FOODIE: Quinoa Caprese Salad

Photobucket
Quinoa zit vol met (plantaardige) eiwitten, vitamine B1, B2 en E. Qua mineralen zit je met quinoa ook wel goed. In Quinoa vind je onder andere ijzer, koper, magnesium, natrium, kalium, calcium, fosfor en zink. Vooral de hoeveelheid ijzer in quinoa is dusdanig hoog dat het aangeraden wordt aan mensen met een tekort aan ijzer. Nu heb ik zelf volgens mij niet direct een tekort aan ijzer, maar met al dat hardlopen kan een beetje extra ijzer absoluut geen kwaad. Doordat in Quinoa geen gluten zit is quinoa ook het voedsel bij uitstek voor coeliakie patiënten.

Ik maakte begin 2011 al een “gerecht” met Quinoa maar echt lekker? Mwah nee.. Eerlijk gezegd niet. De enige manier waarop ik Quinoa echt lekker vond was gefrituurd, maar ja.. dan zijn de meeste voedingsstoffen natuurlijk gelijk verdwenen. Way to kill a healthy food!

Omdat ik deze week besloten heb dat ik, met het oog op de marathon en de kwakkel-herfst, nu echt op mijn eten moet gaan letten, pakte ik een pak quinoa uit de kast. Ik heb de afgelopen maanden ongezond gezeten. En dan bedoel ik niet alleen extreem veel, maar ook heel veel verpakt voedsel. Ik “vergat” steeds vaker fruit te eten, sla liet ik bederven in de koelkast, hele pakken koekjes en repen Milka werden binnen een zeer kort tijdsbestek weg gewerkt, en ja wat deed ik eigenlijk niet dat God verboden had?! Doordat ik veel bleef hardlopen ben ik niet ineens vijf kilo aangekomen (alhoewel.. mijn weegschaal is al een tijdje kapot, dus wie weet) maar mijn huid is een drama en ik voel me steeds vaker “bluh”. En BLUH is nu net een gemoedstoestand die ik nu niet kan gebruiken. Verschillende pogingen het tij te keren mislukten hopeloos, maar deze keer heb ik goede hoop. Ik MOET ook eigenlijk wel. Met nog 24 dagen tot de marathon te gaan heb ik niet echt veel tijd meer om mijn gezondheid te verprutsen.

Wat ik met de Quinoa maakte?! Een salade Caprese. Nu moeten jullie weten dat ik een fobie heb voor kaas. Als er iemand naast mij een boterham met kaas eet, heb ik spontaan geen trek meer in wat ik op dat moment aan het verorberen ben. Het gaat de laatste tijd wel beter. Ik lust parmezaan en moest ik een paar jaar geleden al kokhalzen bij het woord “Cheesecake” tegenwoordig vind ik dat ZO lekker. Mozzarella is mijn laatste aanwinst in mijn “overwonnen-fobieën-galerij”. En dit was de allereerste keer dat ik met eigen handen dat glibberige ding gesneden heb. OHMYGOD! Hahaha!

Goed, het recept voor de Caprese Quinoa Salade

Benodigdheden (voor 2 personen):
120 gram quinoa
240 milliliter water
20 roma tomaatjes, gehalveerd in de lengte
Zakje buffel mozzarella, in kleine blokjes gesneden.
Basilicum (veel, ik gebruikte twee volle handen)
Scheutje olijfolie
Peper & zout naar smaak.

1. Zet op laag vuur de quinoa met het water in een pannetje op. Laat dit net zo lang tot dat al het water door de quinoa is opgenomen. Af en toe even roeren kan geen kwaad…

2. Als al het vocht door de quinoa is opgenomen zet je het minstens een uur in de koelkast om af te laten koelen.

3. Mix vervolgens de romaatjes, de mozzarella en de basilicum met de quinoa.

4. Voeg een scheutje olijfolie toe en roer goed door de salade heen.

5. Naar smaak peper en zout toevegen ET VOILA! Hoe wil je het nog makkelijker hebben?

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

30 Reacties

 1. Roos
  september 27, 2012 / 12:31

  Ziet er lekker uit! Waar haal jij je Quinoa? X

  • Amanda
   september 27, 2012 / 12:37

   Ziet er lekker uit! Ik ga quinoa nog een kans geven. De eerste keer vond ik het namelijk vies. Maar kan ook aan de verkeerde bereiding liggen. Ik ga jouw recept proberen!

  • Annemerel
   Auteur
   september 27, 2012 / 13:02

   Dit is gewoon Quinoa van Lassie!

 2. september 27, 2012 / 12:32

  Lekker gerecht, lijkt me erg lekker! Ik ken het ‘BLUH’ gevoel, was het helemaal zat als die smerige chocola en chips! Sinds deze week ben ik weer met het ‘gezonde’ eten begonnen en voel me weer een stuk beter!

