RUNNING: Routine

>

Photobucket

 

Iedere keer als ik aan het begin van een ‘sportieve periode’ sta, ben ik dol enthousiast en wil ik het liefst ieder moment van de dag sporten, na een paar dagen neemt die drang af, na twee weken is daar vaak niks meer van over. Ik stel mezelf dan vaak de vraag ‘moet ik dit nu altijd blijven doen, de rest van mijn leven..?’ 

Maar deze keer gaat het anders. Op 1 januari, toen er op straat nog verdwaalde hoopjes sneeuw lagen, de temperatuur nog onder nul lag en ik een dikke vette nieuwjaarskater had, wilde ik hardlopen en ik ben nooit meer gestopt. Ik loop al bijna drie maanden hard. Natuurlijk zijn er ook weken (in februari) geweest dat ik minder liep, maar ik liep iedere week minstens één keer.

En ik denk nu te weten waarom het me dit keer wel lukt zonder deprimerende levensvragen als ‘moet ik dit nu m’n hele leven blijven doen.’ Ik leg mezelf geen druk op. Ik zeg niet, loop drie keer per week tien kilometer hard. Ik ga wanneer ik zin heb en dat is met die heerlijke zonnige dagen, dagelijks!

Wat ook helpt, is dat ik wat meer ‘wedstrijdmentaliteit’ heb gekregen. Ik hoef niet zozeer sneller dan anderen te zijn, maar ik wil wel graag mezelf verbeteren. En het is ook leuk om te zien dat ik mezelf ook daadwerkelijk verbeter. Maar iets in mij is veranderd, als ik nu een keertje niet zo snel ga is het jammer, maar ik heb wel gelopen, en dat is het belangrijkste.

Wat ik wil zeggen, het is belangrijk dat je jezelf niet te veel druk op legt, zodra je een sport gevonden hebt die je echt leuk vind en je verlangt van jezelf niet direct het uiterste, dan komt het wel.

Ik snap dat niet iedereen mijn liefde voor hardlopen deelt. Ik moet zeggen dat ik vijf jaar geleden nooit gedacht had dat ik ooit van hardlopen zou kunnen houden. Tijdens gymles kreeg ik altijd steken in m’n zij en ik heb last van bronchitis en een chronisch verstopte neus, dat was mijn excuus.

Maar het was 2006, en ik keek de film Sisterhood of the travelling pants en ik zag Bridget (Blake Lively) hardlopen, en er gepassioneerd over praten. Ik kon me er toen nog weinig bij voorstellen, maar het klonk goed en het zag er leuk uit, dus ik probeerde het, met een schemaatje uit de glamour

Natuurlijk ging ik veel te snel, ik liep iedere dag, na iets meer dan een week liep ik al twee keer een kwartier achter elkaar, maar dat was natuurlijk niet de manier, ik zou het echt niemand willen aanraden, ook al heb je de conditie, je doet je benen er geen plezier mee.

Ik ben vaak gestopt met lopen, en meestal kwam dat omdat ik ziek werd en het daarna niet meer kon opbrengen om weer verder te gaan, of ik vond dat ik het te druk had om te lopen. Of ik had er gewoon van de een op de andere dag geen zin meer in.

Sinds vorige week ben ik met mijn zusje aan het lopen. De eerste keer ging super goed, vijf keer vijf minuten hardlopen met een minuutje wandelen tussendoor. De tweede keer was een drama, ik denk niet dat ze het leuk vindt dat ik dit vertel, maar ze was veel te enthousiast en liep veel te hard, na twee kilometer kwam haar lunch van een paar uur daarvoor eruit. Zaterdag liepen we weer, maar een veel rustiger tempo, zes keer vijf minuten met een minuutje wandelen tussendoor. Ze was kapot, maar ik zag ook dat ze het ergens wel heel erg fijn vond.

Het liefst zou ik met iedereen persoonlijk mijn liefde voor hardlopen delen. Mijn hardloopflow voelt ongeveer net zo als lopen (en shoppen) in de PC op m’n verjaardag.. echt hoor!

