GETTING MARRIED: On a budget

Foto’s: Jorrit Ooyen

Toen Tuur en ik net verloofd waren vonden we 10.000 euro uitgeven aan een bruiloft be-lach-e-lijk. Tienduizend euro, dat klonk echt als een bi-zar bedrag. Waar moesten we dat überhaupt vandaan toveren? Inmiddels zijn we een jaar en een bruiloft verder en weten we… 10.000 euro aan een bruiloft, daar zit je al héél snel aan. Ook met ‘slechts’ 26 gasten. Ook zonder groot drankfeest. Feit is… trouwen is een dure bezigheid. Een hele leuke bezigheid waar ik met heel veel plezier aan terug zal blijven denken, maar voor hetzelfde geld zou je ook een jaar lang iedere avond met zijn tweeën sushi kunnen bestellen. Om maar zomaar iets te noemen. Benieuwd naar waar al dat geld naartoe is gegaan… komt ‘ie

Jurk: €2039,-
Schoenen: €330,-
Kleding Tuur: €1100,-
Schoenen Tuur: €120,-
Locatie: €2500,-
Trouwen Den Haag €599,45
Notaris Huwelijkse voorwaarden: €675,-
Ringen: €934,-
Fotograaf: €1100,-
Kaarten: €130,-
Bedankjes gasten: €80,-
Postzegels: €60,-
Foto’s afdrukken: €20,-
Bloemen: €75,-
Vaasjes: €28,-
Haar & make-up: €49,-
Cadeautjes: Ceremoniemeester + mama en zusje: €620,-
Bruidstaart: €125,-*
__________________________________

+ 10000 euro.

Jurk

Zoals vorige week uitgebreid besproken vond ik mijn jurk bij de eerste winkel. Ik wist dat bruidsjurken duur waren en van de verkoopster hoorde ik zelfs dat de jurk die ik het mooist vond, het goedkoopste was van alle jurken die ik gepast had. Het vermaken en de sluier maakte de jurk toch wel een stevig bedrag. Als ik het opnieuw zou doen zou ik geen andere keuze gemaakt hebben.

Schoenen

Maandenlang was ik op zoek naar de perfecte trouwschoenen, maar witte sandaaltjes zijn lastig te vinden in de winter. Ik vond vrijwel meteen mooie sandalen van Gianvito Rossi, echter waren die sandalen €550,-. Ja, belachelijk. Dat ging ik er dus echt niet aan uitgeven. Uiteindelijk zag ik ze in de sale voor €330,-, dat vond ik nog steeds een belachelijk bedrag dus ik bleef zoeken naar andere schoenen. Maar ik kon écht niets vinden dat ik mooi vond en wat ook mooi bij mijn jurk zou staan. Zelfs niet toen de voorjaarscollecties langzaam in de winkel verschenen. De beslissende druppel was toen er op de webshop stond ‘nog maar een paar beschikbaar’. Toen wist ik ineens dat ik de schoenen echt graag wilde hebben. De schoenen zijn van goede kwaliteit en hopelijk heb ik hier nog jaren plezier van.

Kleding Tuur

Het precieze bedrag van Tuurs trouwpak weet ik niet meer, maar dat heeft onder andere te maken met dat er steeds weer wat bij kwam. Hij droeg een donkerblauw driedelig pak van Hugo Boss. Daarnaast kocht hij een linnen blouse, pochet en manchetknopen bij Hugo Boss. Het stond hem prachtig en dit pak kan hij waarschijnlijk nog jaren aan. Een betere investering dan mijn trouwjurk zeg maar.

Schoenen Tuur

Als gymleraar en hardloper heeft Tuur ongeveer honderd paar sportschoenen en precies nul paar nette schoenen. Het oorspronkelijke plan was om te trouwen op sneakers, maar ik was bang dat dat niet mooi bij de onderkant van mijn jurk zou matchen en Tuurs mooie pak verdiende ook wel een paar nette schoenen. Een paar dagen voor de bruiloft kochten we die bij Van Lier in het centrum van Den Haag. Tuur heeft wel zes paar verschillende bruine leren schoenen aangehad en ging uiteindelijk naar huis met een paar waar hij echt blij mee was.

