GUESTBLOGGER: Hoe blijf je fit tijdens de feestdagen (Anne)

“Ja ja, ik weet het, vorige week schreef Veerle ook al een goed stuk over hoe je op 1 januari je broek dicht krijgt. Maar ik wilde jullie deze blog van Anne ook niet onthouden. Anne is 23, woont in Den Haag en is projectmanager bij Air France KLM Martinair Cargo. In haar vrije tijd schrijft ze op haar blog ‘always hungry‘. Aren’t we all Anne, aren’t we all.. Daarnaast weet Anne ook nog tijd te vinden om zo’n vijf keer per week te sporten.”

 photo Desktop3184.jpg I don’t know how she does it.”

Je kent het vast wel: je hebt het goede voornemen om het deze feestdagen eens anders aan te pakken. In plaats van je helemaal vol te (vr)eten en de hele dag te Netflixen, wil je regelmatig gaan hardlopen of naar de sportschool en sla je wat vaker het toetje en al het snoepgoed af. Zo gemotiveerd dat je bent, heb je zelfs al een sportschema gemaakt. Vervolgens is het ineens Sinterklaas en kan je niet van die pepernoten af blijven. Want een beetje snoepgoed moet kunnen toch? Tijdens de kerstdagen schuif je van diner naar diner en nu het ineens zou koud buiten is, lijkt het toch een stuk minder aantrekkelijk om te gaan hardlopen dan je had gedacht. Het nieuwe jaar komt snel dichterbij en je besluit om 1 januari weer te beginnen, net als de rest van Nederland. De zomer is immers nog ver weg.

Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel! Hoe zorg je er voor dat je het dit jaar nu ook echt anders gaat aanpakken? Waar het waarschijnlijk fout is gegaan is dat je jezelf ineens van alles gaat ontzeggen en een strak regime oplegt. En dat is zonde. De feestdagen zijn immers ook om te genieten met je vrienden en familie en van het lekkere eten. De truc is dus om te blijven genieten maar ook op te letten op wat je in je mond stopt. Om ervoor te zorgen dat je het vol blijft houden is balans het belangrijkste. Hier wat tips die je daarbij kunnen helpen:

 1. Geniet, maar met mate – Geniet van het lekkere eten wat voorbij komt tijdens de feestdagen. Ontzeg jezelf niks maar zorg er wel voor dat je niet blijft eten. Ik merk zelf dat ik tijdens de feestdagen zoveel eet, dat ik soms niet eens meer van geniet. Toch blijf ik van alles in mijn mond stoppen. Best zonde nietwaar? Je voorkomt dit door bewust bezig te zijn met wat je eet en hier mag je best wat hulp bij gebruiken. Doe de pepernoten in een schaaltje en leg de rest van de zak weg. Als je dan meer wilt eten, moet je eerst opstaan om de zak te pakken. Schep tijdens het kerstdiner de eerste keer wat minder op. Je kan altijd nog een keer opscheppen als je dat wilt. Op deze manier bouw je “denk” momentjes in. In plaats van dat je onbewust door blijft eten, ga je eerst nadenken of je nog wel zin hebt in meer. En je zult merken dat dit vaak niet het geval is!
 2. Zet ook gezonde hapjes neer – Tijdens de feestdagen hoef je echt niet alleen maar ongezonde dingen te eten. Zet naast de pepernoten en chocoladeletters ook een schaaltje met komkommer of stukjes fruit. Maak prikkers met daaraan tomaat, mozzarella en wat basilicum. Zo zijn er genoeg lekkere hapjes te bedenken die ook gezond zijn.
 3. Beweeg – Tijdens de feestdagen heb ik het altijd erg druk met surprises maken en van kerstdiner naar kerstdiner hollen. Zo schiet het sporten er nog wel eens bij in. Ondanks dat je misschien geen tijd of zin hebt om te gaan sporten, is het wel belangrijk dat je blijft bewegen. Kom van die bank af en maak een wandeling. Ga met je hele familie, vriend/vriendin of even alleen. Lekker uitwaaien en ruimte maken voor weer een diner. En na die kou is het heerlijk om weer thuis te komen in een warm huis en een kop thee te drinken!
 4. Ga samen sporten – Een goede motivator om toch te gaan sporten is om met iemand af te spreken. Ga samen op afgesproken tijden hardlopen of naar de sportschool. Naast dat dit ook veel gezelliger is, ben je op deze manier minder snel geneigd om af te zeggen. Tijdens de kerstdagen zijn er ook verschillende kerstlopen van 5 tot 10 kilometer waar je je voor in kan schrijven. Een leuke manier om er voor te zorgen dat je toch blijft sporten. Kijk wat er in jouw buurt mogelijk is en schrijf je in!

En mochten al deze tips niet helpen en kan je niet van de chocoladeletters, pepernoten en toetjes afblijven? Wees dan niet te hard voor jezelf maar geniet, want dat is het belangrijkste!

Liefs,
Anne

Delen:

4 Reacties

 1. M.
  december 2, 2016 / 12:08

  Superleuke blog met echt nuttige en haalbare tips en waar ik me volledig in kan vinden (ook always hungry).
  En dit doet er eigenlijk helemaal niet toe, maar: waaw knap meisje zeg!

 2. Ilse
  december 2, 2016 / 13:34

  Goede tips! :)

 3. december 3, 2016 / 09:02

  Goeie tips! Genieten staat wel voorop bij mij, maar door tussendoor lekker veel te bewegen blijft het een beetje in balans.

 4. Anneroos
  december 4, 2016 / 10:21

  Leuk geschreven en goede tips!