Dus.. iemand zin om met mij hard te lopen?

Liefs,

Delen:

83 Reacties

 1. kimmie
  maart 21, 2011 / 11:40

  >Vind het fijn dat je iets hebt gevonden dat je zo leuk vind maar of harlopen nou wel iets voor mij is ..?

 2. Ilona
  maart 21, 2011 / 12:09

  >Jaaaa ik wil wel hoor!
  Ik deel je passie voor hardlopen, nou ja passie. Ik moet echt van mezelf, ik vind het heerlijk als ik weer thuis ben. Geeft me een topgevoel. Maar het begin…elke keer is het weer een drama, ik voel mijn spieren overal en pas na een half uurtje lopen voel ik me op het best. Maar inmiddels doe ik het alweer een jaar (met 2x 2 weken niet ivm knieblessure). En daar ben ik best trots op, 25 kilo heb ik ermee verloren en die wil ik nevernooit meer terug dus daarom wil ik wel min. 2x per week lopen. Weer of geen weer. En straks als het zomertijd is kan ik weer 3x gaan, ik vind het nog steeds geen pretje om in het donker te lopen maar ik heb vaak geen andere keuze (2 kids en ik werk 3 dagen per week). Ik heb mijn nieuwe zomeroutfit als aangeschaft, een leuk looprokje en shirtje, wat zal ik als een speer gaan!
  Oja, ik zoek nog een leuke app voor op mijn blackberry, weet jij nog wat?

 3. siendep
  maart 21, 2011 / 12:10

  >Heb je tips voor iemand die graag wil beginnen met lopen maar er niet geraakt omdat ze geen zin heeft om haar luie zetel uit te komen? :)
  Ik weet dat ik het graag doe als ik eenmaal bezig ben maar heb nooit zin om eraan te beginnen.. :s

 4. Girl Abroad
  maart 21, 2011 / 12:25

  >Ik wil 9 april de 5 of 10 km gaan lopen in Rotterdam (dan is er ook een hele marathon)

 5. Girl Abroad
  maart 21, 2011 / 12:26

  >Grapje 11 april. Maar dat is na je 21 km een beetje saai

 6. Charley
  maart 21, 2011 / 12:40

  >Vind het ook heerlijk! Alleen ga ik net zoals jij in het begin te hard van stapel waardoor het niet vol te houden is. Grr.

 7. Anne
  maart 21, 2011 / 13:03

  >Je zusjes hardloopavonturen klinken zoals die van mij. ;) Moet het toch echt weer gaan oppikken als ik dit zo lees terwijl de zon naar binnen schijnt!

 8. Lisanneleeft
  maart 21, 2011 / 13:47

  >Ik vond hardlopen vroeger ook altijd zo fijn! Op het moment dat het moest in de trainingen natuurlijk niet, maar als het erop aankwam ging ik met plezier trainen!

 9. Laura
  maart 21, 2011 / 15:29

  >Om eerlijk te zijn, ben ik door jou begonnen met hardlopen :) nou ja begonnen kben nog net gestart met start2run en hopelijk hou ik het tempo van om de dag lopen vol :p

 10. Juliette
  maart 21, 2011 / 16:15

  >Ik kan me er helaas niet toe zetten. Zou willen dat ik het zo kan doen als jij!

 11. Jessica
  maart 21, 2011 / 18:07

  >Dat fragment uit de film herken ik ook.
  Maar zelf heb ik het ook eens geprobeerd een paar jaar geleden; tijdens de vakantie lukte het;
  maar eens school weer begon was het niet vol te houden.