Locatie

Als je me een jaar geleden gevraagd had hoeveel de locatie zou kosten in vergelijking met de rest van de kosten, dan had ik je gezegd dat dat ongeveer de helft van de kosten zou beslaan. Dat bleek niet waar. Het trouwen op locatie kostte rond de 500 euro. Verder hadden we een borrel met prosecco, een drankarrangement voor de rest van de avond en een tweegangendiner voor de gasten. We kozen iets luxere gerechten voor ons diner en bespaarden door geen dessert te nemen. We hadden immers ook nog bruidstaart. We hebben overigens geen vergelijkend warenonderzoek gedaan, we zijn meteen voor onze locatie (Suiderstrand) gegaan, Tuur en ik hadden hier onze eerste date.

Trouwen Den Haag

Het kost dus ook gewoon bijna 600 euro om op een doordeweekse dag overdag te trouwen in de gemeente Den Haag. Ik vraag me af waar die kosten allemaal goed voor zijn, want volgens mij ziet de ambtenaar van de burgerlijke stand weinig van dit geld terug. Anyway, hier konden we weinig aan doen.

Notariskosten

Omdat ik een eigen bedrijf heb en dat financiele risico’s met zich mee kan brengen, was het handiger om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen. Ik vond het heel moeilijk om dit vast te laten leggen, want je gaat dus eigenlijk praten over wat je wil als je uit elkaar gaat. Ja, daar ben je op het moment dat je gaat trouwen eigenlijk helemaal niet bezig, toch? Je verwacht toch niet dat je uit elkaar gaat. We hebben dus ook lang getwijfeld over de inhoud van de huwelijkse voorwaarden en pas drie dagen voor het huwelijk hebben we getekend. Dit vond ik het minst leuke van de hele voorbereiding, maar Tuur en ik zijn beide blij met hoe het nu op papier staat.

Ringen

Tuur en ik hebben allebei een simpele gouden ring van Diamond Point. Hij past mooi bij mijn verlovingsring en we vonden het allebei leuk om dezelfde ring te dragen. Hierin was ik een keer goedkoper dan Tuur. Ik wilde graag de aller dunste gouden band die ze konden maken en je betaalt dan niet een vaste prijs voor een ring, maar de goudprijs. We mogen er nog gratis iets in laten graveren, de datum van ons huwelijk bijvoorbeeld. Maar ik vind het idee dat ik hem dan ergens achter moet laten best wel een beetje moeilijk. Tuur krijgt zijn ring trouwens niet meer af, sinds ik die zes weken geleden om zijn vinger schoof is hij nog niet af geweest.

Fotograaf

We hadden veel meer geld aan een fotograaf uit kunnen geven, maar Tuur en ik kozen ervoor om onze ‘hardloopfotograaf’ waar we deze zomer een goede band mee hebben opgebouwd te vragen voor ons huwelijk. Hij heeft veel bruiloften gedaan, maar eigenlijk alleen als videograaf. Wij waren dus zijn eerste bruiloft die hij fotografeerde. Best spannend. Omdat hij perse wilde dat hij het goed deed nam hij een bevriend fotograaf mee als back-up. Normaal gesproken zou je daar véél meer voor betalen, maar omdat ze beiden aan hun portfolio wilden werken (en wij met Jorrit een langdurige samenwerking hebben), konden we het voor dit ‘vriendenprijsje’ doen. We zijn mega blij met de foto’s en hadden niemand anders onze bruiloft willen laten fotograferen.

Kaarten

In oktober stuurde ik Save the dates die ik had ontworpen bij Made for Moments. Dit viel Made for Moments op en ze boden me een samenwerking aan waarbij ik de trouwkaarten en de kaartjes die we tijdens de bruiloft zouden gebruiken (menukaartjes, tafelkaartjes, ceremoniekaartjes) gratis kreeg aangeboden. Super fijn natuurlijk. Na afloop wilde ik ook nog graag een kaartje sturen, dus die heb ik ook weer ontworpen bij Made for Moments (en zelf betaald). Uiteindelijk hebben we hier dus rond de 130 euro aan uitgegeven, maar als je de dingen die ik gekregen heb hierbij optel dan kom je denk ik rond de 300 euro uit. Wanneer je meer gasten hebt dan zullen deze kosten waarschijnlijk hoger zijn. Wij bestelden steeds 15 kaarten, maar we kozen ook wel voor de meest luxe kaarten (met foliedruk).

Postzegels

Weet je hoeveel een postzegel tegenwoordig kost? Doordat we drie keer kaarten verstuurd hebben, hebben we ook drie keer postzegels moeten kopen. Wij ontwierpen ze steeds zelf bij PostNL, met een foto van ons samen. Dit kost nog net ietsjes meer, maar het verschilt per velletje nog geen 2 euro en we vonden dit wel van zo’n toegevoegde waarde dat we dit graag wilde doen.

