FOOD: Gojiberries / Mulberries / Incaberries

 photo DSC_5557.jpg

Vorige week berichte het Voedingscentrum dat je uit moet kijken voor superfoods. Hier is denk ik al genoeg over gezegd en geschreven. Natuurlijk moet je geen ‘dieet’ volgen waarin je alleen maar superfoods gebruikt, variatie en balans zijn wat mij (en met mij heel veel anderen) het belangrijkste. Ik eet regelmatig superfoods omdat ik ze lekker vind en omdat ik me er goed bij voel. Ik verwerk ze in mijn smoothies en havermout en eet regelmatig een handje bessen zoals goji bessen, moerbeien en inca bessen. Daarnaast ben ik ook van mening dat producten zoals avocado’s, verschillende noten, blauwe bessen, spinazie, broccoli en andere producten die je makkelijker in de supermarkt vindt, ook tot de categorie ‘superfoods’ behoren.

Vandaag wat meer over mijn favoriete besjes!

Inca bessen:
Inca bessen worden ook wel ‘goudbessen’ genoemd. Ik eet graag de gedroogde vorm, maar de niet gedroogde bes ken je waarschijnlijk ook wel. Die wordt namelijk regelmatig als decoratie op borden gebruikt. Als ‘ie in die vorm op mijn bord ligt laat ik hem liggen (ik zou niet eens weten of ‘ie lekker is), maar in zijn gedroogde vorm kan ik ervan blijven eten. Ze zien er een beetje uit als rozijnen, maar dan iets ronder en ze hebben iets meer bite. Gelukkig is het niet erg dat ik graag inca bessen eet, want ze schijnen erg gezond te zijn.

De Inca bes vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren als voedselbron gebruikt wordt. De inca bessen die wij in de winkel kopen zijn vaak afkomstig uit Afrika, China, Australië en Turkije. Maar ook in Engeland worden de bessen verbouwd, want de besjes groeien prima in een gematigd klimaat.

Inca bessen bevatten vitamine A, B1, B2, B3, C, Calcium, IJzer en Fosfor. Ook bijzonder: inca bessen bestaan voor ongeveer 16% uit plantaardige eiwitten, er is weinig fruit waar je een hoger eiwitgehalte in aantreft. Inca bessen zijn dan ook prima geschikt in je after-workout smoothie, want deze eiwitten zorgen voor sneller en beter spierherstel.

De besjes zijn zoetzuur en hebben een heerlijke bite.

Moerbeien:
Iets minder lekker dan de inca bes, maar nog steeds heel goed te doen; de moerbei. De vruchtjes komen oorspronkelijk uit China, maar ken je waarschijnlijk beter van hun Engelse naam “Mulberries”. Of nog beter… Mulberry Bayswater – de tas inderdaad, haha. Het logo van Mulberry stelt een Moerbei-boom voor, aan de moerbei boom, groeien de moerbeien. Ze zijn niet lang houdbaar, daarom worden ze meestal gedroogd gegeten.

Waarom de moerbei gezond is? De vrucht is rijk aan ijzer, vitamine C, eiwitten, vezels en calcium. Ook fijn, terwijl veel gedroogd fruit vol zit met suiker, zit er in moerbeien ongeveer de helft minder suiker dan in bijvoorbeeld dadels en vijgen.

De gedroogde besjes zijn iets droger dan de inca bessen en hebben een iets zoetere smaak, een beetje honingachtig.

Goji bessen
Goji bessen komen uit China, hier worden ze al eeuwenlang gegeten in de hoop op een langer en gezonder leven. Hoewel de besjes oorspronkelijk uit China komen, groeien ze ook in Nederland en België, langs rivieren en in duinen (toch iets beter opletten als ik aan het hardlopen ben).

De goji bessen staan bekend om hun antioxidanten, er zouden wel 20x meer antioxidanten in een goji bes zitten, dan in een appel. Ik ben zelf nogal huiverig voor dit soort uitspraken (vooral ook omdat ik niet zelf kan nagaan of dit daadwerkelijk ook het geval is). Naast antioxidanten zitten goji bessen ook vol met vitamine A.

Over de smaak van goji bessen valt te twisten. Sommige mensen vinden ze naar zeepsop smaken, anderen (zoals ik) hebben absoluut geen moeite met de smaak. Ik vind ze vooral lekker door mijn havermout, dan nemen ze een beetje vocht op van de amandelmelk en worden ze wat zachter. Ook lekker, goji bessen met pure chocolade.

Wat is jouw favoriete gedroogde fruit? Eet jij het fruit gewoon puur als snack, of gebruik je het in smoothies, salades of andere gerechten?