 12. Desiree
  maart 21, 2011 / 18:20

  >Inspirerend om te lezen! Ik zou dolgraag willen hardlopen. Heb het al vaak geprobeerd maar ik kan het nog niet volhouden. Daarom wil ik eerst wat kilootjes kwijt raken en wat meer conditie opbouwen op een andere manier. Omdat hardlopen een van de zwaarste manieren is om te beginnen…

 13. Evelien
  maart 21, 2011 / 18:38

  >Het lijkt me best leuk en vooral heel goed om te hardlopen maar ik denk niet dat het iets voor mij is. Ik ben al dood als ik een trap op loop (terwijl ik wel sport) dus kilometers rennen is echt te veel gevraagt haha.

  • augustus 6, 2011 / 15:18

   Thanks for this terrific post, I am glad I detected this web site on yahoo.

  • augustus 10, 2011 / 02:03

   I was very encouraged to find this site. I wanted to thank you for this special read. I definitely savored every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you post.

  • augustus 10, 2011 / 07:06

   naturally like your web-site but you have to take a look at the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to inform the truth nevertheless I will certainly come again again.

  • augustus 10, 2011 / 17:51

   Very interesting topic , thankyou for putting up. “All human beings should try to learn before they die what they are running from, and to, and why.” by James Thurber.

  • augustus 10, 2011 / 18:13

   Simply a smiling visitant here to share the love (:, btw great layout.

  • augustus 11, 2011 / 00:20

   I have recently started a site, the information you offer on this site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

  • augustus 11, 2011 / 04:57

   I believe this site holds very superb indited subject matter articles.

  • augustus 11, 2011 / 12:47

   I discovered your weblog site on google and examine a couple of of your early posts. Continue to keep up the superb operate. I just extra up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for forward to reading more from you later on!? I am typically to blogging and i really recognize your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your site and maintain checking for brand spanking new information.

  • augustus 11, 2011 / 12:52

   hello!,I love your writing so so much! percentage we communicate extra approximately your article on AOL? I require an expert in this house to unravel my problem. Maybe that’s you! Taking a look forward to see you.

  • augustus 11, 2011 / 17:38

   I’ve been seeking for a bit for any high-quality stories and weblog posts in this sort of field . After sufing in Yahoo, I eventually discovered this blog. After looking this information, I knew I have discovered just what I want. Thnx!

  • augustus 11, 2011 / 17:44

   I like this blog very much so much fantastic info.

  • augustus 11, 2011 / 18:21

   Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Great. I am also an expert in this topic so I can understand your hard work.

  • augustus 11, 2011 / 18:21

   Dead pent subject matter, thanks for selective information .

  • augustus 11, 2011 / 18:38

   I’ve recently started a website, the information you offer on this web site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

  • augustus 11, 2011 / 18:38

   Very interesting points you have mentioned , thankyou for posting . “It’s the soul’s duty to be loyal to its own desires. It must abandon itself to its master passion.” by Rebecca West.

  • augustus 11, 2011 / 18:48

   I got what you intend, regards for putting up.Woh I am delighted to find this website through google. “If one does not know to which port one is sailing, no wind is favorable.” by Seneca.

  • augustus 11, 2011 / 18:58

   You are my breathing in, I own few web logs and occasionally run out from brand :). “Yet do I fear thy nature It is too full o’ the milk of human kindness.” by William Shakespeare.

  • augustus 11, 2011 / 19:07

   Very interesting information!Perfect just what I was looking for!

  • augustus 11, 2011 / 19:19

   Thnkx so much for this! I havent been this thrilled by a blog post for a long period of time! You’ve got it, whatever that means in blogging. Well, You’re certainly someone that has something to say that people need to hear. Keep up the good work. Keep on inspiring the people!

  • augustus 11, 2011 / 19:19

   I would like to thanks for the time you have put in composing this blogpost. I am hoping the same high-grade work from you in the future as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to begin my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a fine model of it.

  • augustus 11, 2011 / 19:23

   It is really a great and helpful piece of info. I am glad that you simply shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

  • augustus 11, 2011 / 19:29

   You have observed very interesting points! ps nice web site.

