik me niet goed voel heb ik daar geen zin in, haha

 11. Ilse
  mei 14, 2015 / 14:46

  Handige tips! Om mezelf rustig te maken ga ik even op de bank of in de hangmat liggen met een muziekje op en dan word ik vanzelf wel weer rustig. Of een goed boek waar ik helemaal in kan verdwijnen helpt ook errug goed. Of juist actief bezig zijn zoals dansen of hardlopen.

 12. mei 14, 2015 / 15:18

  Voor mij is naar buiten gaan een heel belangrijk iets als ik zen wil worden. Lekker met m’n hond door de natuur wandelen is het enige dat echt helpt.

 13. mei 14, 2015 / 16:28

  Zwemmen, muziek en de natuur in. Maar ja, dat moet maar net kunnen als je aan het werk bent.

 14. mei 14, 2015 / 16:49

  Even muziek luisteren (en als een idioot dansen voor de spiegel) werkt bij mij altijd. Wandelen ook maar vaak heb ik al geen zin daar tijd voor vrij te maken :p

 15. mei 14, 2015 / 17:18

  Vooral sporten is voor mij wel een goede uitlaatklep. Na een rondje hardlopen of een goede krachttrainingssessie voel ik me altijd weer een stuk beter :)

 16. mei 16, 2015 / 15:04

  Goede punten! Zelf grijp ik ook veel te snel naar slecht eten en drinken als ik stress heb. Maar ben mezelf dat wel erg aan het afleren ja.