GADGET: Lytro Light Field Camera

 photo DSC_4180.jpg

Een aantal maanden geleden werd me gevraagd of ik de net in Nederland geïntroduceerde Lytro Light Field Camera wilde testen. Uhhh ja hoor! Nog diezelfde week werd het testexemplaar bezorgd, maar toen ging het een beetje mis. Ik zou hem meenemen naar New York, maar vergat hem mee te nemen, ik zou daarna thuis foto’s maken, maar de tijd om me in de camera te verdiepen ontbrak. Inmiddels heb ik het testexemplaar twee maanden in mijn bezit en wordt het tijd dat ik de camera weer terugstuur naar de rechtmatige eigenaar. Dat kan ik natuurlijk niet laten gebeuren zonder dat ik de camera getest heb. Dus dit weekend ben ik er eindelijk mee aan de slag gegaan.

“Wat maakt de Lytro Light Field Camera zo speciaal?”
De Lytro camera is zoals de naam al doet vermoeden een lichtveldcamera, een camera waarbij je de foto’s achteraf scherp kan stellen. Je hoeft tijdens het maken van de foto dus niet meer te beslissen welk deel van de foto je scherp wilt stellen, dat regel je allemaal nadat je de foto gemaakt hebt en op je computer gezet hebt. Het enige waar je op hoeft te letten tijdens het maken van de foto is wat je op de foto wilt hebben.

Zelf hou ik heel erg van spelen met scherpte/diepte op foto’s. Ik fotografeer vaak met een laag diafragma zodat het verschil in scherpte/diepte groot is. De Lytro Camera is dus erg leuk speelgoed voor mij, want ik hoef nu niet meer direct te kiezen wat ik op de foto uit ga lichten, dat doe ik erna.

De camera werkt erg makkelijk, het schermpje op de camera is een touchscreen waarmee je alles regelt, behalve het afdrukken van de foto, dat gebeurt met een knopje bovenop de camera. Je richt je camera op hetgeen waarvan je een foto wilt maken, je drukt op de knop om af te drukken, eventueel klik je nog even op het scherm een bepaald item scherp te stellen et voila, je foto is gemaakt. Vervolgens verbind je de camera met een snoertje aan je computer en laad je de foto’s in met het programma dat direct gedownload wordt wanneer je de camera op je computer aansluit.

En dan kan het beginnen, je laadt je foto’s in, je selecteert de foto’s waarmee je wilt gaan ‘spelen’ en je kunt direct aan de slag. Ben je tevreden met je foto? Dan publiceer je met één druk op de knop je foto en kun je deze delen op Facebook of Twitter, maar bijvoorbeeld ook op je blog.. zoals ik nu doe.

Foto links: Klik eerst op de bloem, daarna op de huizen rechtsboven op de foto.. zie je het verschil?
Foto rechts: Klik eerst op de voorste boeken om de titels van de voorste boeken te lezen, klik op de achterste boeken om de titels van de achterste boeken te lezen.

Hartstikke leuk, maar dit is nog niet alles. Sinds twee weken kun je met de Lytro Camera ook 3D beelden maken. Bekijk de foto op een 3D scherm of pak er een 3D brilletje bij (die uit de bioscoop werkt helaas niet, je hebt deze nodig)

Ben ik verdrietig dat de Lytro Light Field Camera weer terug moet naar de rechtmatige eigenaar? Ja. Natuurlijk. Het is leuk speelgoed. Maar de goedkoopste versie van de camera (het 8GB model) heeft een adviesprijs van €479 euro en dat is voor mij gewoon te veel geld. Maar hoe gaaf is het dat zo’n klein cameraatje zoveel bizarre dingen kan doen. Ik bedoel, 3D foto’s maken, ik had niet verwacht dat er zo snel een consumentencamera zou komen die dat kan (vergeef me als er al een consumentencamera op de markt was die dat ook kan). Zijn er ook dingen die de camera niet kan? Ja. Ik vind dat de kwaliteit van de foto’s snel achteruit gaat wanneer er weinig licht is. Om binnen foto’s te maken moet buiten de zon schijnen, anders wordt het beeld snel korrelig. Maar verder; leuk speelgoed, heel leuk speelgoed.