Foto’s gasten

Bij het kaartje dat we na afloop van de bruiloft verstuurden hebben we voor alle gasten een paar foto’s toegevoegd die tijdens de bruiloft gemaakt zijn. Dit was natuurlijk ook niet gratis, maar het was echt zo leuk om te maken en om de reacties te ontvangen.

Bedankjes gasten

Na afloop van de bruiloft hadden we voor alle gasten flesjes limoncello met ons eigen label. We bestelden die online en dachten dat de flesjes ook daadwerkelijk gelabeld en met limoncello zouden arriveren, maar blijkbaar hadden we alleen lege flesjes met labels besteld en moesten we de limoncello nog los kopen. Zo werd het uiteindelijk toch net iets duurder. Het vullen van die kleine flesjes en het stickers plakken op de flesjes leverde wel een hele gezellige vrijdagmiddag op.

Bloemen

Ik koos voor droogbloemen en die droogbloemen stonden al sinds juni bij ons in de vensterbank. Ik bestelde meerdere boeketjes bij Flowers To Stay en maakte daar weer een groot bruidsboeket van. Van de overige bloemen maakte ik mini bruidsboeketjes die ik samenbond met een stukje stof van de onderkant van mijn bruidsjurk dat ik van de bruidswinkel had meegekregen toen ze mijn jurk hadden ingenomen.

Vaasjes

Die kleine bruidsboeketjes moesten natuurlijk in kleine vaasjes, die kochten we bij Ikea voor 2 euro per stuk.

Haar & make-up

Mijn haar heb ik zelf gedaan, mijn make-up deed mijn zusje. De enige kosten die ik had waren de kosten van een flesje foundation. Niet dat ik geen foundation in huis had, maar niet in zo’n donkere kleur. Normaal gesproken draag ik in de zomer geen foundation, maar een bruiloft is natuurlijk anders. Ik kocht mijn ‘eigen’ foundation, Estée Lauder Double Wear in de kleur Sandbox.

Cadeautjes ceremoniemeester en mama + zusje

Mijn ceremoniemeester, mijn super lieve vriendin Laura, heeft ons echt onwijs goed geholpen het afgelopen jaar en daar wilden we haar natuurlijk voor bedanken. Ik heb lang getwijfeld over een cadeautje, maar tijdens een van onze laatste FaceTime gesprekken voor de bruiloft zag ik dat ze iPhone oortjes met een draadje gebruikte. Laura zit net als de meeste mensen met een kantoorbaan de hele dag thuis te werken en gaat van virtuele meeting naar virtuele meeting. Ik dacht… die heeft AirPods nodig. Ze is er HEEL erg blij mee en laat me nog regelmatig weten hoe blij ze met de AirPods is.

Ik wilde graag mijn zusje (getuige) een mooi sierraad geven, ze deed mijn make-up, was de hele dag mijn wing-woman en nou ja, ze is mijn zusje. Ik vond een mooi gouden armbandje met drie hele kleine ringetjes en toen dacht ik… hoe mooi is het als ik mijn moeder hetzelfde armbandje geef en er voor mezelf ook een koop. Ja, toen was ik ineens vele euro’s armer, maar het was wel een heel mooi moment op de ochtend van de bruiloft bij mijn ouders in de tuin, het eerste moment dat de tranen vloeiden zeg maar. Mijn moeder, zusje en ik dragen het armbandje iedere dag en volgens mij zijn zij er net zo blij mee als ik.

Bruidstaart

Tot slot de bruidstaart, die bestelden we bij Maison Kelder. De taart hebben we van mijn oma gekregen, dus daar hebben we niets voor hoeven betalen. Zelf wilden we eigenlijk kleine gebakjes serveren, maar mijn oma stond er op dat we een echte taart zouden nemen en dat we die van haar zouden krijgen. Uiteindelijk natuurlijk onwijs blij mee. Maar oh ja er stond ook een custom made caketopper op die we uit Oekraïne hebben laten komen en die we wel zelf betaald hebben… ja, zo zijn er nog wel meer kleine dingetjes die ik nu vergeten ben. Maar hé

Ja, zo kom je dus aan dat astronomische bedrag. Hoe we het betaald hebben? Nou het mooie is dat je niet alleen in een keer betaald. De jurk betaalde ik voor een gedeelte al in november, de rest betaalde ik in mei. De schoenen kocht ik in maart. De save the dates bestelden we al in oktober, de bedankkaarten bestelden we 11 maanden later. Het was iedere maand gewoon iets, waardoor onze gezamenlijke rekening aan het eind van de maand soms iets extra’s nodig had, maar het was niet in een keer 10.000 euro. Gelukkig. 

