FOODIE: Steak Tartaar

Photobucket


Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Als jullie mijn reisverslagjes vanuit Parijs de afgelopen jaren een beetje gevolgd hebben, dan weten jullie dat Steak Tartaar één van mijn grootste liefdes op culinair gebied is. Ja, het klinkt gek en als je er over na gaat denken misschien ook wel een beetje bizar. Een fijngesneden biefstuk vermengd met mayonaise, ketchup en wat je er ook maar aan toe wilt voegen. Maar geloof me, het is lekker.

Ik eet niet vaak vlees meer. Veel vaker kies ik voor vis, of vegetarisch als ik zelf kook. Dieren in megastallen worden slecht behandeld en het vlees is vaak niet eens lekker (en helemaal niet goed voor je), biologisch vlees eet ik wel, maar de prijs weerhoudt me er vaak van om het te kopen. Maar als ik dan wel (goed) vlees eet, geniet ik er ook extra van. De biefstuk die ik gebruikte voor deze Steak Tartaar was dan ook biologisch. En dan ga ik er voor het gemak dan ook maar eventjes van uit dat die arme koe redelijk behandeld is.

Goed, wat hebben we nodig? Iedereen maakt zijn of haar Steak Tartaar natuurlijk anders en past dit op eigen smaak aan, ik eet mijn Steak Tartaar zoals ik van mijn vriend geleerd heb.

Benodigdheden (voor 2 personen):
300 gram biefstuk
Mayonaise
Ketchup
Sjalotje, fijn gesneden
Mosterd
Worcestersaus
Kappertjes, fijn gesneden
Tabasco
Peper
Zout

Hoe maak je dat dan?

1. Snij de biefstuk met een goed en scherp mes fijn, dit kan je ook met de keukenmachine doen, maar ik vind het zelf lekkerder als dit met de hand gesneden is.

2. Doe de fijngesneden biefstuk in een kom en voeg een eetlepel ketchup en mayonaise toe, gooi ook de kappertjes en het sjalotje in de kom, een lepel mosterd en een scheutje worcestersaus.

3. Mix mix mix.

4. Wat vind je van de smaak? Is het al romig genoeg? Mag het iets meer pit hebben? Als je wat romigheid mist voeg dan nog wat mayonaise en ketchup toe. Je kunt beter eerst iets te weinig (wat die ene eetlepel waarschijnlijk is) toevoegen, dan dat je direct teveel toevoegt.

5. Het mag waarschijnlijk wel wat pittiger? Hier gebruiken we de tabasco voor, voeg ook peper en zout naar smaak toe. Let op met de tabasco, ik weet niet of jullie dit vaker gebruiken, maar dit is echt heel sterk van smaak en scherp in de mond. Voeg dus niet te veel tegelijk aan je steak tartaar toe.

6. Speel een beetje met de ingredienten totdat jij blij bent met de smaak van de steak tartaar.

7. Ik eet mijn Steak Tartaar het liefst gecombineerd met brood of Franse frietjes. Nu bewaar ik de Franse frietjes meestal voor Parijs en thuis eet ik het dan ook meestal op een lekker stukje brood uit de oven, of vers.

8. Geniet (en drink er een lekker glaasje bubbels bij!)

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

41 Reacties

 1. september 22, 2012 / 12:13

  Ah mmmm, biefstuk vind ik persoonlijk van al het vlees toch nog het lekkerst! Alhoewel vegetarisch vaak mijn voorkeur heeft. Op de een of andere manier vind ik de smaak van vlees vaak wat ´sterk´ en niet zo lekker meer haha. Maar dit lijkt me zeker niet verkeerd! Vooral op een bolletje en dan bij de soep of zo. Om eerlijk te zijn ziet het er niet zo lekker uit (sorry, maar hey je kunt niet om de feiten heen), maar het lijkt me wel verrukkelijk! Vooral op een warm vers broodje van de bakker, mm.

 2. Rikkert
  september 22, 2012 / 12:14

  WeerhoudT! Jezus, taal en communicatie was het toch? Ongelooflijk hoeveel fouten je maakt. Zo moeilijk is het niet, hoor!