Meer weten over de Lytro Light Field Camera? Bekijk dan de website of de Facebookpagina van Lytro.

Liefs,
Annemerel

Delen:

22 Reacties

 1. november 26, 2013 / 17:15

  Klinkt leuk, maar ik vind de kwaliteit er niet zo heel mooi uit zien. Doe mij maar gewoon een spiegelreflex camera!

 2. november 26, 2013 / 17:32

  Lijkt me inderdaad leuk om eens mee te spelen :-)

 3. november 26, 2013 / 17:33

  Wat een handige camera, helaas vind ik hem ook veel te duur!

 4. november 26, 2013 / 17:35

  Super gaaf ding! Ik wist niet dat zoiets bestond, dat zou ik wel tof vinden om uit te proberen hoor. Ideaal, want ik ben nogal met trilhanden opgescheept dus zoiets als dit zou dan misschien ook uitkomst bieden?

 5. november 26, 2013 / 17:46

  Gaaf ding! Je foto’s zijn mooi geworden. Nu maar wachten tot jets in prijs zakt..

  • november 26, 2013 / 17:46

   Hij iets* ;)

 6. november 26, 2013 / 18:05

  Leuke gadget!

 7. november 26, 2013 / 18:52

  Lijkt me grappig om te hebben, maar staat niet boven aan mijn wishlist :)

 8. november 26, 2013 / 19:26

  Grappig zeg! Maar toch heb ik liever mijn spiegelreflex denk ik :D

 9. november 26, 2013 / 19:30

  Hm, wel leuk maar niet geweeeeeldig.. Vind de kwaliteit ook niet zo super, of het ligt natuurlijk aan mijn beeldscherm. En ik vind het juist het leukste aan fotograferen, spelen met de scherpte/diepte op het moment dat je de foto wilt maken.

 10. november 26, 2013 / 20:22

  Haha grappig ding

 11. november 26, 2013 / 20:22

  Ik vind het leuk bedacht en ook handig als je bijvoorbeeld bewegende dingen/mensen/dieren fotografeert maar ik vind de kwaliteit inderdaad niet bijzonder goed en houd het ook liever bij mijn spiegelreflex!

 12. november 26, 2013 / 20:53

  Wat een leuk ding!

 13. november 26, 2013 / 21:34

  Leuk design en goed bedacht, alleen voor die prijs en kwaliteit .. wel heel tof om uit te proberen en de resultaten zijn leuk geworden!

 14. november 26, 2013 / 22:11

  Het idee is grappig maar ik vind de foto´s die je hebt geplaatst van een enorme slechte kwaliteit. Dan heb ik toch liever foto´s die ik op een bepaald onderwerp moet scherpstellen en gewoon ook echt mooi zijn!

 15. november 27, 2013 / 07:01

  Ik vind het niet zo heel mooie foto’s zelfs, het lukt me niet echt om echt scherp te stellen, maar dat kan ook aan mij liggen.. Wel een leuk idee!

 16. november 27, 2013 / 09:33

  Het lijkt me een leuk speeltje, maar wel aan de dure kant!

 17. november 27, 2013 / 09:46

  Super leuk dingetje. Heel handig maar inderdaad te duur.

 18. november 27, 2013 / 12:41

  Geinig speeltje inderdaad, maar ik ga eerst maar eens lekker oefenen met mijn nieuwe spiegelreflex!

 19. november 27, 2013 / 13:09

  Ik had m al gezien op Fotografille, maar leuk dat je m ook mocht uitproberen! Ik krijg wel een beetje koppijn van dat 3D gebeuren.

  Liefs, Mariette

 20. november 28, 2013 / 10:51

  Inderdaad wel een leuk speeltje, maar ik vind de ‘ouderwetse’ manier (als je digitale fotografie al ouderwets kunt noemen) ook nog wel heel erg leuk!