Liefs,
Annemerel

Bronnen: Jesse van der Velden, WebMD, Dr. Oz

Delen:

30 Reacties

 1. maart 11, 2014 / 12:18

  De werking van met name goji bessen is wetenschappelijk bewezen, alleen is de concentratie waarin je deze tot je moet nemen om al deze voordelen ook daadwerkelijk te merken erg verschillend per onderzoek. Zo zouden goji bessen in hoge concentratie ook goed voor je libido en huid zijn, maar wat een hoge concentratie is, is dan weer onbekend.

 2. maart 11, 2014 / 12:29

  Ik gebruik goji bessen en chia zaadjes in mijn ontbijt! Moerbeien en Inca bessen hoor ik wel veel over! Misschien ook maar eens kopen!

 3. maart 11, 2014 / 12:31

  Ik heb dit soort besjes eigenlijk nog nooit geprobeerd, maar het klinkt erg goed!

 4. maart 11, 2014 / 12:35

  Ik maak thee van Goij besjes, super lekker! Ik ben geen grote fan van de gedroogde smaak (ze plakken dan zo?) maar ze laten trekken in heet water en de thee er van drinken is heerlijk.
  De overblijvende besjes doe ik de dag erna in mijn smoothie of havermout, lekkerrr!

  xx Karolien
  http://www.loveshack.be

 5. maart 11, 2014 / 12:35

  Mijn bananen zijn toch iets minder sexy dan goji bessen. Maar ik eet de laatste tijd veel mango, toch iets exotischer ;-)

 6. B
  maart 11, 2014 / 12:36

  De “Inca bes” ken ik gewoon als kaapse goudbes, snap niet waarom die opeens een andere naam heeft… Anyway, ik vind ze vers erg lekker hoor!

 7. maart 11, 2014 / 12:39

  Ik houd dus absoluut niet van inca bessen! Moerbeien vind ik het allerlekkerst, die eet ik het allerliefst gedroogd uit het handje, ik vind het net snoepjes! Goji bessen eet ik ook weleens los maar het liefst door havermout. Wat grappig dat je ze ook gewoon in Nederland kan vinden.

 8. maart 11, 2014 / 12:45

  Hele fijne superfoods:)

 9. maart 11, 2014 / 12:55

  Ik ben dol op gojibessen door mijn yoghurt. Geeft toch een beetje een zoete smaak er aan. Dat je ze ook in Nederland kon vinden, wist ik echt niet!

 10. maart 11, 2014 / 12:58

  Ik weet nog dat ik voor het eerst een goji bes at, of eigenlijk ik gooide een hele hand achterover in mn mond, in de veronderstelling dat het als rozijnen zou smaken, ik vond ze dan ook niet lekker omdat mijn verwachting anders was dan de werkelijkheid. Met de rest heb ik geen ervaring zou ik eigenlijk wel eens moeten doen. Ik vind gedroogd fruit, banaan, appel etc wel altijd heel lekker!

 11. maart 11, 2014 / 13:42

  Ik ben er dol op, mijn kast staat vol met superfoods!

 12. maart 11, 2014 / 14:00

  Ik ben niet zo dol op goji-bessen, maar vind de moerbeien wel lekker. Chiazaadjes eet ik wel regelmatig.

 13. maart 11, 2014 / 14:20

  Leuk stuk! Ik eet ’s ochtends een handjevol gedroogde cranberries, gooi gojibessen door mijn smoothies en ontbeet vanochtend met verse mango en wat goldenberries en kaneel.

  Verder vind ik gedroogd fruit heel vies vanwege de structuur en de vieze vinger taferelen van een doosje rozijnen vroeger, liever zaadjes en pitjes dus.

 14. Charlotte
  maart 11, 2014 / 14:29

  Ik heb een artikel gelezen over het voedingscentrum en het (slechte) advies wat ze geven en dat achter het voedingscentrum ook een enorm lobby systeem zit dus alles wat ze zeggen neem ik met een zak zout.
  Anyways, ik zou dit graag is willen proberen! Alleen is het niet nogal duur? (ben student – vandaar dat ik het vraag)

 15. Claire
  maart 11, 2014 / 14:37

  Ik ken ze als physalis, maar vind verse inca bessen in ieder geval erg lekker. Kleine vitaminebommetjes :) Zijn een beetje zuur en heel fris! Ik hou ook van duindoorn, wat echt overal in de NLe duinen groeit. Superzuur maar daar hou ik wel van, en héél veel vitaminen! Hier in Duitsland maken ze er graag sap van, ook warm in de winter erg lekker (en goed tegen verkoudheid)

 16. maart 11, 2014 / 14:46

  Ik vind de inca bessen en de goji bessen ook het lekkerst, moerbeien doe ik echt het liefst door de yoghurt heen, maar inca en goji eet ik ook nog wel gewoon zo.