Ik hoop dat ik jullie zo een beter inzicht heb gegeven in hoeveel een bruiloft kost en waar je precies allemaal aan moet denken. Zelf had ik van te voren geen idee en dacht ik dat je er met een jurk + locatie eigenlijk wel was qua kosten. Nou, zoals je kunt zien, niet dus…

Liefs,

Annemerel

 

Delen:

16 Reacties

 1. Roos
  oktober 2, 2020 / 13:26

  Wat een heerlijke blogs en wat onwijs leuk dat we zo kunnen meegenieten van jullie prachtige dag. Je zou er bijna zelf van gaan trouwen… :-)

 2. Jonne
  oktober 2, 2020 / 13:29

  Sorry, niet lullig bedoeld, maar trouwen voor €10000 is niet ‘getting married on a budget…’

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 2, 2020 / 16:48

   Sorry bedoelde niet op klein budget, maar we hadden wel een ‘budget’.

   • Debby
    oktober 4, 2020 / 12:26

    Dat is toch ook een budget? Ieder bedrag dat je voor jezelf stelt is een budget.. dat er bij jou waarschijnlijk gedacht werd aan klein dat kan maar budget is een open bedrag :). Wij zijn ook getrouwd met een budget vergelijkbaar met annemerel maar budget is het wel want meer dan dat kon er niet vanaf :).

    • Sascha
     oktober 5, 2020 / 20:52

     Dat is zeker een budget. Alleen als ik er nu zo over nadenk ben ik niet ‘on a budget’ getrouwd maar gelukkig koste de hele dag me zo’n 700 euro in totaal, alleen ik had geen vooropgesteld plan erover….

 3. oktober 2, 2020 / 17:51

  Wat fijn dat je zo open bent!
  En hoewel het een groot bedrag is, hebben jullie het volgens mij hartstikke goed besteed!
  De foto’s blijven prachtig!

  :)

 4. Maaike
  oktober 2, 2020 / 19:16

  Kosten van de huwelijkse voorwaarden vallen mij trouwens alles mee zeg. Ik werk zelf op een notariskantoor en bij ons ligt het tarief echt fiks hoger.
  En vooral nog even doorgaan met die trouwblogs hoor, ik vind ze heerlijk!

 5. Harma
  oktober 2, 2020 / 20:34

  Mooi dat je hier zo open over bent! En gewoon ook heel leuk om te lezen.

 6. E
  oktober 2, 2020 / 21:22

  Totaal niet voor mij aan de orde dit haha, maar vind het echt heel tof van je dat je dit zo open deelt!!
  Kon me namelijk echt geen voorstelling maken bij wat trouwen dan kost, dus informatief. Maar ook heel leuk om echt een kijkje te krijgen in wat jullie ervan gemaakt hebben en welke keuzes jullie daarbij hebben gemaakt. Op vele mooie jaren voor jullie :)

 7. Sanne
  oktober 3, 2020 / 23:35

  Super leuk geschreven! Ik had het wel heel leuk gevonden om er foto’s bij te zien van de schoenen, postzegels, armbandjes etcetera

 8. Debby
  oktober 4, 2020 / 12:27

  Mijn mannheeft de eerste 2 maanden zijn ring ook niet afgekregen lol daarna ging het weer :). En wat de ambtenaar betreft.. wij hebben €450,- betaald voor onze vrijdag en onze ambtenaar vertelde zelf dat zij €25,- kreeg 😳

 9. oktober 4, 2020 / 13:24

  Zo interessant dit. Leuk je openheid :)

 10. Inge
  oktober 4, 2020 / 17:56

  Bedankt voor je openheid! Leuk en interessant om te lezen hoeveel een bruiloft kost! Kan ik alvast gaan sparen😉

 11. oktober 9, 2020 / 10:29

  Leuk artikel! En ik denk inderdaad dat je al vrij vlot aan die 10.000 zit!

 12. Eveline
  oktober 12, 2020 / 07:30

  Leuk om deze kant ook te horen! Ik heb m’n beide ringen (verlovingsring en trouwring) laten graveren en heb er de datum en iets persoonlijks in, ben er nog steeds heel blij mee!

 13. Sanne
  oktober 23, 2020 / 14:40

  Wauw, heel fijn om dit te zien! Het is inderdaad altijd zo iets vaags: ’trouwen kost veel geld’. Maar nu weet je al hoe gauw je aan 10.000 euro komt… Dankjewel en super leuk om jullie keuzes te lezen!