  • Stelll
   september 22, 2012 / 12:21

   Is dat zo erg dan dat ze een keer een fout maakt? Het gaat toch om het verhaal.

   • Rikkert
    september 22, 2012 / 15:22

    Het is geen verhaal, het is een recept, dompie.

  • september 22, 2012 / 13:05

   foutje kan gebeuren toch? jeetje..

   • N
    september 22, 2012 / 16:13

    Ik vind de reactie van Rikkert ook overdreven, maar mij valt het ook op dat Annemerel wel erg vaak ‘een foutje’ maakt. Helemaal voor iemand met haar studie vind ik dat heel opvallend.

  • Elsemiek
   september 22, 2012 / 14:41

   Toevoegd moet zijn toevoegt…

   Nog nooit steak tartare gegeten, ziet er goed uit!

  • september 22, 2012 / 16:13

   Zo dat had je ook wel iets vriendelijker mogen zeggen…

 3. Julie
  september 22, 2012 / 12:18

  Zie hierboven.

  En steak tartaar is echt heerlijk! Zelf heb ik liever iets minder mayonaise maar het ziet er wel lekker uit.

 4. september 22, 2012 / 12:22

  Ik ben gek op steak tartaar. En ik eet hem graag bij George LA, daar is ie echt top.
  p.s. leuk dat je af en toe een receptje plaatst!

 5. september 22, 2012 / 12:30

  Ah steak tartare eet ik dus het liefst zonder al die sausjes. Gewoon rauwe biefstuk met een heel klein beetje peper en citroensap mmm.

 6. september 22, 2012 / 12:30

  Ik ben niet zo’n fan van steak tartaar…

 7. september 22, 2012 / 12:34

  Oh jum, ziet er goed uit zeg!

 8. september 22, 2012 / 12:37

  Dat ziet er zalig uit! Nu eens even mijn moeder overtuigen zodat ik dit verrukkelijke maaltijdje te gaan maken. Hmmmm, het water staat me nu al in de mond haha!

 9. september 22, 2012 / 12:39

  Aaah, vet lekker recept! Ik denk dat ik dit op mijn verjaardag ga maken voor mij en m’n vriend. Even lekker iets speciaals, maar toch vrij simpel. :)

  • september 22, 2012 / 13:04

   En ik dacht trouwens wel een moment van “eh, eet je dit rauw?” gheghe.

   • september 23, 2012 / 12:49

    ja dat heb ik hierbij ook altijd !

 10. september 22, 2012 / 14:06

  nee, niet mijn ding!

 11. september 22, 2012 / 14:06

  Lijkt me heel lekker!

 12. september 22, 2012 / 14:15

  Ik vind het altijd eng om dit in Parijs te bestellen (of uberhaupt in een restaurant) .. je weet maar nooit! Heb jij een goed adres voor me in Parijs?

  • Annemerel
   Auteur
   september 22, 2012 / 14:58

   La Coupole!!! Ze bereiden het aan tafel!

 13. Ilse
  september 22, 2012 / 15:35

  Ziet er heerlijk uit! :)

 14. september 22, 2012 / 16:15

  Ik heb nog nooit steak tartaar gegeten, maar als ik dit zo lees dan moet ik het toch echt eens gaan proberen!

 15. Paulien
  september 22, 2012 / 16:22

  Dieren in megastallen worden slecht behandeld….?? Zelf eigenaresse van een mega stal, en fan van je site, vind ik het erg jammer dat je zo denkt over mega stallen. Wij doen ons uiterste best om het zo fijn, en diervriendelijk mogelijk te houden en werken nauw samen met vee artsen om zieke koeien te voorkomen. Onze koeien hebben extra veel ruimte dánkzij een mega stal en zien er gezond én tevreden uit. Wij hebben plezier in ons werk, en dat kun je terug zien in onze koeien.