 17. maart 11, 2014 / 15:03

  Waar koop jij dit soort producten, als ik vragen mag? Ik had nog nooit eerder moerbeien gezien, tot gisteren, bij Jumbo, maar daar kosten de superfoods echt een godsvermogen. 10 euro voor een zakje van 250 gram gojibessen.

 18. maart 11, 2014 / 15:30

  Ik eet m’n fruit eigenlijk op verschillende manieren. Gedroogd tussen muesli, gewoon zo als snack of in saladevorm. Ik ben het er ook wel mee eens dat blauwe bessen ook echte superfoods zijn! :)

 19. Lis
  maart 11, 2014 / 16:00

  Misschien een tip, 150 gram gojibessen voor 2,49 bij action!
  En ze hebben ook een bakje met ongezouten noten gemixt met moerbeien, cranberry’s, goji bessen en incabesesen! 200 gram voor minder dan €2
  :-)

 20. maart 11, 2014 / 16:15

  Opzich wel goed dat het voedingscentrum ons erop wijst, maar we kunnen het zelf ook wel verzinnen. Variatie is een van de belangrijkste dingen ! En inderdaad: bijvoorbeeld blauwe bessen of avocado zijn ook hartstikke gezond.

  Goji bessen vind ik persoonlijk echt heel vies haha, maar die andere bessen ga ik ook zeker weten proberen !
  Bedankt voor de tip ;)

 21. Josien
  maart 11, 2014 / 17:23

  Ik moet eerlijk toegeven dat ik moerbeien en gojibessen allebei niet echt lekker vind.
  Maar ik vind eigenlijk geen enkel besje echt lekker :P .
  Inca bessen heb ik nog niet gehad.

 22. maart 11, 2014 / 17:24

  Incabessen zijn inderdaad lekker – lekker friszuur; moerbeien heb ik nog nooit op. Gojibessen vond ik in het begin een zepig (?) smaken, maar nu vind ik ze wel lekker door de yoghurt. En ik ga nu éindelijk eens je recept met pure chocola proberen!

 23. maart 11, 2014 / 17:56

  Ik vind het prima als mensen ‘superfoods’ eten, maar je moet natuurlijk ook er ook eerlijk in zijn dat heel veel van deze superfoods tussen je oren zit. Tenminste, zo zie ik het. Als er wordt geroepen dat er sprake is van opwarming van de aarde is, omdat het een paar dagen wat warmer is dan de afgelopen 5 jaar dan gelooft ook iedereen dat. Maar zoals ik al zei, als mensen zich er goed door of bij voelen moeten ze dat zeker doen! XX

 24. Fenna
  maart 11, 2014 / 18:18

  Ik vind die ook heerlijk! Ik eet daarnaast ook vaak gedroogde abrikozen, gedroogde pruimen en rozijnen. En ook af en toe gedroogde appeltjes. Afwisseling is inderdaad goed!

 25. maart 11, 2014 / 20:02

  Ik denk dat superfoods zoals deze inderdaad gezond zijn, maar niet super in de zin van life changing. Dus zeker niet ter vervanging van je dagelijkse portie groente, fruit etc. Zelf eet ik graag nootjes en zaden door de muesli en kook ik soms in kokosvet ipv olijfolie. Spannendere dingen zoals bijenpollen en tarwegraspoeder probeer ik liever pas ná mijn zwangerschap.

 26. maart 11, 2014 / 21:31

  Vorige week ben ik begonnen met het eten van superfoods. Ik wilde het eens uitproberen. Ik heb onder meer gojibessen gekocht. Ik doe ze door de yoghurt! Ik vind het lekker.

 27. Tess
  maart 12, 2014 / 08:43

  Ik eet vooral rozijntjes, haha. Ik vind het zo jammer dat die superfoods zo vreselijk duur zijn..

 28. Cecile
  maart 12, 2014 / 14:04

  Ik eet deze allemaal, ze zitten samen met cranberries in een bessenmix die ik koop. Vind alleen inca-bessen wat minder, ze zijn vrij zuur. Maar door de yoghurt merk je daar weinig van :)

 29. maart 12, 2014 / 14:47

  Ik heb regelmatig gojibessen door de sojayoghurt en mijn favo bes is toch wel de moerbei.. lekker! Lekker afwisselen is het best.

 30. maart 13, 2014 / 17:08

  Leuk artikel! Ik eet fruit meestal gewoon als snack, maar vind het ook heerlijk om er een smoothie mee te maken of door je salade te doen.