  • augustus 12, 2011 / 08:27

   It exhausting to find knowledgeable individuals on this matter, but you sound like you understand what you are speaking about! Thanks

  • augustus 12, 2011 / 09:07

   Great write-up, I am normal visitor of one’s blog, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

  • augustus 12, 2011 / 10:29

   Hello.This article was really fascinating, particularly because I was looking for thoughts on this subject last Friday.

  • augustus 12, 2011 / 15:32

   I believe this internet site has got very superb composed content blog posts.

  • augustus 12, 2011 / 19:06

   Merely a smiling visitor here to share the love (:, btw outstanding style. “Individuals may form communities, but it is institutions alone that can create a nation.” by Benjamin Disraeli.

  • augustus 12, 2011 / 19:24

   The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

  • augustus 12, 2011 / 19:39

   I like this site very much, Its a very nice post to read and receive info . “Philosophy is a battle against the bewitchment of our intelligence by means of language.” by Ludwig Wittgenstein.

  • augustus 13, 2011 / 05:09

   Keep up the wonderful piece of work, I read few blog posts on this site and I conceive that your web blog is very interesting and has got sets of excellent info.

  • augustus 13, 2011 / 17:11

   I used to be more than happy to search out this internet-site.I needed to thanks for your time for this excellent read!! I definitely enjoying each little little bit of it and I’ve you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post.

  • augustus 13, 2011 / 18:58

   Can I just say what a reduction to find somebody who actually knows what theyre talking about on the internet. You undoubtedly know tips on how to deliver an issue to light and make it important. Extra folks have to learn this and perceive this side of the story. I cant consider youre not more in style because you positively have the gift.

  • augustus 14, 2011 / 06:38

   I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend :)

  • augustus 14, 2011 / 17:47

   WONDERFUL Post.thanks for share..more wait .. ?There are actually quite a lot of particulars like that to take into consideration. That may be a great point to deliver up. I offer the thoughts above as basic inspiration but clearly there are questions like the one you deliver up the place an important thing will likely be working in trustworthy good faith. I don?t know if best practices have emerged round issues like that, but I’m positive that your job is clearly recognized as a good game. Each boys and girls feel the affect of only a second pleasure, for the remainder of their lives.

 14. rinusrunning
  maart 21, 2011 / 18:56

  >Nee doe maar niet!, ik hou niet zo van hardlopen en hardlopers ;-).

 15. Rianne
  maart 21, 2011 / 20:44

  >Ik herken het! Hardlopen is cool. Gisteren nog in de duinen van Kijkduin getraind, het was heftig!

 16. Eef
  maart 22, 2011 / 10:48

  >Aaaah, ik heb mijn liefde voor het hardlopen ook weer teruggevonden. Heerlijk is het, en al zeker met dit weer! Loopkledij aan, muziek aan en gaaaan.
  De laatste tijd vind ik het steeds jammer als ik na mijn rondje weer thuiskom, want ik wil meer!
  Maar ik moet het natuurlijk een beetje verstandig aanpakken, ik wil niet met een overbelasting thuis zitten ook niet. Dus vandaag heb ik mezelf maar verplicht om eens niet te gaan. En wat is dat een domper! ;)

 17. Marike
  maart 22, 2011 / 20:36

  >Door jou zit er ik ook steeds vaker aan te denken om te gaan hardlopen. Heb je dat schema nog uit de Glamour? Kan je daar een foto van maken en publiceren? Ik ben wel benieuwd! :)

 18. MindOfMine
  maart 24, 2011 / 21:13

  >Ik zou best graag wíllen hardlopen, ik ben alleen bang dat mijn knieën dat niet aankunnen. Ben er toen ik in de groei was 5 keer doorheen gegaan en nog steeds is het een zwakke plek. Ik ben bang dat ik mijn knieën totaal overbelast, omdat je gewicht er dan steeds op komt, en dat is juist wat mijn knieën zo'n optater geeft. Maar wie weet.. is het wel goed om juist te lopen, I don't know.