 3. september 27, 2012 / 12:58

  OEH, lekker, ziet er goed uit. Meteen even opslaan!

 4. L.
  september 27, 2012 / 13:02

  Lijkt me lekker. Welke quinoa heb jij gekocht?

  • Annemerel
   Auteur
   september 27, 2012 / 13:03

   Lassie! Er zal vast verschil in zitten met speciale quinoa, maar deze is voor mij ook prima.

 5. september 27, 2012 / 13:03

  Wow, lekker!!

 6. september 27, 2012 / 13:28

  Ziet er best lekker uit! Ook maar een keertje proberen.

 7. Rosalie
  september 27, 2012 / 14:33

  haha, gister heb ik toevallig ook quinoa gegeten :p
  Leuk recept!

 8. september 27, 2012 / 14:47

  Ik heb echt werkelijk nog nooit van quinoa gehoord haha! Maar het ziet er lekker uit :)

 9. september 27, 2012 / 15:14

  ziet er heel erg lekker uit!

 10. september 27, 2012 / 15:37

  Dit ga ik onthouden! Want het ziet er yummie uit!

 11. Rebella
  september 27, 2012 / 16:16

  Ok, lijkt me best lekker. Coeliakiepatienten? Hihi! Opgezocht op Wikipedia?

 12. september 27, 2012 / 16:29

  Kende het helemaal niet [a]. Ziet er wel goed uit.

 13. september 27, 2012 / 16:31

  Quinoa is super lekker en gezond! In het begin vond ik het niks, maar nu vind ik het heerlijk, en is idd glutenvrij, wat altijd beter is! :)

 14. Rana
  september 27, 2012 / 19:58

  Leuk, ik heb dit overlaatst ook gemaakt! Een tip om quinoa te koken: met een bouillonblokje (of verse bouillon!). Zo heeft de quinoa meer smaak en vind ik de salade nog lekkerder.

 15. september 27, 2012 / 20:14

  Mmhh, ik HOUD van caprese! Deze combinatie ga ik echt een keer proberen!

 16. september 27, 2012 / 20:27

  Hmm, ziet er goed uit! Mocht je ooit eens gezond in Amsterdam willen eten: mijn favoriete Peruviaanse restaurant, Mashua, heeft de lekkerste quinoa rissotto ever. Gezond, lekker en dichtbij je office (hoek prinsengracht leidsestraat)

  Als je nog meer gezonde receptjes hebt, please keep them coming!

 17. september 27, 2012 / 20:52

  Quinoa is ook lekker in een salade met tonijn, mais, tomaatjes en vinaigrette!

 18. Eva
  september 28, 2012 / 04:44

  hhihihihi ik voel me ook heel vaak bluh! Ik dacht dat ik de enige was die dat woord gebruikte!

 19. Nina
  september 28, 2012 / 10:06

  Haha ik heb ook een kaasfobie! Gesmolten lust is zo’n vierkant geel lapje dan weer wel, maar in z’n normale toestand gruwel ik er ook van. Witte kaas heb ik langzaam maar zeker wel gaan accepteren: parmezaan, mozzerella, feta en geitenkaas! Nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar die laatste 2 zijn ook echt super lekker!! Uitproberen dus! Succes! ;)

 20. Ilse
  september 28, 2012 / 10:58

  Lekkerlekkerlekker. <3

 21. september 28, 2012 / 15:04

  Quinoa is inderdaad heerlijk!

  Tip van de dag: bij de Ekoplaza op de Grote Marktstraat in Den Haag zijn alle Ekoplaza-producten 2e halve prijs. Ook de Quinoa :-)

 22. september 28, 2012 / 16:49

  Ik ga toch eens in de winkel kijken naar Quinoa. Ik heb het nog nooit gegeten en jou recept ziet er wel erg lekker uit!!

 23. september 28, 2012 / 18:03

  ik was al een hele tijd benieuwd naar quinoa, maar had nog nooit echt een recept gelezen, eigenlijk alleen maar heel veel mensen die zeiden dat het heel gezond is. Dit ziet er echt heerlijk uit, dus ik heb alles in huis gehaald en ga het zondag uitproberen :)

 24. september 30, 2012 / 20:37

  Klinkt goed! Ik ben gek op salades Caprese, dus deze ga ik zeker proberen! :)

 25. Saskia
  oktober 3, 2012 / 12:20

  Hier nog iemand met een kaasfobie! Maar langzaamaan ben ik het aan het overwinnen! Kaas op pizza/lasagna/pasta is goedgekeurd, zolang het maar niet teveel is. Mozzarella vind ik lekker en ondertussen ben ik echt gek op feta! En geitenkaas begint ook langzaamaan in mijn eetpatroon voor te komen.

  Maar je quinoa recept ziet er superlekker uit, ik ga het binnenkort maken! Eet jij het als lunch of avondmaal?