  Mega stallen zijn iets van de laatste tijd, het zijn nieuwe stallen gebouwd volgens de wettelijke eisen om het leven van de koe zo diervriendelijk te houden. Er moet voldoende licht en verse lucht doorstroming zijn, ook zijn de ligplaatsen en roosters gebouwd volgens de nieuwste technieken om het zo aangenaam mogelijk te houden voor de koe. Het grote verschil met de kleine, oude boerderijen is vaak dat hier géén voldoende licht en verse lucht aanwezig is. Dit zijn vaak muffe donkere ruimtes met veel koeien opeengepakt, vaak hebben deze koeien niet eens genoeg ligplaatsen in de stal.

  De meeste koeienboeren hebben wel degelijk hart voor hun werk, ze willen het allerbeste voor hun koeien en bouwen daarom nieuwe (vaak mega) stallen om het zo goed mogelijk voor de koe te creëren.

  Ik hoop dat ik je hiermee iets op een andere gedachte, heb kunnen brengen wat betreft mega stallen.
  Zo niet, dan wil ik je graag uitnodigen om toch eens in zo’n mega stal te bekijken hoe het daadwerkelijk gaat.

  Groeten Paulien

  • Afke Baukje
   september 22, 2012 / 18:26

   Ik ben het helemaal met Paulien eens en nodig je van harte uit eens te komen kijken hoe de dieren echt leven.

  • marleen
   september 25, 2012 / 17:19

   Maar Paulien, mogen die koeien (of varkens of kippen) dan ook naar buiten en kunnen zij rond dartelen zonder steeds met hun neus in een soortgenoot’s kont terecht te komen en hebben zij de ruimte om lekker languit te kunnen liggen?

   frisse lucht enzo is wel een hele goede verbetering die (onlangs? enkele tijd terug?) die is gemaakt, maar “biologische dieren” kunnen toch echt meer leven zoals moeder natuur het gewild heeft, of heb ik dan ongelijk?

 16. september 22, 2012 / 16:25

  Ik heb dit serieus nog nooit gegeten! :p Ziet er wel heel erg lekker uit!

  En over de spelfouten… Als je van jezelf weet dat je het beheerst en gewoon snelheidsfoutjes (oid) maakt, dan is het geen probleem. En anders… dan is het natuurlijk aan jou wat je ermee doet :p
  Even heel eerlijk: ik kan me er ook wel aan storen, maar dat is dan echt een moment van 2 seconden. Want ik maak zulke foutjes dus echt puur uit snelheid en als ik het dan terug lees dan sla ik mezelf voor mijn hoofd :P

 17. september 22, 2012 / 16:33

  Hmm, ik prefereer zelf ook biologisch vlees maar rauw lijkt me niet echt super…ik probeer liever een van je andere recepten!

 18. september 22, 2012 / 17:01

  Ik sta nog niet gelijk te popelen om het te maken en eten, maar ik denk wel dat het heel lekker kan zijn/is. Simpel, maar toch doet het wel een beetje culinair aan, omdat het rauw is.

 19. september 22, 2012 / 17:03

  Nog nooit gegeten maar het ziet er best lekker uit, lekker romig =]!

 20. september 22, 2012 / 19:29

  Hmm, dit lijkt me zó lekker! Dit ga ik van de week eens maken.. :)

 21. september 22, 2012 / 20:26

  Ik weet dat ik het lekker vind, maar zelf maken vind ik een beetje eng ofzo haha

 22. Rikkert
  september 22, 2012 / 20:39

  Ok, zojuist gemaakt en werkelijk ONGELOOFLIJK LEKKER! DANK voor de tip!

 23. Rikkert
  september 22, 2012 / 20:45

  Overigens..’steak tartare’ staat net wat mooier dan ’tartaar.’

 24. september 23, 2012 / 09:23

  Nog nooit op, maar het ziet er wel lekker uit eigenlijk! Hoewel ik helemaal geen fan ben van vlees haha!

 25. N
  september 23, 2012 / 10:48

  Haha ik vind het er niet lekker uitzien, en ook niet lekker klinken! Maar ik eet mijn biefstuk dan ook het liefst well done.

 26. september 23, 2012 / 11:33

  Ziet er lekker uit hoor!