 19. augustus 6, 2011 / 21:02

  That is really fascinating, You’re an excessively skilled blogger. I have joined your feed and sit up for looking for extra of your wonderful post. Additionally, I have shared your site in my social networks!

 20. augustus 10, 2011 / 02:02

  Simply, admirable what you have done here. It is pleasing to look you express from the heart and your clarity on this significant content can be easily looked. Remarkable post and will look forward to your future update.

 21. augustus 10, 2011 / 06:21

  As soon as I found this site I went on reddit to share some of the love with them.

 22. augustus 10, 2011 / 13:57

  Wohh exactly what I was searching for, thanks for posting.

 23. augustus 10, 2011 / 17:08

  Real nice layout and superb subject material, absolutely nothing else we require :D.

 24. augustus 10, 2011 / 22:37

  I regard something genuinely interesting about your weblog so I bookmarked .

 25. augustus 10, 2011 / 23:17

  On the Jackson family theme . . . did anyone else think Beat It was about omelet-making?

 26. augustus 11, 2011 / 11:38

  I like this post, enjoyed this one thankyou for posting .

 27. augustus 11, 2011 / 16:19

  I have not checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it friend :)

 28. augustus 11, 2011 / 16:24

  Great write-up, I am normal visitor of one’s web site, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time.

 29. augustus 11, 2011 / 17:00

  Its fantastic as your other articles : D, appreciate it for putting up. “The squeaking wheel doesn’t always get the grease. Sometimes it gets replaced.” by Vic Gold.

 30. augustus 11, 2011 / 17:18

  Only a smiling visitor here to share the love (:, btw great design and style .

 31. augustus 11, 2011 / 17:27

  Some really nice and useful information on this internet site, also I think the layout has got excellent features.

 32. augustus 11, 2011 / 17:31

  Great post, I think website owners should learn a lot from this web site its real user pleasant. So much superb info on here :D.

 33. augustus 11, 2011 / 17:37

  You are not the regular blog writer, man. You definitely have something important to contribute to the web. Such a wonderful blog. I will be back for more.

 34. augustus 11, 2011 / 17:57

  magnificent points altogether, you just gained a new reader. What could you suggest in regards to your publish that you simply made some days in the past? Any certain?

 35. augustus 11, 2011 / 17:59

  Hi there very cool website!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also…I’m satisfied to seek out numerous useful info right here in the post, we’d like develop more techniques in this regard, thanks for sharing.

 36. augustus 11, 2011 / 18:01

  Keep up the fantastic work , I read few blog posts on this internet site and I conceive that your website is real interesting and has bands of excellent information.

 37. augustus 11, 2011 / 18:01

  Keep up the good work , I read few blog posts on this web site and I conceive that your web site is rattling interesting and has lots of superb info .

 38. augustus 11, 2011 / 18:02

  I dugg some of you post as I cerebrated they were very beneficial very useful

 39. augustus 11, 2011 / 18:08

  Regards for helping out, excellent info. “Those who restrain desire, do so because theirs is weak enough to be restrained.” by William Blake.

 40. augustus 12, 2011 / 08:20

  Great post, I conceive website owners should acquire a lot from this weblog its really user genial. So much good information on here :D.

 41. augustus 12, 2011 / 09:45

  Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So good to find someone with some authentic ideas on this subject. realy thanks for starting this up. this web site is one thing that is wanted on the internet, somebody with a little originality. useful job for bringing one thing new to the internet!

 42. augustus 12, 2011 / 10:12

  Wow! Thank you! I constantly needed to write on my blog something like that. Can I implement a portion of your post to my site?

 43. augustus 12, 2011 / 20:58

  Hi, Neat post. There is a problem together with your site in internet explorer, would test this… IE still is the marketplace leader and a good element of other folks will miss your fantastic writing because of this problem.

 44. augustus 13, 2011 / 16:47

  I dugg some of you post as I thought they were very useful extremely helpful

 45. augustus 14, 2011 / 08:59

  Once I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a remark is added I get four emails with the identical comment. Is there any means you may remove me from that service? Thanks!